Προγράμματα

  Δεκέμβριος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ   Φεβ »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Monthly Archives: Δεκέμβριος 2019

  Eυχές, Χριστούγεννα 2019

  ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 2ου «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ», 2019, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Αν οι εκπαιδευτικοί έβλεπαν τους εαυτούς τους ως χορηγούς ευχαρίστησης και χαράς και όχι ως εκπαιδευτές δεξιοτήτων, θα ανακάλυπταν ότι οι δεξιότητες ανθίζουν όπου η ευχαρίστηση και η χαρά έχουν εδραιωθεί.

  Έχοντας αυτή τη σκέψη  κατά νου, κάνουμε έναν θετικό απολογισμό της, για δεύτερη χρονιά, υλοποίησης του «Δεκέμβρη των Παραμυθιών». Ενός θεσμού που δημιούργησε και καθιέρωσε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”.

  Με το παραμύθι πρωταγωνιστή.

  Έρευνες αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της λογοτεχνίας και ειδικότερα του παραμυθιού σε κάθε στάδιο της σχολικής ζωής του παιδιού, αυξάνει σημαντικά, τόσο τις νοητικές λειτουργίες του, όσο και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Επίσης, λειτουργεί υποστηρικτικά στην καλλιέργεια των ικανοτήτων του, τόσο σε επίπεδο προφορικής όσο και σε επίπεδο γραπτής έκφρασης.

  Εκτός της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται να έρθουν οι μαθητές με όσο το δυνατό περισσότερους και καταξιωμένους συγγραφείς, λαογράφους, εικονογράφους κ.λ.π. και να αγαπήσουν το βιβλίο, το παραμύθι, ως αναγνώστες και ως ακροατές, απώτερος στόχος του «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά ώστε να γίνουν «συγγραφείς στη θέση του συγγραφέα, εικονογράφοι στη θέση του εικονογράφου, λαογράφοι στη θέση του λαογράφου».

  Και μάλιστα να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους, όσο και εμπλέκοντας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν, όλα αυτά δηλαδή, που υπηρετεί και η στοχοθεσία του  “Together We Can Do So Much”.

  Πέρα κι έξω απ’ το εντατικοποιημένο σχολικό πρόγραμμα, τις φορτωμένες εξωσχολικές δραστηριότητες, την υπερβολική έκθεση στις ανοησίες της τηλεόρασης και τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης χρήσης του διαδικτύου, στόχο έχουμε να βλέπουμε παιδιά χαρούμενα, συμμέτοχα, σε μια διαδικασία ελεύθερης δημιουργίας και αυτοέκφρασης. Δίχως περιορισμούς και τυπικές αξιολογήσεις, με στόχο τη διασκέδαση και την αβίαστη γνώση, την καλλιέργεια της φαντασίας και της αποκλίνουσας σκέψης, την εξωτερίκευση εμπειριών και βιωμάτων, τη μύηση στα συλλογικά αποτελέσματα και της ατομικής συμμετοχής και ευθύνης, δίνοντας ώθηση και ενεργοποιώντας όλες τις πνευματικές, ψυχικές και συναισθηματικές τους  δυνάμεις.

  Υπενθυμίζουμε  ότι ο φετινός «Δεκέμβρης των Παραμυθιών» περιελάμβανε:

   «Ο κλεφτοπαραμυθάς δράκος» με τη συγγραφέα,  Ελισάβετ Τάρη.

  «Τι τρέχει με τον Αι Βασίλη» με τη συγγραφέα και εικονογράφο,  Μαρίνα Γιώτη.

  «Μια ζαχαρένια συνταγή» με τη συγγραφέα, Σοφία Τσιάμη.

  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε αφήγηση και δραματοποίηση από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και του Ολοημέρου.

  «Χριστουγεννιάτικη συμφωνία», παρουσίαση της παραμυθοσαλάτας που δημιούργησαν μαθητές του σχολείου και εικονογράφησε η Νουρή Βασιλική, μαθήτρια της Γ΄ τάξης .

  Εκτός των παραπάνω κεντρικών εκδηλώσεων, υλοποιήθηκαν και μια σειρά παράλληλων δράσεων (διακόσμηση του Παραμυθόσπιτου των Χριστουγέννων, κατασκευή χειροποίητων χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δημιουργία γουριών 2020, εργαστήρι γλυκισμάτων και κουραμπιέδων …) με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, τους οποίους όλους ευχαριστούμε.

   

  «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Η ΠΑΡΑΜΥΘΟΣΑΛΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ».

  Η ιδέα ήταν φωλιασμένη στο μυαλό μας από την αρχή της έναρξης ακόμη του 1ου «Δεκέμβρη των Παραμυθιών».

  Περιελάμβανε , ως πρώτη φάση, την εξασφάλιση συνθηκών επαφής των μικρών μαθητών μας και όχι μόνο, με το βιβλίο, το παραμύθι , ειδικότερα, δημιουργώντας σχέσεις ανάγνωσης, ακρόασης και αφήγησης.

  Η δεύτερη φάση, είχε ως στόχο την προσπάθεια να μετατρέψουμε, σταδιακά, το μαθητή από ακροατή και αναγνώστη σε δημιουργό και παραγωγό λόγου και εικόνων. Οι μαθητές, είναι σημαντικό να διαβάζουν και να ακούν παραμύθια αλλά αποτελεί πρόσθετο και πολυτιμότερο βήμα να μάθουν να παρεμβαίνουν. Να έχουν άποψη. Να συμπληρώνουν, να διορθώνουν, να ανατρέπουν. Να αλλάζουν εικόνες, να δημιουργούν καινούριες, να προσθέτουν  τα δικά τους  χρώματα.

  Έτσι, μέσα από τα παραμύθια που άκουσαν κατά τη διάρκεια του περσινού «Δεκέμβρη των Παραμυθιών, 2018»,

  http://dim-koulour.ima.sch.gr/archives/4460  έφτιαξαν τη δική τους ιστορία, ανάμειξαν περιπέτειες, ανακάτεψαν ήρωες, άλλαξαν στοιχεία πλοκής, ετοίμασαν τη δική τους παραμυθοσαλάτα.

  Ένα νέο κείμενο που το έντυσε με εξαιρετικές, για την ηλικία της, και πρωτότυπες εικόνες, η μαθήτρια της Γ΄τάξης  του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, Νουρή Βασιλική.

  Μέσα από αυτή, λοιπόν, την ομαδική, δημιουργική επεξεργασία, όλοι οι ήρωες, όλες οι εικόνες, όπως λέει και ο Τζ. Ροντάρι ¨φαίνονται να ξαναζούν, να μπουμπουκιάζουν, προσφέροντάς μας λουλούδια και καρπούς απρόσμενους¨.

  Διαβάστε εδώ την ιστορία μας: http://online.fliphtml5.com/urhbk/tvlf/

  Την παρουσίαση του παραμυθιού έκανε ο Διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Κατσαβός, που είχε και την επιμέλεια των παραδοτέων, από τους μαθητές, κειμένων καθώς και την πρωτοβουλία να του δώσει και μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Επίσης, η «Χριστουγεννιάτικη συμφωνία» μας, αυτός ήταν ο τίτλος της παραμυθοσαλάτας μας, τυπώθηκε και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

  Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές, αλλά και για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, που σίγουρα έβαλαν το χεράκι τους στη συνολική και συλλογική προσπάθεια. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας άλλος σημαντικός στόχος που απορρέει από την κεντρική στοχοθεσία του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”, στο οποίο συμμετέχουμε και στο οποίο είναι ενταγμένος όλος ο «Δεκέμβρης των Παραμυθιών», η εμπλοκή, συνύπαρξη και συνδημιουργία όλης της οικογένειας μαζί.

  Την εκδήλωση χαιρέτισε και τίμησε με την παρουσία της, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, την οποία , για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε για την υποστήριξή της.

  «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ» ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ, «ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ, αν τα εκατομμύρια γιορτινά λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φωτίζουν ή μας τυφλώνουν;

  Αν μας εμποδίζουν να δούμε τον απέναντι, το γείτονά μας, τον συνάνθρωπό μας που, ίσως, ταλαιπωρείται από τη φτώχεια, την πείνα, την απελπισία, τη μοναξιά, τον πόνο, την προσφυγιά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ορφάνια, την απουσία … ;

  Αν , χαμένοι μέσα στις προσωπικές μας, συχνά ψεύτικες ανάγκες και επιθυμίες, αδιαφορούμε για το συνάνθρωπό μας, αν και δηλώνουμε εμφατικά, προπαντός τούτες τις μέρες, χριστιανοί, αν γινόμαστε ανάλγητοι και εγωιστές;

  Αυτούς τους προβληματισμούς θέλησαν να μας υπενθυμίσουν οι μαθητές της Στ΄τάξης και του Ολοήμερου τμήματος με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Χατζηπαναγιωτίδου Κωνσταντίνας και της μουσικού Μαρίας Χρυσάγη, με ¨όχημα¨ το Κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και βήμα τον «Δεκέμβρη των παραμυθιών», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στα πλαίσια του Erasmus+ “Together We Can Do So Much”.

  Με την καλά δουλεμένη αφήγηση των μαθητών, τη λιτή δραματοποίηση του κειμένου και τις εξαιρετικές επιλογές, έντονα συγκινησιακές, των μουσικών κομματιών, κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να μας κάνουν να επαναπροσδιορίσουμε τις σκέψεις και τις προτεραιότητές μας για τις γιορτινές μέρες που ακολουθούν, κατάφεραν να προκαλέσουν την επιθυμία μας να κάνουμε μια προσπάθεια να επανασυνδεθούμε με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από αυτό της Αγάπης, της Κατανόησης, της Προσφοράς, της Παρηγοριάς και της Ελπίδας.

  Το Φως από ένα σπιρτόξυλο ας γίνει ικανό να ζεστάνει τις ψυχές μας, να φωτίσει τα μέσα σκοτάδια μας.

  Μπράβο στους συντελεστές της υπέροχης αυτής παρουσίασης.

  «Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΏΝ,2018» ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, 2019» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΟΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

  H «ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ» ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΙΑΜΗ ΣΤΟΝ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Αφού άφησε για λίγο στο … ράφια τα δικά της παιδιά, συγνώμη … παραμύθια, γνωστά στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, αφού τα φιλοξένησαν κατά καιρούς όλα, η συγγραφέας και αγαπημένη φίλη του Σχολείου, Σοφία Τσιάμη, ήρθε με τα … υλικά μιας «Ζαχαρένιας Συνταγής».

  Με βοηθό τον άνεμο, το σύννεφο, το χιόνι ή κατά κόσμον τη μουσικό Χριστίνα Παντελίδου και φυσικά το Ρένο τον Ζαχαρένιο ή κατά κόσμον Γιώτα Γκατζούφα, μητέρα μαθητών του σχολείου μας και, όπως αποδείχθηκε, ταλέντο στην τέχνη της υποκριτικής, καθώς και την υποστήριξη μαμάδων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων,  έφτιαξε-παρουσίασε μπροστά στα ενθουσιώδη βλέμματα των παιδιών μια εκπληκτική ζαχαρένια συνταγή για κουραμπιέδες, για όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά του κόσμου. Δισεκατομμύρια κουραμπιέδες που έφτασαν στις γειτονιές όλου του κόσμου.

  Μια καταπληκτική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης , της προσφοράς και της ελπίδας, μια ιστορία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου με πολλά μηνύματα, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Ένα βιβλίο που τα χρήματα της 1ης έκδοσής του ενίσχυσαν στο σύνολό τους την παγκόσμια εκστρατεία Back2school, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

  Μια επιλογή-πρόταση της Σοφίας Τσιάμη για τον «Δεκέμβρη των παραμυθιών» που το σχολείο υιοθέτησε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

  Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά όλους όσους εκπαιδευτικούς και γονείς δημιούργησαν για μια ακόμη φορά τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή και παιδαγωγικά άρτια εκδήλωση.

  Ευχαριστεί την καλεσμένη μας συγγραφέα Σοφία Τσιάμη και τη μουσικό Χριστίνα Παντελίδου που τη συνόδευσε.

  Τέλος, ευχαριστεί τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου για την παραχώρηση και έγκριση της παρουσίασης του βιβλίου της στο χώρο του σχολείου μας, με την άδειά και την πρόθυμη συναίνεσή της.

  Όπως το σύνολο του»Δεκέμβρη των παραμυθιών» έτσι κι αυτή η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus+ «Together We Can Do So Much».

  Ο «ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΑΠΟΚΤΑ … ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΕΡΑ … ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΟΝ «ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ».

   

  Μια διαφορετική διαδικασία ακολουθήθηκε στα πλαίσια του «Δεκέμβρη των παραμυθιών, 2019».

  Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, αφού παρακολούθησαν την αφήγηση  κι έμαθαν για την ιστορία του «Καρυοθραύστη» από τη δασκάλα τους Σπυριδούλα Κωτούλα, στο χώρο του Παραμυθόσπιτου των Χριστουγέννων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, μετακινήθηκαν στο Χώρο τεχνών στη Βέροια, όπου παρακολούθησαν την εντυπωσιακή παράσταση μπαλέτου με το ίδιο θέμα από τη Βασιλική Ρωσική Ακαδημία Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης..

  Αλλά ποιος είναι ο Καρυοθραύστης; Και γιατί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα θυμόμαστε την ιστορία του; Μα πώς και πού ξεκινά η ιστορία του;

  Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το Γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά.

  Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό  παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της. Ο Καρυοθραύστης, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραµονή των Χριστουγέννων.

  Αυτήν την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις.

  Άλλη μια πρωτοβουλία του «Δεκέμβρη των παραμυθιών», που υλoποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια του Erasmus+ “Together We Can Do So Much” η οποία προσθέτει ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μικρών μας μαθητών καθώς και καλλιεργεί την αγάπη για τη φιλαναγνωσία, τη λογοτεχνία και το παραμύθι.

  Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη, ξενάγηση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και δανεισμό βιβλίων με τις προσωπικές κάρτες μέλους , τις οποίες διαθέτουν όλοι οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

  Κάθε παραµονή Χριστουγέννων τα όνειρά µας είναι συνήθως πασπαλισμένα µε Αγάπη. Και η Αγάπη ανεξαρτήτως συµβόλου της, είτε αυτό είναι ένας Καρυοθραύστης ή κάτι άλλο, γεννάται µε την προσφορά. Χρόνια πολλά!

  «Η ζαχαρένια συνταγή» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, στον «Δεκέμβρη των παραμυθιών» του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, από τη συγγραφέα Σοφία Τσιάμη.

  Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, ένας ζαχαροπλάστης διαφορετικός από αυτούς που ξέρουμε, ζει στα… σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Επειδή αγαπάει πολύ και τους ανθρώπους, αποφασίζει να ετοιμάσει μια ζαχαρένια συνταγή μόνο για ’κείνους.

  Μέχρι το βράδυ όλα πρέπει να είναι έτοιμα!

  Θα προλάβει όμως;

   

  Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης

  και της αλληλεγγύης…

  ΤΕΛΙΚΑ, … ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ;

   

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΟΣΠΙΤΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Τι τρέχει, επιτέλους, με τον Αι Βασίλη; Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Ποιος θα απαντήσει σ΄ αυτό το θεμελιώδες ερώτημα παιδιών και ενηλίκων, που αισθάνονται παιδιά;

  Έχει , πλέον, παράδοση το σχολείο μας να αναζητά και να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις απορίες μας.

  Έτσι, ¨ρωτώντας φτάσαμε στην πόλη …¨ , για την ακρίβεια στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, όπου μας είπαν ότι ζει μια συγγραφέας, ειδική να απαντά σε τέτοια υπαρξιακά και όχι μόνο, προβλήματα. Βλέπει, λένε, τα παραμύθια αλλιώς!

  Τελικά, απ’ ότι καταλάβαμε , μόνη της δεν θα μπορούσε να μας διαφωτίσει και πολύ, αν δεν είχε σταθερό συνεργάτη και βοηθό της , τον δραστήριο, ριψοκίνδυνο και δαιμόνιο ρεπόρτερ, Φάνη Μπούφο.

  Αυτός ανέλαβε τη διαλεύκανση του μυστηρίου, αυτός βρήκε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, όπως: υπάρχει Αι Βασίλης; Και αν υπάρχει, πως προλαβαίνει και μοιράζει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Πως χωράει απ’ τις καμινάδες; Πως, αν και χοντρούλης, καταφέρνει να μην τον βλέπουμε;

   Πως και αν πολλά …, που όμως για όλα , η Μαρίνα Γιώτη, η καλεσμένη συγγραφέας και εικονογράφος έδωσε απαντήσεις στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας.

  Μέσα από την πηγαία και αβίαστη επικοινωνία με τα παιδιά, μέσα από ερωτοαπαντήσεις και διάλογο, παιχνίδι, χορό,- ακόμη και μέσα στη βροχή, πλούσιους αυτοσχεδιασμούς, χωρίς ίχνος διδακτισμού, κατάφερε να στείλει το μήνυμα: Ο Αι Βασίλης είμαστε όλοι εμείς, ο καθένας που μπορεί να δώσει και να προσφέρει στο συνάνθρωπό του, κι ότι η Αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα.

  Οι απαντήσεις των παιδιών απέδειξαν ότι το μήνυμα ¨ελήφθη¨. Μίλησαν και αναφέρθηκαν, τα ίδια, στην Αγάπη, στην Καλοσύνη, στη Συμπόνια, στη Στοργή, στην Οικογένεια, στην Ευτυχία, στην Ειρήνη, στην Αδερφοσύνη, στη Φιλία …

  Με εμφανή ικανοποίηση, τόσο από την πλευρά της συγγραφέα όσο και των εκπαιδευτικών του σχολείου, έκλεισε αυτή η ¨παρουσίαση¨ ανθρωπιάς, ελπίδας, αλήθειας και γνώσης με ένα συμβολικό χορό όπου στις ξαφνικές διακοπές της μουσικής ο καθένας αγκαλιαζόταν με το διπλανό του, χωρίς να τον διαλέγει και χωρίς να μένει κανένας χωρίς αγκαλιά.

  Η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζει τις ευχαριστίες  της στην εξαιρετική και γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη για τα παιδιά, συγγραφέα και εικονογράφο, Μαρίνα Γιώτη, που μας τίμησε με την παρουσία της στο σχολείο μας, στα πλαίσια του θεσμού του «Δεκέμβρη των παραμυθιών», προσθέτοντας ποιότητα και ευαισθησία στις δράσεις μας καθώς και τη συνεργάτιδα του σχολείου μας, κα Χριστοδούλου Τασούλα (Ηλιοτρόπιο) που μεσολάβησε για την επαφή και την επικοινωνία.

  Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον  «Δεκέμβρης των παραμυθιών» και το πρόγραμμα Erasmus+ “Together we can do so much”.

  Η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας  στο 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

   

   Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση πατώντας ΕΔΩ

  «Δώσε λύση στο μελίσσι» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο-παραμύθι της Μαρίνας Γιώτη, της συγγραφέα και εικονογράφου που το Δημοτικό Σχολείο κουλούρας φιλοξενούσε στο χώρο του την ίδια ώρα που κάποιοι από τους μαθητές του συμμετείχαν σε συνεδρίαση που εξελισσόταν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

  Η αναφορά στο βιβλίο γίνεται γιατί μιλάει για τις εκλογές, τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, τα κριτήρια των επιλογών μας, τη συμμετοχή στα κοινά και τον ατομικό μας ρόλο στον αγώνα και τη διεκδίκηση λύσεων. Για όλα αυτά , δηλαδή, που οι μαθητές μας, Καρασαββίδης Αντώνιος, Καραγιάννης Βασίλης και Κοκουφτόπουλος Βασίλης , αναφέρθηκαν και παρουσίασαν , ως εκπρόσωποι του σχολείου μας στο 3ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων του Δήμου Βέροιας, εξασφαλίζοντας ένα θερμό  και υποστηρικτικό χειροκρότημα από συνέδρους, θεατές  και διοργανωτές.

  Οι τρεις μαθητές, παρέα με το σύνολο των παιδιών της Στ΄τάξης, την εποπτεία και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Σπυριδούλας Κωτούλα και Σοφίας Αναγνώστη επέλεξαν να ασχοληθούν με το μέγα τοπικό θέμα της εγκατάλειψης του μεγάλου οικοδομικού κτιρίου της ¨Λαχαναγοράς¨, στην Κουλούρα.

  Οι μαθητές μελέτησαν το θέμα, την ιστορία του , διάβασαν  την ιστορία του χωριού τους, πήραν συνεντεύξεις από γονείς και παππούδες, φωτογράφησαν, κατέγραψαν, ταξινόμησαν, κατανόησαν, θύμωσαν …, πρότειναν λύση.

  Με λόγο απλό, εύστοχο, έγκυρο αλλά και καταγγελτικό και καυστικό απέναντι στα «θα» δεκαετιών, λόγο υποστηριζόμενο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και χιουμοριστικές συνθέσεις, παρουσίασαν το θέμα, κατέθεσαν τους προβληματισμούς  και τις προτάσεις τους, έπεισαν για το δίκιο των αιτημάτων και των αγωνιών τους.

  Στο θέμα που έθεσαν απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος κος Βοργιατζίδης, όσο και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Τζήμα.

  Η Διεύθυνση του σχολείου υποστηρίζει έντονα το θεσμό του ¨Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων¨ του Δήμου Βέροιας, τιμά τον εμπνευστή του κο Μαυροκεφαλίδη, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν και στη φετινή άρτια διοργάνωση και συγχαίρει τόσο τους εκπροσώπους μαθητές του σχολείου, όσο και το σύνολο των μαθητών της Στ ΄τάξης καθώς και τις υπεύθυνες υλοποίησης της συμμετοχής, εκπαιδευτικούς κα Σπυριδούλα Κωτούλα και Σοφία Αναγνώστη.

  Τέλος μα όχι τελευταίους ευχαριστεί τους γονείς και τις  ευρύτερες οικογένειες (παππούδες, θείοι …) των μαθητών που συνέβαλαν με τις καταθέσεις-μαρτυρίες μνήμης στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης και της προβληματικής του θέματος που ανέπτυξαν.

  Μια δημιουργική, συμμετοχική κινητοποίηση και εμπλοκή όλων , όπως ακριβώς πασχίζουμε, εδώ και καιρό, να υιοθετήσουμε ως τρόπο δράσης μας , τηρώντας το σύνθημα «Together we can do so much» και κρατώντας ψηλά και σταθερά το πλαίσιο και τη στοχοθεσία αυτού του προγράμματος Erasmus+ , το οποίο υλοποιούμε εδώ και δυο χρόνια και αποτελεί για εμάς πυξίδα και οδηγό στις περισσότερες από τις δράσεις μας.