Προγράμματα

    Νοέμβριος 2020
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2020

    #Συνεχίζουμε Erasmus

    Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας  συνεχίζει σε ρυθμούς Erasmus:

    • Σύνταξη και κατάθεση στο Ι.Κ.Υ.  Αίτησης Διαπίστευσης (τέλη Οκτωβρίου 2020), μια νέα διαδικασία για τα προγράμματα Erasmus, που εξασφαλίζει, εφόσον εγκριθεί,  τη δυνατότητα χρηματοδότησης (2021-2027) για διαρκή και υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του και συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα ανταλλαγής των μαθητών του,
    • Ολοκλήρωση των διαδικασιών κλεισίματος (Final report) του προγράμματος “Together We Can Do So Much”  (τέλη Νοεμβρίου 2020),
    • Συνέχεια, με μεγαλύτερη ακόμη ορμή Erasmus, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας στην υλοποίηση του νέου τριετούς (2020-23)προγράμματος με τίτλο : “Earth Observation for education”.

    Τα προβλήματα κι εδώ, λόγω covid 19 πολλά. Ήδη η πρώτη προγραμματισμένη Διεθνική Συνάντηση στην Ουαλία αντικαταστάθηκε με μια πολύωρη τηλεσυνάντηση γνωριμίας και πρώτης εξ’ αποστάσεως επαφής των εμπλεκομένων εταίρων. Ωστόσο, χάρη στις δυνατότητες που μας παρέχει, πλέον, η τεχνολογία αλλά και χάρη στη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία των σημαντικών εταίρων μας (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο του Καρόλου-Πράγα, Πανεπιστήμιο Bochum, στη Γερμανία, Ερευνητικό κέντρο Geo Smart Decisions, στην Ουαλία …και αντίστοιχα με τους προαναφερθέντες, σχολεία), η προσαρμογή στις νέες συνθήκες ήταν άμεση και άκρως αποτελεσματική.

    Ήδη δόθηκε η εκκίνηση για τις πρώτες οργανωτικές κινήσεις καθώς και το πλαίσιο έναρξης και εξέλιξης του προγράμματος. Ήδη η παραγωγή πνευματικών προϊόντων (Intellectual outputs) μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το πλάνο και οι προτάσεις κάθε εταίρου-υπεύθυνου θα κατατεθούν σε επόμενη προγραμματισμένη τηλεσυνάντηση (17/12/2020).

    Βασικός και φιλόδοξος στόχος του προγράμματος μια σειρά γεωχωρικών και διαστημικών δεδομένων και εφαρμογών με τη χρήση της τεχνολογίας να μετατραπούν σε παιδαγωγικά εργαλεία και πλαίσια που θα διευκολύνουν και θα εμπλουτίσουν τα διδακτικά αντικείμενα των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών, κάνοντάς τα περισσότερο ελκυστικά και ενδιαφέροντα, καθιστώντας εκπαιδευτικούς και μαθητές, περισσότερο ευαίσθητους περιβαλλοντικά, και υπεύθυνους για την προστασία και τη διαχείριση του αειφόρου πλανήτη, που είναι κοινός για όλους μας.

    Το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά πνευματικών αποτελεσμάτων, μια δημιουργική και παραγωγική συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια (παραγωγή προϊόντων-θεωρία) και τα σχολεία (πρακτική εφαρμογή) καθώς και διαδικασίες διάχυσης σε όλη την κοινωνία και προπαντός στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Κάθε εμπόδιο σε καλό, λέει μια φράση που αποδεικνύεται το δίκιο της στην πράξη, μιας και η υποχρεωτική προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες και η εμπλοκή μας σε πρωτόγνωρες διαδικασίες (τηλεσυναντήσεις, τηλεεργασία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και δεδομένων …) ενισχύουν την εκπαιδευτική μας φαρέτρα και μας κάνουν, αν μη τι άλλο, εκπαιδευτικούς του σήμερα.

     

     

    ΑΝΙΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ …

     

    Στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι μαθητές στους αποδέκτες της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατό στο σύνολο των μαθητών.  Παρόλες τις προσπάθειες, κάποιες φορές τα προβλήματα είναι αξεπέραστα και δεν έχουν να κάνουν πάντοτε με τις υλικές ελλείψεις. Οι λόγοι, λίγο – πολύ γνωστοί.

    Ωστόσο, προσπαθούμε, ώστε να μην μείνει, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος και η οικογένειά του, κανείς εκτός.

    Έτσι, εκτός των μαθημάτων με σύγχρονη μορφή (Webex) και της αξιοποίησης της e-class, για τους μαθητές που δεν μπορούν να συμμετέχουν στα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου φροντίζουν να υπάρχει έτοιμο-παραδοτέο υλικό (φωτοτυπίες) και δυνατότητα παραλαβής του από το σχολείο (από τον Διευθυντή) τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωναϊό.

    Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων μέσα από την εκπαιδευτική τηλεόραση, το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να δείτε παρακάτω: H εκπαιδευτική τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής,στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, προσπαθεί να κρατήσει τους μαθητές  σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

     

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/2020

    09:00 Γλώσσα Α’: «ΝΥΧΤΩΝΕΙ» (Ν, ν)

    09:21 Γλώσσα Β’: Επανάληψη ενοτήτων 1-5

    09:44 Μαθηματικά Γ’: Μονοψήφιο και διαίρεση

    10:00 Ιστορία Δ’: Τα πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα (Κεφ. 6)

    10:20 Μαθηματικά Δ’: Τέλεια και ατελής διαίρεση

    10:52 Γλώσσα Ε’ – ΣΤ’: Ο χρόνος και οι τρόποι έκφρασής

    11:12 Φυσική Ε’ – ΣΤ’: Ιδιότητες υλικών σωμάτων

     11:41 Φυσική Αγωγή Ε’ – ΣΤ’: Αερόβια ικανότητα στο σπίτι

     

    ΤΡΙΤΗ 24/11/2020

      09:00 Θεατρική Αγωγή Α’ – Β’: Θεατρικές

    09:24 Ευέλικτη Ζώνη Α’ – Γ’: «Παίζουμε Κινηματογράφο

    09:43 Μαθηματικά Β’: Συμπλήρωμα ως το 100

    09:58 Φυσική Αγωγή Γ’ – Δ’: Παιχνίδια συνεργασίας

    10:22 Μουσική Γ’ – Δ’: Κατασκευή μουσικού οργάνου – Ρυθμός

    10:44 Ιστορία Δ’: Σπάρτη: Η κοινωνία και το πολίτευμα (Κεφ. 10)

    11:05 Γλώσσα Ε’ – ΣΤ’: Κατανόηση και επεξεργασία

    11:24 Μαθηματικά Ε’ – ΣΤ’: Εισαγωγή στα κλάσματα – Μέρος 2ο

     

    ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2020

     «Μαθηματικά Α’ – Μαθηματικά Α’ – Μαθηματικά Β’ – Γλώσσα Γ’ – Ιστορία Δ’ – Ιστορία Ε’ – Μαθηματικά Ε’-ΣΤ’ – Μαθηματικά Ε’ – ΣΤ’» ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπουργείο: Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαδικτυακά

     Μαθηματικά Α’: Πρόσθεση και ανάλυση αριθμών μέχρι το 5

    Μαθηματικά Α’: Σύγκριση αριθμών – Τα σύμβολα =, >, <

    Μαθηματικά Β’: Κέρματα του Ευρώ – Υπολογίζονται τα ρέστα

     Γλώσσα  Γ’: Οικογένειες λέξεων

     Ιστορία Δ’: Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας (Κεφ. 12)

    Ιστορία Ε’: Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο

    Μαθηματικά Ε’-ΣΤ’: Αριθμητικές παραστάσεις

    Μαθηματικά Ε’-ΣΤ’: Περίμετρος γεωμετρικών σχημάτων

     

     ΠΕΜΠΤΗ 26/11/2020

    09:00 Θεατρική αγωγή Α’-Β’: Οι πειρατές στο νησί της επικοινωνίας

    09:24 Μουσική Α’-Δ’: Γνωριμία με τις νότες

    09:49 ΤΠΕ Α’-Δ’: Ζωγραφίζουμε με τον Η/Υ

     10:18 Μαθηματικά Δ’: Πολλαπλασιασμός, διαίρεση με μονοψήφιο διαιρέτη & οι επαληθεύσεις τους

    Γλώσσα Δ’: Ενότητα 5: Ασφαλώς…κυκλοφορώ. Συντακτικό (Πρόταση – κύριοι όροι, απλές-σύνθετες – ελλειπτικές προτάσεις – πρώτο μέρος)

    Γλώσσα Ε’: Ιστορίες με φίλους

     Γλώσσα Ε’-ΣΤ’: Η χρήση των επιθέτων στην καθημερινότητά μας: Τα επίθετα σε -ής-ής-ές

    Μαθηματικά ΣΤ’: Διαιρέτες φυσικού αριθμού & μέγιστος κοινός διαιρέτης

     

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020

    09:00 Φυσική αγωγή Α’-Β’: Οι λέξεις χορεύουν στο σαλόνι

     09:23 Θεατρική αγωγή Α’-Γ’: Κατασκευή κουκλοθέατρου – 1ο μέρος

    09:49 Μουσική Α’-Δ’: Θεωρία μουσικής (Γραφή: Κλειδιά-νότες)

    10:19 Ιστορία Δ’: Οι νόμοι του Σόλωνα, ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος (Κεφ.13)

    Mελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Η παράδοσή μας

    Γλώσσα Ε’: Ενότητα 4: Μάθημα 3: Τα χαρακτηριστικά των ζώων

    Γλώσσα Ε’: Ενότητα 4: Μάθημα 5: Τα ζώα της εξοχής

     Γλώσσα ΣΤ’: Ενότητα 4: Η διατροφή

    Έναρξη Μαθημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας . ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    Αγαπητοί γονείς,

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί με ΣΥΓΧΡΟΝΗ (δηλαδή με ζωντανή ηλεκτρονική σύνδεση στην πλατφόρμα WEBEX) και ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ (με e-mail, την e-class κτλ) εξ αποστάσεως διδασκαλία από ΤΕΤΑΡΤΗ 18/11/2020 με στόχο την κάλυψη της διδακτέας ύλης των μαθημάτων και τη διατήρηση της επαφής και επικοινωνίας του μαθητή με το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Το μάθημα θα ξεκινά καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) στις 14:10΄ και θα τελειώνει στις 17:20΄.  Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30΄ και μετά από κάθε διδακτική ώρα θα ακολουθεί 10λεπτο διάλλειμα. Οι μαθητές θα συνδέονται με την «εικονική αίθουσα» του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Τάξης τους.

    Για να συνδεθείτε στο μάθημα, δηλαδή στην «εικονική αίθουσα» του διδάσκοντα κάθε διδακτικής ώρας, ανοίξτε το αρχείο με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Τάξης (σας στάλθηκε από το/τη δάσκαλο/λα της κάθε Τάξης στο προσωπικό email  που έχετε δηλώσει στο σχολείο) και πατήστε (κάντε «κλικ») στο σύνδεσμο, δεξιά από την ώρα και το μάθημα.

    Ακολουθεί σύνδεσμος με τίτλο  «ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗ WEBEX» για να δείτε αναλυτικές οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας webex.

    Η βοήθεια των γονιών κρίνεται αναγκαία για όλους τους μαθητές, τουλάχιστον κατά τις πρώτες απόπειρες σύνδεσης στην πλατφόρμα «webex».

    Η επικοινωνία των γονέων με το/τη δάσκαλο/λα της κάθε Τάξης θα γίνεται μέσω  του email επικοινωνίας του/της ή με όποιο άλλο τρόπο είναι εφικτό . Ο Διευθυντής του σχολείου είναι καθημερινά στο σχολείο και μπορείτε να απευθυνθείτε και σ’ αυτόν.

    Επίσης, ενημέρωση και ανάρτηση ανακοινώσεων θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του σχολείου την οποία θα πρέπει να παρακολουθείτε καθημερινά.

    Καλή αρχή και ευχές για υπομονή, δύναμη και υγεία για να μπορέσετε να σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας, που σας έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

    Ο Διευθυντής του σχολείου   

                                                                                              

    Στα παρακάτω προγράμματα δεν αναγράφονται δίπλα από κάθε μάθημα οι σύνδεσμοι των «εικονικών αιθουσών» για λόγους ασφαλείας. Αυτούς τους λαμβάνεται ή στα προσωπικά μέιλς ή σε επικοινωνία με το δάσκαλο της τάξης.

    Ακολουθεί σύνδεσμος με τίτλο  «ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗ WEBEX» για να δείτε αναλυτικές οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας webex.

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗ WEBEX

     

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΟΠΛΟΙ … ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΟΠΛΟΙ …

    Με την ελπίδα και την ευχή, το σχολείο μας να αποτελεί ένα παράδειγμα από μια ελάχιστη μειοψηφία στο σύνολο της χώρας μας, αν και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα,καταγράφουμε  την αλήθεια, όσο κι αν πονά, όσο κι αν έρχεται σε αντίθεση με τις, κάθε μορφής, ωραιοποιήσεις, περί ετοιμότητας για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, περί πρόσβασης όλων κ.λ.π.:

    • Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μας δεν απολαμβάνει ενός υποστηρικτικού με γνώση και δυνατότητα βοήθειας, οικογενειακού περιβάλλοντος.
    • Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών του σχολείου μας δεν έχουν στη διάθεσή τους οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές.
    • Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών του σχολείου μας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
    • Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των μαθητών του σχολείου μας δεν έχουν δικό τους δωμάτιο, αντίθετα μοιράζονται το χώρο τους με τα αδέρφια τους και συχνά με τους γονείς τους.
    • Ένα ποσοστό των μαθητών του σχολείου μας δεν έχουν καν ηλεκτρικό ρεύμα.
    • Κάποιοι από τους μαθητές του σχολείου μας δεν έχουν καν σπίτι με τις ελάχιστες ιδιότητες που προϋποθέτει ο όρος.

    Σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, οποιαδήποτε βοήθεια, όταν  προσφέρεται, οριοθετείται στην εξασφάλιση κάποιων ψηφιακών συσκευών (δεν αναφέρομαι στην κρατική φροντίδα: ένα τάμπλετ για τους 85 μαθητές του σχολείου,- όχι από ένα, καλά το καταλάβατε: ένα και μοναδικό), ίσως, κάποιας δυνατότητας διαδικτυακής σύνδεσης, ή ακόμη-ακόμη και στη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Έχουν αποτέλεσμα αυτά; Σαφώς και έχουν. Λύνουν το πρόβλημα; Σαφέστατα όχι!

    Ας μάθουμε να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Το περιβάλλον το πρωινό, εντός σχολείου και το περιβάλλον το απογευματινό, εκτός σχολείου,  είναι δυο διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές δυνατότητες και διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογές.

    Δυο όχθες που πρέπει να γεφυρωθούν.

    Κι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για τους σημερινούς μαθητές μας το ποθούμενο για την ενίσχυση της μαθητικής τους ιδιότητας, ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι με την αυριανή τους ιδιότητα, ως γονείς, θα αποτελέσουν εκείνοι το υποστηρικτικό, οικογενειακό περιβάλλον για προκοπή και μάθηση των δικών τους αυριανών παιδιών.

    Ας σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της αμάθειας, της αδιαφορίας που προκαλεί αλλά και παράγει εντέλει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

     

    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ …

    Μια φιλότιμη προσπάθεια ξεκινάει τη φετινή, δύσκολη, σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Μια προσπάθεια που συζητιέται και σχεδιάζεται εδώ και δυο χρόνια με την υπεύθυνη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας κα Παπαγεωργίου Κατερίνα.
    Ο λόγος για τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που ¨μπαίνουν¨ στην Α΄ τάξη με τη δασκάλα της Α΄ με στόχο την πολυτροπική, ολιστική, συμπεριληπτική και διαθεματική διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της τάξης. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η διδασκαλία ενός γράμματος , για παράδειγμα, από τη δασκάλα της Α, θα συνοδεύεται από την ταυτόχρονη διδασκαλία-παρουσίαση-εμπέδωση του ίδιου αντικειμένου διδασκαλίας από όλες τις ειδικότητες, μέσα από διαφορετικές, ελκυστικές και ευέλικτες δραστηριότητές τους. Προγραμματισμένα και στοχευμένα σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους.
    Στο ίδιο πνεύμα θα υλοποιηθούν από την Α΄ τάξη (με συνεργασία εκπ/κών) και δύο προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με έμφαση στη βιωματική, ανακαλυπτική, εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, διαδικασία μάθησης.
    Τελικός στόχος, η εξεύρεση τρόπων και εργαλείων που θα προκαλέσουν στους μαθητές του σχολείου, με την ιδιαιτερότητα στη μαθητική του σύνθεση, το ενδιαφέρον για μάθηση, μέσα από την παροχή κινήτρων, ερεθισμάτων και επιδοκιμασιών, μέσα από την καλλιέργεια της μαθητικής τους ιδιότητας και της ατομικής αίσθησης ότι όλοι μπορούν να παράγουν αποτελέσματα και όλοι μπορούν να πετύχουν.
    Η πιλοτική αυτή δράση, εφόσον αποφέρει αποτελέσματα, θα επεκταθεί, σταδιακά και στις υπόλοιπες τάξεις και το σύνολο της δράσης, στο τέλος της εφαρμογής, θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παιδαγωγική πρόταση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα, ανάλογα, σχολικά περιβάλλοντα.
    Για τον τελικό συντονισμό όλων των παραπάνω πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την παρουσία της κας Παπαγεωργίου, της δασκάλας της Α΄τάξης κας Αναγνώστη, των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και του Τμήματος Υποδοχής, που εμπλέκονται με την Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, καθώς και των συντονιστών κου Ράπτη (Γυμναστική) και της κας Μπαμπαλώνα (πληροφορική). Για την προσπάθεια αυτή, εκτός των παραπάνω συντονιστών, ενημερώθηκαν και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και οι συντονιστές των Εικαστικών, της Μουσικής και της Θεατρικής Αγωγής του 3ου ΠΕΚΕΣ.
    Την προσπάθεια χαιρετίζει και υποστηρίζει με λόγο και πράξη η Διεύθυνση του Σχολείου, η οποία ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους για τη συμβολή τους και την πρόθυμη συμμετοχή τους.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ …

     
     
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας αισθάνεται πολύ υπερήφανο για τις υψηλού επιπέδου συνεργασίες, τόσο με φορείς, όσο και με πρόσωπα, εντός και εκτός της χώρας μας, που έχει εξασφαλίσει εδώ και χρόνια. Συνεργασίες που δεν σταμάτησαν με το πέρας του έργου αλλά συνεχίζονται, με βαθειά εκτίμηση και αλληλοσεβασμό.
    Μια τέτοια συνεργασία είναι και αυτή με τη Διευθύντρια του Peter Pazmany Gimnazium της Σλοβακίας, Ph.D. Zuzana Peternai. Μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2015, υλοποιήσαμε 2 πετυχημένα έργα Erasmus+ (Nature Detectives & Money Matters) αλλά και πολλές διασχολικές δράσεις, με τελευταία αυτή της τηλεδιάσκεψης με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας , μαζί της, στα πλαίσια των #Erasmusdays, στις 16 Οκτωβρίου 2020.
    Σήμερα, η χώρα της, η Σλοβακία, την κατατάσσει στις σημαντικότερες προσωπικότητες της Εκπαίδευσης και της προώθησης των προγραμμάτων Erasmus. Για να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη προσωπικότητα χρειάζεται να υποστηριχθεί και από εμάς.
    Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία επιλογής από τον Εθνικό Φορέα της Σλοβακίας
    στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε, όσοι επιθυμούμε, επιλέγοντας το όνομά της, δίνοντας το e-mail μας για επιβεβαίωση της επιλογής μας. Στη συνέχεια μας έρχεται μήνυμα ότι ψηφίσαμε.
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας ευχαριστεί εκ μέρους της όλους τους συμμετέχοντες.