Προγράμματα

    Μάρτιος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάρτιος 2023

    25 ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ!

     

    Γεμίζει ο τόπος σημαίες ελληνικές, ιδέες ανορθόγραφες, αναβλύζουσες σκέψεις, παλιά υφαντά, προικοσύμφωνα Ελευθερίας, και υποσχέσεις Φιλικών.

     

    25 του Μαρτιού, 200 χρόνια πριν από τώρα, 200 χρόνια μετά από τότε … αντιστύλι, παρηγορία και ελπίδα, τα λόγια του Ο. Ελύτη:

    ¨ Στο σεμνό τενεκέ με το χρώμα βουτώ

    τα πινέλα και μαζί τους βάφω:

    Τα καινούργια σκαριά …

    Βοηθός και σκέπη μας Αι-Κανάρη

    Βοηθός και σκέπη μας Αι-Μιαούλη!

    Βοηθός και σκέπη μας Αγιά-Μαντώ! ¨

     

    Γιατί έξω … έξω μυρίζει … μυρίζει η Άνοιξη!

    Κι είναι πάντοτε ίδια, με φουσκοδεντριές, εγκυμονούσες τον Ερχομό.

    Τεντώνεται η Μέρα καθώς και η Ψυχή,

    πατώντας στις μύτες, να δει το Αύριο…

     

    Τώρα που το ¨εγώ¨ , ανάγκη εστί να ευαγγελίζεται το ¨εμείς¨ , είμαστε όλοι εδώ, παρόντες και ομονοούντες τιμώντας  το ¨ Όλον ¨ του Ξεσηκωμού και του Αγώνα, προσδοκώντας επ-Ανάσταση χαμένων ανθρωπίνων Ιδανικών και συλλογικών Ονείρων .

    Χρόνια Ειρηνικά!

    ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Erasmus+, με τίτλο: «Language, Learning via Literature», καλεί τις σχολικές μονάδες της ΔΠΕ Ημαθίας να συμμετέχουν σε Διαγωνισμό Εικαστικών Έργων με την τεχνική Φωτογραφικού κολάζ, με θέμα:
     
    «Οι ήρωες των κλασικών παραμυθιών στη σύγχρονη πραγματικότητα».
     
    Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να επιλέξουν έναν/μία αγαπημένο/η ήρωα των κλασικών παραμυθιών και να τον εντάξουν με την τεχνική του κολάζ μέσα σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της εποχής.
     
    Προτεινόμενος τρόπος δημιουργίας των έργων:
     Φωτογραφική αποτύπωση μίας εικόνας της σύγχρονης πραγματικότητας (περιβαλλοντικού, κοινωνικού, καταναλωτικού κ.λ.π. περιεχομένου) η οποία θα αποτελεί το γενικό πλαίσιο του έργου.
     Απομόνωση ενός ήρωα παραμυθιού της επιλογής σας και ένταξή του στη φωτογραφία-γενικό πλαίσιο που επιλέχθηκε ( προτείνεται με remove.bg ).
     Εμπλουτισμός με σύντομο κείμενο (προτείνεται απόσπασμα λογοτεχνικό, ποιητικό απόσπασμα ή απόσπασμα από το παραμύθι) του μηνύματος που θέλουμε να αναδείξουμε ή να υπονοήσουμε. Το κείμενο εντάσσεται είτε εντός του έργου, είτε σε καλαίσθητο καρτελάκι.
     
    Προδιαγραφές έργου
    Κάθε έργο θα πρέπει να έχει διαστάσεις 35Χ25, να είναι τυπωμένο σε λεπτό χαρτόνι και να συνοδεύεται από πρόσθετο καρτελάκι, στο οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς τα ονοματεπώνυμα των δημιουργών, η τάξη και το σχολείο τους.
     
    Τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας (κος Κατσαβός Δημήτριος, τηλ.: 2331097278 ή τη Διεύθυνση, κος Νικολαϊδης Νικόλαος τηλ. :2331070981).
    Τα έργα των μαθητών θα εκτεθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης της Βέροιας, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου (ο τόπος και ο χρόνος θα προσδιοριστεί σε επόμενο έγγραφο).
     
    Οι επισκέπτες της έκθεσης (μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων του προγράμματος Erasmus) θα κληθούν να επιλέξουν το καλύτερο έργο. (Το έργο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας θα είναι εκτός διαγωνισμού, για λόγους δεοντολογίας).
     
    Θα δοθούν ως βραβεία, 5 βιβλία για το έργο που θα διακριθεί 3 για το δεύτερο και 2 για το τρίτο. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
    Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό προσκαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κο Νικολαΐδη Νικόλαο (τηλεφωνικά στο 2331070981 ή ηλεκτρονικά στο ekpaideutiko@dipe.ima.sch.gr) ή στον Δ/ντή του Δ. Σχ. Κουλούρας, κο Κατσαβό ( στο 2331097278 ή ηλεκτρονικά στο mail@dim-koulour.ima.sch.gr).

    ¨ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨

     
    το εναλλακτικό θεατρικό , μουσικοκινητικό δρώμενό μας με τίτλο: «ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
     
    ¨ Όσοι το χάλκεον χέρι
    βαρύ του φόβου αισθάνονται,
    ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
    θέλει αρετήν και τόλμην
    η ελευθερία ¨.
     
    Μέσα σε μια πυκνή στροφή, ο μεγάλος μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος θέτει το ζήτημα της Ελευθερίας.
    Ας μην μας διαφεύγουν, ωστόσο, οι προϋποθέσεις: Αρετή και Τόλμη.
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας με ιδιαίτερη υπερηφάνεια παρουσιάζει ένα εναλλακτικό θεατρικό , μουσικοκινητικό δρώμενο (μεταφορά της Τέχνης του Λόγου και της Εικόνας, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, στο Φως και το Σκοτάδι, της Σοφίας Παυλίδου, με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
     
    Μια παραγωγή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια της στοχοθεσίας (αξιοποίηση της Λογοτεχνίας στη Μάθηση και την καλλιέργεια της Γλώσσας) του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ “ Language Learning via Literature” .

    ΣΤΟ BOCHUM ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS+ “ EARTH OBSERVATION FOR EDUCATION”

    Μια ακόμη εβδομάδα εικόνων και εμπειριών έζησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ που υλοποιεί με εταίρους σχολεία και Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, την Τσεχία και την Ουαλία καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Γεωλογικό Τμήμα), με τίτλο «Earth Observation for Education»
    Η μετακίνηση, έγινε στην πόλη Bochum της Γερμανίας (διαμονή στο Dortmund) και περιλάμβανε ένα πλήθος δραστηριοτήτων εξοικείωσης με καινοτόμες εφαρμογές και εργαλεία εκπαίδευσης και επαφής με σύγχρονα προβλήματα και φαινόμενα, βιωματικές δράσεις και χρήση των παραπάνω (GPS, smartphone, Colombus eye, …) καθώς και επισκέψεις σε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες προορισμούς (Phoenix see, Gasometer, Bergbaumuseum, Πλανητάριο …) καθώς βέβαια, και ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο του Bochum και στο σχολείο που μας φιλοξένησε (Villy Brandt Gesamtschule).
    Αναλυτικότερα, οι 8 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες-εταίρους είχαν την ευκαιρία:
    • να εξοικειωθούν με εφαρμογές γεωεντοπισμού στο όμορφο πάρκο αναψυχής Phoenix see,
    • να κάνουν χρήση των ¨έξυπνων συσκευών¨ και να μελετήσουν μ’ αυτές ακραία φαινόμενα (πλημμύρες) επί χάρτου, όπου τοποθετώντας στην περιοχή έρευνας, αναδυόταν εικόνες και φωτογραφίες από πλημμύρες στις χώρες –εταίρους (Καρδίτσα, Πράγα …)
    • να επισκεφθούν μοναδικούς χώρους
    (Gasometer : πρώην εργοστάσιο αερίου στο Oberhausen της Γερμανίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο. Φιλοξενεί πολλές και σημαντικές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας).
    (Bergbaumuseum: Μουσείο Εξόρυξης Μεταλλείων στο Bochum ή DBM. Ένα από τα μουσεία με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γερμανία με περίπου 365.700 επισκέπτες ετησίως. Είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό μουσείο στον κόσμο και ένα διάσημο ερευνητικό ίδρυμα για την ιστορία της εξόρυξης).
    (Πλανητάριο του Bochum-Προβολή ηλιακού συστήματος)
    • να παρακολουθήσουν διαλέξεις και να συμμετέχουν σε workshop
    (Πανεπιστήμιο Bochum: «Παρατήρηση-Θεωρία-Πείραμα» μια μαθητεία στις διαφορετικές και εναλλακτικές ερμηνείες ).
    • Να εντοπίζουν και να συλλέγουν δεδομένα με εξειδικευμένα εργαλεία και ειδικούς αισθητήρες (π.χ. θερμοκρασίας), να τα καταγράφουν και να συγκρίνουν τα δεδομένα.
    Φυσικά, η εβδομάδα περιείχε και στιγμές χαλάρωσης, διαδρομές υπαίθριες και αστικές (η άλλη ορολογία της βόλτας στην αγορά), συμμετοχή σε μπάρμπεκιου στο χώρο του σχολείου, στιγμές που καταγράφονται ανεξίτηλα, στο νου και την καρδιά των μικρών μας μαθητών, κυρίως μα όχι μόνο.

    ΕΒΔΟΜΑΔΑ ERASMUS+ , ΕΒΔΟΜΑΔΑ LLvL, ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ για το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εταίρων του σχεδίου Erasmus+ “Language, Learning via Literature “ στη Ρουμανία.
    Μια εβδομάδα γεμάτη εικόνες, εμπειρίες, επαφές, μια εβδομάδα παραγωγής γνωστικών και διδακτικών αποτελεσμάτων, μια εβδομάδα γνωριμίας με τον πολιτισμό και την παράδοση της φιλοξενούσας χώρας, μια εβδομάδα ψυχαγωγίας και διασκέδασης, μια ακόμη εβδομάδα άσκησης, εκπαιδευτικών και μαθητών, στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, με άλλα λόγια, μια ακόμη ενδιαφέρουσα εβδομάδα Erasmus+.
    Από το Βουκουρέστι, το Παλάτι του Λαού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και άλλα αξιοθέατα της πρωτεύουσας, στο Τίργου Ζίου, της πόλης που βρίσκεται το σχολείο COLEGIUL NAȚIONAL SPIRU HARET που μας φιλοξένησε.
    Εκεί, πραγματοποιήθηκαν πλήθος προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (παρουσιάσεις ποιητών και συγγραφέων, παραμυθιών, δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις), όλες στα πλαίσια της θεματολογίας του συγκεκριμένου σχεδίου (Γλώσσα και Λογοτεχνία), αλλά και ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης (The History Museum “Alexandru Ștefulescu” Central Park- Constantin Brâncuși’s sculptures – The Kissing Gate, The Silent Table, Iosif Keber’s House, The Endless Column).
    Επίσης, σε κοντινά , στην πόλη, σημεία πολιτισμού, πραγματοποιήσαμε εικαστικά εργαστήρια πηλού, ζωγραφικής κ.λ.π. – Mărtițor (spring’s symbol), folk craftsman, folk exhibition – Daciana Ungureanu – Visit Women’s Cave (Peștera Muierilor)
    Η εβδομάδα περιλάμβανε και μια επίσκεψη στην εξαιρετικού ενδιαφέροντος, πανέμορφη πόλη Σιμπιού (Sibiu), ίσως από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας . (Valea Zânelor (Clay Castle of the Valley of fairies -) – Povestea Calendarului (The Calendar’s Story)
    Η αποστολή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί θερμότατα την υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος Μιχαέλα και την εκπληκτική νεανική της ομάδα Erasmus+, τόσο για την οργάνωση και σχεδίαση της βδομάδας φιλοξενίας, όσο και για την ανθρώπινη, ζεστή και φιλική αντιμετώπισή τους, όντας δίπλα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
    Ο πήχης φιλοξενίας βρίσκεται ψηλά. Κι αυτό αποτελεί για εμάς μια κατάσταση δημιουργικού άγχους αφού σε δυο περίπου μήνες, τον Μάιο του 2023 είναι η σειρά μας να υποδεχθούμε τους εταίρους μας.
    Ήδη, οι εργασίες προετοιμασίας και οργάνωσης έχουν αρχίσει. Και είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων.

    6η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, η σημερινή, 6η Μαρτίου και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μέσα από δυο παραγωγές του (ένα σύντομο βίντεο και ένα παραμύθι στηριγμένο στο Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με σύγχρονα δεδομένα), υπενθυμίζει την ανάγκη να αποτελεί η κάθε μέρα του χρόνου, ημέρα κατά της σχολικής επιθετικότητας, της πρόληψης και του μη εφησυχασμού..
    Δείτε τα εδώ:
    Στο Σχολείο μας η απάντηση, εδώ και χρόνια, στην εξάλειψη του προβλήματος δεν είναι άλλη από τη δημιουργία συνθηκών ενός δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολείου:
    • Ενός σχολείου που όχι μόνο αποδέχεται αλλά και τιμά τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα.
    • Που ευαισθητοποιεί όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας –μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.
    • Που προωθεί την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις.
    • Που εστιάζει στην ηθική και ανθρωπιστική διάσταση της παιδείας, στην καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης.
    • Που δίνει ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους μαθητές (μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνών της Θεατρικής Αγωγής, τα σχέδια Erasmus…) δίνοντας προτεραιότητα στην υπηρεσία της διδακτικής και της διαπαιδαγώγησης, της κοινωνικής ένταξης και όχι μόνο στα μαθησιακά αποτελέσματα.
    • Οικοδομώντας τον ανθρωπιστικό αξιακό χαρακτήρα του σχολείου που περιλαμβάνει την εξάλειψη της ρητορικής του μίσους και της ξενοφοβίας καθώς και την εξάλειψη των προκαταλήψεων και του ρατσισμού απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα (αναπηρία, σωματική διάπλαση, φύλο, εθνότητα), γιατί μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και την προαγωγή των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών μας και κατ’ επέκταση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.
    Με τη ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας, τη συμμετοχή και τον διάλογο οικοδομείται ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς, και οι μαθητές και οι μαθήτριες ενδυναμώνονται, μαθαίνουν να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, να αποδέχονται τον άλλο, αλλά και να αμύνονται απέναντι στον φόβο και στην ανασφάλεια που προκαλείται από κάθε μορφής βία.
    Έτσι χτίζουμε το Αύριο της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.