Προγράμματα

    Μάρτιος 2020
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάρτιος 2020

    Πως μπαίνουν οι μαθητές στα μαθήματα της e-class

     

    (για τα ανοιχτά μαθήματα, για τα οποία ο μαθητής δε χρειάζεται να κάνει χρήση των κωδικών του. Όταν τα μαθήματα μετά τις πρώτες μέρες γνωριμίας γίνουν κλειστά, τότε ο μαθητής θα πρέπει να εγγραφεί στα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν.

    Θ α έχετε για τότε άλλες οδηγίες. Να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του σχολείου και των υπεύθυνων για τα ηλεκτρονικά μαθήματα δασκάλων).

    Πληκτρολογείτε: https://eclass.sch.gr/

    Ανοίγοντας το περιβάλλον της e-class πηγαίνετε αριστερά της σελίδας και πατάτε στη λέξη ¨Μαθήματα¨.

    Κατεβαίνετε τη μπάρα με τους νομούς ώσπου να βρείτε Νομός Ημαθίας και πατάτε εκεί και κατόπιν πατάτε: Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

    Στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο βρίσκετε κατεβαίνοντας το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και πατάτε εκεί:

    Έχετε μπροστά σας τα μαθήματα του Σχολείου μας τα οποία έχουν ανεβεί έως τώρα. Πατήστε αυτό που σας ενδιαφέρει.

    Για τον εμπλουτισμό των μαθημάτων και την εξέλιξή τους ο δάσκαλος θα είναι σε επικοινωνία μαζί σας.

    Θα προστίθενται σιγά σιγά και άλλα.

    Καλό Κουράγιο. 

     

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Για να μπορέσουν οι μαθητές του σχολείου μας να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα χρησιμοποιήσουν οι δάσκαλοί τους θα πρέπει να δημιουργήσουν (εκτός από λογαριασμό ηλεκτρονικής διεύθυνσης (μέιλ) και λογαριασμό στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Ακολουθήστε την διεύθυνση  https://register.sch.gr/students/ και αφού διαβάσετε το κείμενο αρχίστε τη συμπλήρωση της φόρμας πατώντας «Ας ξεκινήσουμε».

    Ας μην αδιαφορούμε. Όλοι προσπαθούμε για το καλό των παιδιών μας, ομολογουμένως μέσα σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς όπλα και εκπαίδευση-επιμόρφωση.

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (mail)

    Στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με βάση το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των γονιών δεν έχει ή δεν ανταποκρίθηκε στην κατάθεση προς το σχολείο ενός προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e mail) δείχνω παρακάτω τα βήματα δημιουργίας ενός λογαριασμού. 

    Δημιουργείστε έναν και ενημερώστε για αυτόν το σχολείο στο mail@dim-koulour.ima.sch.gr ή στο τηλέφωνο 2331097278.

    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ  ΤΟΥΣ.

     

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ

    Στα πλαίσια των νέων εκπαιδευτικών-σχολικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξ αιτίας του Κοροναϊού , αν και έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα (τόσο σε επίπεδο παιδαγωγικό όσο και τεχνικό)  και οι λειτουργοί του, όντας απροετοίμαστοι, χωρίς επιμόρφωση, χωρίς πρόνοια για απόκτηση σύγχρονων ειδικών γνώσεων , αν και γνωρίζουμε τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο δικό μας σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, (απουσία βασικών προδιαγραφών,- π.χ. έλλειψη διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έλλειψη δυνατότητας ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας με πολλούς γονείς, που δηλώνουν νούμερα τα οποία σύντομα παύουν να ισχύουν …), εμείς, Διεύθυνση και εκπαιδευτικοί του Σχολείου, αισθανόμενοι την ευθύνη που πηγάζει από το λειτούργημά μας, δηλώνουμε την επιθυμία μας να συνδράμουμε απ’ το δικό μας μετερίζι, κάνοντας ό, τι είναι δυνατό και τεχνικά εφικτό ώστε το πολύτιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της μόρφωσης να συνεχίσει να είναι προσπελάσιμο απ’ όλους όσους μαθητές (και γονείς) το επιθυμούν.

    Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται ψυχραιμία, ατομική ευθύνη και συλλογική προσπάθεια. Είναι απαραίτητο να μην κοπεί το νήμα επαφής και επικοινωνίας του μαθητή και της οικογένειας με το σχολείο και το δάσκαλο.

    Σ’ αυτά τα πλαίσια και σε ό, τι αφορά, σε πρακτικό επίπεδο, τις ενέργειες του σχολείου, προχωρήσαμε:

    • Στην απόφαση ανακοίνωσης πρόσκλησης (στην ιστοσελίδα του σχολείου) προς τους γονείς –κηδεμόνες να επικοινωνήσουν με το σχολείο (mail@dim-koulour.ima.sch.gr) και να δηλώσουν μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail), γράφοντας επίσης, το ονοματεπώνυμό τους.
    • Το ίδιο να συμβεί και με την επικαιροποίηση των τηλεφωνικών αριθμών, όσων έχουν αλλάξει, αυτόν που έχουν δηλωμένο.
    • Προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε και τη συνδρομή και βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
    • Ο Διευθυντής του σχολείου ενεργοποίησε τη δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού για τον κάθε μαθητή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Έτσι, κάθε μαθητής (παρέα με τον γονιό του) μπορεί να περάσει τα απαιτούμενα στοιχεία για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπαίνοντας στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

    https://register.sch.gr/students/admins/studentForm.php

    Αφού εισέλθετε στη σελίδα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

    Επιλέξτε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο σας: Ημαθία

    Στη συνέχεια, επιλέξτε σχολείο: Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

    και τάξη που φοιτά το παιδί σας:

    Περάστε τα στοιχεία:

    Επίθετο Όνομα Eπίθετο & Όνομα Κηδεμόνα

    (τον αριθμό μητρώου, αν δεν τον ξέρετε μην το συμπληρώνετε. Θα το συμπληρώσει ο διευθυντής του σχολείου κατά την έγκριση της εγγραφής του μαθητή).

    Τέλος και αφού διαβάσετε τους όρους αποδοχής, πατήστε στο ΝΑΙ

    Έχω διαβάσει και Αποδέχομαι τους όρους χρήσης:    OXI     NAI 

     και στη συνέχεια το πλαίσιο που αναγράφει: Καταχώρηση των στοιχείων μου.

    Σχολείο, Διεύθυνση και εκπαιδευτικοί, έχουμε τη διάθεση να μην μείνουμε άπραγοι απέναντι στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και δεν ξέρουμε πότε θα πάψουν να υφίστανται. Θέλουμε να σταθούμε και να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας. Να σταθούμε δίπλα τους, επικοινωνώντας σε πρώτη φάση και , γιατί όχι, κάνοντας ¨μαθήματα¨ από απόσταση.  Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να πετύχουμε το μέγιστο. Υπάρχουν και απλούστεροι τρόποι ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ δασκάλου και μαθητών. Διάθεση και φαντασία χρειάζεται.

    Σε ότι μας αφορά, προετοιμαζόμαστε…

    Για να ολοκληρωθεί, όμως, η προσπάθεια υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν την όποια εξέλιξή της. Ο ένας είναι η ίδια η πολιτεία και τα εκπαιδευτικά – ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μας διαθέσει, – ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα την έχουμε έγκαιρα; Το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο θα αντέξει τη συμμετοχή τόσων λογαριασμών;

    Το άλλο είναι η συμμετοχή η δική σας, των γονιών, η ανταπόκριση σε όσα σας ζητάμε να συμπληρώσετε. Διότι χωρίς τη συμμετοχή των παιδιών σας, των μαθητών, δε νοείται ούτε σύγχρονη, ούτε ασύγχρονη επικοινωνία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ούτε καν ένα  ¨ηλεκτρονικό γεια¨.

    Στις αχαρτογράφητες και πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές καταστάσεις που ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα, ας προσπαθήσουμε όλοι να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο στα παιδιά μας, Πολιτεία, Σχολείο και Γονείς. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

                                               

                                                           Ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

    Οδηγίες του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ του Υπουργείου Υγείας για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα.

    Επίσης, όσοι από τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας έχουν Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (mail), παρακαλούμε να ενημερώσετε τη διεύθυνση του σχολείου στέλνοντάς το στο:

    mail@dim-koulour.ima.sch.gr

    (αναφέροντας και το ονοματεπώνυμό σας)

    Τα ποιήματά μας για την ανακύκλωση

    Ένα μικρό καλαίσθητο βιβλιαράκι με ποιήματα των μαθητών της Δ’, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Together We Can Do So Much» που θα μοιραστεί στους μαθητές των σχολείων – εταίρων κατά τη συνάντησή μας στην Πολωνία.

    Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ:https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/SzZaKpK0TRWohG4NSlwmjA

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (με workshop) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ E-TWINNING, στη Θεσσαλονίκη, 6,7,8/3/2020.

    Στο 6o Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning με τίτλο «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας» συμμετέχει και το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Η συμμετοχή είναι αποτέλεσμα τιμητικής πρότασης-πρόσκλησης του Ι.Κ.Υ. προς το σχολείο μας, να καταθέσει την πλούσια εμπειρία του και την παραγωγή αποτελεσμάτων μέσα από την εμπλοκή του στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+.

    Η συμμετοχή του σχολείου αφορά τη διοργάνωση εντός του συνεδρίου ενός workshop με θέμα: «Το Erasmus+ ως εργαλείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και συμπερίληψης» και θα υλοποιηθεί από το Διευθυντή του Σχολείου Δημήτρη Κατσαβό και τις εκπαιδευτικούς, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+, Σπυριδούλα Κωτούλα και Σοφία Αναγνώστη.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων είτε σε ευρωπαϊκό, διεθνές ή εθνικό επίπεδο, καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων έτσι όπως διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Ιδιαίτερα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ανάδειξης θεμάτων συνεργατικής μεθοδολογίας, με την αξιοποίηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, για την υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

    Το πλαίσιο της δικής μας συμμετοχής

    Τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, το μαθητικό δυναμικό αντιπροσωπεύει μια κοινωνία με διαφορετικά εθνικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, γλωσσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση αφορά το σύνολο των παιδιών (όλα τα σχολεία είναι εν δυνάμει διαπολιτισμικά) και αποτελεί την παιδαγωγική απάντηση στα προβλήματα και τις προκλήσεις που ανακύπτουν λόγω της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας. Στο συγκεκριμένο workshop θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το πώς, υιοθετώντας τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπ/σης και συμπερίληψης, αξιοποιήσαμε το Erasmus+ ως όχημα για να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε ¨καλές πρακτικές¨, που αναδεικνύουν το σχολείο ως ένα σχολείο ανοιχτό, που στηρίζεται στην καλλιέργεια της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της κατανόησης, αποδοχής και σεβασμού της ετερότητας, που διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων  των εμπλεκομένων (μαθητών, εκπ/κων, γονιών, τοπικών φορέων), που εξασφαλίζει συνεργασίες με πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς αλλά και εργασιακούς φορείς, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υλοποιεί καινοτόμες δράσεις, διαχέει τα παραγόμενα αποτελέσματα στην ευρύτερη εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινωνία, που ενδιαφέρεται και επιμορφώνει τα στελέχη του, καθιστώντας τα διαπολιτισμικά έτοιμα .

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6,7,8 Μαρτίου 2020 στη Θεσσαλονίκη (GRAND HOTEL PALACE).

    Την ευθύνη διοργάνωσής του έχουν:

    • Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning
    • Υ.ΠΑΙ.Θ.
    • ITYE “Διόφαντος»
    • Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε e-diktyo.eu

        Συνδιοργανωτές:

    • Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
    • Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης