Προγράμματα

    Μάρτιος 2015
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν   Απρ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάρτιος 2015

    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    (η ελληνική αποστολή του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με τίτλο: Our nature is art. Let?s share it!)

     

    Με μια μαρτινίτσα (ο δικός μας Μάρτης) στου καθενός το χέρι, επέστρεψε από τη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας η παιδαγωγική ομάδα Comenius του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, έπειτα από μια βδομάδα ζεστής φιλοξενίας από τους συναδέλφους της γειτονικής χώρας. Η φιλοξενία περιλάμβανε διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις εντός του σχολικού χώρου με τη συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

    Περιλάμβανε επίσης, ξεναγήσεις σε μουσεία (αρχαιολογικό, εθνογραφικό, μουσείο της φύσης και των ρόδων?), πινακοθήκες, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

    Το ελληνικό στοιχείο ήταν κι εδώ έντονο (επιγραφές, ονόματα, βυζαντινές εικόνες με ελληνική γραφή, Έλληνες δωρητές και αφιερώματα, ο δικός μας Φίλιππος?).

    Επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους, ενδιαφέροντα σημεία της κεντροανατολικής Βουλγαρίας, τη Στάρα Ζαγόρα (η κεντρική της πλατεία έχει το όνομα Veroia), τη Φιλιππούπολη, το Βελίκο Τέρνοβο (παλιά πρωτεύουσα της χώρας).

    Αυτό που έμεινε ως συμπέρασμα και ευχάριστο ξάφνιασμα στην ελληνική αποστολή μέσα από τη φιλοξενία και τις επίσημες ξεναγήσεις είναι το γεγονός ότι οι γείτονες δείχνουν έναν απόλυτο σεβασμό προς την ιστορική παρουσία και προσφορά Ελλήνων και βυζαντινών στην περιοχή τους.

    Ως ένδειξη ευχαριστιών για την εγκάρδια φιλοξενία και εκτίμηση που οι Βούλγαροι συνάδελφοι μας επιφύλαξαν, ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου μας πρόσφερε ως δώρο μια χειροποίητη, ξυλόγλυπτη, βυζαντινή εικόνα στην οποία εικονιζόταν ο Άγιος Παϊσιος ο Χιλανδαρινός (το όνομά του αποτελεί και την ονομασία του σχολείου που μας φιλοξενούσε), πρόσωπο άγιο και ιστορικό για τους γείτονες. Ένα δώρο που συγκίνησε ιδιαίτερα και ξάφνιασε τους οικοδεσπότες.

    Αποτιμώντας το ταξίδι, για μια ακόμη φορά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η προστιθέμενη αξία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μέσα από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων Comenius είναι σημαντική, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δουλειάς και ενασχόλησης με ενδιαφέροντα και ελκυστικά για τους μαθητές μας θέματα και δραστηριότητες, σε συλλογή εμπειριών και νέων παραστάσεων, όσο και σε επίπεδο προώθησης και προσδιορισμού, μέσα σε εκπαιδευτικά πλαίσια, της ελληνικής παρουσίας και συμμετοχής στη διαμόρφωση της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής μας και της αποκατάστασης τυχόν διαστρεβλωμένων ή ελλιπών γνώσεων των εταίρων μας στο πρόγραμμα.

    Με άλλα λόγια αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε μια αποστολή με εκπαιδευτικούς-παιδαγωγικούς αλλά και εθνικούς-ιστορικούς στόχους.

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών (για το λόγο αυτό θα επαναληφθεί) το Δ΄μέρος του κύκλου σεμιναρίων Πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο «Παίζω με το θέατρο?παίζω θέατρο?» το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.

    Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας  συμμετείχε στον κύκλο σεμιναρίων  με εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, κου Δημήτρη Κατσαβού με θέμα «Εμπειρίες από την προετοιμασία μιας σχολικής θεατρικής παράστασης».

    Στην εισήγηση αφού περιγράφεται η πορεία της προετοιμασίας της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης με τίτλο «Η μεγάλη παρέλαση των φρούτων» και αφού ζωντάνεψαν στιγμές με εικόνα, ήχο και κίνηση, ο εισηγητής επικεντρώθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της εμπλοκής των μαθητών σε τέτοιου είδους δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σχολείο, τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού?:

    ?      Ενδυνάμωση και ενίσχυση της μαθητικής ιδιότητας (και διατήρησής της για κάποιους- μηδενισμός σχολικής διαρροής)

    ?      Συμμετοχή , ενσωμάτωση και παραμονή στην εκπαίδευση

    ?      Ενδιαφέρον για το έμψυχο και φροντίδα για το υλικό σχολικό περιβάλλον

    ?      Αίσθηση ότι ευκαιρίες υπάρχουν για όλους

    ?      Κλίμα αποδοχής, ανοχής, εμπιστοσύνης, συνεργατικότητας, σεβασμού

    ?      Ενίσχυση αυτοαντίληψης, αυτοεκτίμησης, υπομονής και επιμονής

    ?      Άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, καταπολέμηση περιθωριοποίησης

    ?      Άρση διαφοροποίησης μεταξύ κοινωνικο-οικονομικο- πολιτισμικο-φυλετικό προσδιορισμό των μαθητών

    ?      Δημοκρατική συμπεριφορά, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

    ?      Δεξιότητες επικοινωνίας, βελτίωσης του γραπτού και προφορικού λόγου, ανάπτυξης κριτικής και δημιουργικής σκέψης

    ?      Δυνατότητα πραγμάτωσης και απόκτησης εμπειρίας μέσα από τη θεατρική αγωγή και το θεατρικό παιχνίδι.

    Επίσης, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με εξωτερικές συνεργασίες του σχολείου και αξιοποίησης δάνειων δυνάμεων, την αναζήτηση και αξιοποίηση χορηγιών για δράσεις του σχολείου , την υποστήριξη, συμπαράσταση αλλά και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στα δρώμενα της σχολικής μονάδας.

    ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

    «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1, 2 & 3 ΤΟΥ Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

    Οι Πράξεις «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, αφορούν στην στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για πέντε σχολικά έτη (2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 και 2014-2015). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 «Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης» στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και στις 2 περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, αντίστοιχα.

    Ένα μείζον θέμα για το εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει για το κοινωνικό κράτος αποτελεί η ουσιαστική ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και η διαρκής υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Ως «Μαθητές με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες» θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης».

    Στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικές αναπηρίες, χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα, διαταραχές ομιλίας ? λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.

    Στόχος της Πράξης είναι η υλοποίηση της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης στα σχολεία γενικής αγωγής μέσα από κατάλληλα επιμορφωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο υποστηρίζει τους μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη παράλληλα με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται, επιμορφώνεται, και υποστηρίζεται επιστημονικά και συμβουλευτικά, από κατάλληλες δομές.

    Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και με  ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι μία έμπρακτη εφαρμογή προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης τους κοινωνικά στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου και κατ? επέκταση στη σχολική κοινότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώσει την προσβασιμότητα των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.