Προγράμματα

  Νοέμβριος 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ   Δεκ »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Monthly Archives: Νοέμβριος 2014

  Τα ΄΄ΟΧΙ΄΄ του χθες και του σήμερα?

  Το ότι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας έχουν κάνει καθημερινή τους πρακτική την αυτενέργεια, την προσπάθεια για αυτάρκεια και την ατομική τους συμμετοχή είναι πλέον κοινό μυστικό.

  Πλήθος παραδειγμάτων σε διαφορετικά επίπεδα το μαρτυρούν. Ο καλλωπισμός και η αισθητική αναβάθμιση της στάσης των τρένων, η δημιουργία, συντήρηση λαχανόκηπου καθώς και η παραγωγή προϊόντων, η κατασκευή στεφανιών κατάθεσης σε όλες τις εθνικές γιορτές του σχολείου?

  Σε αυτά τα πλαίσια ξεκίνησε και η δημιουργία ενός εικαστικού έργου (διακοσμητικό στην αρχή, με έντονο συμβολισμό στη συνέχεια) με σκοπό τον στολισμό της ημέρας της 28ης Οκτωβρίου. Ένα έργο το οποίο αποτελείται από πολλές σημαίες ελληνικές και πολλά όχι. Απλό στη σύλληψή του αν και εντυπωσιακό. Στόχος να ξεφύγουμε από τον συνηθισμένο , πλαστικό σημαιοστολισμό και να διατρανώσουμε το όχι του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό και την υποδούλωση.

  Και έτσι έγινε.

  Τον μουγκό χρόνο της ζωγραφικής δημιουργίας-κατασκευής θελήσαμε να τον γεμίσουμε με κουβέντες. Κουβέντες γύρω από τα όχι. Το όχι του ΄40 έφερε σιγά σιγά την κουβέντα στο όχι των φοιτητών του Πολυτεχνείου και από εκεί με τη σειρά του στα όχι τα καθημερινά των μικρών και των μεγάλων. Τελικά διαπιστώσαμε ότι η λέξη όχι αν και μικρή αν και εύκολη στην ορθογραφία είναι μια πάρα πολύ δύσκολη λέξη. Και τελικά συμφωνήσαμε στο τέλος όλοι οι μαθητές ότι μάλλον είναι πιο δύσκολη από το ναι.

  Τελικά κουβέντα στην κουβέντα μαζέψανε πολλά καθημερινά όχι και τα τοποθετήσαμε στον «πολυέλαιο» που αποτέλεσε πλέον  το τελικό αποτέλεσμα του έργου μας.

  Στο τέλος αποφασίσαμε ότι καλό είναι να παραμείνει το έργο και μετά τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου γιατί το όχι μας αφορά όλους καθημερινά. Το να μπορούμε να οπλιστούμε με δύναμη και γνώση ώστε να λέμε όχι είναι ένα βασικό εφόδιο στον καθένα μας. Αυτό θα μας το υπενθυμίζει αυτό το έργο καθημερινά και στους μαθητές και στους γονείς και στους δασκάλους.

  Ας αναφέρουμε λίγα από τα όχι που συγκέντρωσαν και συνέλλεξαν οι μαθητές μας:

  Καταρχήν Όχι στα εύκολα ναι.

  Όχι στο πλαστικό, το ψεύτικο, όχι στο εύκολο, όχι στο συνηθισμένο.

  Όχι στην έλλειψη προσπάθειας.

  Όχι στην έλλειψη αγώνα.

  Όχι στην απουσία αισιοδοξίας και ελπίδας στην ζωή μας.

  Όχι στην απουσία κατανόησης προς τον άλλον.

  Όχι στη βία, όχι στη σχολική βία.

  Όχι στην ξενοφοβία.

  Όχι στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.

  Όχι στον εφησυχασμό και τον καναπέ.

  Όχι στην αδιαφορία και την παθητικότητα.

  Όχι στην έλλειψη μόρφωσης και παιδείας για όλους.

  Όχι στις έτοιμες λύσεις.

  Όχι στις σερβιρισμένες και ακατέργαστες γνώσεις. της τηλεόρασης και του διαδικτύου.

  Όχι στη λήθη και τη λησμονιά.

  Όχι στην ισοπέδωση των αξιών.

  Όχι στην έλλειψη σεβασμού και περηφάνιας.

  Και τα όχι τελειωμό δεν έχουν. Συμπληρώστε και εσείς όσα όχι θέλετε?