Προγράμματα

    Οκτώβριος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Σεπ   Νοέ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2023

    ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

    «Σας καταθέτω τέσσερις λέξεις:
     
    Θάλασσα, Άνεμος, Ήλιος, Ελευθερία.
     
    Έχουν ηλικία τριών χιλιάδων χρόνων.
     
    Αυτή είναι η γλώσσα μου, αυτός είναι ο λαός μου…»
         
                                                      Οδυσσέας Ελύτης
     

                                                           

    Η ΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΚΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ …

    Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε ως αφορμή ένα δάκρυ συγχωριανού μας, με καταγωγή από την Ορντού του αγιασμένου Πόντου, όταν του ανιστορούσα για το ταξίδι μας (μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στον Πόντο).
    Συνέχεια αυτής της εξιστόρησης υπήρξε η δημιουργία ενός μικρού ηλεκτρονικού βιβλίου που περιείχε την αφήγηση του ταξιδιού (1ο μέρος) καθώς και μια αφήγηση εκλιπόντος, πλέον, ποντίου πρώτης γενιάς πρόσφυγα, που περιγράφει τον πρώτο καιρό της εγκατάστασής τους στο χωριό μας, την Κουλούρα (2ο μέρος) που περιέχεται στο » Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο».
    (η προβολή του ηλεκτρονικού βιβλίου ενδείκνυται από υπολογιστή και όχι κινητό-μικρή οθόνη)
     
     
    Ένας φόρος τιμής του Σχολείου μας για ένα σημαντικό κομμάτι κατοίκων του χωριού μας, που συνέβαλε ο ερχομός τους στην πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.
    Γιατί τώρα η ανάρτηση; Γιατί ο πόνος της προσφυγιάς και του εκτοπισμού είναι ίδιος, πάντοτε και παντού …
    » Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.
    Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια
    δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.
    Όμως ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε σαν το πεύκο, και τον βλέπεις είτε στο σκοτεινό βαγόνι, χωρίς νερό, σπασμένα τζάμια, νύχτες και νύχτες
    είτε στο πυρωμένο πλοίο που θα βουλιάξει καθώς το δείχνουν οι στατιστικές,
    ετούτα ρίζωσαν μες το μυαλό και δεν αλλάζουν
    ετούτα φύτεψαν εικόνες ίδιες με τα δέντρα εκείνα
    που ρίχνουν τα κλωνάρια τους μες στα παρθένα δάση
    κι αυτά καρφώνουνται στο χώμα και ξαναφυτρώνουν·
    ρίχνουν κλωνάρια και ξαναφυτρώνουν δρασκελώντας
    λεύγες και λεύγες·
    ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας.
    Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
    είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
    δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
    γιατί είναι αμίλητη και προχωράει·
    στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο
    μνησιπήμων πόνος» . Γ. Σεφέρης
    Στίχοι, που μπορεί να γράφτηκαν για την Κύπρο, την Αμμόχωστο, είτε για τη Λωρίδα της Γάζας (αλήθεια, τι τραγικά επεξηγηματική η ονομασία αυτής της περιοχής!), είτε για την Αρμενία (πόσο ξώφαλτσα πέρασε τούτος ο εκτοπισμός στις μέρες μας), είτε για τη Μικρασία και τον Πόντο …
    Και το μήνυμα ή δεν το ακούμε ή , γρήγορα το ξεχνάμε , μα ο Σεφέρης είναι εδώ υπενθυμίζοντάς μας:
    » Ναι· όμως ο μαντατοφόρος τρέχει
    κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει
    σ’ αυτούς που γύρευαν ν’ αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο
    το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας» .

    ΦΥΣΑΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ;

     
    «Εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας ακούστε με.
    Φιλέψτε με μονάχα την υπογραφή σας.
    Έτσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται.
    Και να μπορούν να τρώνε καραμέλες…»
    Ναζίμ Χικμέτ
     
    Όταν ένα σχολείο, λίγες, μόλις, μέρες πριν, βραβεύτηκε για τη δημιουργία μιας αντιπολεμικής ταινίας, που υπερασπιζόταν το Παιδί, δεν μπορεί να σιωπά και να μην παίρνει θέση, σήμερα:
    Ναι είμαστε με τα παιδιά της Παλαιστίνης, με τα παιδιά του Ισραήλ, με τα παιδιά της Ουκρανίας, με τα παιδιά κάθε χώρας, έρμαιο των συμφερόντων και κάθε μορφής τρομοκρατών, νόμιμων-εκλεγμένων ή αυτόκλητων.

    ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ 13ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΙΝΕΜΑ… ΔΙΑΒΑΣΕΣ; ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ¨ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ¨ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η βράβευση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διακρίθηκαν στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, το σχολικό έτος 2022/2023, με τίτλο «Σινεμά… διάβασες;».
    Ένας διαγωνισμός που προάγει την τέχνη του κινηματογράφου στα σχολεία.
    Ένας διαγωνισμός (με συμμετοχές και από την Κύπρο), στον οποίο το σχολείο μας, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, απέσπασε τον 1ο Έπαινο στην κατηγορία ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ για τη δημιουργία της αντιπολεμικής ταινίας μικρού μήκους «Μαύρο Πουλάκι»,
    (θυμηθείτε εδώ την ταινία μας :
    Μια ταινία που υπερασπίζεται το Παιδί, υπερασπίζεται την Ειρήνη, υπερασπίζεται το Δικαίωμα στη Ζωή.
    Μια ταινία, τραγικά επίκαιρη και πάλι (βλέπε εικόνες που διαδραματίζονται στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας) , όπως και κατά την περίοδο της δημιουργίας της (αφορμή, οι εικόνες πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα, τότε και τώρα και πάντα, κυρίως τα μικρά παιδιά).
    Παιδί, Ειρήνη, Δικαίωμα στη Ζωή: έννοιες, καθόλου, αυτονόητες στην ¨πολιτισμένη¨ εποχή μας.
    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι:
    ⦁ Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Σπυρίδων Δουκάκης, Πρόεδρος ΙΕΠ, Doron Lebovich, Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, εκπρόσωπος του Πρέσβη Νόαμ Κάτς, Λουκάς Ξενοφώντος, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, εκπρόσωπος του κ. Κυριάκου Κενεβέζου, Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Σοφία Γεωργιάδου, Γενική Συντονίστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
    Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:
    ⦁ Ο κ. Κωνσταντίνος Τσαχαλάς, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    ⦁ Η κα Μαρία Μονιούδη – Διευθύντρια Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    ⦁ Η κα Μόνικα Σταυρούλα Καραμαλάκου-Λάππα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία
    ⦁ Η κα Παπαδημητρίου Σοφία, Προϊσταμένη Τμήματος εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ,
    καθώς και πλήθος άλλων επώνυμων προσωπικοτήτων, (από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, από το ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας κ.λ.π.)
    Υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη διοργάνωσης του διαγωνισμού είχαν οι:
    Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,
    το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας,
    η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (Προεδρία της Κυβέρνησης),
    το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας,
    το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας)
    και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της ταινίας «Μαύρο Πουλάκι», όλους τους μαθητές (Καραγιάννη Άγγελο, Ρουσιάκη Βενετία, Δεληγιαννάκη Άισλεν, Καρατάσιου Ευγενία, Χασάν Θωμά, Φραντσέσκο Γκιόζι, και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου (Χριστίνα Δημητριάδου, Μαρία Μακρυδάκη, Σοφία Αναγνώστη, Χρυσόστομο Καπέτη), καθώς και τις, σταθερά, συνοδοιπορούσες δάνειες δυνάμεις μας (Σοφία Παυλίδου/ σενάριο – σκηνοθεσία – στίχοι τραγουδιού, Ειρήνη Κουρκούλη/ Μελοποίηση – ερμηνεία), όχι τόσο για τις διακρίσεις που εξασφαλίζουν στο σχολείο μας όσο για το πάθος με το οποίο ¨δίνονται¨ στην προσπάθεια υπεράσπισης του χαρακτήρα και της παραγωγής αποτελεσμάτων, ενός επαρχιακού, ιδιαίτερου και πάνω απ’ όλα Δημόσιου Σχολείου.

    ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι από τα τυχερά σχολεία (ωστόσο, όχι τυχαία) που απολαμβάνουν τα οφέλη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, από την έναρξή του (το 2017).
    Μάλιστα και πριν από αυτό (από το 2012) είχαμε την τύχη να συνεργαζόμαστε, για αρκετά χρόνια (ως τη χρονιά που έπρεπε να επιλέξουμε ένα από τα δυο προγράμματα) και να ωφελούμαστε από το Πρόγραμμα Σίτισης του Ινστιτούτου PROLEPSIS του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με το οποίο, εκτός των άλλων υλοποιήσαμε και πολλές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποτελεί σημαντική βοήθεια και μάλιστα στις μέρες μας, «με δεδομένη την μεγάλη αύξηση των τιμών βασικών ειδών διατροφής και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλήθος οικογενειών» . Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός σχολείων καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να ενταχθεί σ’ αυτό, στο οποίο, πανελλαδικά, συμμετέχουμε περίπου 1.630 σχολικές μονάδες.
    Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο, προάγεται στη μαθητική κοινότητα η υγιεινή μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

    5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

     
    Καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιας παραγκούπολης της Λατινικής Αμερικής, είτε σε κάποιο εγκαταλελειμμένο επαρχιακό σχολείο της Ευρώπης και της χώρας μας, του χθες ή και του Σήμερα.
    ………………………………………………………………………………………………………
    Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, απ’ τα πρώτα μου παιδικά ακούσματα μέχρι σήμερα-σχεδόν 34 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρέτησης, αισθάνομαι μαθητής.
    Επιτρέψτε μου, οπότε, η σημερινή αναφορά τιμής στην ημέρα για το Δάσκαλο, να έχει προσωπική χροιά και να μιλήσω απ’ την πλευρά του μαθητή, ως δια βίου μαθητής…
     
    «Θυμάμαι το σχολείο μου,- το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στη δεκαετία του 1970 …
     
    Σχολείο χτισμένο από την πέτρα του τόπου του, την πουρόπετρα, μια πέτρα που συνδέει το κάτω από το χώμα με το πάνω του τόπου μας, ανεβάζοντας συνεχώς την υγρασία και του χυμούς του προς τα πάνω δείχνοντας το δρόμο της προκοπής, αρμολογημένη με τον μεστό ιδρώτα των κατοίκων του.
     
    Σχολείο με τα παράθυρά του να βλέπουν την ανατολή. Να μπαίνει ο ήλιος , ν’ ανθίζουν οι παιδικές ψυχές καθώς και τα μπουμπούκια των λουλουδιών του κήπου του.
    Σχολείο με κήπο και σιντριβάνι! Με χωμάτινο και χορταριασμένο αυλόγυρο, με παιχνίδια (τσουλήθρες, τραμπάλες, μονόζυγα, κούνιες …), πριν τα αφανίσει η σύγχρονη παιδαγωγική άποψη περί ασφάλειας των μαθητών.
     
    Θυμάμαι τους δασκάλους μου …
     
    Δάσκαλοι με την ουσιαστική και κυριολεκτική σημασία του όρου, αυστηροί καθώς το πρόσταζαν η εποχή και οι συνθήκες, και τρυφεροί, καθώς το όριζε η καρδιά τους, ταγμένοι στη διάπλαση των παιδιών, στην καλλιέργεια της γλώσσας, στην αφύπνιση των συνειδήσεων, στο φωτισμό των σκοταδιών, στο απλόχερο μοίρασμα όλων όσων γοήτευαν και τη δική μου σκέψη και ύπαρξη, ως μαθητή.
     
    Εικόνες, πρόσωπα, σκιές, πράγματα, που παλεύουν μέσα μου, χρόνια τώρα, να παραμείνουν αναλλοίωτα, πασχίζουν να κρατηθούν, μη ξεκολλήσουν απ’ τα τοιχώματα της Μνήμης, μη παρασυρθούν απ’ τα ορμητικά νερά της Λήθης, τις φλόγες της φθοράς και της καθημερινής έκπτωσης.
     
    Και η Μνήμη, μέσα μου νικά …
     
    Σχολείο … δάσκαλοι … με … με …με …, «στη θολή μεθόριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία», αυτό που θυμόμαστε ως βίωμα και αυτό που βιώνουμε ως ανάμνηση, δε μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε καν από εμάς τους ίδιους, μιας και εμείς οι ίδιοι, άθελά μας, ίσως, αποτελούμε τους πιο αποτελεσματικούς «παραχαράκτες» των δικών μας εμπειριών, της ίδιας μας της ζωής.
     
    Χαίρε, λοιπόν, πέντε δεκαετίες, σχεδόν, μετά, ¨Άκαυτη Μνήμη της παιδικής μου ψυχής, σωσμένης από το ολοκαύτωμα της ενηλικίωσης¨.
     
    Χαίρε φλεγόμενο και αναλλοίωτο ¨ευχαριστώ¨ προς όλους τους δασκάλους που μας σμίλεψαν και άφησαν πάνω μου – επάνω μας, το ευγενικό τους αποτύπωμα!»
     
    (Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής μας αναφοράς περιέχεται στη συνέντευξη του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην ηλεκτρονική εφημερίδα faretra.info :

    ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ Ή ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου του 2023, τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας .
    Μεγάλη τιμή, συγχρόνως και βαρύ φορτίο ευθύνης για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, οι παρουσίες, στο υψηλότερο επίπεδο, αφού την τελετή πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας , Καμπανίας και Ναούσης, κος Παντελεήμωνας, με την παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κου Κωνσταντίνου Βοργιατζίδη και του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κου Αλεξάνδρου Κόπτση.
    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , επίσης, η Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημαθίας κα Έφη Γώτη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κος Αλατζόγλου Αθανάσιος, ο Προιστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Βέροιας, κος Αθανάσιος Δέλλας και ο Διαχειριστής της Επιτροπής , Κωνσταντίνος Ζιάκας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, κος Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Διευθυντές/ντριες όμορων και συνεργαζόμενων σχολείων, ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Κοινότητας Κουλούρας, και φυσικά οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Βοργιατζίδης, αφού συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, τόνισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος και επιβεβαιωμένος γιατί ήταν αυτός , ως Δήμαρχος, που πρότεινε και απένειμε «εύφημο μνεία», πριν χρόνια, στο συγκεκριμένο σχολείο για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του. Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η ολοκλήρωση και η λειτουργία της νέας Βιβλιοθήκης αποτελεί μια πετυχημένη παράλληλη εκδήλωση ενδιαφέροντος υλοποίησης και οικονομικής υποστήριξης τόσο από τον ιδιωτικό χώρο (επιχειρηματίας, κάτοικος και πρώην μαθητής του σχολείου), όσο και των Υπηρεσιών του Δήμου (Σχολική Επιτροπή και το προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου της) .
    Μια υποδειγματική σύμπραξη, θα λέγαμε, με συνδετικό κρίκο την αναγνώριση μιας προσπάθειας ενός σχολείου που παλεύει να αφήσει αποτύπωμα αλλαγής και προόδου στην τοπική του κοινότητα .
    Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Κόπτσης, ο οποίος αφού τόνισε την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών και του ρόλου που μπορούν να παίξουν στην πνευματική καλλιέργεια και την ομαλή ένταξη και συμπερίληψη κοινωνικών ομάδων μιας τοπικής κοινωνίας, συνεχάρη το Σχολείο, δηλώνοντας, πως παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πορεία του (ήταν παρών και στη διάκριση του σχολείου στο Ζάππειο Μέγαρο) και είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που στην περιφέρειά του υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν σε τέτοια πλαίσια και παράγουν τόσο υψηλών και προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των τοπικών κοινωνιών, αποτελέσματα.
    Το σύντομο κύκλο ομιλιών έκλεισε η Διευθύντρια Εκπ/σης Ημαθίας, κα Γώτη, η οποία ανέφερε την ανάγκη υποστήριξης του συγκεκριμένου σχολείου από όλους, δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλουν Διεύθυνση και εκπαιδευτικοί του, εδώ και μια δεκαετία, μια προσπάθειας αμείωτης, μια προσπάθειας συμπερίληψης, εξωστρέφειας και αγκαλιάσματος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
    Ο Διευθυντής του Σχολείου, αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους, αυτή τη σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, αλλά και για το σύνολο του χωριού, αφού η συγκεκριμένη δομή θα είναι στη διάθεση και εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, κάλεσε το Δήμαρχο κο Βοργιατζίδη να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων.
    Ο ίδιος ο Δήμαρχος, σε μια συμβολική κίνηση ¨ενωμένων δυνάμεων¨ ζήτησε την ενέργεια αυτή να τη μοιραστεί τόσο με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη όσο και με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
    Τη σκυτάλη πήραν η μικροί μαθητές του σχολείου με χορό και τραγούδι , με θέμα την αγάπη για το βιβλίο.
    Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη ξενάγηση των προσκεκλημένων στο χώρο της Βιβλιοθήκης από την υπεύθυνη λειτουργίας της, εκπαιδευτικό, κα Σοφία Αναγνώστη, και ένα πέρασμα από το μπουφέ με κεράσματα που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαμάδες του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη και οφείλει ευχαριστίες καρδιάς για την παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων που στηρίζουν με έργα και πράξεις τον αγώνα του σχολείου να ξεπεράσει αντίξοες συνθήκες, τις ιδιαιτερότητές του, του σχολείου που δεν παραδίδεται, δεν καταθέτει τα όπλα, σε μια εποχή όπου ευδοκιμούν «λογιών λογιών παραιτησίες» όπως αναφέρει ο αγαπημένος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, αντιστέκεται, επιμένει …
    Με την ίδια ευγνωμοσύνη ευχαριστεί τους μικρούς μαθητές, με την άψογη πάντοτε συμπεριφορά τους, τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στη υλοποίηση των στόχων του σχολείου, τους γονείς για τη συμπαράταξή τους καθώς και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας (φορείς και άτομα) που είναι δίπλα μας με το πρώτο κάλεσμα.

    «ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΧΕΙΣ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ».

     
     
    «ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΧΕΙΣ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ».
                                                                                                         Κικέρωνας
     
    Η σχολική βιβλιοθήκη είναι βοήθημα όλων στη διδασκαλία και τη μάθηση. Προσφέρει εγκυρότητα και ιδέες για επιτυχή συμμετοχή στη σημερινή κοινωνία της πληροφόρησης και της γνώσης. Εφοδιάζει τους μαθητές με δεξιότητες ζωής, αναπτύσσει τη φαντασία τους, την κριτική τους σκέψη, την αναζήτηση της γνώσης … και τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουν ως υπεύθυνοι πολίτες.
     
    Όταν απλώνει τα φτερά της και αγκαλιάζει το σύνολο του πληθυσμού υποστηρίζοντας τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση τότε τα πλεονεκτήματά της πολλαπλασιάζονται.
     

    Ο χώρος της Βιβλιοθήκης μας, αυτός ο χώρος ¨ο μικρός, ο μέγας¨, εκτός από βιβλία, θα φιλοξενεί:

    • εργαστήριο Πληροφορικής
    • εργαστήριο Ρομποτικής
    • εργαστήριο Εικαστικών
    • εργαστήριο Μουσικής
    • εργαστήριο Θεατρικής Αγωγής
    • εργαστήριο κατασκευής κούκλας
    • εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

    αλλά και θεματικές διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές ως αιτία και αφόρμηση προβληματισμού και διαλόγου …

    Όλα αυτά με την υποστήριξη όλων και στηριγμένα στον Εθελοντισμό και την αφιλόκερδη Προσφορά.

    Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι στα χέρια όλων μας.

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

      
    … μια προσπάθεια συμπερίληψης, εξωστρέφειας και αγκαλιάσματος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
     
    Μια βιβλιοθήκη, αποτέλεσμα ιδιωτικής και δημοτικής σύμπραξης και οικονομικής υποστήριξης, που εκτός του γενικού μορφωτικού της ρόλου για τους μαθητές του σχολείου μας, θα λειτουργεί και ως υποστηρικτική δομή:
    • για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσα από την ύπαρξη και αξιοποίηση από τους ίδιους υποστηρικτικών βιβλίων-βοηθημάτων που θα τους βοηθούν στην ενασχόλησή τους με τις εργασίες και τις ανάγκες αναζήτησης της γνώσης, που προκύπτουν από την παρακολούθηση των μαθημάτων στα σχολεία τους. Με τον ίδιο υποστηρικτικό τρόπο θα λειτουργεί και το εργαστήρι πληροφορικής, όπου εκτός των άλλων (δωρεάν απογευματινά μαθήματα πληροφορικής κ.λ.π.) θα μπορούν οι μαθητές να αναζητούν και να αξιοποιούν τον πλούτο γνώσεων του διαδικτύου, να διερευνούν, να εκτυπώνουν κ.λ.π.. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν διάφορα επίσης, εργαστήρια, όπως εικαστικών, κατασκευής κούκλας και κουκλοθέατρου, θεατρικής αγωγής, μουσικής, δημιουργικής γραφής κ.λ.π. Πράγματα, που δυστυχώς, οι μαθητές μας τα στερούνται στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα την ελλιπή και προβληματική συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση την εγκατάλειψη του σχολείου.
    • Για την Τοπική κοινωνία στο σύνολό της, αφού θα υπάρχει δανειστικό τμήμα ενηλίκων και θα λειτουργεί απογεύματα σε εθελοντική βάση (Διευθυντής, εκπαιδευτικοί και στην πορεία Σύλλογος Γονέων και γιατί όχι, μαθητές). Επίσης, ήδη, προγραμματίζονται και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση θεματικών διαλέξεων, καθώς και κινηματογραφικών προβολών που θα παράγουν προβληματισμούς και θα αποτελούν αφορμή διαλόγου.

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    – μια προσπάθεια συμπερίληψης, εξωστρέφειας και αγκαλιάσματος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ! ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 11ΤΟ ΠΡΩΙ.
    Ποιοι είμαστε
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι ένα επαρχιακό σχολείο της περιοχής του Δήμου Βέροιας, που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες (σύνθεση μαθητικού δυναμικού, υπογεννητικότητα, μετοίκηση, ¨αρπακτικές¨ διαθέσεις των σχολείων της πόλης …), όχι απλά να επιβιώσει αλλά να δημιουργήσει συνθήκες μάθησης και κοινωνικής ένταξης, ελκυστικές για τους μαθητές και υποστηρικτικές για τις οικογένειές τους.
    Ο αγώνας είναι επίπονος και διαρκής …
    Τι κάναμε-Τι πετύχαμε
    Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς προσπάθειας υπήρξε η σταδιακή μεταμόρφωση της ουσιαστικής λειτουργίας του σχολείου και της αξιοσημείωτης εξωστρέφειας που ανέπτυξε, αποτελέσματα που επιβραβεύτηκαν με «εύφημο μνεία» από το Δήμο Βέροιας και με πρόσκληση παρουσίασης του έργου του από το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.Κ.Υ. – το μόνο σχολείο Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας μας, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας (τον Ιούνιο του 2022).
    Η προσπάθεια αυτή έχει ως βασικούς πυλώνες:
    o Την εμπλοκή μας (εδώ και 11 χρόνια, σταθερά) με ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης (Erasmus+ …)
    o Την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας, διαπαιδαγώγησης και ενεργοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών (θεατρική αγωγή, μουσική παιδεία, αειφορικές πρωτοβουλίες και δράσεις, φιλαναγνωσία …
    o Την εμπλοκή των μαθητών και των οικογενειών τους σε συμμετοχικές, κοινωνικές δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που κατέστησαν αυτούς υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες,
    o Την εξασφάλιση, συμπαράστασης και συμπαράταξης της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο φορέων, υπηρεσιών και υποστηρικτικών δομών και ατόμων (συνεταιριστικό εργοστάσιο, συνεταιρισμοί, ιδιώτες ), όσο και σε επίπεδο ατομικό-εθελοντικό (κινητοποίηση πολιτών), με τη βοήθεια των οποίων πετύχαμε πολλά.
    Σήμερα, το σχολείο εκπέμπει μια εικόνα σεβασμού, αποδοχής και φροντίδας από τους χρήστες του (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική κοινότητα), τόσο κατά τις ώρες του τυπικού σχολικού ωραρίου, όσο και κατά τις απογευματινές μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις που στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά.
    Και συνεχίζουμε, σχεδιάζουμε … υλοποιούμε! Η νέα μας Βιβλιοθήκη!
    Σ’ αυτά τα πλαίσια λειτουργίας και θέλοντας να προσελκύσουμε, υποστηρίξουμε και να προσφέρουμε αυτά που το οικογενειακό περιβάλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών μας, αλλά και συνολικά της μαθητιώσας νεολαίας (Γυμνασίου , Λυκείου) της τοπικής μας κοινότητας, δεν είναι σε θέση να παρέχει (οικογένειες Ρομά, Αλλοδαπών εργατών γης, αλλά και χαμηλού αγροτικού οικονομικού εισοδήματος) αλλά και, γιατί όχι, θέλοντας να προσελκύσουμε, υποστηρίξουμε και να προσφέρουμε στο σύνολο των ενδιαφερόμενων κατοίκων της τοπικής μας κοινότητας, αποφασίσαμε τη δημιουργία αυτόνομης δανειστικής βιβλιοθήκης και εργαστηρίου πληροφορικής.
    Μιας βιβλιοθήκης, αποτέλεσμα ιδιωτικής και δημοτικής σύμπραξης και οικονομικής υποστήριξης, που εκτός του γενικού μορφωτικού της ρόλου για τους μαθητές του σχολείου μας, θα λειτουργεί και ως υποστηρικτική δομή:
    • για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσα από την ύπαρξη και αξιοποίηση από τους ίδιους υποστηρικτικών βιβλίων-βοηθημάτων που θα τους βοηθούν στην ενασχόλησή τους με τις εργασίες και τις ανάγκες αναζήτησης της γνώσης, που προκύπτουν από την παρακολούθηση των μαθημάτων στα σχολεία τους. Με τον ίδιο υποστηρικτικό τρόπο θα λειτουργεί και το εργαστήρι πληροφορικής, όπου εκτός των άλλων (δωρεάν απογευματινά μαθήματα πληροφορικής κ.λ.π.) θα μπορούν οι μαθητές να αναζητούν και να αξιοποιούν τον πλούτο γνώσεων του διαδικτύου, να διερευνούν, να εκτυπώνουν κ.λ.π.. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν διάφορα επίσης, εργαστήρια, όπως εικαστικών, κατασκευής κούκλας και κουκλοθέατρου, θεατρικής αγωγής, μουσικής, δημιουργικής γραφής κ.λ.π. Πράγματα, που δυστυχώς, οι μαθητές μας τα στερούνται στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα την ελλιπή και προβληματική συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση την εγκατάλειψη του σχολείου.
    • Για την Τοπική κοινωνία στο σύνολό της, αφού θα υπάρχει δανειστικό τμήμα ενηλίκων και θα λειτουργεί απογεύματα σε εθελοντική βάση (Διευθυντής, εκπαιδευτικοί και στην πορεία Σύλλογος Γονέων και γιατί όχι, μαθητές). Επίσης, ήδη, προγραμματίζονται και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση θεματικών διαλέξεων, καθώς και κινηματογραφικών προβολών που θα παράγουν προβληματισμούς και θα αποτελούν αφορμή διαλόγου.