Προγράμματα

    Απρίλιος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Απρίλιος 2021

    Ευχές …

    Στο Φως της ¨Ηλιαχτίδας¨ και της Ανάστασης

    (Το παραμύθι μπορείτε να το δείτε και να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου):

    https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/KiGmvTD7Qzuzzzs-S6700Q

    Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε να μας πλημμυρίσουν η χθεσινή παρουσίαση του παραμυθιού «Μια ηλιαχτίδα» της Σοφίας Παυλίδου, με την αφήγηση της Ελισάβετ Τάρη.

    Μελαγχολία, Λύπη, Νοσταλγία, Θυμός, αλλά και Πείσμα και Ελπίδα ότι θα έρθουν οι καλές μέρες, οι μέρες της επαφής και της επικοινωνίας, ξανά πίσω. Οι μέρες που θα κοιταζόμαστε στα μάτια χωρίς τη μεσολάβηση της οθόνης του υπολογιστή, που θα μυρίζουμε την παρουσία του άλλου, δίπλα μας, χωρίς το αποστειρωμένο φίλτρο της μάσκας. Και προπαντός, χωρίς το φόβο και την καχυποψία που διαβρώνει, θέλουμε δε θέλουμε να το πιστέψουμε, τις ανθρώπινες σχέσεις.

    Να ανοίξουν διάπλατα , πάλι, οι πόρτες του σχολείου και να υποδεχθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να υποδεχτούμε την Αγάπη, της ζωής και του παραμυθιού.

    Να μιλήσουμε, να τρέξουμε, να παίξουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλο. Και ναι, να φιλοξενήσουμε φίλους, μέλη της οικογένειας του σχολείου μας, που δε ζουν μαζί μας, αλλά είναι πάντα δίπλα μας, τη Σοφία, την Ελισάβετ …, και μαζί τους να δημιουργήσουμε ξανά …, όπως τόσο όμορφα μάθαμε να το κάνουμε, όλοι μαζί, εδώ και χρόνια, τώρα …

    «…Μία ηλιαχτίδα… να διαπεράσει και τη μοίρα μας. Μία ηλιαχτίδα, να ελευθερωθούμε ..Να! Κάτι σαν ελπίδα , που ‘ρχεται σαν ηλιαχτίδα , που διαλύει το σκοτάδι μέσα μας και φέρνει το φως … ένα πέρασμα μέσα από τα βάθη της ψυχής …»

    Η Δ/νση του σχολείου ευχαριστεί θερμά τη Σοφία Παυλίδου και την Ελισάβετ Τάρη, τη Σοφία Αναγνώστη,   για όλα (όσα μπορεί να χωρέσει αυτό το ¨΄όλα¨ .

    Ευχαριστεί επίσης, τη μουσικό Μοσχοπούλου Αναστασία για την πολύτιμη βοήθειά της, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για κάθε μορφής υποστήριξη ή διευκόλυνση, τους μικρούς και θαυματουργούς μαθητές καθώς και τους γονείς τους που, σταθερά, κρύβονται πίσω από κάθε προσπάθειά τους. Τέλος, ευχαριστεί την κα Αντωνία Χαρίση, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας που μας τίμησε με την παρουσία της.

     

    Ωδή στην Αγάπη, η «Ηλιαχτίδα» της Σοφίας Παυλίδου

     
    ¨Θέλουμε δε θέλουμε, είμαστε όλοι μας δέσμιοι μιας ευτυχίας, που από δικό μας λάθος αποστερούμαστε. Να από που ξεπηδά η προαιώνια λύπη της αγάπης«.
                                                                            Οδ. Ελύτης
     

    Η ¨Ηλιαχτίδα¨ είναι ένα έργο συνεργατικό. Αποτελεί μια ιδέα της Σοφίας Παυλίδου, η οποία την μετουσίωσε, σταδιακά, σε κείμενο.

    Ένα κείμενο-συνομιλία ανάμεσα στη συγγραφέα (Σοφία Παυλίδου), τον κομιστή-παιδαγωγικό διαμεσολαβητή (Σοφία Αναγνώστη) και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Κάθε βδομάδα κι ένα απόσπασμα-αφορμή ξεκινούσε τον κύκλο:

    Ένας κύκλος επεξεργασίας, εμβάθυνσης, ανάλυσης και σύνθεσης, κατάθεσης ιδεών, διορθώσεων, συμπλήρωσης και  εμπλουτισμού, ανατροπής, με την παράλληλη εικονογραφική αποτύπωσή του κειμένου, με την καθοδήγηση και παιδαγωγική ευθύνη και εφαρμογή στην τάξη, της Σοφίας Αναγνώστη, έκαναν την αρχική ιδέα-κείμενο, εργαλείο απελευθερωτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, εργαλείο διδασκαλίας, φιλαναγνωσίας και αγωγής συναισθημάτων. Κι όλα αυτά, σε ένα πρωτόγνωρο για όλους εκπαιδευτικό περιβάλλον, αυτό της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και της e-class.

    Μια ωδή στην Αγάπη, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην προσφορά και την ανιδιοτέλεια, στην κοινωνική επαφή και αλληλεξάρτηση, το σεβασμό στο ΄΄άλλο¨. Σε τούτους τους καιρούς της πανδημίας και του εγκλεισμού. Σε τούτες τις μέρες της αναμέτρησης,-δεν είναι υπερβολή να πούμε, με τον πόνο και το θάνατο …

    …Μία ηλιαχτίδα… να διαπεράσει και τη μοίρα μας. Μία ηλιαχτίδα, να ελευθερωθούμε ..Να! Κάτι σαν ελπίδα , για την αυτοθυσία, τη διαφορετικότητα , την αποξένωση, το ρατσισμό. Το παραμύθι μιλά για την γκρίζα εποχή που ζούμε και την ελπίδα, που ‘ρχεται σαν ηλιαχτίδα , που διαλύει το σκοτάδι μέσα μας και φέρνει το φως. Μιλά για μια ηλιαχτίδα που…κάνει ένα πέρασμα μέσα από τα βάθη της ψυχής. Εκεί είναι, λέει, εκεί θα τη βρεις…

    Θα νικήσουμε, όπως και η μικρή Αγάπη του παραμυθιού…

    Θα βρεθούμε ξανά… Όπως αιώνες τώρα … Τη Μεγάλη Βδομάδα των Παθών, ακολουθεί η Ανάσταση, το Φως , η Ζωή!

    ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΜΙΚΡΟ ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ» προσφορά της κας Βαρβαρούση και της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στους μικρούς μαθητές μας

     
    Σε συνέχεια της συνάντησής μας με τη συγγραφέα και εικονογράφο, Λήδα Βαρβαρούση, και της παρουσίασης του βιβλίου της «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της χάρτας» παραθέτουμε τον παρακάτω σύνδεσμο με την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου, ώστε κάθε μαθητής του σχολείου μας ή όποιος άλλος επιθυμεί να το κατεβάσει ή και να το εκτυπώσει
    ΛΗΔΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ, «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ»
    Επίσης, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα χρήσης της επαυξημένης πραγματικότητας, δυνατότητας που σας παρέχει το συγκεκριμένο βιβλίο, κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή (στην 3η σελίδα του βιβλίου) από κινητό ή τάμπλετ με σύστημα android.
    ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ανιχνεύοντας πληροφορίες και μυστικά από τη Χάρτα του Ρήγα)

    ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΡΗΓΑ , είχαν την ευκαιρία να περάσουν ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση των μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τη βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο, κα Λήδα Βαρβαρούση. Κι αν, ευγενικά, δεν έπαιρνε το λόγο ο διευθυντής – συντονιστής της συνάντησης, για να βάλει ένα χρονικό όριο λήξης, θα συνεχιζόταν για πολύ ώρα ακόμη. Κι αυτό, τόσο γιατί η συγγραφέας-εικονογράφος κράτησε ζωηρό και αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών με τον τρόπο που παρουσίασε την ιστορία του μικρού Ρήγα και των μυστικών της Μεγάλης Χάρτας, όσο και οι πολλές, ώριμες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών, που ενθουσίασαν την κα Βαρβαρούση, που απάντησε με προθυμία και εξομολογητική διάθεση σε όλες.

    Η ζωγραφήγηση της ιστορίας του Ρήγα εξαιρετική, πρωτότυπη, καθηλωτική. Ολοζώντανη αφήγηση και διαρκής διάλογος ανάμεσα στη φιλοξενούμενη και τους μαθητές, ταυτόχρονα με διαδοχική ζωγραφική εξέλιξη και αναπαράσταση της ιστορίας πάνω σε μια μεγάλη χάρτινη επιφάνεια.

    Η ιστορία έχει ως εξής: «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο πριν από περίπου 250 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, παρά μόνο σκλαβιά. Ένα μικρό παιδί, ο Ρήγας, τολμά να σκεφτεί ελεύθερα και συγκρίνει τον αρχαίο πολιτισμό και τη δόξα της πατρίδας του, της Ελλάδας, με την άθλια κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, παρέα με ένα αγιοπούλι, θα περιηγηθεί σε αρχαίους τόπους, θα γνωρίσει μυθικούς ήρωες, θα παρακολουθήσει αρχαία δρώμενα, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες και, γεμάτος έμπνευση και πάθος, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλους τους λαούς. Για να πετύχει τον στόχο του, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει μια μεγάλη Χάρτα με μυστικά σύμβολα. Άραγε, θα καταφέρει να κάνει τους υπόδουλους να ξεκλειδώσουν τους μυστικούς συμβολισμούς, θα καταφέρει να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή τους, Ελλήνων και μη;

    Κι εκεί που πιστέψαμε ότι η συνάντηση έφτανε στο σημείο της ολοκλήρωσης, ακολούθησε μια θύελλα ερωτήσεων των μαθητών, στις οποίες η φιλοξενούμενη απάντησε με υπομονή και έκδηλη ικανοποίηση για την ποιότητα και τον αυθορμητισμό τους. Απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων (Πως ακολούθησε το δρόμο της συγγραφής, πως της εικονογράφησης, πως τα συνδύασε μ’ αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, τη ζωγραφήγηση, πως βιώνει την περίοδο ¨κύησης¨ ενός νέου βιβλίου, πως αισθάνθηκε ολοκληρώνοντας το πρώτο βιβλίο της, πως ένοιωσε λαμβάνοντας το πρώτο διεθνές βραβείο, πως προέκυψε η ιδέα του Ρήγα, πως θα ήταν ο Ρήγας σήμερα, πως … πως …τι… κ.λ.π).

    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί ιδιαίτερα την κα Λήδα Βαρβαρούση για την πρόθυμη ανταπόκρισή της καθώς και για την εξαιρετική τιμή που μας έκανε να παρευρεθεί στην φιλαναγνωστική συντροφιά του σχολείου μας, καθώς και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, που δημιούργησαν και προσφέρουν σε εμάς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ένα εξαιρετικό, σύγχρονο (ψηφιακό και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας), εκπαιδευτικό εργαλείο  γνωριμίας με την ιστορία του τόπου μας ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της.

    (Μια σημαντική παράμετρος αποτέλεσε η επισήμανση του γεγονότος ότι η κα Λήδα Βαρβαρούση, ήταν η εικονογράφος με τα έργα της οποίας, όλοι οι μαθητές των τελευταίων σχολικών ετών, ήρθαν σε πρώτη επαφή, με το ξεκίνημα της σχολικής τους ζωής, στο Α΄ τεύχος της Α΄ τάξης, και έκαναν τους πρώτους σχολικούς βιβλιοσυμμαθητές τους, τον Άρη, τον Ορφέα, τη Μαρίνα, την Ιωάννα, τον Σαμπέρ … όλα παιδιά της κας Λήδας).

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «1821 – 200 χρόνια μετά…»

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης και υπεύθυνη εκπ/κό Χατζηπαναγιωτίδου Κωνσταντίνα, συμμετέχει στη Διημερίδα «1821 – 200 χρόνια μετά…» που διοργανώνουν από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το 3ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Σάββατο 17 Απριλίου,  9:30-13:30 και την Κυριακή 18 Απριλίου, 11:00-13:00.

    Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν, όσοι ενδιαφέρονται, στο σύνδεσμο:

     https://minedu-secondary.webex.com/meet/eledimitri

    Ακολουθούν: η πρόσκληση και το πρόγραμμα

    ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ

    Η διεθνούς φήμης εικονογράφος, συγγραφέας και περφόρμερ φιλοτέχνησε για τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση το ιστορικό παραμύθι «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας»  και σήμερα, 16/4/2021 , στις 6:30 το απόγευμα, έχουμε την τιμή να το παρουσιάζει η ίδια η δημιουργός στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Ο μικρός Ρήγας ταξιδεύει με παρέα ένα αγιοπούλι σε φανταστικό, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό κόσμο. Με απαρχή τη γενέτειρά του, το Βελεστίνο, αν και ακόμα παιδί, αναζητεί την μέγιστη αξία της Ελευθερίας για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Μεγάλο όπλο του και παρακαταθήκη για την αφύπνιση κι εμψύχωση των συνανθρώπων του, η δημιουργία της μεγαλειώδους Χάρτας με τα σύμβολά της.

    Η διεθνούς φήμης εικονογράφος, συγγραφέας και περφόρμερ Λήδα Βαρβαρούση φιλοτέχνησε για την βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση το ιστορικό παραμύθι «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας». Παράλληλα, με τη «Ζωγραφήγηση» που έχει επινοήσει, στέλνει διαρκώς το μήνυμα του Εθνομάρτυρα και μεγαλύτερης προσωπικότητας της προεπαναστατικής περιόδου, στα πέρατα του κόσμου.

    Η συνάντηση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, το 1821, που αγκαλιάζεται από τη στοχοθεσία δύο προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας:

    Το επιμορφωτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Α.Π.Θ. με τίτλο CARE – Connecting Art with REal life issues, στο οποίο συμμετέχουμε μέσα  από το οποίο διαπραγματευόμαστε, με τη βοήθεια και ένταξη των Εικαστικών Τεχνών στη διδακτική πρακτική, τη Χάρτα του Ρήγα και των κρυμμένων μυστικών και συμβολισμών της (λεπτομέρειες θα δημοσιοποιήσουμε στην κατάλληλη στιγμή), και

    Το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” , το οποίο υλοποιούμε και μέσω αυτής της δράσης θα φέρουμε τους μαθητές μας σε μια πρώτη επαφή και γνωριμία με πτυχές του προγράμματος ( χαρτογράφηση, κοιτώντας τη γη από ψηλά και φυσικά με την ¨επαυξημένη πραγματικότητα¨, αφού η συγκεκριμένη έκδοση του Ρήγα δίνει τη δυνατότητα χρήσης αυτής της νέας επαναστατικής εφαρμογής που απογειώνει τη διδακτική πράξη).

    ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ …

    Η ΛΙΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΗΓΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙ ΑΡΩΜΑΤΑ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ¨ … Και τούτη που φοράει την πράσινη ποδιά με τα λουλούδια; Γης την ελένε; Ποιος μερακλής την έκαμε!¨                       

    Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

     

    H ιδέα δημιουργίας σχολικού κήπου  δεν προέκυψε ενοραματικά  και δεν αποτελεί καινοτόμο διδακτική μέθοδο της εποχής μας.

    Ήδη ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι « η φύσις παρέχει απεριγράπτους  ηδονάς εις τους δυναμένους να γνωρίζουν τας αιτίας…», ενώ ο John Ames Comenius πίστευε πως «Κάθε σχολείο πρέπει να έχει προσαρτημένο έναν κήπο, όπου οι μαθητές θα απολαμβάνουν τα δέντρα, τα λουλούδια και τα φυτά…, όπου θα έχουν πάντα την ελπίδα να ακούσουν ή να δουν κάτι νέο». Και καθώς γνωρίζουμε ότι «οι αισθήσεις είναι οι πιο έμπιστοι υπηρέτες της μνήμης, αυτή η μέθοδος αντίληψης, μέσω των αισθήσεων, θα οδηγήσει σε μόνιμη διατήρηση της γνώσης» (βιωματική μάθηση). Ο Jean-Jacques Rousseau ισχυρίζεται πως η φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

    Σκοπός της δημιουργίας και συντήρησης του σχολικού κήπου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν μέσα από προγράμματα στοχευμένα, ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Που μας αναλογεί τον καθένα ξεχωριστά.

    Ο κήπος μας μετράει 8-9 χρόνια ύπαρξης και φροντίδας από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Δυστυχώς ο χρόνος είναι σκληρός και αδυσώπητος. Θύμα του και ο δικός μας κήπος, που παρά την φροντίδα και τη διαρκή συντήρησή του η φθορά του ήταν πλέον ανεπανόρθωτη. Γι’ αυτό ανάγκη υπήρξε να αναγεννηθεί. Κι αυτό συνέβη, τούτη την Άνοιξη.

    Κι επειδή , σύμφωνα και με τα εισαγωγικά σχόλια του παρόντος κειμένου, κάθε δράση μας, κάθε πράξη μας, εδώ στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ντύνεται και με γνώση, εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφορμή και πλαίσιο υπήρξε η συμμετοχή μας και η υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, σχετικών (Περπατώ, περπατώ εις τον κήπο, όταν ο Ήλιος είναι εδώ! Ήλιε, Ήλιε είσαι εδώ; & Από τον κήπο του σχολείου μου, στα αγροκτήματα του χωριού μου!), η ένταξή μας στο Δίκτυο Αειφορίας, καθώς και η συμμετοχή μας στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «Earth Observation for Education”, το οποίο ανάμεσα στα άλλα εστιάζει τη στοχοθεσία του στη στάση μας απέναντι στο Περιβάλλον (κοντινό & παγκόσμιο), των περιβαλλοντικών συνεπειών της αλόγιστης συμπεριφοράς του ανθρώπου, στις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, στην καλλιέργεια της παγκόσμιας ιδιότητας του πολίτη κ.λ.π., στοχοθεσία, εισαγωγή στην οποία αποτελεί η ενασχόλησή μας με τον σχολικό κήπο μέσα από πολλές οπτικές, δημιουργώντας το πρόπλασμα της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ανάληψης ρόλου και ευθύνης. (στοχευμένες ενέργειες και δράσεις στα πλαίσια των παραπάνω προγραμμάτων, θα έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάζουμε σε συνέχειες…)

    Δεν είναι τυχαίο που η ΟΥΝΕΣΚΟ θεωρεί το σχολικό κήπο  ότι προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν όλους τους πυλώνες της εκπαίδευσης που συνοψίζονται στο «Μαθαίνω να γνωρίζω – Μαθαίνω να είμαι – Μαθαίνω να κάνω – Μαθαίνω να ζω με άλλους». Με το σχολικό κήπο  καλλιεργούνται, εκτός των φυτών, και οι έννοιες της  συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της  ανάληψης ευθυνών, της  σωστής διαχείρισης και της  βιώσιμης ανάπτυξης, των στόχων της ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε…

    Με το σχολικό κήπο μας, με τα χρώματα κι αρώματα των αρωματικών μας φυτών και βοτάνων, αντιστεκόμαστε στο σκοτάδι των ημερών και σ΄ αυτούς που το ενστερνίζονται και το κουβαλούν, – όπως το περιγράφει ο Μίλτος Σαχτούρης,  ατενίζουμε το φως, το πολύχρωμο μέλλον μας, καλλιεργούμε ελπίδες και προσδοκίες για το δικό μας αύριο, γιατί έτσι το θέλουμε, γιατί έτσι μας αρέσει … Και γι’ αυτό, θα κριθούμε κι εμείς και η Άνοιξη που κουβαλάμε μέσα μας!

     

    Επίλογος

     

    Αστεροσκοπείο

     

     Διαρρήχτες του ήλιου

    δεν είδαν ποτέ τους πράσινο κλωνάρι

    δεν άγγιξαν φλογισμένο στόμα

    δεν ξέρουν τί χρώμα έχει ο ουρανός

     

     Σε σκοτεινά δωμάτια κλεισμένοι

    δεν ξέρουν αν θα πεθάνουν

    παραμονεύουν

    με μαύρες μάσκες και βαριά τηλεσκόπια

    με τ’ άστρα στην τσέπη τους βρωμισμένα με ψίχουλα

    με τις πέτρες των δειλών στα χέρια

    παραμονεύουν σ’ άλλους πλανήτες το φως

     

     Να πεθάνουν

     

     Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της

    από το χρώμα του το κάθε λουλούδι

    από το χάδι του το κάθε χέρι

    απ’ τ’ ανατρίχιασμα του το κάθε φιλί.

                                                                         Μίλτος Σαχτούρης

     

    ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ VOUCHER ΤΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ

    Ένα χρόνο μετά, πρώτο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στις συνθήκες εκπαίδευσης που δημιούργησε ο κορωναϊός. Παραμένουν κι άλλα.

    Τεράστια προσπάθεια καταβλήθηκε ώστε να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι γονείς-δικαιούχοι για τα voucher της «Ψηφιακής Μέριμνας» και η προσπάθεια συνεχίζεται, παρά τις αρχικές δυσλειτουργίες της πλατφόρμας. Ως εχθές, Παρασκευή 9/4/2021, σχεδόν τα 2/3 των μαθητών του σχολείου μας παρέλαβαν τα σχετικά στοιχεία (Αρ. Μητρώου μαθητή …), γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των γονιών αλλά και των έως τώρα ελλιπών μέσων για τη συμμετοχή των παιδιών στην «εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» παρά τις προσπάθειες του σχολείου να τους υποστηρίξει με τη διάθεση δανεικών συσκευών, από την έναρξη της πανδημίας και με τη συνεργασία της Σχολικής επιτροπής του Δήμου Βέροιας, και όχι μόνο.

    Μακάρι στο τέλος της διαδικασίας όλοι οι αιτούντες να δικαιωθούν τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, χρειάζεται ένα βήμα ακόμη, για να μην μείνει και η συσκευή, για πολλούς μαθητές, γράμμα κενό: Η φροντίδα, από μέρους του Δήμου ή όποιας άλλης υπεύθυνης υπηρεσίας, τοποθέτησης μιας κεντρικής κεραίας λήψης σήματος (wi-fi internet) στην περιοχή του «μαχαλά» του χωριού μας, ώστε να έχουν όλοι οι παροικούντες κοινή και δωρεάν πρόσβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση των μαθητών του σχολείου μας στο «4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων» του Δήμου Βέροιας και προς αυτή την κατεύθυνση παλεύει και η Διεύθυνση του Σχολείου μας.

    Δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. 

    Σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έμειναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, όσοι είτε απορρίφθηκαν, είτε έχουν υποβάλλει αίτημα επανεξέτασης, είτε το αίτημά τους έχει μερικώς εγκριθεί, θα μπορούν να μπουν για να κάνουν διορθώσεις.

    Σημειώνεται ότι το voucher χρησιμοποιείται μόνο με τη ρητή συγκατάθεση του δικαιούχου, μέσω του πιστοποιημένου κινητού του. Το κάθε voucher μετά την έκδοσή του συνδέεται με το συγκεκριμένο δικαιούχο και δε μεταβιβάζεται.

    Με την παραλαβή, βέβαια, της συσκευής και με την τοποθέτηση (μακάρι) της κεραίας στο χώρο που προαναφέραμε, η ευθύνη συμμετοχής πλέον του κάθε παιδιού στην «εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» θα βαραίνει του γονείς και εκεί θα φανεί, η παρεξηγημένη, στις μέρες μας, έννοια της ατομικής ευθύνης.

    Αλλά είπαμε, ως πολιτεία, ας κάνουμε την Ισότητα πράξη και μετά μπορούμε να καταλογίσουμε ευθύνες και αδιαφορία.