Προγράμματα

    Νοέμβριος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Σεπ   Δεκ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2021

    1η ¨ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ¨ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “EO4Edu” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Παρά τις ανησυχίες όλων μας και τις δυσκολίες που προκαλεί η επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας, με απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας και ασφάλειας των μαθητών μας αλλά και των εκπαιδευτικών μας, το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας υποδέχτηκε και φιλοξένησε 17 συναδέλφους –εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών σχολείων και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, στα πλαίσια του σχεδίουErasmus+ “EO4Edu”. Ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τις αρχές της τηλεπισκόπησης, της γεωχωρικής επιστήμης και της δορυφορικής παρακολούθησης της γης (EO), την έννοια της παγκόσμιας ιθαγένειας και της συλλογικής μας ευθύνης για την αλλαγή στάσης που απαιτείται για την προστασία και την ενίσχυση του κοινού μας φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως στον τομέα των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).

    Στη συνάντησή μας (στην ουσία δύο συναντήσεις – μία TPM και μία LTTΑ) θέσαμε ως κύριους στόχους,  την  παρουσίαση των, έως τώρα, επιτευγμάτων, σχετικά με τα πνευματικά προϊόντα του έργου, την ανάλυση των δραστηριοτήτων που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα, τη λήψη σχολίων, παρατηρήσεων, αποριών και διευκρινήσεων από τους δασκάλους.

    Πραγματοποιήθηκαν  πιλοτικά εργαστήρια  εκπαιδευτικών που σχεδιάστηκαν από τους εταίρους και αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να μοιραστούν γνώσεις και ιδέες.

     Ήταν μια ευκαιρία για ανατροφοδότηση για τις ομάδες του έργου σχετικά με τους πόρους που έχουν ήδη αναπτυχθεί και ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν ιδέες για μελλοντική εργασία στο έργο.

    Η πραγματοποίηση των εργαστηρίων κατέδειξαν  τον τρόπο με τον οποίο αυτό το έργο θα πραγματοποιήσει και στο μέλλον συνεδρίες «κατάρτισης εκπαιδευτικών». ώστε να κατανοούν τους παραγόμενους πόρους και πώς μπορούν αυτοί να συνδυαστούν πιο αποτελεσματικά για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών και προς όφελος των μαθητών. Τέλος, αποτέλεσε πολύτιμο εφόδιο για τους εκπαιδευτικούς να μάθουν για μερικές από τις νέες και καινοτόμες εξελίξεις στον διαστημικό τομέα και να κατανοήσουν την ευρεία εφαρμογή αυτών των εξελίξεων στην παιδαγωγική πράξη, σε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων (π.χ Εργαστήρια Δεξιοτήτων …).

    Οι συμμετοχές στη συνάντηση αποτελούνταν από:

    3 πανεπιστημιακούς καθηγητές από το RUHR-UNIVERSITAET BOCHUM (Γερμανία)

    3 πανεπιστημιακούς καθηγητές από το CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE (Τσεχία)

    2 πανεπιστημιακούς καθηγητές από το ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS (Ελλάδα)

    1 εκπαιδευτικούς από το YSGOL BRO HYDDGEN (Ηνωμένο Βασίλειο – Ουαλία)

    3 εκπαιδευτικούς από το WILLY BRANDT-GESAMTSCHULE (Γερμανία)

    3 εκπαιδευτικούς από το ZAKLADNI A MATERSKA SCOLA, PRAHA (Τσεχία)

    3 εξειδικευμένους επιστήμονες από το GEO SMART DECISIONS LTD ((Ηνωμένο Βασίλειο – Ουαλία)

    4 εκπαιδευτικούς από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (Ελλάδα)

     

    Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε με το Α.Π.Θ (Τμήμα Γεωλογίας και Παιδαγωγικό Τμήμα).

     

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Το σχέδιό μας χρησιμοποιεί δεδομένα από το διάστημα και αναπτύσσει μαθησιακούς πόρους, εφαρμόσιμους στην εκπαίδευση, έτσι ώστε η νέα γενιά να γνωρίζει ότι αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, αναπτύσσονται και εξελίσσονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερη χαρτογράφηση, μέτρηση, παρακολούθηση και διαχείριση του αειφόρου πλανήτη μας (από τα πεδία της επιστήμης και της Αειφορικής Ανάπτυξης έως τις πρακτικές εφαρμογές προστασίας και πρόληψης στον αγροτικό τομέα και τις καλλιέργειες).

    Το πρόγραμμά μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πόρων και στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν μαθήματα στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών που περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία αυτού του έργου.

    Η διδασκαλία περιλαμβάνει ζητήματα κλιματικής αλλαγής, αγάπης και φροντίδας για το περιβάλλον ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τόσο τις αιτίες όσο και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους προετοιμάζει να ζήσουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους δίνει τη δυνατότητα να δρουν και να λειτουργούν υιοθετώντας βιωσιμότερους τρόπους ζωής.

    Εισάγει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ενδιαφέρουσες χρήσεις ψηφιακών εκπαιδευτικών πλατφορμών που υποστηρίζουν τις στοχεύσεις του έργου μας.

    Οι αρχές της τηλεπισκόπησης, της γεωχωρικής επιστήμης και της δορυφορικής παρατήρησης προωθούν τις δημιουργικές δεξιότητες σκέψης, βελτιώνουν τις μαθησιακές εμπειρίες και αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή επιβίωση αλλά και τον εργασιακό χώρο του 21ου αιώνα.

     

     

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΤΑΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ (EO4Edu)

    Μετά από δυο χρόνια χωρίς ¨διά ζώσης¨ συναντήσεις Erasmus+ το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιστρέφει δυναμικά. Έτοιμο να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους εταίρους του στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Earth Observation For Education» από Πανεπιστήμια και σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου- Ουαλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας. Η συνάντηση συνδιοργανώνεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας και Παιδαγωγικού Τμήματος.
    Αν και οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δύσκολες, αν και αποδεκατισμένοι, χωρίς ωστόσο να χάνουμε το κουράγιο μας, Διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, δουλέψαμε σκληρά και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την πρώτη μετά-covid συνάντηση, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της υγείας όλων.

    ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ KA220 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας , εδώ και μια δεκαετία πλέον, προσηλωμένο στη στρατηγική των ανοιχτών και διευρυμένων οριζόντων, της απελευθερωτικής (κατά Freire) παιδείας, της συνεργατικής δημιουργίας και της εξωστρέφειας, της αξιοποίησης κάθε μορφής ευκαιριών και ανάπτυξης δίνει για μια ακόμη φορά δυναμικό παρών σε ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+ KA220 με τίτλο «LANGUAGE LEARNING VIA LITERATURE».

    Μέσα από τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουμε, σαν σχολείο, επιπλέον εμπειρία στη διεθνή συνεργασία και να ενισχύσουμε  τις ικανότητές μας, ως εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε να παράγουμε υψηλής ποιότητας καινοτόμα παραδοτέα. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της μορφής Συμπράξεων Συνεργασίας είναι να επιτραπεί στα σχολεία – οργανισμούς να αυξήσουν την ποιότητα και τη συνάφεια των δραστηριοτήτων τους, να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τα δίκτυα των εταίρων τους, να αυξήσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν από κοινού σε διακρατικό επίπεδο, ενισχύοντας τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους και μέσω ανταλλαγής ή ανάπτυξης νέων πρακτικών και μεθόδων, καθώς και ανταλλαγής ιδεών, να βελτιώσουν αδύνατα σημεία και δυσκολίες τους.

    Η Διεύθυνση του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του μαθητικού του δυναμικού και στοχεύοντας, μέσα από τα πλαίσια μιας αντισταθμιστικής παιδείας, στην ανάπτυξη όλων εκείνων των ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών του, στην ανάθεση ρόλων που τα αποτελέσματά τους συσσωρεύουν στους μετέχοντες μερίδια χαράς και ικανοποίησης, στη διεύρυνση της οπτικής θέασης για τον κόσμο (τόσο για μαθητές, όσο και για εκπαιδευτικούς) προκαλεί την εμπλοκή σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, εμπλουτίζοντας την τυπική εκπαιδευτική και μαθησιακή ατζέντα του ωρολογίου προγράμματος, γλιστρώντας και αποφεύγοντας το καθημερινό τέλμα, τη φυσιολογική κόπωση και αποστροφή που προκαλεί, την υποτονικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος και συχνά τη μιζέρια, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, νέα εργαλεία και τρόπους, νέα και ενδιαφέροντα αντικείμενα μάθησης και ενασχόλησης, ποικιλία ερεθισμάτων.

    Παράλληλα, συνεχίζεται με επιτυχία, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ KA201 με τίτλο “Earth Observation for Education” , του οποίου, τους εταίρους-συνεργάτες μας θα φιλοξενήσουμε σε λίγες μέρες (15-18/11/2021) στους χώρους του σχολείου μας.

    Νέος τρόπος δήλωσης αποτελέσματος self-test στο EDUPASS.GOV.GR

     
     
    Ενημέρωση για Σχολική Κάρτα
    Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 αλλάζει ο τρόπος δήλωσης των self-test. Το αποτέλεσμα του τεστ που θα κάνει το παιδί δεν θα δηλώνεται πλέον στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr αλλά στην καινούργια πλατφόρμα edupass.gov.gr.
    Η είσοδος στην καινούργια πλατφόρμα γίνεται πάλι με τους κωδικούς taxis των κηδεμόνων, δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test, όπως και πριν και εκτυπώνεται η σχολική κάρτα την οποία και έχει μαζί του ο μαθητής για να την επιδεικνύει στο σχολείο.
    Οι γονείς- κηδεμόνες κάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία που κάνατε και πριν. Το μόνο που αλλάζει είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία πλέον είναι η edupass.gov.gr.
    Επίσης στην ίδια πλατφόρμα θα μπούνε και οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες από covid-19, για να δηλώσουν τον πλήρη εμβολιασμό ή ότι έχουν νοσήσει για να απαλλαγεί ο μαθητής από τα self test. Η δήλωση αυτή για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μαθητές γίνεται μια φορά.
    Πληροφορίες θα βρείτε και στο Υπουργείο παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα πλατφόρμα που θα λειτουργεί από Δευτέρα 1 Νοεμβρίου θα ενημερώνετε το σχολείο ηλεκτρονικά για το ποιοι μαθητές δεν έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ. Έτσι αν δεν γίνει η δήλωση του αποτελέσματος στο edupass.gov.gr το σχολείο θα το γνωρίζει.
    Περισσότερη καθοδήγηση για τον τρόπο δήλωσης στη νέα πλατφόρμα:https://edupass.gov.gr/schools/