Προγράμματα

    Σεπτέμβριος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Αυγ   Οκτ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Σεπτέμβριος 2022

    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΑ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συνεχίζοντας το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο του Erasmus+ προχώρησε στην πρώτη συνάντηση με τη συμμετοχή μαθητών (προηγήθηκαν άλλες συναντήσεις εργασίας εκπαιδευτικών σχολείων και πανεπιστημιακών καθηγητών) στα πλαίσια του απαιτητικού σχεδίου Erasmus+, στο οποίο συμμετέχουμε, με τίτλο “Earth Observation For Education”, με εταίρους Σχολεία και Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία και το δικό μας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Γεωλογικό Τμήμα & Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την πανέμορφη Πράγα, στην οποία βρεθήκαμε 2 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές, προσκεκλημένοι του ιστορικού Πανεπιστημίου του Καρόλου και του Zakladni a Materska skola, Praha 1.

    Εκτός των μοναδικών, για τους μικρούς μας μαθητές, και μαγευτικών στιγμών για όλους που αποτέλεσαν οι περίπατοί μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Αστρονομικό ρολόι, Γέφυρα του Καρόλου …), στις όχθες του Μολδάβα, στο επιβλητικό κάστρο της πόλης, στο λόφο της (με το τελεφερίκ) και στα καταπράσινα, δεντρόφυτα περίχωρά της, το πρόγραμμα επιφύλασσε και «βουτιές στα βαθειά».

    Και εξηγούμε: Όλες οι περιηγήσεις μας συνοδεύονταν από καταγραφές (κτιρίων, αξιοθέατων, τουριστικού ενδιαφέροντος σημείων και ιστορικών μνημείων), χαρτογράφησής τους και ψηφιακής, στη συνέχεια, αποτύπωσής τους, με τη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων (Kobo tool box, Timelapse, EarthKam, Earth Blox … ) τα οποία, αντικείμενο μελέτης και αξιοποίησής τους, αποτελεί η στοχοθεσία του συγκεκριμένου προγράμματος. Για τα παραπάνω εργαλεία έγιναν εξαιρετικές παρουσιάσεις και δειγματικές προσπάθειες εφαρμογής από Πανεπιστημιακούς καθηγητές, διδακτορικούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς του προγράμματος. Η εφαρμογή τους, επιπλέον, στη διδακτική πράξη και διδασκαλία πολλών εκ  των τυπικών μαθημάτων, αποτελεί διαφορετική και καινοτόμα μέθοδο.

    Οι παρουσιάσεις των εργαλείων, μετά τη βιωματική καταγραφή του υλικού και η δια ζώσης εφαρμογή που ακολούθησε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, αν και δυσκόλεψε τους μαθητές μας, τους ενθουσίασε και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους ήταν ικανοποιητικά και προπαντός, αξιέπαινα.

    Επίσης, προχώρησαν σε δύο παρουσιάσεις (case studies) , στη δημιουργία ψηφιακών σεναρίων, προσαρμοσμένων στις δυνατότητες και στην ηλικία τους καθώς και στα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής τους , στις οποίες αξιοποίησαν πολλά από τα προαναφερθέντα εργαλεία (kobotool box, Timelapse …) καθώς και καινοτόμων συσκευών (Kalliope- Univercity of Bochum).

    Μυήθηκαν, τόσο οι μαθητές, όσο και οι δάσκαλοι, στη διασύνδεση μαθημάτων του Ωρολογίου Προγράμματος με αντικείμενα σύγχρονου προβληματισμού (κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση, έντονα καιρικά φαινόμενα, λειψυδρία … αλλά και Παγκόσμια ιθαγένεια, ατομική ευθύνη κ.λ.π.). Επίσης, στη διασύνδεση όλων των παραπάνω με την Τέχνη και τη δυνατότητα έκφρασης και εικαστικής ¨ομιλίας¨ και ¨άποψης¨ πάνω σ’ αυτά, συνδυάζοντας βέβαια και τα πλαίσια ενασχόλησής μας με το GEOART (τέχνη, δορυφορική παρατήρηση της Γης …), ένα πρωτότυπο εφαρμοσμένο σενάριο που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα (κος Μουρατίδης) και το Παιδαγωγικό Τμήμα (κα Ιωαννίδου) του Α.Π.Θ.

    Επιστρέφουμε με ελπίδα και προσδοκίες. Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέπουμε τη μιζέρια και την απογοήτευση, τις εξαντλητικές απαιτήσεις, συχνά χωρίς νόημα, να μας στερούν τη λαχτάρα για το ¨άλλο¨ , για το ¨νέο¨ για αυτό το ¨άγνωστο¨ που μας γίνεται ¨γνωστό¨ και μας φανερώνεται μέσα από τις συμμετοχές μας στα σχέδια Erasmus+, αυτό που, εντέλει, μας συνδέει με το αύριο, την προοπτική, μέσα από τη δημόσια και συμπεριληπτική εκπαίδευση που απαιτεί στήριξη και σεβασμό.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας συμμετέχει στη Γιορτή της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών.

     
    H γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και συμπερίληψης καθώς και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας.
     
    Δείτε το video που ετοιμάσαμε: https://video.link/w/dgB4d
     
    Ύστερα από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις εκπαιδευτικές γειτονιές της Ευρώπης, ύστερα από δεκάδες ταξίδια, φιλοξενίες σε σπίτια και οικογένειες, πρωινά ξυπνήματα με ζεστό γάλα να μας περιμένει, ίδιο με της μάνας μας και μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ, διαφορετική απ’ τη δική μας, με άλλα γράμματα, άλλη προφορά, άλλον ήχο, αλλά με την ίδια τρυφερότητα στα μάτια αυτού που σου την προσφέρει…, ,
    Σ’ αυτή τη μαγική λέξη αναφέρονταν οι σημερινές μας δράσεις, 26/9/2022, γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών. Δράσεις τις οποίες αφιερώνουμε στους φίλους εταίρους των δυο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας , αυτή την περίοδο, Το «Language Learning via Literature» και το «Earth Observation For Education».

    ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022-23

    Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 09:00 θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς για το  Δημοτικό Σχολείο και  Νηπιαγωγείο Κουλούρας.

    Ώρα προσέλευσης : 08.45

    Ώρα αποχώρησης:  09.40

    Για οποιαδήποτε πληροφορία-διευκρίνιση, ο Διευθυντής του Σχολείου, θα βρίσκεται στο Σχολείο το Σάββατο, 10/9/22 από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

    Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς δεν περιέχει υποχρεωτικούς περιορισμούς στον τρόπο παρουσίας των μαθητών και των γονιών. Ωστόσο, ας  είμαστε προσεκτικοί και χωρίς υπερβολές. Σ’ αυτά τα πλαίσια, με την ολοκλήρωση του Αγιασμού, οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις τους για μια πρώτη επαφή με τους δασκάλους τους. Εντός της τάξης θα μπορέσουν να μπουν μόνο οι γονείς της Α.

    Ο Διευθυντής του σχολείου

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ BOCHUM ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS PROJECT:                  “ EARTH OBSERVATION FOR EDUCATION” 21-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

     

    Δυο μέρες γεμάτες με παρουσιάσεις, εργαστήρια, επιμόρφωση σε πρωτοπόρα εργαλεία εκπαιδευτικής αξιοποίησης σε θέματα STEM (Earth blox…), καταθέσεις Πνευματικών αποτελεσμάτων, είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου του Bochum της Γερμανίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus “Earth Observation For Education”.

    Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έκαναν, επίσης, δυο παρουσιάσεις:

    Μπορείτε να τις δείτε παρακάτω με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου:

    1η:

    https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/rNNsGRwETvKGDvLZoMLoZA

    2η:

     https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/899UMxDgT_egCuzm798C0w

    1η: Αφορούσε  την καινοτόμα εφαρμογή ερευνητικών, εκπαιδευτικών εργαλείων (Kobo-tool-box, Time lapse)  και μια πρωτοβουλία-συνεργασία του σχολείου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουλούρας, υποδεικνύοντας τη μετάβαση από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή και πως η σχολική γνώση και καλλιέργεια και υιοθέτηση στάσεων ζωής μπορεί να γίνει πράξη και εφαρμόσιμη πρακτική.

    2η: Αφορούσε την αξιοποίηση του Calliope-mini , ενός μικρουπολογιστή, με τον οποίο μαθητές μυούνται στον προγραμματισμό στη δημιουργία κωδίκων κ.λ.π. και στην εφαρμογή αυτών, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη οργάνωση δραστηριοτήτων της αγροτικής καλλιέργειας, στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ανίχνευσης καλύτερων συνθηκών παραγωγής, με σεβασμό στο Περιβάλλον και την Αειφορία (Σπατάλη νερού, αύξηση θερμοκρασίας, ηλιοπροστασία …).

    Γνώσεις και Δεξιότητες που, εκτός του ότι διαμορφώνουν αυριανούς υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους, περιβαλλοντικά εγγράμματους πολίτες, μεταφέρονται άμεσα  σε γονείς, οικογένειες, Τοπική Αγροτική Κοινωνία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας άλλης στάσης και συμπεριφοράς, μιας άλλης σύγχρονης οικολογικής ματιάς απέναντι στα θέματα και αντικείμενα ενασχόλησής τους, στα θέματα της Αγροτικής Παραγωγής, στα θέματα που δίνουν ζωή και ύπαρξη στον τόπο τους.

    Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας διαθέτει 15 τέτοιους μικρουπολογιστές (Calliope-mini), δωρεά του Πανεπιστημίου Bochum. Στόχος μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι να οργανώσουμε κάποιες παρουσιάσεις των δυνατοτήτων τους σε συναδέλφους-ενδιαφερόμενους από άλλα σχολεία της περιοχής μας και ολιγοήμερος δανεισμός τους, διότι πιστεύουμε πως ¨μοιρασμένη γνώση-διπλή γνώση¨.