Προγράμματα

    Οκτώβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Νοέ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2018

    Πεισμώνουν οι χώροι Μνήμης σαν τους εγκαταλείπεις …

    Ένα κείμενο συναισθηματικής εξομολόγησης της γενιάς του από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κου Δημητρίου Κατσαβού με αφορμή την επίσκεψή του στον υπό ανακαίνιση χώρο της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, της Κουλούρας.

    Ένα κείμενο αφιερωμένο στη Μνήμη.

    Για να το δείτε δημοσιευμένο στην έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα Faretra πατήστε εδώ

    “EL RETRETE DE DORIAN GRAY” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    μια παράσταση κουκλοθεάτρου-δακτυλοθεάτρου

    στα πλαίσια του «VERIA THESS PUPPET ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018»

    Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου του 2018 η πόλη της Βέροιας μεταμορφώθηκε σε μια απέραντη πόλη Κουκλοθεάτρου, με ηθοποιούς, εικαστικούς, μουσικούς, κουκλοπαίκτες, κλόουν και εφευρέτες. Παντού, στο Χώρο Τεχνών, Στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πλατεία Εληάς, στους δρόμους της πόλης έλαβαν χώρα παραστάσεις με θεατρικά έργα, μουσική, κίνηση, εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων, σεμινάρια, εκθέσεις, εργαστήρια …

    Εφτά ημέρες συνεχόμενης γιορτής με πολλούς θιάσους και ακόμη περισσότερες παραστάσεις. Θίασοι που προέρχονταν από πέντε χώρες(Αργεντινή, Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).

    Εμπνευστής, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, του «VERIA THESS PUPPET ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018» ο Juenjo Corroles σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ.

    Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ανοιχτό πάντοτε σε πρωτοπόρες εκδηλώσεις, είχε την εύνοια της τύχης να φιλοξενήσει στο χώρο του, μία από τις παραστάσεις του φεστιβάλ, προσφέροντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εξαιρετικές και πρωτόγνωρες στιγμές. Τα παιδιά χάρηκαν με την ψυχή τους την παράσταση El Retrete cabarete” του θιάσου EL RETRETE DE DORIAN GRAY”, παράσταση γεμάτη με καλά επιλεγμένη μουσική, χορό, αντικείμενα απλά (μπαλόνια, καπέλα, χέρια …) γεμάτη εικόνες, συνθέσεις και μεταμορφώσεις. Με δυο καλλιτέχνες από τη Βαρκελώνη, τον Ezra Moreno Escudero  και τον Marcos Carballido, που καθήλωσαν τα παιδιά. Για σχεδόν μία ώρα, κυριολεκτικά, οι μικροί μαθητές κρεμόταν από τα χείλη, τα μάτια και προπαντός από τα χέρια των καλλιτεχνών, ξεσπώντας συχνότατα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και φωνές συμμετοχής και επιδοκιμασίας.

    Η παράσταση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στην επίμονη επιθυμία της κας Ανθής Τραπεζανλή, συντρόφου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ και Κουλουριώτισας στην καταγωγή, ως ένα Πρόσφορο και Αντίδωρο Μνήμης προς την μητέρα της, κα Παναγιώτα (Πανάϊου) Νεστοροπούλου.

    Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου την ευχαριστούν ιδιαίτερα για αυτή τη συμβολική και φορτωμένη μνήμες ενέργειά της.  Ο Διευθυντής του σχολείου, κος Κατσαβός, της πρόσφερε στη συνέχεια, ως εμπόδιο λησμονιάς προς το γενέθλιο τόπο της και το σχολείο του οποίου υπήρξε μαθήτρια, το βιβλίο του, που αναφέρεται στην ιστορία του χωριού τους, της Κουλούρας, με τίτλο: « Εμπόδιον Λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο», καθώς επίσης κι ένα DVD με το περιεχόμενο της περσινής βραβευμένης θεατρικής παράστασης του σχολείου, ¨Η Αρπαγή της Ευρώπης¨.

    Τέλος, η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί το Δήμο Βέροιας και το Δήμαρχο , κο Βοργιατζίδη, την ΚΕΠΑ, τον Πρόεδρό της κο Ακριβόπουλο, τον κο Καμπούρη, την κα Καραγιαννίδου που ενέταξαν το σχολείο μας στο μεγάλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και την εκπαιδευτικό κα Σπυριδούλα Κωτούλα, η οποία είχε την ευθύνη προετοιμασίας και οργάνωσης της παράστασης στο χώρο του σχολείου.

    Δέστε κάποιες στιγμές εδώ

    κι εδώ

     

    ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Μιας πολύ σημαντικής διάκρισης μέσα από τη βράβευση του Διευθυντή του, γνώρισε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης του Δήμου Βέροιας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της Απελευθέρωσης της πόλης, ως το σχολείο που ανέτρεψε την ίδια του την εικόνα και μετέτρεψε τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα μέσα από την εξωστρέφεια που υιοθέτησε, τις συνεχείς διακρίσεις σε καλλιτεχνικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς, την προσπάθεια εξάλειψης της σχολικής διαρροής  και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την εξασφάλιση , εδώ και εφτά χρόνια, προγραμμάτων σίτισης για τις επισιτιστικές ανάγκες των μαθητών του αλλά και την παροχή αντισταθμιστικής αγωγής που αξιοποιεί όλα τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες δεξιότητες του μαθητικού του δυναμικού. Για το πλήθος, επίσης, υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα e-twinning, Comenius, Erasmus plus με απόλυτη επιτυχία.

    Το βραβείο παρέλαβε, απόντος του κου Κατσαβού σε εκπαιδευτικό ταξίδι  Erasmus plus στη Σλοβακία, ο Διευθυντής της Π/θμιας Εκ/σης Ν. Ημαθίας κος Διαμαντόπουλος ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα του σχολείου, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες μας κάνουν αισιόδοξους αφού αποδεικνύουν ότι το όραμα, η εργατικότητα, η στρατηγική από τη μία η συνεργασία, η συλλογική δράση, το φιλότιμο και το μεράκι από την άλλη, μπορούν να κάνουν τα σχολεία μας ακόμα καλύτερα».

    Πιέζοντας  εδώ  δείτε και ακούστε τα σχόλια του Δ/ντή εκπ/σης κατά τη διάρκεια της τελετής.

    Με την επιστροφή του από τη Σλοβακία ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κος Δημήτρης Κατσαβός προέβη στις παρακάτω ευχαριστήριες δηλώσεις:

    (ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

    «Αισθάνομαι βαθύτατα την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της πόλης Βέροιας, κο Βοργιατζίδη, και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεγάλη τιμή της βράβευσής μου. Μιας βράβευσης που έρχεται ως επισφράγισμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και εφτά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ενός επαρχιακού Δημόσιου σχολείου με πολλές ιδιαιτερότητες στη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, προσπάθειας με μεγάλες αποφάσεις, ανατροπές, ρήξεις με τόλμη και αποφασιστικότητα, συλλογική δράση και επιμονή, υιοθέτησης καινοτόμων δράσεων και ανοιχτών οριζόντων, μιας προσπάθειας που έκανε πράξη τη δυνατότητα  ευκαιριών σ΄ αυτούς που την έχουν ανάγκη, χωρίς ισοπεδωτικές και οριζόντιες επιλογές, μιας προσπάθειας που άνοιξε διάπλατα την πόρτα του σχολείου στην κοινωνία, που έδωσε και πήρε από αυτή τη συνεργασία.

    Μιας προσπάθειας που δεν σταματά με τη γενική αναγνώριση και τη βράβευση, αλλά αντίθετα, δυναμώνει και πεισμώνει με στόχο να προσφέρει συνεχώς νέα και ποιοτικά ερεθίσματα, εμπλουτίζοντας το ¨φτωχό¨, ως επί το πλείστον, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πλειοψηφίας των μαθητών του, παλεύοντας για τη διαμόρφωση και καλλιέργεια μαθητών και αυριανών πολιτών χαρούμενων, συμμέτοχων, σκεπτόμενων, με κοινωνικές ευαισθησίες, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, με δεξιότητες κοινωνικές απέναντι στην διαφορετικότητα, απέναντι στο ¨΄άλλο¨.

    Αισθάνομαι επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσω και να μοιραστώ την τιμή και το βάρος της βράβευσης με όλους όσους τους ανήκει μερίδιο: τους μαθητές του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν το ¨παραπάνω¨, τους γονείς των παιδιών, την τοπική κοινωνία, πρόσωπα και φορείς που στάθηκαν και στέκονται πάντα πλάι μας, υποστηρικτές κάθε προσπάθειάς μας και αρωγοί στην ικανοποίηση κάθε ανάγκης μας.

    Να ευχαριστήσω όλους (υψηλού επιστημονικού επιπέδου πρόσωπα και φορείς) όσους δέχθηκαν τη συνεργασία μαζί μας κάθε φορά που χρειαστήκαμε εξειδικευμένες γνώσεις, εξασφαλίζοντας έτσι, ποιότητα, πληρότητα και εγκυρότητα στις εργασίες και δράσεις μας καθώς και στην παραγωγή των αποτελεσμάτων.

    Να ευχαριστήσω όλα τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας για τη σταθερή και μόνιμη προβολή των δράσεών μας  και την υποστήριξη στη διάχυση των αποτελεσμάτων των προσπαθειών μας.

    Τέλος θα πρέπει να μοιραστούμε την τιμή της βράβευσης με τη Διεύθυνση της Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και προσωπικά τον κο Διαμαντόπουλο Διονύση, για την απεριόριστη υπηρεσιακή εμπιστοσύνη  με την οποία μας περιέβαλε καθώς και το ανεξάντλητο πεδίο ελευθερίας που μας παραχώρησε, παρακάμπτοντας, συχνά, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εμπόδια.

     

     

     

     

    ΕΒΔΟΜΑΔΑ ERASMUS PLUS ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    στο NOVE ZAMKY της Σλοβακίας,

    στα πλαίσια του προγράμματος “Money matters”.

    Με μια ηλιόλουστη εβδομάδα και θερμοκρασίες ζεστού ελληνικού φθινοπώρου, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, η Σλοβακία και το “Pazmany Peter Gymnazium” της ιστορικής πόλης Nove Zamky.

    Η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), όπου τους περίμενε ένα minibus το οποίο, κατ΄εντολή της Διευθύντριας του “Pazmany Peter Gymnazium” κας  Zuzana Peternai, και ως αντίδωρο της δικής μας φιλοξενίας, μας έκανε μια πλήρη πολύωρη ξενάγηση στα αξιοθέατα της πανέμορφης Βουδαπέστης πριν πάρουμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας.

    Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε:

    Την 1η ημέρα  συνάντηση εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος  στο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος.

    Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στα παλιά κτίρια της πόλης και επίσκεψη στο Δημαρχείο της.

    Τη 2η ημέρα, είχαμε ένα δίωρο ταξίδι στο χθες και το σήμερα του παλιότερου Ορυχείου και Νομισματοκοπείου της Ευρώπης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα, στην πανέμορφη ορεινή πόλη, Kremnitsa, στους πρόποδες του όρους Τάτρα. Στο Νομισματοκοπείο παρακολουθήσαμε τη νομισματική ιστορία και παραγωγή της περιοχής, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής χρήματος, τις μηχανές παραγωγής , τους εργαζόμενους, … ζωντανά !!! Νιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει η φράση «ζεστό χρήμα».

    Στη μετάβασή μας στο ορυχείο , αφού φορέσαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό κατεβήκαμε στα …  χρυσά έγκατα της γης, τα οποία διαθέτουν ακόμη πολύτιμο υλικό, μη συμφέρον πλέον για επεξεργασία.

    Την 3η ημέρα επισκεφθήκαμε το χωριό Tvrdosovce όπου ανθούν μικρές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας προϊόντων μέλισσας, δημιουργίας διακοσμητικών αυγών κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο μέσα σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα οι γυναίκες του σπιτιού-εργαστηρίου μαγείρεψαν και μας φίλεψαν όλους παραδοσιακό, σπιτικό γκουλάς.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού περιηγηθήκαμε έναν μαγευτικό τόπο, πλάι στο ποτάμι (Kolarovο),με την μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, επισκεφθήκαμε ένα οινοποιείο-τυροκομείο όπου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής των σχετικών προϊόντων και … να τα δοκιμάσουμε όλα , σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, γεύμα που ακολούθησε.

     

    Η 4η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το Ευρώ και τη Νομισματική πολιτική της Ευρώπης, της οποίας η Σλοβακία αποτελεί μέλος, στην Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Ακολούθησε μια σύντομη τουριστική ξενάγηση στην πρωτεύουσα.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, ρεσιτάλ πιάνου και σαξοφώνου, ταινία μικρού μήκους (δημιουργία των μαθητών στα πλαίσια του “Money matters”) καθώς και πλούσιο γεύμα που το ακολούθησαν χοροί, συνοδεία βιολιών, με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων εταίρων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων.

    Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστούν θερμά τη Διευθύντρια  του “Pazmany Peter Gymnazium” κα Zuzana Peternai, του ιστορικού σχολείου φιλοξενίας (λειτουργεί από το 1843), για τις μοναδικές στιγμές, το εύρος των δραστηριοτήτων και των επισκέψεων, τον πλούτο των εμπειριών και των εικόνων που μας πρόσφεραν.

    Σίγουρα, επιστρέψαμε από ένα ακόμη ταξίδι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, με μια φαρέτρα που συνεχώς εμπλουτίζεται, πλαταίνει κι ανανεώνεται, ωθώντας μας μπροστά, μη επιτρέποντάς μας να ολιγωρήσουμε, να χαλαρώσουμε, να αναλωθούμε και, εν τέλει, να βολευτούμε πίσω από τη μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας.

    ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Σ΄όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα λειτουργεί η έκθεση με θέμα τα νομίσματα σε χώρο του δημοτικού Σχολείου Κουλούρας τόσο για σχολεία του κάμπου που ενδιαφέρονται να τη δουν όσο και για ενήλικες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας για απογευματινές ξεναγήσεις .

    (23310 97278 Δημήτρης Κατσαβός)

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ, Κος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Κι επειδή τα καλά λόγια πρέπει να γράφονται και να ξαναγράφονται, αναδημοσιεύουμε (από την ποιοτική και έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα «faretra» ένα κείμενο του Διευθυντή Εκπαίδευσης κου Διαμαντόπουλου  με κολακευτικά λόγια για το σχολείο μας. Για να το δείτε πατήστε εδώ.

    Για το κείμενο ευχαριστούμε ιδιαίτερα τόσο τον κο Διαμαντόπουλο ο οποίος είναι σταθερά δίπλα μας και υποστηρικτής του έργου μας , όσο και την «Φαρέτρα» η οποία στηρίζει και προβάλλει το σχολείο μας και τις δραστηριότητές του.

    ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ “ERASMUS+ MONEY MATTERS”

    Εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο της Βέροιας, κο Βοργιατζίδη η έκθεση που αφορούσε το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο , το ελληνικό χαρτονόμισμα από την εποχή της ελληνικής επανάστασης του 1821 έως σήμερα. Έκθεση που στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στο εξαιρετικό υλικό που μας παραχώρησε η μεγάλη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και προσωπικά η κα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Συλλογής, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της οποίας, η έκθεση έλαβε χαρακτηριστικά πολύ και πέρα από τα σχολικά πλαίσια και δεδομένα.

    Συμπληρωματικά, η έκθεση περιλαμβάνει και έργα των μαθητών οι οποίοι με φαντασία και γνώση αξιολόγησαν, επέλεξαν και αποτύπωσαν στη μικρή επιφάνεια ενός νομίσματος ότι κατά τη γνώμη τους αξίζει την καταγραφή και τον εμβληματικό τους ρόλο στα χαρακτηριστικά του τόπου όπου ζουν.

    Οι δύο πρώτες ενότητες στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο υλικό που παραχωρήθηκε στο σχολείο από τη μεγάλη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και υλοποιήθηκε με τη συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση της επιμελήτριας της Συλλογής , κυρίας Τσαγκάρη.

    Η τρίτη ενότητα αποτελεί μια προσπάθεια απελευθέρωσης της φαντασίας των παιδιών αλλά και προβληματισμού και εκτίμησης των τοπικών αξιών και ενδιαφερόντων ώστε να αξιολογήσουν, να επιλέξουν και να τους δώσουν  θέση στη μικρή επιφάνεια ενός νομίσματος.

    Την Έκθεση εγκαινίασε ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης της Βέροιας , κ.  Βοργιαζίδης , δείχνοντας έμπρακτα την εκτίμησή του στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει  το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, παρουσία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , κ. Διαμαντόπουλο , του Αντιδημάρχου Παιδείας  ,κ. Σοφιανίδη, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Λιλιόπουλο , του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου << Μακεδόνων Γαία>>, κ. Νικολόπουλο και των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών εταίρων του σχολείου  στο Πρόγραμμα << Μοney Matters>> , γονιών και μαθητών .

    Η έκθεση καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ( για μαθητές και εκπαιδευτικούς  όμορων σχολείων , χωριών  της περιοχής μας ) καθώς και για ενήλικες που επιθυμούν να την επισκεφθούν κατόπιν προγραμματισμού και επικοινωνίας ( και απογευματινές ώρες) .

     

    Στη συνέχεια, υπάρχει πρόταση από το Δήμαρχο και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ημαθίας να μεταφερθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές των σχολείων της πόλης.

    Οι φίλοι εκπαιδευτικοί των ευρωπαϊκών σχολείων έφυγαν από τη χώρα μας για μια φορά ακόμη με τις καλύτερες εντυπώσεις. Κι αυτή είναι μια ακόμη βαριά ευθύνη των σχολείων που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα. Να αποτελούν πρεσβευτές της σημερινής μας χώρας και όχι απλά μοιρολάτρες και τιμητές ενός ένδοξου παρελθόντος.

    Διότι η Ελλάδα είναι εδώ, η Ελλάδα  αντιστέκεται, η Ελλάδα επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει , δεν ξέρει που πατά  και που πηγαίνει …, σύμφωνα με τα λόγια του γνωστού τραγουδοποιού.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ERASMUS+ MONEY MATTERS” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

                             

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ – Money Matters, στο οποίο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά.

    Στη συνάντηση,   που ήταν συντονιστική-απολογιστική, παραβρέθηκαν οι συντονιστές και διευθυντές των ευρωπαϊκών σχολείων-εταίρων και διεξήχθη μεταξύ 19 και 22 Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός και αξιολόγηση της χρονιάς που πέρασε καθώς και επαναπροσδιορισμός της στοχοθεσίας και των δραστηριοτήτων της νέας χρονιάς υλοποίησης του προγράμματος.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει πλέον δημιουργήσει παράδοση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα (7 χρόνια- 4 προγράμματα, 2  ταυτόχρονα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά) με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική εκτίμηση των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους (η κεντρική συντονίστρια του προγράμματος δήλωσε , παρουσία του Δημάρχου Βέροιας και του Διευθυντή Εκ/σης Ημαθίας, ότι το σχολείο της Κουλούρας πρόσφερε στο πρόγραμμα όσα πρόσφεραν όλοι μαζί οι υπόλοιποι εταίροι), όσο και από τις τοπικές αρχές, εκπαιδευτικές και μη, γονείς και μαθητές.

    Η φιλοξενία , πέρα από τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του σχολείου που διαμόρφωσαν ειδικά για την περίσταση οι γυναίκες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, περιείχε:

    Επίσκεψη στον ιστορικό οικισμό των Αμπελακίων, όπου ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα και χώρους επίσκεψης ( αρχοντικά, εκκλησία Αγίου Γεωργίου, σχολείο, Λαογραφικό Μουσείο) επισκεφθήκαμε το ιστορικό κτίριο Σβαρτς, όπου στεγάσθηκε και λειτούργησε ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ευρώπη. Την ξενάγηση, καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την τύχη να απολαύσουμε  από την καλή φίλη και συνεργάτη του σχολείου μας, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Ιστορικού Τέχνης, κας Μάρθας Ιωαννίδου. Με βαθιά, πολύπλευρη και έγκυρη γνώση, με μια μοναδική ικανότητα να διεισδύει, να φιλτράρει και να προσφέρει στον ακροατή-συνομιλητή την ουσία και το στόχο και προπαντός με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό εξήγησε το γιατί της επιλογής μας και της επίσκεψής μας στο συγκεκριμένο χώρο στα πλαίσια του Money Matters, κάνοντας κατανοητό αυτό το μικρό οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε σε τούτο το μικρό χωριό κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας (δύναμη του χρήματος στην εξασφάλιση της ελευθερίας, την ανάπτυξη της παιδείας, την καλλιέργεια του πνεύματος, την ποιότητα ζωής, τον κοσμοπολιτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις εξαγωγές και το εμπόριο …).

     

    Κατά τη διάρκεια επιστροφής από τα Αμπελάκια οι εταίροι του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στα νερά του Αιγαίου και να δουν μέσα  από τη θάλασσα τις υπέροχες ακτές της Πιερίας και τις βουνοκορφές του Ολύμπου καθώς και το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα, μια ονειρεμένη διαδρομή για την πραγματοποίηση της οποίας ευχαριστούμε θερμά τον κο Αναγνώστη Σωτήρη, υπεύθυνο λειτουργίας της μαρίνας του Πλαταμώνα, ο οποίος οργάνωσε αυτή τη μικρή κρουαζιέρα.

    Η φιλοξενία συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας και τους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων, καθώς και στο πανέμορφο πάρκο του Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα.