Προγράμματα

    Μάρτιος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν   Απρ »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάρτιος 2019

    ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΠΛΕΟΝ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ¨Together We Can Do So Much¨ που συμμετέχει το σχολείο μας και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε σαν σχολείο, (θυμηθείτε- πληροφορηθείτε, αν θέλετε εδώ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, να προχωρήσουμε στην έκδοση ατομικών καρτών δανεισμού για κάθε μαθητή του σχολείου μας, ήρθε η ώρα της παράδοσής τους στους γονείς των μαθητών μας.

    Στη συνάντηση που είχαμε μαζί τους, τονίστηκε η αξία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας και εστιάσαμε στην παράθεση τρόπων χρήσης του βιβλίου και του χώρου της Βιβλιοθήκης, ως εργαλείων συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινής δράσης γονιών και παιδιών και της ευεργετικής επίδρασης τόσο στην καλλιέργεια και  ευαισθητοποίηση των παιδιών, όσο και στην ανάπτυξη μιας ποιοτικής, παραγωγικής και αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ γονιών και μαθητών.

    Παράλληλα δόθηκε σε όλους τους γονείς ο σχολικός οδηγός, ένα έντυπο για γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας, ο οποίος μέσω της παροχής απλών και χρηστικών πληροφοριών αποτελεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο στη διάθεση των γονιών που θα ενισχύσει τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς, θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και θα έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες των παιδιών τους και των ίδιων.

    Η συνάντηση αυτή, οι ενέργειες που έλαβαν χώρα και ο τρόπος εξέλιξης της συζήτησης, οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο που προσδιορίζεται από τη στοχοθεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ¨Together We Can Do So Much¨ στο οποίο συμμετέχουμε για τη διετία 2018-2020.

    Κλείνοντας την αναφορά μας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για την εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία που επέδειξε, την κατανόηση της ιδιαιτερότητας της σύνθεσης του μαθητικού δυναμικού μας και της υιοθέτησης των προσδοκώμενων ωφελειών μιας τέτοιας ενέργειας, όπως την οραματιστήκαμε κι εμείς.

    Το σκοτάδι δεν θα σκεπάσει την ημέρα …

    Μέσα από αυτή τη φράση που δηλώνει το πείσμα και την αποφασιστικότητα των υπόδουλων Ελλήνων να μην υποκύψουν και να μην απορροφηθούν από το σκοτάδι της σκλαβιάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, προσπάθησαν και κατάφεραν μέσα από την παρουσίαση της σχολικής τους εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου, να αναδείξουν το ρόλο της Παιδείας στην πορεία προς τον ξεσηκωμό.

    Το ρόλο των φωτισμένων Ελλήνων, των Διαφωτιστών του Έθνους, των Δασκάλων του Γένους, του Ρήγα Φεραίου, του Αδαμάντιου Κοραή κ.αλ. στην ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της Γλώσσας, του Έθνους, της Παράδοσης, της Θρησκείας και της Εθνικής Συνείδησης, ώστε να αποφευχθεί η αφομοίωση και η εξασθένιση-εξαφάνιση του Ελληνικού Πνεύματος, του μόνου όπλου που θα οδηγούσε στον Αγώνα για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Αξιοπρέπεια, Υπερηφάνεια. Στον Αγώνα της Μνήμης ενάντια στη Λήθη.

    Αυτών των ανθρώπων που μαζί με τους ¨έχοντες¨εμπόρους, και καραβοκύρηδες που διέθεσαν τα χρήματα και τις περιουσίες τους ¨υπέρ του Αγώνα¨ ήταν αυτοί που ταξίδεψαν στην Ευρώπη, βαπτίστηκαν απ’ τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, διεύρυναν τους ορίζοντές τους, το πνεύμα τους και την κρίση τους. Μια κρίση που όταν το Εγώ και η Πατρίδα έμπαιναν στην ίδια ζυγαριά, βάραινε προς το συμφέρον όλων, προς το «Εμείς» του Μακρυγιάννη, δίχως χώρο και πλαίσιο να αναπτυχθεί η Διχόνοια (που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, όπως την περιγράφει, προφητικά ο εθνικός μας ποιητής), ούτε η ιδιώτευση και το προσωπικό βόλεμα, όπως το περιγράφει, χωρίς φυσικά ποιητικές δάφνες αλλά τόσο εύστοχα και διαχρονικά στον «Κυρ Παντελή» ο Π. Τζαβέλας.

    Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο της νέας πρότασης και προσέγγισης, της μη πεπατημένης, επιλέγοντας κείμενα, εικόνες, ποιήματα και τραγούδια πρωτότυπα κατάφεραν να διδάξουν ιστορία, να δείξουν παραδείγματα στάσης και συμπεριφοράς, να αναδείξουν αξίες και ιδανικά, να συγκινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν, να συνδέσουν το τότε με το τώρα, να μετατρέψουν μια τυπική διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης σχολικής γιορτής σε μια διαδικασία μάθησης, καλλιέργειας ήθους, κοινωνικής και εθνικής ευαισθησίας, αλλά και ανάπτυξης κριτικής σκέψης και ιστορικής ανάλυσης. Κατάφεραν να κωδικοποιήσουν νοήματα και μηνύματα χρήσιμα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους ενήλικες και να υπενθυμίσουν ότι και για σήμερα και για όλες τις εποχές δεν πρέπει να επιτρέπουμε το σκοτάδι να σκεπάζει την ημέρα. Με όποια μορφή και έκφραση μπορεί να εμφανίζεται το σκοτάδι.

    Κλείνοντας την αναφορά μας σ’ αυτή την ιδιαίτερη παρουσίαση της σχολικής γιορτής για την 25η Μαρτίου θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου που πρόθυμα προσαρμόζονται και υπομένουν τις όποιες ανατροπές και αλλαγές στον καθημερινό τους προγραμματισμό απαιτούν τέτοιου υψηλού επιπέδου προετοιμασίες, να ευχαριστήσουμε για την ανεξάντλητη διάθεση υποστήριξης που μας παρέχουν τόσο τους γονείς όσο και μεμονωμένα πρόσωπα και φορείς (Στέφανος Αγγελίνας, Πολιτιστικός Σύλλογος ¨Μακεδόνων Γαία¨).

    Τέλος αλλά όχι τελευταίες θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για την κατάθεση ψυχής τις δυο δασκάλες του σχολείου, Σπυριδούλα Κωτούλα και Αναγνώστη Σοφία, υπεύθυνες προετοιμασίας και οργάνωσης αυτής της εκδήλωσης καθώς και την ομάδα υποστήριξής τους (Σ. Αχιλλέως, Κ. Κύρμου, Ν. Χατζηπαναγιωτίδου, Δ. Τσακλίδου, Π. Αρσενίου) που με την αφανή προσφορά τους συνέβαλαν στο τελικό πετυχημένο αποτέλεσμα.

    Ομορφαίνουμε το σχολείο μας, κάνοντας χρήσιμο και αξιοποιήσιμο κάθε χώρο του.

    Η ανάγκη για παρουσίαση και καθημερινή θέαση και υπενθύμιση καθώς και πληροφόρηση όλων των μαθητών, τάξεων και εκπαιδευτικών- αλληλοτροφοδότηση, των πολλών δράσεων, δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας με αμείωτο ρυθμό, οδήγησε στην απόφαση μιας μικρής ανακαίνισης των εσωτερικών του χώρων.

    Με βασική επιδίωξη, φυσικά, τη διατήρηση της ποιότητας και της αισθητικής των χώρων, προχωρήσαμε στην κάλυψη μεγάλων επιφανειών της τοιχοποιίας με φελλοπίνακες, με βαρύτητα στον κεντρικό  διάδρομο που λειτουργεί και ως τόπος συνάντησης και παρουσίας των έργων κάθε τάξης, αλλά και στους τοίχους τάξεων όπου η κάλυψη από φελλοπίνακες ήταν ελλιπής.

    Σ’ένα σχολείο, σαν το δικό μας, που λειτουργεί με βάση τη βιωματική, συμμετοχική, δημιουργική και ¨παραστατική¨ μάθηση, η εξέλιξη αυτή ήταν αναγκαία. Από τη διαπίστωση της αναγκαιότητας υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης και της απόφασής μας να γίνει ως την πραγματοποίησή της υπάρχει μια απόσταση τόσο μεγάλη, όσο εκείνη που χωρίζει τα λόγια από τις πράξεις.

    Ευτυχώς για εμάς, όμως, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κάθε μας ανάγκη και τεκμηριωμένη επιθυμία, γίνεται πράξη χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και διαρκή υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας και προσωπικά του Προέδρου της, κου Κουλουριώτη, καθώς και της συμπαράστασης τόσο τοπικών προσώπων και φορέων (στη συγκεκριμένη περίπτωση του Συνεταιρισμού του χωριού «Νέος Απόλλων»), αλλά και του αμείωτου ενδιαφέροντος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που βρίσκονται πάντα δίπλα μας, αρωγοί με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουν, κάνοντας πράξη το σύνθημα του σχολείου μας, που ταυτίζεται και με τον τίτλο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιούμε, ¨Τogether we can do so much¨ και για τους μη γνωρίζοντες Αγγλικά: «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά».

    Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί όλους  όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της πρότασης, εκπροσωπώντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου, το οποίο ωφελείται απ’ αυτή στην καθημερινή του λειτουργία.

    ΣΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, στα πλαίσια του Erasmus+, “MONEY MATTERS”.

    Με την ολοκλήρωση του κύκλου παρουσίασης της Έκθεσης «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ / ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ» σε, ειδικά, διαμορφωμένο χώρο του σχολείου, και λίγο πριν τη μεταφορά της στη Βέροια και στο Χώρο της Αντωνιάδειου Στέγης  Γραμμάτων και Τεχνών, με ολοκληρωμένες γνώσεις πλέον και αναπτυγμένη αισθητική προβολής, οργάνωσης και παρουσίασης, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας προχώρησαν στην κατασκευή-δημιουργία ενός εξαιρετικά καλαίσθητου παιχνιδιού μνήμης και γνώσης, με θέμα: «Νομίσματα του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου, Από την Ευρώπη της Ελλάδας στην Ελλάδα της Ευρώπης».

    Το παιχνίδι αποτελείται από 24 τετράγωνα που απεικονίζουν  12 αρχαία ελληνικά νομίσματα, 12 με την πρόσθια και 12 με την οπίσθια όψη τους.

    Ως παιχνίδι μνήμης, για τους μαθητές που γνώρισαν μέσα από τις δράσεις και δραστηριότητες του σχολείου τα νομίσματα, στόχο έχει το ζευγάρωμα πρόσθιας και οπίσθιας όψης.

    Ως παιχνίδι γνώσης αναφέρεται στους μαθητές ,που μέσα από την παιγνιώδη κατάσταση που δημιουργείται, θα ακολουθήσουν μια διαδικασία μάθησής τους. Για το σκοπό αυτό, το παιχνίδι εξασφαλίζει μια διαδοχική πορεία γνώσης, μέσα από:

    Την παρακολούθηση της Έκθεσης,

    Τις σχετικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, αλλά και,

    Τις καρτέλες με την εικονογράφηση, στην ίδια επιφάνεια πρόσθιας και οπίσθιας όψης κάθε νομίσματος,

    Τις καρτέλες με την ταυτότητα κάθε νομίσματος.

    Η δημιουργία του παιχνιδιού μνήμης και γνώσης  εντάσσεται στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες  μας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με τίτλο “MONEY MATTERS”.

    Ο «Κολοκυθοκλέφτης», η ταινία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του 9ου Διεθνή Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους , σε πορεία βράβευσης !!!

    Η συμμετοχή του σχολείου μας στον9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, με την ταινία «Ο Κολοκυθοκλέφτης», στην παρούσα φάση εξέλιξης του διαγωνισμού βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτές που χαρακτηρίστηκαν ¨εξαιρετικές¨ και πέρασαν στην τελική φάση αξιολόγησης, πριν την τελική βράβευση.

    Ήδη, η ταινία μας, ταινία την οποία δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης με την ευθύνη και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Χριστίνας Δημητριάδου, εξασφάλισε την προβολή της από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν.

    Η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζει τη βαθιά της ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της προσπάθειας καθώς και για την πορεία βράβευσης, στο δύσκολο και με μεγάλες απαιτήσεις διαγωνισμό, τόσο στους μικρούς μαθητές του σχολείου μας, όσο και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό.

    Φυσικά, αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα …!

    Πιέζοντας ΕΔΩ  μπορείτε να δείτε το αρχικό μας άρθρο, την όλη προσπάθεια καθώς και την ταινία .

    ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΡΗΣΗΣ ΕΘΙΜΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΚΕΦΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

    Χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να διακρίνει ποιανού ενθουσιασμός και κέφι υπερτερεί,- των μαθητών, των γονιών ή των εκπαιδευτικών, όλοι μαζί, σαν μια παρέα ισότιμη, διασκέδασαν δημιουργώντας και δημιούργησαν διασκεδάζοντας, κάνοντας πράξη, για μια ακόμη φορά ότι “ Together We Can Do So Much” .

    Ένα διήμερο (Τσικνοπέμπτη και Παρασκευή 1η Μαρτίου) γεμάτο χαρά, χαμόγελα, παιχνίδι, κατασκευές, παράδοση και ανα-βίωση εθίμων. Ένα διήμερο που, αναμφισβήτητα , έφερε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πιο κοντά, μέσα από τη συνεργασία, τη συνδημιουργία, την συναντίληψη και την συν-αποτελεσματικότητα.

    Τραγούδι, χορός, δρώμενα αλλά και ψησίματα και τσικνίσματα, χάρη στη δουλειά και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς το απαιτούσε η μέρα.

    Την επόμενη ημέρα (1η Μαρτίου) ήταν όλα έτοιμα και καλά προετοιμασμένα. Το σχολείο στολίστηκε με κόκκινες και άσπρες κλωστές και κορδέλες, καθώς και πλήθος χελιδονιών που φτιάχτηκαν από τα χέρια παιδιών, μαμάδων και δασκάλων. Περάστηκαν οι μαρτιές στα χέρια όλων των μαθητών όπως το ορίζει το έθιμο.

    Και φυσικά, η ώρα της χελιδόνας: Οι μαθητές όλου του σχολείου, χωρισμένοι σε ομάδες, παρέα με δασκάλους και γονείς, ξεχύθηκαν σ’ ολόκληρο το χωριό, κρατώντας στα χέρια ομοιώματα χελιδονιών που έφτιαξαν οι ίδιοι και ψάλλοντας το τραγούδι της χελιδόνας, σκορπίζοντας χαρά και μνήμες στους κατοίκους του χωριού.

    Ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα, το συναντάμε και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, και στο χωριό μας, την Κουλούρα, καλά κρατεί.

    (Παρακολουθήστε εδώ το video)

    Και του χρόνου …