Προγράμματα

    Απρίλιος 2020
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Απρίλιος 2020

    Σε βηματισμό σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης προσαρμόζεται το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας

    Μετά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της εισβολής στη ζωή και την καθημερινότητά μας του νέου Κορωναϊού και του κλεισίματος, συνεπεία αυτού, των σχολείων, υπήρξε ανάγκη προσαρμογής της εκπαιδευτικής κοινότητας στα νέα δεδομένα.

    Έτσι, το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, αν και με δυσμενείς ιδιαιτερότητες και βασικά προβλήματα και ανασταλτικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού (έλλειψη ψηφιακού αλφαβητισμού στο οικογενειακό περιβάλλον, έλλειψη υποτυπώδους εξοπλισμού, αδιαφορία …), από την πρώτη στιγμή μπήκε δυναμικά στη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων που δεν θα άφηναν κανένα παιδί έξω από τη φροντίδα του κι από την άλλη, κανέναν εκπαιδευτικό μόνο του να παλεύει με την αγχωτική πρόσκληση συμμετοχής στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, μιας εκπαίδευσης της οποίας, ποτέ και από κανέναν φορέα δεν τύχαμε, οι εκπαιδευτικοί, επιμόρφωσης και πολιτικής προώθησης για συστηματική εμπλοκή σ’ αυτή.

    Από τις πρώτες κιόλας μέρες, Διεύθυνση και εκπαιδευτικοί του σχολείου, ανέλαβαν δράση, προγραμμάτισαν, έθεσαν προτεραιότητες και χρονικά όρια. Στα παραπάνω πλαίσια, αποφασίστηκε μέσα από πολλές τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, η αξιοποίηση κάθε δυνατής μορφής επικοινωνία και διδασκαλία: ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας e-class, δημιουργία για κάθε τάξη του δικού της ιστολογίου και αξιοποίησή του, χρήση επικοινωνίας και ανταλλαγής υλικού μέσω mails, viber κ.λ.π.

    Μετά το Πάσχα, είμαστε , ήδη, σε διαδικασία έναρξης σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάποιοι συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει, ήδη, μαθήματα). Έχουν γίνει, αυτή τη βδομάδα (μετά το Πάσχα) δυο τηλεδιασκέψεις, προγραμματισμού και πρακτικής εφαρμογής και επίδειξης λειτουργίας σχολικής ηλεκτρονικής τάξης. Τηλεσυναντήσεις με εκπαιδευτικούς πρόθυμους να δείξουν τις γνώσεις που κατέκτησαν, με πολύ κόπο και ατομική προσπάθεια, πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται, εκπαιδευτικούς πρόθυμους να ακούσουν, να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις παραπάνω γνώσεις.

    Τα προβλήματα πολλά. Πρώτα απ’ όλα  και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουμε τώρα. Κάποιοι γρηγορότερα, κάποιοι με πιο αργούς ρυθμούς. Υπάρχει, ωστόσο προθυμία και αντίληψη της αναγκαιότητας να μάθουμε. Κι από την άλλη, αν και έγινε τιτάνια προσπάθεια από πλευράς Σχολείου σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και τη Σχολική Επιτροπή για την εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού υπολογιστών που κάλυψε τις ανάγκες μέρους, όμως, των μαθητών.

    Υπάρχει ένα 25% των μαθητών που δεν μπορούν να έχουν με κανένα τρόπο πρόσβαση στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και την επικοινωνία με το δάσκαλο. Γι’ αυτούς, η Διεύθυνση του σχολείου πρότεινε και ανάλαβε την ευθύνη ενώ οι εκπαιδευτικοί πρόθυμα δέχτηκαν να αναλάβουν και αυτό το κομμάτι δουλειάς που αναφέρεται στο να δίνονται σε εβδομαδιαία βάση απ΄τον κάθε εκπαιδευτικό ένα πακετάκι φωτοτυπιών με παιδαγωγικό υλικό (γνωστικό και ψυχαγωγικό) ώστε κι αυτοί οι μαθητές να μπορέσουν να διατηρήσουν, κάπως, την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Την ευθύνη διαμοιρασμού του υλικού προς τα παιδιά, με ασφαλή και ακίνδυνο τρόπο, ανέλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου.

    Ατενίζοντας το αύριο με αισιοδοξία, προσπαθούμε το καλύτερο με γνώμονα το συμφέρον όλων των μαθητών μας, με ευαισθησία, κατανόηση και προπαντός με διάθεση μη αποκλεισμού κανενός παιδιού από την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Ευχές …

    ¨Ο λόφος των Σταυρών¨, ταξιδιωτικές αποτυπώσεις λόγου και εικόνων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

    Δημοσίευση της ηλεκτρονικής εφημερίας Faretra.info

    «Ο λόφος των Σταυρών»

    Επειδή και σε μέρες εγκλεισμού δεν παύουμε να υπηρετούμε την ιδεολογία Erasmus+, παρουσιάζουμε τη δημοσίευση ενός κειμένου και  φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από μαθητές του σχολείου μας σε ένα από τα ταξίδια  Erasmus+ του προγράμματος που υλοποιούμε με τίτλο “Together we can do so much”.

    Η δημοσίευση έγινε , σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη στην Faretra.info, την έγκυρη και σοβαρή, τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα, με ενεργούς αναγνώστες τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκές πόλεις και την Αμερική, όπου  υπάρχουν Έλληνες.

    Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

    «Ταξιδιωτικές αποτυπώσεις εικόνων και λόγου… από το «Λόφο των Σταυρών»».

    Κι αν θέλετε να μπείτε στο πνεύμα της ημέρας (Μεγάλη Πέμπτη), αφού δεν μπορείτε να πάτε, φέτος., στις εκκλησιές ακούστε, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, το Μοιρολόι της Παναγιάς:

    Χριστόδουλου Χάλαρη: Σκύψε Σταυρέ, Ελένη Κίσκυρα

     

    ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΥΓΟΥ» ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΓΚΡΕΚΟΥ, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

    Υπάρχουν άνθρωποι, που μ’ ένα ελαφρό πέρασμα από δίπλα μας, αφήνουν το αποτύπωμά τους έντονα χαραγμένο στη μνήμη μας, τολμώ να πω και στην καρδιά μας. Με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό, Γλυκερία  Γκρέκου μας έσμιξε  «Η μοναξιά των συνόρων», μια παρουσίαση του βιβλίου της (μαζί με το βιβλίο «Ξένοι στο Αιγαίο» της Σύρμως Μιχαήλ, που είχε οργανώσει το σχολείο μας με θέμα  «Πρόσφυγας Πόνος», στα πλαίσια ενός προγράμματος Erasmus+, που υλοποιούσαμε την εποχή εκείνη.

    Σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια, νοιώθει φίλη με το σχολείο μας και τη νοιώθουμε φίλη γι’ αυτό και άμεσα ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας να παρουσιάσουμε στους μαθητές μας και να επεξεργαστούμε, στα πλαίσια της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ένα πασχαλιάτικο παραμύθι, προσφορά για συντροφιά στους μαθητές μας, για τούτο το ιδιαίτερο και παράξενο, φετινό Πάσχα. Έτσι, μας πρόσφερε σε ηλεκτρονική μορφή, αφού εδώ και πολύ-πολύ καιρό είναι εξαντλημένο, το παραμύθι της με τίτλο «Το Ταξίδι του κόκκινου αυγού».

    Την ευχαριστούμε από καρδιάς.

    Πατήστε εδώ και απολαύστε το.

     

    ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ …

    Με μεγάλη ευαισθησία και ταυτόχρονα με απόλυτη αίσθηση και γνώση των αναγκών και των ανισοτήτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές των σχολείων, ο Δήμος Βέροιας, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ο Δήμαρχος κος Βοργιατζίδης

    και προσωπικά ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κος Αθανάσιος Δέλλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας , ανέλαβαν, άμεσα και έγκαιρα, πρωτοβουλία εξασφάλισης ενός ικανοποιητικού αριθμού υπολογιστών (και όλων των άλλων συμπληρωματικών εξαρτημάτων, μικρόφωνα, ακουστικά, κάμερα …) για μαθητές που δεν διέθεταν τον παραπάνω εξοπλισμό αλλά είχαν σύνδεση με το διαδίκτυο.

    Η Διεύθυνση του Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί τους υπεύθυνους υλοποίησης της παραπάνω διαδικασίας και προσωπικά τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας για την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων μας και τη φροντίδα που επέδειξε για τα παιδιά ¨ενός κατώτερου Θεού¨.

    Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

    Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολείααπό την Τετάρτη 8 Απριλίου, έχει εξασφαλίσει η συνεργασία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του  Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας  CosmoteVodafone και Wind.

    Το τεράστιο έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της χώρας μας διεκπεραιώνεται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων που διατίθενται εμπορικά για κάθε νοικοκυριό, με κάλυψη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπερβαίνει το 99% σε όλη την Επικράτεια.

    Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης, στο μέγιστο βαθμό, των τεχνολογικών επιλογών που διατίθενται σε όλους τους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων και παραχώρησαν πρόσβαση χωρίς χρέωση στις κάτωθι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:

    URL: https://www.sch.gr/

    URL: http://eclass.sch.gr

    URL: http://blogs.sch.gr

    URL: http://lessons.sch.gr

    URL: http://mmpres.sch.gr/

    URL: sso.sch.gr

    ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

     

    Ένας τρόπος που αμβλύνει, κάπως, τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και του κλεισίματος των σχολείων, ανάμεσα στους μαθητές.

    Για όσους αδυνατούν να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης εργαλείων (υπολογιστή, σύνδεση με διαδίκτυο) αποτελεί την πιο εφικτή και έγκυρη λύση. Η αξιοποίησή της, εννοείται, αφορά και όλους τους άλλους μαθητές που κάνουν χρήση και των άλλων δυνατοτήτων της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Το μάθημα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ξεκινά κάθε πρωί στις 10:00 και αποτελείται από 30λεπτα μαθήματα!

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης
    Το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2 από τη Δευτέρα 6 Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου έχει ως εξής:

    Δευτέρα 06/04
    Γλώσσα Α’ «Επανάληψη: Γραφή και Ανάγνωση»
    Μαθηματικά Β’ «Κάθετες Πράξεις»
    Γλώσσα Γ’ «Χρόνοι Ρημάτων Ενεργητικής Φωνής»
    Ιστορία Ε’ «Η Καθημερινή Ζωή στο Βυζάντιο»
    Τρίτη 07/04
    Φυσική ΣΤ’ «Μαγνητισμός-Ηλεκτρομαγνητισμός»
    Μαθηματικά Α’ «Επανάληψη: Αριθμοί και Πράξεις»
    Γλώσσα Β’-Γ’ «Χρόνοι Ρημάτων Ενεργητικής Φωνής»
    Ιστορία Δ’ «Πελοποννησιακός Πόλεμος Ι»
    Τετάρτη 08/04
    Μαθηματικά Ε’ «Πράξη Κλασμάτων»
    Ιστορία ΣΤ’ «Επανάσταση ’21: Προετοιμασία και Έναρξη»
    Γλώσσα Α’-Β’ «Χρήση Διαλυτικών – Δίφθογγοι»
    Μαθηματικά Γ’ «Δεκαδικοί Αριθμοί»
    Πέμπτη 09/04
    Γλώσσα Δ’ «Εγκλίσεις»
    Μαθηματικά ΣΤ’ «Εξισώσεις 1: Πρόσθεση-Αφαίρεση»
    Γλώσσα Α’ «Ενότητα: Ο Παπουτσωμένος Χιονάνθρωπος»
    Μαθηματικά Β’ «Προπαίδεια του 3»
    Παρασκευή 10/04
    Γλώσσα Γ’ «Δομή Προτάσεων»
    Ιστορία ΣΤ’ «Επανάσταση ’21: Εξέλιξη και Ολοκλήρωση»
    Γλώσσα Α’ «Δίψηφα Σύμφωνα-Φωνήεντα»
    Γλώσσα Β’-Γ’ «Τοπικά Επιρρήματα»

    Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα και στην υβριδική πλατφόρμα ERTHybrid, στην ιστοσελίδα webtv.ert.gr/shows/mathainoume-sto-spiti/, καθώς και στο official κανάλι της ΕΡΤ στο YouTube.

    Ώρα για διάλειμμα …

    Επειδή και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση χρειάζεται διάλειμμα, ας κάνουμε ένα, επιστρατεύοντας το καλύτερο όπλο που μπορούμε να διαθέτουμε στις δύσκολες στιγμές, το χιούμορ … Δεν είναι μαύρο, αλλά σίγουρα μελαγχολικό, σχετικά με τις ίσες ευκαιρίες κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.

    Παρόλα αυτά το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, διεξάγει τούτες τις μέρες έναν τίμιο αγώνα συμπερίληψης ενάντια σ’ αυτό που αποκαλούν οι κατά καιρούς¨αθωωμένοι¨, ασύμμετρη απειλή … 

    Ο αγώνας μας συνεχίζεται …

     

    Πως κάνουμε εγγραφή στα μαθήματα που μας ενδιαφέρουν (της τάξης μου- του/της δασκάλου/ας μου και των ειδικοτήτων – μουσική, εικαστικά, Τ.Π.Ε….).

    Αγαπητοί μου μαθητές,

    Έως τώρα η επαφή σας με το περιβάλλον της e-class ήταν ως επισκέπτες, Δηλαδή μπαίνατε χωρίς κωδικούς του λογαριασμό σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και μόνο σε μαθήματα που είναι ανοιχτά (με ανοιχτή την κλειδαριά δεξιά της οθόνης).

    Σιγά σιγά κι αφού εξοικειωθούν και οι δάσκαλοί σας και ολοκληρώσουν κάποια μαθήματα που διαρκώς θα εμπλουτίζονται και θα προσθέτονται κι άλλα, τα μαθήματα θα κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι για να παρακολουθείτε τα μαθήματα, για να συμμετέχετε σε αυτά, να επικοινωνείτε με τους δασκάλους σας, να παίρνετε οδηγίες, να λύνετε ασκήσεις και να τις παραδίδετε στο δάσκαλό σας…, θα πρέπει να κάνετε εγγραφή σε αυτά.

    Έτσι, η εξ’ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση και επικοινωνία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αξιοποίηση.

    Για να εγγραφείτε στα μαθήματά σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

    Πληκτρολογώ στο google τη διεύθυνση: 

    https://eclass.sch.gr/

    Βρίσκομαι στην αρχική σελίδα της e-class. Πηγαίνω με το ποντίκι και πατάω το σημείο που λέει: Σύνδεση με λογαριασμό.

    Στη νέα σελίδα που ανοίγει πληκτρολογώ με προσοχή και σωστά το Όνομα χρήστη και από κάτω τον κωδικό πρόσβασης. Αφού τους γράψω σωστά, πατάω: Σύνδεση

    Στη νέα σελίδα που ανοίγει πατάω το πράσινο εικονίδιο: Εγγραφή σε μάθημα

    Στη νέα σελίδα που ανοίγει κοιτάω με προσοχή ποια από τα μαθήματα με αφορούν (γλώσσα, μαθηματικά, …..και των ειδικοτήτων, εικαστικά μουσική …) και τα τικάρω (πατάω το τετραγωνάκι αριστερά του μαθήματος ώστε να γίνει ν.

    Αφού επιλέξω τα μαθήματα πατάω δεξιά επάνω επιστροφή ή πάνω αριστερά το Χαρτοφυλάκιό μου. Μ’ αυτούς τους τρόπους βρισκόμαστε στη σελίδα των δικών μας επιλεγμένων μαθημάτων, της ηλεκτρονικής σάκας μας. Εδώ, πλέον πατάω το μάθημα με το οποίο θέλω να ασχοληθώ .

     

    Όταν τελειώσω και θέλω να σταματήσω την παρουσία μου στην e-class πατάω πάνω δεξιά , εκεί που φαίνεται το όνομα χρήστη, κατεβαίνω τη μπάρα και πατάω: έξοδος.

     

     

    Έτσι, έχω αποσυνδεθεί με επιτυχία.

    (Αν δεν έχετε αδερφό, αδερφή που μπαίνει από τον ίδιο υπολογιστή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με άλλους κωδικούς, μπορείτε, στην αρχή της διαδικασίας, όταν βάζετε τους κωδικούς σας να τους αποθηκεύσετε. Έτσι, κάθε φορά που θα μπαίνετε στο e-class θα σας πηγαίνει κατευθείαν στο Χαρτοφυλάκιό σας.

    Καλό κουράγιο και υπομονή.

    (Εννοείται ότι για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζετε η επικοινωνία με το δάσκαλό σας, το σχολείο, που είναι ανοιχτό κάθε μέρα , κανονικά και με το Διευθυντή του, είναι δεδομένη. Επίσης, μην εγκαταλείψετε την παράλληλη προσπάθεια που ξεκινήσατε πολλοί και μάλιστα με επιτυχία , κάνοντας χρήση τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας που αναζητήσαμε και πετύχαμε , π.χ. ιστολόγια τάξεων …).

    Υ.Γ Σε καμιά περίπτωση δεν ξεχνάμε τους μαθητές και τις οικογένειες που δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (υπολογιστές, σύνδεση κ.λ.π.). Για αυτούς υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία της οποίας τα αποτελέσματα σύντομα θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση του σχολείου.