Προγράμματα

    Ιανουάριος 2015
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ   Μαρ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιανουάριος 2015

    ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ?

    Για μια ακόμη φορά ο χώρος του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας πλημμύρισε με παιδικά χαμόγελα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

    Για μια ακόμη φορά ο χώρος του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας πλημμύρισε με χρώματα (που έτσι κι αλλιώς διαθέτει) και αρώματα. Αρώματα γεύσης, αρώματα κανέλας, φρέσκου μήλου?

    Για μια ακόμη φορά αιτία και αφορμή υπήρξε το πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του ινστιτούτου PROLEPSIS  με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος ΄΄Σταύρος Νιάρχος΄΄ .

    Η δράση μας ; Παρασκευή μηλόπιτας από φρέσκα μήλα και υγιεινά υλικά (μαύρη ζάχαρη, αλεύρι ολικής άλεσης?).

    Στόχος; Τα παιδιά να δημιουργήσουν, να δραστηριοποιηθούν, να αναλάβουν ρόλους και ευθύνες, να χαρούν τα αποτελέσματα. Να μάθουν και να προωθούν τη χρήση υγιεινών υλικών για τη διατροφή τους.

    Αρωγοί σ? αυτή την προσπάθεια των παιδιών, η διεύθυνση του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αλλά και η υπεύθυνη του προγράμματος για την περιοχή μας, κα Καλλιόπη Μιλτσακάκη, η οποία με νεανικό ενθουσιασμό και περίσσια διάθεση πρόσφερε τη βοήθειά της και συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Άλλωστε η «κουζίνα» του σχολείου μας της ήταν γνωστή γιατί έχει μαγειρέψει ξανά για τα παιδιά μας (ριζόγαλο…).

    Στο τέλος, και αφού ο καλός φίλος του σχολείου μας και φούρναρης του χωριού μας, κος Πόλυς έψησε τα προϊόντα μας, τα παιδιά του σχολείου απόλαυσαν τις γευστικές επιτυχίες τους.

    Η κα Μιλτσακάκη ανέλαβε, επίσης, να στείλει κάποια κομμάτια και στους ανθρώπους του PROLEPSIS στην Αθήνα για να δοκιμάσουν και να «ζηλέψουν».

    Υπενθυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής διατροφής λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία για 3η συνεχή χρονιά στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας και η παρουσία του εκτός των ευεργετικών συνεπειών του στην ικανοποίηση επισιτιστικών αναγκών αλλά και καλλιέργειας ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είχε και μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο: αποτέλεσε πολλές φορές αιτία και αφορμή για δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, παράδοσης, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής? δράσεις που έκαναν τα παιδιά μας, σίγουρα, χορτάτα από ενέργεια, ερεθίσματα, γνώσεις, πρωτοβουλίες, αποδοχή και ικανοποίηση.

    Καλή συνέχεια.

    Επειδή τα «καλά πράγματα» πρέπει να τα μοιράζεται κανείς με τους άλλους, σας δίνουμε παρακάτω τα υλικά της επιτυχημένης μας συνταγής:

    ΜΗΛΟΠΙΤΑ

    (για 20 κομμάτια)


    Υλικά

    1,5 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη

    3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης (το 1 από τα 3 μπορεί να αντικατασταθεί με λευκό  για περισσότερο φούσκωμα)

    1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

    5 αυγά

    1 μπέϊκιν

    4 μήλα

     

    Υλοποίηση

    Δημιουργούμε ένα μείγμα με τα παραπάνω υλικά εκτός από τα μήλα.

    Τα τοποθετούμε στο μίξερ και τα πολτοποιούμε.

    Κόβουμε τα μήλα, αφού καθαρίσουμε τις φλούδες , σε μικρά κυβάκια και τα ανακατεύουμε απλά με το μείγμα.

    Απλώνουμε το υλικό στο ταψί ή το τοποθετούμε σε μικρές χάρτινες φόρμες (για ατομική μερίδα).

    Αν δεν πετύχει η συνταγή, ψάξτε για το ποσό αγάπης και φροντίδας που ρίξατε στα υλικά σας. Ίσως την επόμενη φορά να χρειαστεί λίγο περισσότερο).

    Καλή επιτυχία

    (από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας)