ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ
Πιέστε τα παρακάτω links και απολαύστε κομμάτια της παράστασης:
Τα πνεύματα επισκέπτονται τον Σκρουτζ
Για μια ακόμη φορά το δημοτικό σχολείο Κουλούρας απέδειξε ότι με πολύ προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και συνεργασία μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα.
Απέδειξε ότι η θεατρική αγωγή πέρα από τις διαθεματικές γνωστικές δεξιότητες που παρέχει έμμεσα, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν, να ¨ανοιχτούν¨, να συνεργαστούν, να αναλάβουν ρόλους, να αναλάβουν ευθύνες, να αναλάβουν μερίδιο στην επιτυχία αλλά και να διαχειριστούν την αποτυχία. Με άλλα λόγια τους βοηθάει να ωριμάσουν, να γίνουν καλύτεροι με τον εαυτό τους, και καλύτεροι στις σχέσεις τους με τους άλλους.
Η αφορμή και πάλι δόθηκε με την προετοιμασία της Χριστουγεννιάτικης θεατρικής παράστασης. Μιας παράστασης που εδώ και χρόνια αποτελεί, πλέον, θεσμό και σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία.
Χάρη στην υπερπροσπάθεια της εκπαιδευτικού του σχολείου Σοφίας Αναγνώστη που ανέλαβε την κεντρική ευθύνη υλοποίησης της παράστασης αλλά και των συναδέλφων του σχολείου που λειτούργησαν άλλοι υποστηρικτικά (Αρσενίου, Χατζηπαναγιωτίδου, Τσέλιος) και άλλοι διευκολυντικά, με εξαντλητική δουλειά εντός ωραρίου (ώρες Ευέλικτης Ζώνης, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής) αλλά και εκτός ωραρίου- κατά τις απογευματινές ώρες, με την αμέριστη συμπαράσταση και πρακτική βοήθεια μανάδων και συλλόγου γονέων κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια φιλόδοξη προσπάθεια που στόχο είχε να ψυχαγωγήσει αλλά κυρίως να προβληματίσει τους θεατές και τους συμμετέχοντες και να τοποθετήσει στη σωστή του διάσταση το νόημα των Χριστουγέννων.
Όλα αυτά βέβαια, δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν δεν τα πυρπολούσε με τη φλόγα, το μεράκι, τη γνώση και τη διάθεση για προσφορά η αγαπημένη δασκάλα, εδώ και πολλά χρόνια, του σχολείου μας, κα Παυλίδου Σοφία, συνταξιούχος πλέον, αλλά στις επάλξεις του σχολείου κάθε φορά που την έχει ανάγκη και κάθε φορά (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) που το έχει ανάγκη και η ίδια.
Με τα κείμενά της και την καθοδήγησή της, οι μαθητές με ενθουσιασμό και ωριμότητα μας διασκέδασαν, μας έκαναν να νιώσουμε περήφανοι ακούγοντάς τους να διαλέγονται με αυθεντική άνεση την τοπική ντοπιολαλιά μας, το ρουμλουκιώτικο ιδίωμα, μας υπενθύμισαν τον λάθος δρόμο της υπερκατανάλωσης και του υλικού πλουτισμού (Σκρουτζ) , σχολίασαν με σαρκασμό και χιούμορ καταστάσεις που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, μας έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες και τα θύματα του πολέμου, μας έδειξαν το δρόμο ?
Με άλλα λόγια και ,όπως υπογράμμισε και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος που παρακολούθησε την παράσταση, τα παιδιά όχι μόνο δεν έχασαν μαθήματα ,(επειδή υπάρχει και αυτή η άποψη), αλλά διδάχθηκαν τόσα πολλά και συμπυκνωμένα που έγιναν οι καλύτεροι δάσκαλοι για να μας τα μεταφέρουν – υπενθυμίσουν, σε όλους εμάς τους ενήλικες,- δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, κατοίκους του μικρού χωριού μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κου Διαμαντόπουλου, η Σχολική Σύμβουλος κα Ελισάβετ Τάρη, ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων κος Αγαθαγγελίδης Ηρακλής, η Διευθύντρια του 1ου Δ.Σχ. Μακροχωρίου κα Σιδηροπούλου Καλλιόπη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κος Λιλιόπουλος Γεώργιος και πλήθος κόσμου γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου της Κουλούρας.
Erasmus +, ¨ Nature Detectives¨ Δ.Σχ. Κουλούρας σε σεμινάριο με πρωταγωνιστές τα φυτά
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες ενός διήμερου κύκλου εργασιών με θέμα και πρωταγωνιστές τα φυτά.
Ένας διήμερος κύκλος εργασιών που αφορμή υπήρξε η ιδέα και πρόταση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας προς τη Διεύθυνση Π/θμιας εκπ/σης Ημαθίας, η οποία δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, κας Αντωνιάδου Έφης σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας) ανέλαβαν να την υλοποιήσουν.
Τελικά τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, οι διοργανωτές δίκαια αισθάνονται ικανοποιημένοι και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας πέτυχε τον αρχικό στόχο του, αυτού της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus + στο οποίο συμμετέχει με τίτλο και θέμα τα ¨Ξενικά , εισβολικά είδη¨ και της άριστης και παραγωγικής συνεργασίας που είχε με το Α.Π.Θ. και τον καθηγητή του Βιολογικού Τμήματος κο Νικόλαο Κρίγκα, και την παρουσίασή τους στο ευρύτερο εκπαιδευτικό κοινό της περιοχής μας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας ο κος Κρίγκας και οι φοιτητές του, φιλοξενήθηκαν, ξεναγήθηκαν και υλοποίησαν βιωματικά εργαστήρια στο χώρο του Κ.Π.Ε. Νάουσας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κος Κρίγκας με τους συνεργάτες του- συγγραφείς Ελένη Μαλούπα (γεωπόνο, Χημικό του Α.Π.Θ. , Διαμάντω Λάζαρη (Φαρμακοποιό του Α.Π.Θ.) παρουσίασαν στο χώρο της «Βέτλανς» το πρωτότυπο για τον τρόπο προσέγγισης των αρωματικών φυτών και βοτάνων και της ασφαλή χρήσης τους , βιβλίο με τίτλο ¨Με ? Νου, αρωματόκηπος και ευεξία¨. Την παρουσία συνόδευσε γευσιγνωσία ποικιλίας βοτάνων και εκχυλισμάτων που εμπεριέχονται στο βιβλίο, από την εταιρεία Aromateaca.
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε ολοήμερο σεμινάριο για τη βιοποικιλότητα των φυτών με τίτλο: «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τα φυτά».
Στις εργασίες του σεμιναρίου πήραν μέρος με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια, εκτός των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κου Δημήτρη Κατσαβού και Τσέλιου Στέφανου, της ομάδας Erasmus + ? Nature Detectives? , οι καθηγητές του Βιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. κος Κρίγκας και η κυρία Βώκου Δέσποινα καθώς και 17 φοιτητές του παραπάνω τμήματος οι οποίοι υλοποίησαν υπό την εποπτεία του κου Κρίγκας ένα πείραμα: από εκπαιδευόμενοι έγιναν εκπαιδευτές αναλαμβάνοντας και παρουσιάζοντας ο καθένας από μια ενότητα βιωματικού εργαστηρίου που αφορούσε θέματα περιβαλλοντικής εκπ/σης, βιοποικιλότητας , εισβολικών ξενικών ειδών, έρευνας κ.λ.π., θέματα και δράσεις που, όπως ανάφερε επανειλλημένα ο κος Κρίγκας υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των εταίρων (μαθητών και εκπαιδευτικών) από εφτά ευρωπαϊκές χώρες από το σχολείο τον περασμένο Μάιο στα πλαίσια του Erasmus + ? Nature Detectives?.
Τους τίτλους της πλούσιας θεματολογίας των βιωματικών σεμιναρίων (22 τον αριθμό) αναφέρουμε:
- Αξονας Α: Διακρίνω και ταξινομώ τη βιοποικιλότητα ? 40 λεπτά
- Δημήτρης Παππάς: Πως να εξερευνήσω τη βιοποικιλότητα στην πόλη; ? 10 λεπτά
- Νίκος Κρίγκας: Πως να αναγνωρίσω την ταυτότητα των φυτών στο αστικό
περιβάλλον; ? 10 λεπτά
- Κωνσταντίνος Τσαρίδης: Πως διακρίνω τα άγρια βρώσιμα χόρτα; ? 5 λεπτά
- Εμμανουήλ Μανιάς: Κάρτες αναγνώρισης φυτών στο πεδίο ? 5 λεπτά
- Μαρία Παπαδοπούλου: Εχουν τα φυτά στρατηγική στον τρόπο που ζουν; ? 10 λεπτά
Αξονας Β: Ρωτάω, ερευνώ, διαπιστώνω ? 45 λεπτά
- Αντώνης Κατσούλας: Τα αλλόχθονα φυτά ήρθαν και στον τόπο μου; – 5 λεπτά
- Θεόδωρος Μαρέτης: Τα αυτόχθονα και τα αλλόχθονα φυτά ανθίζουν την ίδια
περίοδο; ? 5 λεπτά
- Αντώνης Κατσούλας: Πως θα ήταν η διατροφή μας αποκλειστικά με αυτόχθονα ή με
αλλόχθονα φυτά; – 5 λεπτά
- Δήμητρα Μπατζιλή: Η άσχημη οσμή χρησιμεύει; ? 5 λεπτά
- Αννα Γρένδα: Τι γνωρίζουν/πιστεύουν οι κάτοικοι της περιοχής σου για τα
αλλόχθονα φυτά; -10 λεπτά
- Κωνσταντίνος Τσαρίδης: Τι και ποιοι (ανα)γνωρίζουν τα «χόρτα» στο οικείο
περιβάλλον; ? 5 λεπτά
- Αντιγόνη Βαλμά: Ιδιότητες αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών: Αξιολόγησε την
«αλήθεια»! ? 10 λεπτά
Αξονας Γ: Χρησιμοποιώ τη βιοποικιλότητα ? 20 λεπτά
- Μαρία Κατσάρου: Σχολικός αρωματόκηπος: καλλιεργώ και ανακαλύπτω την
ποικιλότητα οσμών-γεύσεων ? 10 λεπτά
- Γεμελιάρη Πετρούλα: Δημιουργική μαγειρική στο σπίτι, γευσιγνωσία στην τάξη, ή και
αντίστροφα ? 10 λεπτά
Αξονας Δ: Δημιουργώ με τη βιοποικιλότητα ? 30 λεπτά
- Αννα-Κατερίνα Μαλαμίδου: Δημιουργικό κολάζ με φυτικά υλικά (αυτόχθονα και
αλλόχθονα) ? 5 λεπτά
- Κυριακή Αναστασιάδου: Ζωγραφική βιοποικιλότητας ? 5 λεπτά
- Ευαγγελία Μαρτίνη: Φωτογραφική τεκμηρίωση βιοποικιλότητας: στιγμιότυπα και
εποχικότητα ? 5 λεπτά
- Αννα-Κατερίνα Μαλαμίδου: Αποτυπώσεις βιοποικιλότητας και εκθέσεις ευρημάτων-
τεκμηρίων ? 5 λεπτά
- Ιωάννης Ράλλης: Θεατρικά παιγνίδια «Το ρέμα καλεί σε βοήθεια!» και «Από που
είσαι εσύ;» – 10 λεπτά
Αξονας Ε: Παίζω με τη βιοποικιλότητα και μαθαίνω ? 30 λεπτά
- Ευαγγελία Μαρτίνη: Ονόματα φυτών και αναγραμματισμοί ? 5 λεπτά
- Ελεονόρα Γκαλαΐτση: Τaboo φυτικών ονομάτων ? 10 λεπτά
- Λυδία Κατσίκα και Κυριακή Αναστασιάδου: MEMORY φυτών: Δες, αναγνώρισε,
θυμήσου, επέλεξε και κέρδισε! ? 15 λεπτά
Πως να εξερευνήσω τη βιοποικιλότητα στην πόλη;
Πως να αναγνωρίσω την ταυτότητα των φυτών στο αστικό περιβάλλον;
Πως διακρίνω τα άγρια βρώσιμα χόρτα;
Κάρτες αναγνώρισης φυτών στο πεδίο
Έχουν τα φυτά στρατηγική στον τρόπο που ζουν;
Τα αλλόχθονα φυτά ήρθαν και στον τόπο μου;
Τα αυτόχθονα και τα αλλόχθονα φυτά ανθίζουν την ίδια περίοδο;
Πως θα ήταν η διατροφή μας αποκλειστικά με αυτόχθονα ή με αλλόχθονα φυτά;
Η άσχημη οσμή χρησιμεύει;
Τι γνωρίζουν/πιστεύουν οι κάτοικοι της περιοχής σου για τα αλλόχθονα φυτά;
Τι και ποιοι (ανα)γνωρίζουν τα «χόρτα» στο οικείο περιβάλλον;
Ιδιότητες αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών: Αξιολόγησε την «αλήθεια»!
Σχολικός αρωματόκηπος: καλλιεργώ και ανακαλύπτω την ποικιλότητα οσμών-γεύσεων
Δημιουργική μαγειρική στο σπίτι, γευσιγνωσία στην τάξη, ή και αντίστροφα
Δημιουργικό κολάζ με φυτικά υλικά (αυτόχθονα και αλλόχθονα)
Ζωγραφική βιοποικιλότητας ? 5 λεπτά
Φωτογραφική τεκμηρίωση βιοποικιλότητας: στιγμιότυπα και εποχικότητα
Αποτυπώσεις βιοποικιλότητας και εκθέσεις ευρημάτων-τεκμηρίων
Θεατρικά παιγνίδια «Το ρέμα καλεί σε βοήθεια!» και «Από που είσαι εσύ;»
Ονόματα φυτών και αναγραμματισμοί
Τaboo φυτικών ονομάτων
MEMORY φυτών: Δες, αναγνώρισε, θυμήσου, επέλεξε και κέρδισε!
ERASMUS+ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ καταθέτει την εμπειρία του και διαχέει την παραγόμενη γνώση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα με τίτλο: ¨ NATURE DETECTIVES¨ σε σεμινάριο που διοργανώνεται από το Κ.Π.Ε. Νάουσας και την Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας
Μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα ιδέα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας που εξελίχθηκε σε πρόταση προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας η οποία την αγκάλιασε και ανάλαβε να ¨στήσει¨ και να προωθήσει η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κα Αντωνιάδου, έφτασε η ώρα να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό.
Η ιδέα αφορούσε την αξιοποίηση της σημαντικής γνωριμίας και συνεργασίας του Δ.Σχ. Κουλούρας με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. κου Κρίγκα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο με τίτλο ¨NATURE DETECTIVES¨. Συνεργασία από την οποία προέκυψαν πολλές δραστηριότητες και παράχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα μέσα από βιωματικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες μάθησης που κέρδισαν το θαυμασμό και τον έπαινο όλων των συμμετεχόντων Ευρωπαίων εταίρων του προγράμματος.
Την ιδέα ανέλαβε να υλοποιήσει το ΚΠΕ Νάουσας (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) με διημερίδα (16 & 17 Δεκεμβρίου 2016) που θα αφορά τρεις φάσεις: στην 1η φάση ο καθηγητής κος Κρίγκας με τους φοιτητές του Βιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ θα πραγματοποιήσει επιμορφωτική επίσκεψη και βιωματικό εργαστήρι στο χώρο του Κ.Π.Ε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας(2η φάση) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ¨Με ? Νου, Αρωματόκηπος και ευεξία: ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων¨. Στην 3η φάση θα ακολουθήσει ολοήμερο σεμινάριο με τίτλο ¨Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολύπλευρη ευαισθητοποίηση για τη βιοποικιλότητα με πρωταγωνιστές τα φυτά¨ όπου ανάμεσα σε πολλές σημαντικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις, ο Διευθυντής του Δ.Σχ. Κουλούρας, κος Δ. Κατσαβός και ο εκπαιδευτικός του σχολείου , κος Σ. Τσέλιος σε συνεργασία με τον καθηγητή κο Ν. Κρίγκα θα παρουσιάσουν τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+ : Nature Detectives (Alien Invasive Species) καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων προγραμμάτων (διασυνδέοντάς τα και επεκτείνοντάς τα ? σπάζοντας τη μονομέρεια) για μια ευρύτερη καλλιέργεια δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά ? και να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι αυριανοί πολίτες με ? Νου , γνώση και κριτική σκέψη.
Στόχος της αρχικής ιδέας του σχολείου μας ήταν, όσον αφορά το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μέσω της συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες (παρουσίαση βιβλίου, βιωματικά εργαστήρια, εισηγήσεις, παρουσιάσεις) να επιτευχθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων του Nature Detectives (Alien Invasive Species) και να γίνει κτήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας η γνώση η οποία έχει παραχθεί.
πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου με θέμα:
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολύπλευρη ευαισθητοποίηση για τη βιοποικιλότητα,
με πρωταγωνιστές τα φυτά!
¨ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ¨ Ήμασταν κι εμείς εκεί?
Ένα εκπληκτικό έργο, που το συστήνουμε να το γνωρίσετε και ως βιβλίο, είχαν την ευκαιρία οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας να παρακολουθήσουν στις 7 Δεκεμβρίου του 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.
¨Το δέντρο που έδινε¨ του Σελ Σίλβερσταϊν μεταφέρει το μήνυμα της φιλίας και της αγάπης με την ελπίδα να φωλιάσει και να αφομοιωθεί από τις ευαίσθητες ψυχούλες των παιδιών. Να κατανοήσουν πως η ουσία δεν είναι στο ό,τι βλέπουμε στους άλλους, αλλά ό,τι έχουμε μέσα μας και γύρω μας.
Έτσι κι αλλιώς το θέατρο έχει τη δυνατότητα, συγχρόνως, να διδάσκει, να ψυχαγωγεί, να ευαισθητοποιεί, να συγκινεί, να καλλιεργεί και να προάγει την αισθητική αγωγή μας.
Σε κάθε παιδί, κάθε ηλικίας. Διότι όσο ο καθένας μας διατηρεί ένα παιδί στην ψυχή του, υπάρχει ελπίδα.
Το σχολείο μας, για ένα λόγο περισσότερο βγαίνει κερδισμένο από τέτοιες εμπειρίες μιας και η Θεατρική Αγωγή βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως εργαλείο διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης και διαπολιτισμικής αγωγής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ¨ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ¨ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 και για δυο περίπου ώρες, οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα «Υγιεινής των χεριών».
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και είναι ενταγμένο σε ένα δίκτυο δράσεων που αφορά όλη την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με πρωτοβουλία του σχολείου μας στην οποία ανταποκρίθηκε η εν λόγω υπηρεσία. Η κυρία Ζαφειροπούλου Σόφη και ο Ζησίογλου Κωνσταντίνος μίλησαν στα παιδιά με λόγια απλά και κατανοητά, κερδίζοντας την προσοχή τους, τόσο για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας από την παραμέληση σχολαστικού πλυσίματος και φροντίδας καθαριότητας των χεριών (στην επαφή με τα ζώα, με τις τουαλέτες, τα αντικείμενα ?) όσο και για την αξία της πρόληψης γενικά σε θέματα Υγιεινής.
Έδειξαν με βιωματικό τρόπο (χρήση χρυσόσκονης, κόλλας?) πόσο πραγματικά βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή σε επαφή με τα μικρόβια και υπέδειξαν στα παιδιά το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών.
Μικρές στοχευμένες δράσεις που έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην ενημέρωση και στην απόκτηση γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων των μικρών μαθητών.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
«ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-FACEBOOK)
Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων κα Ολυμπία Μπέτσα οργάνωσαν και υλοποίησαν, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Αγίας Βαρβάρας, εθελοντικό παιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Λογοτεχνικές και εικαστικές δράσεις στους μικρούς πρόσφυγες». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη συγγραφέα – Σχολική Σύμβουλο κα Ελισάβετ Τάρη που αφηγήθηκε στα παιδιά το γνωστό παραμύθι «Έλμερ, το παρδαλό ελεφαντάκι» Η αφήγηση συνοδεύτηκε από χορό, τραγούδι και πλούσιες παιδαγωγικές δράσεις. Ακολούθησαν εικαστικές δημιουργίες των παιδιών με πολύ χρώμα και φαντασία υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και γνωστών εικαστικών Δέσποινας Περηφανοπούλου και Δημήτρη Κατσαβού. Τη διαμεσολάβηση στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αραβικά, έκανε με μεγάλη επιτυχία η Αμάρ, η μικρή προσφυγοπούλα από το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας.
Η συγκεκριμένη παιδαγωγική δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας που στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των προσφυγόπουλων για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις στην Αλεξάνδρεια, καθώς και προγραμματισμένες επισκέψεις των παιδιών σε χώρους ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, το Εθνογραφικό Κέντρο «Γιώργη Μελίκη» κ.ά. Ειδικά για το Εθνογραφικό Κέντρο, ο γνωστός δημοσιογράφος και Εθνογράφος κ. Γ. Μελίκης, κατέθεσε στη Διεύθυνση εξαιρετικές ιδέες για δράσεις και επαφή των προσφυγόπουλων με την ελληνική λαϊκή τέχνη και παράδοση.