Προγράμματα

    Ιούνιος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαΐ   Ιούλ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιούνιος 2023

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ¨ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ¨

     
    Δείτε εδώ: 
     

     Για μια ακόμη φορά, δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας φιλοξενούνται από το Κρατικό κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ3).
     
    Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον προκάλεσε η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με τίτλο «Ποιο τάχα να ‘ταν τ’ όνειρό», μια ταινία για τις ασυνόδευτες παιδικές προσφυγικές ψυχούλες, μια ταινία, με τραγικά, προφητικό περιεχόμενο, αφού η μυθοπλασία της ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα (ναυάγιο στην Πύλο).
     
    Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί την ΕΡΤ3, την εκπομπή «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ» και τους συντελεστές της για τη φιλοξενία και προβολή της δράσης μας. Και φυσικά, για μια ακόμη φορά, ευχαριστεί τους συντελεστές της ταινίας, την πετυχημένη ομάδα του σχολείου μας.

    ΠΟΙΟ ΤΑΧΑ ΝΑ (ΗΤΑΝ) Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΟΤΑΝ Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΟΝ …

     
    Η δημοσίευση από τη faretra.info της εξαιρετικής ταινίας μικρού μήκους του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ήρθε να υπενθυμίσει το, με τραγικό τρόπο, προφητικό περιεχόμενό της, από τη μία και από την άλλη να αναδείξει το ρόλο της εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες κοινωνίες μας.
    Ευχαριστούμε τη faretra.info

    ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ NOESIS ΚΑΙ ΣΤΟ CIRI-AUTH ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ “EARTH OBSERVATION FOR EDUCATION” ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με τη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τους εταίρους τους στο Σχέδιο Erasmus+ “Earth Observation for Education” από Σχολεία και Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ουαλίας-Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά, του Α.Π.Θ.-Τμήμα Γεωλογίας-Γραφείο ESERO στην Ελλάδα, έκλεισε ο τριετής κύκλος των δια ζώσης συναντήσεων.

    Στη συνάντηση που έλαβε χώρα τόσο εδώ, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας (Βέροια, Βεργίνα …) όσο και στη Θεσσαλονίκη (Πλανητάριο NOESIS, CIRI-AUTH,  Center for Interdisciplinary Research and innovation …), τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος (Πνευματικά αποτελέσματα, Μελέτες περίπτωσης, τελική έκθεση …) και διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες.

    Ένα ακόμη, μαγικό ταξίδι Erasmus+ τελειώνει. Ένα ιδιαίτερο ταξίδι, απαιτητικό, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με πρωτότυπα , για τα εκπαιδευτικά μας πλαίσια, διδακτικά-παιδαγωγικά θέματα (Παρατήρηση της Γης, Δορυφορικά δεδομένα και αξιοποίησή τους από διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, Τέχνη-Geo Art …), να τα προσαρμόσουμε στις δικές μας δυνατότητες και δεξιότητες, εστιάζοντας σε όψεις της θεματολογίας του προγράμματος που αφορούσαν θέματα αειφορίας (17 βιώσιμοι στόχοι του Ο.Η.Ε.), Περιβαλλοντικής κρίσης, σε θέματα Παγκόσμιας πολιτότητας, όλα αυτά και άλλα πολλά θέματα, με μια ιδιαίτερη ματιά και θέαση, τολμούμε να πούμε, καινοτόμα, με πρωτοβουλίες και δράσεις που βγάζουν το μαθητή έξω από τα στενά πλαίσια της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και τον εισάγουν στον μαγικό κόσμο της βιωματικής γνώσης και της αβίαστης μάθησης.

    Η τελευταία παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, αφορούσε την εκπαιδευτική του πρόταση με τίτλο: «Τρίπτυχα: Μια μαθητεία στην Τέχνη του Vincent van Gogh, μέσα από παραδείγματα ¨ανθρωπισμού¨ της Φύσης και  απάνθρωπης συμπεριφοράς του Ανθρώπου», ενταγμένη στο Geo Art, που δουλεύουμε μέσα στο συγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+ (EO4Edu) και αποτελεί μια προσπάθεια να αναδείξει την ομορφιά της Φύσης και του Τυχαίου (δορυφορικές εικόνες εκπληκτικού κάλλους), ενώ, ταυτόχρονα, από την άλλη, να αποκαλύψει τον κίνδυνο που καραδοκεί, την καταστροφή και το χάος που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη παρέμβαση, το κυνήγι του κέρδους και της ανεξέλεγκτης ¨προόδου¨ (εικόνες, εξίσου απίστευτου κάλλους-οπτικά, ωστόσο, εικόνες που κρύβουν μια τεράστια μόλυνση από κλωστοϋφαντουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου-γρήγορη μόδα), τα δυο αυτά,  σε μια υπομνηματική σύνδεση της ομορφιάς της φύσης, έτσι κι αλλιώς, μέσα από την εξαιρετική τέχνη του Vinced Van Gogh.

    Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+, EO4Edu, κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, 2021-2023:

    https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/ebmzSgsVSLClLeu0i8BRSQ

    Τρίπτυχα – ΤΕΧΝΗ / ΑΕΙΦΟΡΙΑ / ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

     

    https://www.youtube.com/watch?v=ubOQKRdCZc0

    Ποιο τάχα να ‘ ναι τ’ όνειρο – ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ / ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

     

    https://www.youtube.com/watch?v=4lpXcSzrTW8

    Μαύρο πουλάκι – ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

     

    https://video.link/w/fqK7d?fbclid=IwAR0BTO9iBKJ6kHvZ3Pd_OBuu9gfXcQBBjeQISjzNkywRPTlVWKdFk5A8fAY

    Love stream – ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ¨ΚΑΝΑΛΙΩΝ¨ ERASMUS+ V ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ-ΠΟΛΕΜΟΣ)

     

    https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/rNNsGRwETvKGDvLZoMLoZA

    calliope part 1 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

     

    https://read.bookcreator.com/6GXqxeTyOoYSDfape3VWdvYoGhE2/899UMxDgT_egCuzm798C0w

    calliope part 2 – ΠΑΡΟΥΣΑΣΗ / ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

     

    https://video.link/w/x1Hld

    Αντιπολεμικό μουσικό δρώμενο

     

    https://video.link/w/xUY2c

    Μια περιληπτική παρουσίαση δράσεων που πραγματοποιήθηκε στη συνάντησή μας με τους εταίρους (1ου έτους)

     

    https://video.link/w/B552c

    Μια περιληπτική παρουσίαση δράσεων που πραγματοποιήθηκε στη συνάντησή μας με τους εταίρους(1ου έτους-στα Αγγλικά)

     

    https://video.link/w/8Wm0c

    Ο κήπος μας-ο τόπος μας-οικοσύστημα

     

    https://video.link/w/0Gm0c

    Ο κήπος ξέρει. Εσύ;

     

    https://video.link/w/dM03c

    Το φυτολόγιό μας

     

    https://video.link/w/jL03c

    Καρέτα – καρέτα

     

    https://video.link/w/RM03c

    Μετανάστης πόνος (η κατασκευή)

     

    https://video.link/w/kN03c

    Υφαίνοντας το όνειρο

     

    https://video.link/w/m513c

    Στα βήματα του Οδυσσέα

     

    https://video.link/w/yHm0c

    Αγία Νοσταλγία

     

    https://video.link/w/JP03c

    Επέστρεφε …

     

    https://video.link/w/YP03c

    Όσον το επ’ εμοί – Ρήγας Φεραίος

     

    https://video.link/w/UMcpb

    Η φύση αναπνέει μέσα απ’ την καρδιά μας

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-23, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Όλα τα αποτελέσματα  της συλλογικής προσπάθειάς μας στο παρακάτω λινκ (πατώντας το, ανοίγει ένα PDF στο οποίο υπάρχουν τέσσερις ενότητες, τα κείμενα των οποίων αποτελούν συνδέσμους, οι οποίοι εισάγουν στο περιεχόμενο).

    Καλή περιήγηση:

    sway – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-23 / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο  υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης.

    Αρκεί να αντιστέκονται στον μέγα  κίνδυνο της τυπικής λειτουργίας των σχολείων, στην τυποποίηση, στην αντιγραφή-επικόλληση και παντός είδους κατάπνιξης της φαντασίας, της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών.

    Με βάση, τα παραπάνω αλλά και από τη μία, την περσινή μας εμπειρία των εργαστηρίων και, από την άλλη, η πολύχρονη και πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη δραστηριότητά μας σε πλαίσια άτυπης εκπαίδευσης , εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της σύνθεσης του μαθητικού μας δυναμικού, τις δυσκολίες, τις ανάγκες, τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες που προκύπτουν από αυτή τη σύνθεση, θεωρούμε απαραίτητο να λειτουργήσουμε απελευθερωτικά, υπό την έννοια να μην προσκολληθούμε στις διαδικασίες και τους περιορισμούς που περιέχει η σχετική απόφαση (οριοθετημένες δράσεις τάξεων, προσδιορισμένη θεματολογία …), αλλά ενοποιημένα, προσαρμοσμένα, με κατά το δυνατόν τήρηση των αξόνων και των ενοτήτων, χωρίς ωστόσο, απόλυτη ταύτιση. Κι αυτό, γιατί θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και όχι τυπικές διαδικασίες διεκπεραίωσης.

    ΠΕΝΤΕ ΚΡΙΚΟΙ ΕΝΑ ΤΑΛΗΡΟ, ΔΥΟ ΚΡΙΚΟΙ ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΕΣ, ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
     
    Η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας μεταμορφώθηκε σε ένα, πραγματικά, εντυπωσιακό και πλούσιο, αυτοσχέδιο Λούνα Παρκ, χάρη στις πολυήμερες υπερπροσπάθειες εκπαιδευτικών του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου μα και τη βοήθεια των μεγάλων μαθητών.
     
    Μπόουλινγκ, μπέιζμπολ νερού, χειροποίητα επιδαπέδια παιχνίδια (τρίλιζα, φιδάκι), τενεκεδάκια-στόχοι, μπαλόνια-στόχοι, προσωπάκια-στόχοι, λίμνη ψαρέματος, ζωγραφική προσώπου, φωτογράφιση στιγμής με Polaroid, μουσική γωνιά, μάντισσα που λέει τη μοίρα μέσα από τη μαγική της διάφανη μπάλα, μάγος-ταχυδακτυλουργός που εμφανίζει και εξαφανίζει σχήματα και χρώματα από το βιβλίο και φυσικά ένα καροτσάκι με φρεσκοψημένες παπαδούλες.
     
    Ατέλειωτες προτάσεις-σταντ, τα οποία, κατά ομάδες, επισκέπτονταν οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της ομάδας τους, παίζοντας γελώντας, διασκεδάζοντας, ζώντας μια πρωτόγνωρη συλλογική εμπειρία.
     
    Στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ένα είναι σίγουρο: ότι δάσκαλοι και μαθητές δεν πλήττουν ποτέ. Όλη μια χαρούμενη συντροφιά με ελευθερία αλλά και πειθαρχία στους κανόνες της συνύπαρξης.
     
    Τα χαμόγελα των παιδιών έσμιγαν μ’ αυτά των δασκάλων σε εξίσου δυνατές λάμψεις.
     
    Κι ο υπογράφων να περιδιαβαίνει την αυλή περήφανος. Περήφανος για τον τόπο (το χωριό), το χώρο (το σχολείο) τους ανθρώπους (μαθητές και εκπαιδευτικούς). Όλα και όλοι, στα καλύτερά τους.
     
    (Υ.Γ του υπογράφοντα το άρθρο)
    Περιδιαβαίνοντας τις αποστάσεις που μεσολαβούσαν από το ένα σταντ στο άλλο, 15 τον αριθμό, συνολικά, διασκορπισμένα όπως ήταν στην αυλή του σχολείου, ανάμεσα στις φυλλωσιές του γεροπλάτανου, καθώς φανερώνονταν χαρακιές φωτός, ίδιες φλασιές-σπαθιές στο νου μου, απαιτούσαν, εδώ και τώρα, ¨απολογισμό¨ (τελετή λήξης σχολικής χρονιάς, γαρ, μα και λήξης τρίτης διευθυντικής θητείας-12 χρόνια).
    Απολογισμό έργου, επιλογών, προτεραιοτήτων, για το ¨χθες¨, για το ¨σήμερα¨, για το ¨αύριο¨. Τουλάχιστον, για όσα περνάν από το χέρι μας (όσον το επ’ εμοί).
     
    Η απάντηση, σαν έτοιμη από καιρό, αβίαστη, αυθόρμητη, αληθινή, κατάθεση ψυχής:
     
    Μέρες εικονοφόρες για τους μαθητές: Πολύχρωμα χαμόγελα, ξενοιασιά, ευτυχία, παιδικότητα, χωρίς να ξεπουλάμε ούτε ένα δράμι της. Όλα τα παιδιά, παιδιά μας. Σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ισορροπίας ανάμεσα στα ¨θέλω¨, τα ¨πρέπει¨ και τα ¨μπορώ¨ τους. Με εξασφάλιση μιας σχολικής ζωής που θα αξίζει τον κόπο, ως ενήλικες στο μέλλον, να ¨επιστρέφουν¨ σαν να επιστρέφουν στην πιο γλυκιά, τη μοναδική, κατά τον Σεφέρη, πατρίδα τους.
     
    Μέρες ελπιδοφόρες για τους δασκάλους: να φτάσουν την προσφορά και την αγάπη τους, για τις ψυχές που τους εμπιστεύονται, στο ανώτερο επίπεδο, στο επίπεδο εκείνο που η αγάπη μεταπλάθεται, μεγαλώνει, κινείται, αγκαλιάζει … γίνεται εκ-στατικό γεγονός.
    Αυτό είναι το όραμα του σχολείου μας: να μετακυλούμε, ο καθένας μας, από ένα περιοριστικό, σιωπηλό, συχνά, λιμνάζων ¨εγώ¨, προς ένα ευρύχωρο, πολύβουο και συμμετοχικό ¨εμείς¨.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Αύριο, Πέμπτη 8/6/2023 θα είμαστε έτοιμοι (ελπίζουμε)
    και θα σας περιμένουμε σε μια ξεχωριστή ημέρα
    κατά τη διάρκεια της οποίας η αυλή του σχολείου μας
    θα μεταμορφωθεί σε Λούνα Πάρκ.
    Μπόουλινγκ, κρίκοι, τενεκεδάκια-στόχοι, μπαλόνια-στόχοι, προσωπάκια-στόχοι, μπέϊζμπολ στο νερό, λίμνη ψαρέματος, ζωγραφική προσώπου, φωτογράφιση στιγμής με Polaroid, παιχνίδια επιδαπέδια (τρίλιζα, φιδάκι), γωνιά μουσικής, γωνιά της ¨μοίρας¨ και άλλες εκπλήξεις θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους.
    Από τις 10 και μετά, ελάτε να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να διαγωνιστούμε, να διασκεδάσουμε, να ζήσουμε μια αλλιώτικη ημέρα λήξης της σχολικής χρονιάς.
    Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κουλούρας

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ – EO4EDU

     
     
     
    Εδώ το αφιέρωμα της faretra.info στη δράση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για το περιβάλλον:
    «If you really love nature, you will find beauty everywhere».
                                                                     Vinced Van Gogh
     
    Στις μέρες μας το περιβάλλον και η αειφορία είναι το μεγάλο διακύβευμα.
    Η Τέχνη ιχνηλατεί την αλλαγή του εαυτού μας και του πολιτισμού σε αυτή την κατεύθυνση. Η εικαστική δημιουργία, σαν παγκόσμια γλώσσα, είναι ικανή να απευθυνθεί σε καθένα προσωπικά και άμεσα, να αφυπνίσει, σα γλώσσα χωρίς σύνορα και τείχη, με τις μαγικές φτερούγες της, για να φτάσει το μήνυμα της συνειδητοποίησης αυτής σε όλους, αβίαστα κι ελεύθερα, για να σώσουμε το μέλλον από τα περιβαλλοντικά χρέη του παρελθόντος και του παρόντος.
     
    (Ευχαριστούμε Faretra.info για μια ακόμη φορά).

    Η ΤΕΧΝΗ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ … Η ΤΕΧΝΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΖΕΙ … Η ΤΕΧΝΗ, ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ …

     
    «Τρίπτυχα: Μια μαθητεία στην Τέχνη του Vincent van Gogh, μέσα από παραδείγματα ¨ανθρωπισμού¨ της Φύσης και απάνθρωπης συμπεριφοράς του Ανθρώπου»,
     
    μια δράση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του Erasmus+ EO4Edu.
    Δείτε εδώ την παραγωγή υλικού σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου:
     
     
    (η προβολή του ηλεκτρονικού βιβλίου δεν ενδείκνυται από κινητό αλλά από υπολογιστή ή τάμπλετ).
     
    (Η παρουσίαση της δράσης θα γίνει στις 15 Ιουνίου, στο ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. στα πλαίσια της τελευταίας συνάντησης των εταίρων του Erasmus+ “Earth Observation for Education” , μαθητών, εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών καθηγητών από 4 σχολεία (Ουαλία-Bro Hyddgen, Γερμανία-Villy-Brandt-Gesamtschule, Τσεχία-ZS Bila, Ελλάδα-Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και 4 Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Ουαλία-Geosmart Decisions, Γερμανία-Ruhr – Universitat Bochum, Τσεχία-Charles University, Prague, Ελλάδα-Α.Π.Θ.).
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικαστική και, για αυτό αειφορική δραστηριότητα με τίτλο: «Τρίπτυχα: Μια μαθητεία στην Τέχνη του Vincent van Gogh, μέσα από παραδείγματα ¨ανθρωπισμού¨ της Φύσης και απάνθρωπης συμπεριφοράς του Ανθρώπου», αξιοποιώντας υλικό (δορυφορικές εικόνες …) και γνώσεις Παρατήρησης της Γης από τη συμμετοχή του Σχολείου στο σχέδιο Erasmus+ “Earth Observation for Education” (1ο τμήμα τρίπτυχων), υπηρετώντας τη στοχοθεσία του (EO4Edu) που , εκτός των άλλων, συμπεριλαμβάνει τη διαπραγμάτευση θεμάτων αειφορίας και βιωσιμότητας – 17 στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (2ο τμήμα τρίπτυχων με εικόνες καταστροφής από κλωστουφαντουργική δραστηριότητα), τα δυο αυτά σε μια υπομνηματική σύνδεση της ομορφιάς της φύσης μέσα από την εξαιρετική τέχνη του Vinced Van Gogh (με τεχνικές αξιοποίησης της Τέχνης όπως τις γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο σχέδιο Erasmus+ , CAREfull, με την καθοδήγηση της κας Μάρθας Ιωαννίδου του Π.Τ.Δ.Ε του Α.Π.Θ) .
     
    Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη θεματική ήταν για να προβληθεί ένας ¨τρίπτυχος¨ συνδυασμός-προβληματισμός, άμεσα συνυφασμένος με την πραγματικότητα, που την αντικατοπτρίζει και τη μεγεθύνει. Ένας σοκαριστικός, οπτικοποιημένος συνδυασμός-προβληματισμός που βοηθάει με τις αντιθέσεις του και την τελική συνθετική του εικόνα, -η οποία πολλές φορές λέει περισσότερα από τα λόγια- ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την πραγματικότητα ή τουλάχιστον να προβληματιστούμε.
     
    Η προσπάθειά μας, από τη μια πλευρά, έχει στόχο να αναδείξει την ομορφιά της Φύσης και του Τυχαίου, ενώ, ταυτόχρονα, από την άλλη, να αποκαλύψει τον κίνδυνο που καραδοκεί, την καταστροφή και το χάος που έχει προκαλέσει η μεθοδευμένη ανθρώπινη παρέμβαση, το κυνήγι του κέρδους και της ανεξέλεγκτης ¨προόδου¨ ( 1ο μέρος / δορυφορικές εικόνες – εικόνες μόλυνσης).
    Να υποδείξει τον κυρίαρχο-ένοχο (από αυτόν-ούς δεν περιμένουμε ευαισθησία).
     
    Να υπονοήσει και τις ανοχές-ενοχές-συνενοχές του καθένα μας.
    Να υποδείξει τρόπους (2ο μέρος εργαστήρι ανακύκλωσης και επανάχρησης) που θα σε βάλουν να αναρωτηθείς για το πώς θα ζήσεις μέσα σε ένα κόσμο που καταστρέφεται. Τι μπορείς να κάνεις ο ίδιος. Τι να δεχτείς , τι να αρνηθείς; Όταν τα συλλογιστείς η επιλογή είναι μονόδρομος. Θα θες αυτός ο κόσμος να αλλάξει. Θα θες να είσαι κι εσύ συμμέτοχος σε αυτή την αλλαγή.
     
    Όπλο μας η Τέχνη, η οποία διαχέεται σε όλη μας την προσπάθεια-δράση (1ο & 2ο μέρος – δίπτυχα). Με τους πίνακες του Vinced van Gogh να συμπληρώνουν τα τρίπτυχα, με τα υπέροχα αέναα τοπία του. Όπου τα μάτια και η ψυχή του ανθρώπου παραδίνονται στη γοητεία της φύσης, κατακτιούνται από τη σοφία της, αντί να επιθυμούν την κυριαρχία της, αντί να προσπαθούν να επιβληθούν πάνω της. Τους πίνακες που εμπνέουν ζωή, αρμονία, ισορροπία και γαλήνη. Όπως θα θέλαμε, όλοι να ζούμε, όπως είμαστε πλασμένοι να ζούμε.
     
    Κι έρχεται το τελευταίο μέρος της δράσης μας. Η παρουσίαση των παραγόμενων προϊόντων μας (παρουσίαση ρούχων, δημιουργίες από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά).
    Ανυποψίαστα, αθώα παιδικά χαμόγελα να στέκουν απέναντί σου και πίσω τους η καταστροφή και ο όλεθρος οπτικοποιημένα. Και τα παιδιά να σε κοιτούν κατάματα. Να νιώθεις το βλέμμα τους να σε καίει. Να νιώθεις τις κατηγορίες που σου απαγγέλλουν γι’ αυτό που συμβαίνει στον Πλανήτη. Να νιώθεις τα «γιατί» που σου απευθύνουν. Να νιώθεις ότι φταις κι εσύ. Ελάχιστο μερίδιο αλλά υπαρκτό.
     
    Ναι, λοιπόν, η τέχνη έχει ρόλο στην αφύπνιση, στη συνειδητοποίηση του που οδηγούμαστε. Της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής της ισορροπίας της Φύσης , της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων …
    Η Τέχνη μας ανοίγει τα μάτια. Μας ευαισθητοποιεί, μας ενεργοποιεί. Μας οδηγεί τη σκέψη στις σωστές διαδρομές. Της πολιτιστικής ευθύνης και της οικολογικής ανησυχίας. Μας προσφέρει τη φαντασιακή ικανότητα που μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε τον κόσμο μας και τη σχέση μας μ’ αυτόν.
    Μας δείχνει την αδυναμία κατανόησης απέναντι στη δύναμη της φύσης. Μας προειδοποιεί πως αυτή η αδυναμία να κατανοήσουμε, να φανταστούμε, θα προκαλέσει και τη κλιματική κατάρρευση. Θα φέρει το τέλος μας.
     
    Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μια σχολική, μαθητική πρωτοβουλία μπορεί να ταράξει νερά (και μάλιστα, τόσο μολυσμένα).
    Αυτό που ξέρουμε και πιστεύουμε είναι ότι η τέχνη αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το όπλο μας και επιτέλεσε για μια ακόμη φορά τον σκοπό της. Προκάλεσε τις ερωτήσεις που έπρεπε να γίνουν. Έθεσε τα ζητήματα. Υπονόησε λύσεις. Δίδαξε …
    Οι αποφάσεις ανήκουν σε άλλους. Και πρέπει να τις πάρουν έγκαιρα.
    Κι ας ελπίσουμε ότι οι μαθητές, τα σημερινά παιδιά, ως αυριανοί πολίτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αγρότες, βιοτέχνες, επιστήμονες, συνολικά, η κοινωνία του αύριο, να μην υποπίπτει στα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, του δικού μας, δηλαδή, παρόντος.

    ΔΙΣΠΗΛΙΟ-ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ, Η ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (ή έτσι νομίζουμε, γιατί έχουμε κι άλλα πράγματα να ολοκληρώσουμε …).

     
    Μέρα ξεκούρασης, ξενοιασιάς και παιχνιδιού για τα παιδιά, χαλάρωσης για τους μεγάλους. Μετά από τρία χρόνια πρωτόγνωρων καταστάσεων (πανδημία) , που, ανάμεσα στα άλλα, μας στέρησε κι αυτή την ελάχιστη προσμονή και απόλαυση της ολοήμερης εκδρομής του σχολείου.
     
    Αφού επισκεφθήκαμε τον, εξαιρετικού ενδιαφέροντος, λιμναίο, παλαιολιθικό οικισμό του Δισπηλιού, κατευθυνθήκαμε προς το Δασάκι της Μεσοποταμίας, όπου απολαύσαμε τη Φύση στο μεγαλείο της (μιας και, τελευταία, μιλήσαμε πολύ για τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον-EO4Edu), συγκρίναμε, υποθέτοντας, τον τρόπο ζωής των παραλίμνιων οικισμών του παρελθόντος, με τις σύγχρονες καταστάσεις, (αστικούς οικιστικούς οικισμούς, εξαφάνιση επαγγελμάτων, λύματα, αυτάρκεια τοπικών κοινωνιών-τοπικών προϊόντων).
     
    Ωστόσο, τα αφήσαμε όλα στην άκρη του μυαλού μας, παίξαμε, χορέψαμε, διασκεδάσαμε, φάγαμε … και παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, περάσαμε και από την πανέμορφη πόλη της Καστοριάς, όπου κάναμε έναν μικρό απολογισμό της μέρας, ¨ευχαριστώντας¨ τον καιρό που κρατήθηκε και δεν ξέσπασε εναντίον μας, γιατί στεκόταν απειλητικός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
     
    Και του χρόνου!

    ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ»

    Η πόρτα του γραφείου της Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ημαθίας ορθάνοιχτη και η ίδια με ένα πλατύ χαμόγελο καλωσορίσματος που μαρτυρούσε τις ζεστές και φιλόξενες στιγμές που θα ακολουθούσαν.
     
    Το πλούσιο μπουφέ, την εξαιρετική οργάνωση που προηγήθηκε της τελετής.
     
    Η γνωριμία και οι κουβέντες που ακολούθησαν, μεταξύ των συμμετεχόντων (Διευθυντών, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών …) πιστοποιούσαν πως … ¨άξιζε να υπάρξουμε (ως γεγονός, ως πρωτοβουλία) για να συναντηθούμε …¨ .
     
    Κι όταν πήρε το λόγο η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ημαθίας, κα Γώτη, τα θερμά και υποστηρικτικά λόγια της, κατάλληλα για να μας οπλίσουν με αυτό το ¨δημόσιο¨ κουράγιο, απαραίτητο εφόδιο, στις ¨πονηρές¨ μέρες μας, για να συστρατευτούμε στον αγώνα που οδηγεί ¨λίγο ψηλότερα¨ το Δημόσιο Σχολείο.
     
    Η επιθυμία της ίδιας, να παραβρίσκονται όλοι οι Προϊστάμενοι Τμημάτων της Διεύθυνσης, έδειχνε τη βαρύτητα που ήθελε να προσδώσει στην εκδήλωση.
     
    Κι αυτό μας τιμά όλους.
     
    Και προπαντός τα παιδιά, τον Γιώργο, τον Αλέξανδρο, τον Θωμά-Ραφαήλ, τον Παύλο-Μάριο, που ήταν παρόντες και μέσω αυτών , τα παιδιά που συμμετείχαν με έργα τους στην Έκθεση-Διαγωνισμό.
     
    (εδώ, στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε-θυμηθείτε τα έργα της Έκθεσης:
    https://read.bookcreator.com/6GXqx…/KAbYPFaZRiefsrobfHOiFQ Το άνοιγμα του ηλεκτρονικού βιβλίου γίνεται από υπολογιστή, τάμπλετ … όχι όμως από κινητό).
     
    Τα παιδιά που μαζί με τους άξιους δασκάλους τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Π/θμιας Εκπ/σης και του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, δημιούργησαν με φαντασία και προβληματισμό έργα ¨ομιλούντα¨ , έργα που ¨κραύγαζαν¨ μηνύματα, μηνύματα με αναφορές στην οικολογία, την κλιματική κρίση, την περιβαλλοντική καταστροφή, τη φιλοζωία, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους κινδύνους απ’ το διαδικτυακό εθισμό, το σχολικό εκφοβισμό, μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας, αποδοχής και συμπερίληψης.
     
    Και για αυτό η πρωτοβουλία καταγράφηκε ως μια πολύ πετυχημένη και πρωτοπόρα δράση.
     
    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:
     
    • Τη Διευθύντρια Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κα Γώτη, για το ¨αγκάλιασμα¨ , την συνδιοργάνωση και την υποστήριξη, καθώς και για τα πλαίσια ελευθερίας που μας παρέχει,
    • Τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων , κο Νικολαϊδη, για όλες τις διευθετήσεις και το ενδιαφέρον,
    • Όλους τους εργαζόμενους του Γραφείου της Διεύθυνσης, για την άρτια οργάνωση της Τελετής,
    • Τον Δήμαρχο Βέροιας, κο Βοργιατζίδη, για την παραχώρηση του χώρου, για κάθε διευκόλυνση και για τη συμπαράταξή του στην προσπάθειά μας,
    • Τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές των σχολείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των έργων σε 70,
    • Τους πολίτες της Βέροιας, όχι απαραίτητα της εκπαιδευτικής, μόνο, κοινότητας, που επισκέφθηκαν την Έκθεση και συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες του διαγωνισμού, ανεβάζοντας των αριθμό αυτών που ψήφισαν σε 765 (μέσα σε 10 ώρες λειτουργίας της Έκθεσης),
    • Τους εκπαιδευτικούς , τους εθελοντικά προσφέροντες εργασία, και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας που υποστήριξαν θερμά την πρωτοβουλία, αν και γνώριζαν ότι τα έργα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ως διοργανωτής, δεν θα συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος,
    • Τα ευρωπαϊκά σχολεία – εταίρους στο σχέδιο Erasmus+ “Language, Learning via Literature” που συμμετείχαν στην Έκθεση με τα έργα τους, αλλά και για την ¨δια ζώσης¨ παρουσία των εκπαιδευτικών τους, στο χώρο της Έκθεσης,
    • Τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της πόλης μας, που πάντα προβάλλουν, με τον καλύτερο τρόπο, το έργο και τις προσπάθειες του σχολείου μας.
    Και συνεχίζουμε (η ευχή μας: συνεργαζόμενοι …)
    διότι … των Ελλήνων οι κοινότητες (πόσο μάλιστα οι εκπαιδευτικές) φτιάχνουν άλλους γαλαξίες …