ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Με την ελπίδα σύντομα να είμαστε και πάλι όλοι μαζί, ευχόμαστε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία και ακίνδυνα συναπαντήματα.
Κι αν τη φετινή χρονιά (για πολλά παιδιά, κάθε χρόνο) δεν έρθει ο Αι-Βασίλης στο παιδί, μπορεί να πάει το παιδί στον Αι-Βασίλη.
Το Όνειρο έχει χίλιους τρόπους να γίνει αυτό το ταξίδι… Δείτε έναν:
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Φτάσαμε στο τέλος! Μια διαφορετική αντίστροφη μέτρηση ως τα Χριστούγεννα γεμάτη παραμύθια! Φέτος που ο Δεκέμβρης μας βρήκε με κλειστά σχολεία και μιας που το διαδίκτυο έγινε η καινούρια μας γειτονιά τα βιβλία έγιναν ηλεκτρονικά και μας συντρόφεψαν στα νέα μας λημέρια. Ένα βιβλίο λοιπόν για κάθε μέρα του Δεκεμβρίου ως τα Χριστούγεννα. Ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικο… Κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε επικές μάχες, καλικάντζαροι σε νέες αποστολές, μια πολιτεία χωρίς Χριστούγεννα, ο Αη Βασίλης σε καινούριες περιπέτειες, μια μάγισσα που μισεί τα κάλαντα κι ένας μικρός Χριστός που γεννιέται στην Αθήνα του σήμερα…
Αυτές κι άλλες πολλές ιστορίες που διαβάσαμε, ακούσαμε και παρακολουθήσαμε μας έφερναν κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα! Μαζί με τα παιδιά, παίρνοντας αφορμές από τα βιβλία γράψαμε, ζωγραφίσαμε και κάναμε κατασκευές. Σκεφτήκαμε, ταξιδέψαμε κι ονειρευτήκαμε…
Δ.Τ.
Ένα μεγάλο ¨Ευχαριστώ¨ στη Δήμητρα Τσακλίδου, την «ψυχή» του προγράμματος φιλαναγνωσίας, , που υλοποιεί το σχολείο μας, με τίτλο «Ένα βιβλίο, μια αγκαλιά και το σχολείο μας, μια συντροφιά» και σ’ όλους τους δασκάλους που συνεργάστηκαν μαζί της ώστε να γεμίσουν οι ψυχούλες των παιδιών με παραμυθένιες εικόνες, πρόσωπα, ιστορίες, περιμένοντας, μέρα τη μέρα,όλο το Δεκέμβρη τη μεγάλη νύχτα, τη «Νύχτα θαυμάτων».
Κι όλα αυτά, σε έναν διαφορετικό «Δεκέμβρη των παραμυθιών», που εμπνεύστηκε και υλοποιεί, εδώ και τρία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Με μια όμορφη παρουσία λόγου (κα Χατζηπαναγιωτίδου) και εικόνων (μαθητές της Ε΄τάξης) έκλεισε ο εξ’ αποστάσεως κύκλος μαθημάτων για το δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Αναφερόμαστε στην παρουσίαση του παραμυθιού «Ο κακός διαδικτυακός λύκος και η μικρή Μαργαρίτα» που ετοίμασαν η εκπαιδευτικός και οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος για την Ασφάλεια στο διαδίκτυο. Θίχτηκαν σημαντικά ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν τους μικρούς, και όχι μόνο, χρήστες του.
Η παρουσίαση και το περιεχόμενο αυτού του παραμυθιού είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο, όπως επισήμανε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κα Παπαγεωργίου, τώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές κάθονται, καθημερινά, μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών (εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) και μάλιστα, πολύ συχνά, χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους.
Η παρουσίαση εντάχθηκε στον «Δεκέμβρη των παραμυθιών» που υλοποιεί το σχολείο για 3η συνεχή χρονιά.
ΒΑΘΜΟΙ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2020 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ ΚΑΙ «ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Μια Γλυκερία γεμάτη ευαισθησία και ηρεμία γλύκανε τη βραδιά της Παρασκευής με μνήμες και θύμησες από παιδικά χρόνια, για γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και προσπάθησε να μετατρέψει την ανάμνηση σε υπόμνηση για τους μικρούς μαθητές που την παρακολούθησαν, τονίζοντάς τους πως η ευτυχία και η χαρά δεν κρύβονται στην ποσότητα των παιχνιδιών, αλλά στη μοναδικότητα και στην προσωπική επαφή και σχέση που καταφέρνεις να δημιουργήσεις μ’ αυτά. Ο λόγος περί ¨κούκλας¨ με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο της Γλυκερίας Γκρέκου, «Οι κούκλες του μουσείου».
Η συγγραφέας μίλησε για τις κούκλες στην αρχαιότητα (πλαγγόνες), στο Βυζάντιο (νιννία), στην Τουρκοκρατία (μπούλες,τσολιάς), στη περίοδο της άνθησης αλλά και καταστροφής της Μικρασίας, στην κατοχή…
Καλεσμένη, στα πλαίσια του διαδικτυακού, φέτος, Δεκέμβρη των Παραμυθιών, μίλησε για τις Κούκλες ως παιχνίδι, ως μαρτυρία του πολιτισμού και της παράδοσης ενός τόπου, μιας εποχής,, μίλησε για τα ευτελή υλικά, με τα οποία ήταν, στην πλειονότητά τους, φτιαγμένες (υφάσματα παλιά, κουρέλια, κλωστές, πηλός…), μίλησε για το σημερινό πλαστικό βασίλειο, με τις καλλίγραμες, εντυπωσιακές, επώνυμες, αλλά χωρίς πνοή ζωής, κούκλες, που κατακλύζουν τα δωμάτια των παιδιών.
Την εξαιρετική παρουσία και παρουσίαση της κας Γκρέκου, αντάμειψαν τα παιδιά με τη συμμετοχή τους τόσο ως στάση υποδειγματική (τηρώντας με ευγένεια τους κανόνες των τηλεσυναντήσεων,-δείγμα της δουλειάς που έχουν κάνει οι δάσκαλοι, όλο αυτό το διάστημα), όσο και ως συμμετοχή, μέσα από την εμφάνισή τους, εκπλήσσοντάς μας όλους, ντυμένα ως κούκλες του συγκεκριμένου παραμυθιού, με την ευθύνη της εκπ/κού Σπυριδούλας Κωτούλα, και ως δημιουργοί-κατασκευαστές, τα ίδια, κούκλας, με την ευθύνη της εκπ/κού Σοφίας Αναγνώστη.
Στο σύνολό της, η συνάντηση με τη συγγραφέα, αποτέλεσε μια φωτεινή και αισιόδοξη στιγμή στις δύσκολες ημέρες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας (μικροί και μεγάλοι), μια αισιόδοξη στιγμή που μας εφοδίασε με τέτοιο ποσοστό ελπίδας, ώστε να σχεδιάζουμε από κοινού με τη συγγραφέα μια ανοιξιάτικη ¨φυσική¨ συνάντηση και εκ νέου συνεργασία.
Με αφορμή αυτή τη μαγική και κατά παράξενο τρόπο χριστουγεννιάτικη βραδιά, -(αν και δεν μιλήσαμε καθόλου για Χριστούγεννα) αποφασίστηκε να δοθεί και συνέχεια: Οι μικροί μαθητές του σχολείου μας με την υποστήριξη και καθοδήγηση των δασκάλων τους και με τη συνεργασία και βοήθεια των γονιών, γιαγιάδων …, μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, αξιοποιώντας δημιουργικά το χρόνο που τους εξασφαλίζει το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός των κινήσεων, θα κατασκευάσουν κούκλες με ευτελή, άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά (με ελεύθερο πλαίσιο, όσον αφορά τα υλικά, τη μορφή, την ιδιότητα και τα χαρακτηριστικά που θέλουν να προσδώσουν…) κι αφού τις ολοκληρώσουν, ο κάθε δημιουργός θα πλάσει και θα καταγράψει μια ιστορία που θα συνοδεύει το δημιούργημά του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει και αντίστροφη πορεία. Να προηγηθεί, δηλαδή, η ιστορία και να ακολουθήσει η οπτική αποτύπωσή της σε κούκλα.
Η συγκέντρωση όλων αυτών των έργων θα αξιοποιηθεί ποικιλότροπα κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Άνοιξης (έκθεση, ηλεκτρονικό βιβλίο, επέκταση-συνεργασία με άλλα σχολεία, Σχολή Καλών Τεχνών , Μουσείο Γ. Μελίκη κ.λ.π.). Άλλωστε, παιδιά και οικογένειες του σχολείου μας είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες δράσεις.
Τέλος, τη βραδιά έκλεισε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, η οποία μίλησε με θερμά και κολακευτικά λόγια, τόσο για τη συγγραφέα, όσο και για τις πρωτοβουλίες του σχολείου καθώς και για την άψογη παρουσία και συμμετοχή των μικρών μαθητών.
Μια ακόμη δράση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για την οποία αισθανόμαστε περήφανοι και γι’ αυτό οφείλουμε ευχαριστίες στη συγγραφέα κα Γλυκερία Γκρέκου, που μοιράστηκε μαζί μας αυτό το βράδυ της Παρασκευής, τη Σ.Ε.Ε. κα Παπαγεωργίου, για την αμέριστη και σταθερή υποστήριξή της, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που προσφέρουν έργο χωρίς να υπολογίζουν ωράρια και τυπικές υποχρεώσεις και πλαίσια, τους μικρούς μαθητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, τους γονείς που προστρέχουν δίπλα μας, κάθε φορά που θα τους ζητηθεί.
«ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΓΚΡΕΚΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ¨3ου ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ¨
Μπορεί τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, μπορεί η πανδημία να δείχνει τα δόντια της σε μικρούς και μεγάλους, όμως εμείς, εδώ, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, δεν το βάζουμε κάτω. Πολεμάμε, αντιστεκόμαστε, νικάμε …
Σ’ αυτά τα πλαίσια καταφέρνουμε και διατηρούμε και φέτος τον «Δεκέμβρη των παραμυθιών», ένα θεσμό που έχουμε, πλέον, καθιερώσει, στα πλαίσια , αρχικά, του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, “Together we can do so much” και συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, μέσα σε αντίξοες, δυστυχώς, συνθήκες, με τη βοήθεια όμως, ευτυχώς, των νέων τεχνολογιών και της σταδιακής μας εξοικείωσης μ’ αυτές.
Αποτελεί τιμή για το σχολείο μας, η διαδικτυακή παρουσίαση και παρουσία της βραβευμένης συγγραφέα, Γλυκερίας Γκρέκου, η οποία θα μας αφηγηθεί το παραμύθι της «Οι κούκλες του μουσείου» και θα μας δώσει οδηγίες για την κατασκευή κούκλας. Οδηγίες τις οποίες θα αξιοποιήσουμε στη συνέχεια … Γι’ αυτή την αξιοποίηση, ωστόσο, θα τα πούμε αργότερα …
Η διαδικτυακή συνάντησή μας θα γίνει μπαίνοντας στο σύνδεσμο:
https://minedu-primary.webex.com/meet/skotoula
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Με τίτλο «Απουσίες…» η εισήγηση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Δήμου Βέροιας.
Πιέστε για να τη δείτε,με μορφή e-book: Απουσίες …
Ο σχεδιασμός της παρουσίασης ξεκινούσε με απόσπασμα από το «Πάρτυ» του Μ. Χατζηδάκι με τον Δ. Χόρν
Μ. Χατζηδάκι «Το πάρτυ», Δ.Χορν
Στα πλαίσια των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η διασπορά του κορωνοϊού (Covit-19) στη χώρα μας, η φετινή συνεδρίαση του 4ου Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων του Δήμου Βέροιας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Αυτό δεν εμπόδισε, ωστόσο, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, διά της εκπροσώπου του, Γιοβάνη Ραφαέλας, μαθήτριας της Στ’ τάξης, να καταθέσει τους προβληματισμούς της σχετικά με τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό σημαντικού αριθμού των μαθητών μας, από τη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (έλλειψη σύνδεσης των μαθητών στο διαδίκτυο) μέσα από μια σύντομη παρουσίαση με τον τίτλο «Απουσίες …».
Τη συνεδρίαση χαιρέτισαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη και ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ, Κόπτσης. Συντονιστής της διαδικασίας ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Στα εικονικά έδρανα του προεδρείου κάθισαν ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Βοργιαζίδης Κων/νος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τζήμα Συρμούλα, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Πυρινός Δημήτριος, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κ. Γεώργιος Μακαρατζής, κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου και ο κ. Χαρίσης Αθανάσιος
Το «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Δήμου Βέροιας» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για τέταρτο συνεχόμενο σχολικό έτος και αποτελεί ένα βήμα κατάθεσης προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, όπως τα βλέπουν και τα βιώνουν οι μαθητές. Είναι μια διαδικασία μύησης των μαθητών στο ρόλο του αυριανού υπεύθυνου και παρεμβατικού πολίτη, μια άσκηση εκπαίδευσης της πολιτικής σκέψης και του πολιτικού λόγου του μαθητή «Δημοτικού Συμβούλου» στο πλαίσιο της οργανωμένης στην ολομέλεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου των Παίδων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ STEM – STE(A)M
Μια πρώτης τάξης ευκαιρία εισαγωγής στον κόσμο των STEM – STE(A)M ενόψει της έναρξης του δικού μας ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο Earth Observation for Education , αποτέλεσε η συμμετοχή μας, η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, διά του Διευθυντή του, στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το ΠΕΚΕΣ, η Δ/νση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας και το ΙΤΥΕ Διόφαντος.
Στην ημερίδα με τίτλο «Το πλαίσιο ικανοτήτων εκπαιδευτικών για εκπαίδευση STE(A)M», στην οποία παραβρέθηκε και χαιρέτησε η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάστηκε η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις σύγχρονες προσεγγίσεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρόλους σύγχρονων απαιτήσεων (διδασκαλία, δημιουργία περιεχομένου, διαχείριση τάξεων, ενδυνάμωση μαθητών, συμμετοχή σε κοινότητες, επαγγελματική ανάπτυξη) και οι μαθητές και αυριανοί πολίτες να είναι ικανοί στην επίλυση προβλημάτων, να είναι καινοτόμοι, εφευρέτες-ερευνητές, αυτοδύναμοι-αυτόνομοι, με αναπτυγμένη την κριτική σκέψη., μέσα σε συνθήκες αυτενέργειας και συμπερίληψης.
Η εκπαίδευση STE(A)M είναι μια φιλοσοφία εκπαίδευσης που αγκαλιάζει τις διδακτικές δεξιότητες και τα γνωστικά αντικείμενα με τρόπο που μοιάζει με την πραγματική ζωή.
Το δικό μας ταξίδι στον κόσμο των STEM – STE(A)M ξεκινά …