Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Δεκέμβριος 2023

    ΜΕ ΤΟΝ «ΝΑΥΑΓΟ, ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο «ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ.

    Μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα, αφού μέσα από την περιγραφή ενός Σκιάχτρου ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα της μεγάλης πλημμύρας και της απόγνωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα, ¨βγαίνουν¨ τα ¨ανθρώπινα¨ συναισθήματα, οι ανησυχίες, τα όνειρά του.
     
    Στην ιστορία εισβάλει και ο Κοντορεβυθούλης, στο πρόσωπο ενός μετανάστη στην Αυστραλία, τονίζοντας την αγάπη για το γενέθλιο τόπο (αυτόν που μόνο πληγές χαρίζει στους ανθρώπους του), την προσπάθειά του να διατηρήσει άσβεστη τη Μνήμη, να μη χαθεί ο δρόμος της Επιστροφής (πετραδάκια).
     
    Την αφήγηση επιλεγμένων αποσπασμάτων της ιστορίας, έκανε ο εκπαιδευτικός, Θοδωρής Κοντογουλίδης, με, όπως σε όλες τις παρουσιάσεις των ιστοριών, πλήθος υποστηρικτικών παρεμβάσεων από τους μαθητές του σχολείου υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Παυλίδου.
     
    Στο ρόλο του συγγραφέα προσπάθησε να ανταποκριθεί ο Διευθυντής του σχολείου, δείχνοντας ότι όλοι μπορούμε να γράψουμε κάτι, ο καθένας με τις δυνάμεις του, αρκεί βέβαια, να έχουμε κάτι μέσα μας, κάτι που να στριμώχνεται στην άκρη του μυαλού μας και να θέλει να βγει παραέξω.
     
    Προς αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθήσουν, την ερχόμενη Άνοιξη, απογευματινά, φυσικά δωρεάν, εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, εργαστήρια που θα απελευθερώνουν την έκφραση των μαθητών μας, συμβάλλοντας στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους, στην παρεμβατική άποψή τους.
     
    Και επειδή η αφήγηση της ιστορίας έγινε την τελευταία μέρα της λειτουργίας του σχολείου, αμέσως μετά την αφήγηση και το εξαιρετικό κουκλοθέατρο που ακολούθησε, δίνοντας μια πιο εύθυμη νότα, στα θέματα της κλιματικής κρίσης και των τραγικών συνεπειών που είχε φέτος, η εκδήλωσή της στη χώρας μας (ακραία καιρικά φαινόμενα), ένας μεγάλος θόρυβος κουδουνίσματος, έκανε αισθητή την παρουσία του Αι Βασίλη στο σχολείο μας. Τα παιδιά ενθουσιασμένα, πέσανε στην αγκαλιά του κι αυτός με τη σειρά του, τους μοίρασε δώρα.
     
    Ακολούθησαν κεράσματα, χορός, τραγούδια, διασκέδαση και, φυσικά, κάποιες πρόβες για τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που θα ακολουθήσουν και θα ¨πλημμυρίσουν¨ με παιδικές, χαρούμενες φωνούλες, όλο το χωριό.
     
    Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί για άλλη μια φόρα όσους συμμετείχαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία του ¨Δεκέμβρη των παραμυθιών¨, τις συγγραφείς, τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, τη ¨δια βίου δασκάλα¨ του, Σοφία Παυλίδου, τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.
     
    ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ!

    ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΑΥΡΙΟ, 22/12/2023 ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΦΗΓΗΤΗ Η ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.

     
    Μετά από εφτά ιστορίες αγαπημένων και καταξιωμένων συγγραφέων, που γράφτηκαν ειδικά για το σχολείο μας, και παρουσιάστηκαν με τη σειρά:
    Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου, ¨Το πικ-νικ στην αλάνα¨,
    Σοφίας Τσιάμη, ¨Πλανήτης Γη: Τα πάνω κάτω/ Εδώ πλανήτης Γη! Εδώ πλανήτης Γη!¨,
    Ναντίνας Κυριαζή, ¨Το Σκιάχτρο συναντά τον Πήτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ¨,
    Σοφίας Καλογερίδου, ¨Ένας αλλιώτικος Πήτερ Παν¨,
    Ελισάβετ Τάρη, ¨Η γιορτή της πράσινης ελπίδας¨,
    Βασιλικής Νευροκοπλή, ¨Η Αχτιδοϋφάντρα¨,
    Γλυκερίας Γκρέκου, ¨Φο και Πι, να σώσουμε τη γη!¨,
     
    μετά από ένα μήνα ενός ονειρεμένου ταξιδιού από παραμυθένιο προορισμό σε άλλο παραμυθένιο προορισμό, με δρώμενα, χορευτικά, χορογραφίες, δημιουργία τραγουδιών, από τη δια βίου δασκάλα μας, κα Σοφια Παυλίδου) και εκτέλεση, δημιουργία κουκλών-ηρώων, διάλογοι κουκλοθεάτρου (Σοφία Παυλίδου), κουκλοθέατρο επί σκηνής, εικονογραφήσεις ιστοριών, φύτεμα λαχανόκηπου, κατασκευή και τοποθέτηση σκιάχτρων …,
     
    μετά από ένα μήνα εξαντλητικών προσπαθειών οργάνωσης υποστηρικτικών παράλληλων δραστηριοτήτων από τις/τους εκπαιδευτικούς του «Δεκέμβρη των παραμυθιών», από τα ξημερώματα έως αργά το βράδυ,
     
    μετά από ένα μήνα φιλοξενιών στο χώρο του σχολείου πλήθους αγαπημένων και πολύτιμων προσώπων, που φώτισαν τις μέρες και τις καρδιές μας,
    μετά από ένα μήνα εξωστρέφειας και διάχυσης των αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε στα πλαίσια της Διαπίστευσης Erasmus, την οποία μας εμπιστεύτηκε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ),
     
    ήρθε η ώρα να κλείσουμε τη φετινή μας ξεχωριστή ενασχόληση με τον ¨Δεκέμβρη των παραμυθιών¨ , ενασχόληση που αφορά την Κλιματική Κρίση, τα Ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών …, με μια ιστορία γραμμένη από εμάς, με τη φροντίδα και επιμέλεια του Διευθυντή του Σχολείου Δημήτρη Κατσαβού και αφηγήτρια την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κα Σοφία Αναγνώστη.
     
    Σας περιμένουμε όλους …
     
    (Υ.Γ: Ο ¨Δεκέμβρης των παραμυθιών¨ μπορεί να ολοκληρώνεται αλλά η πρωτοβουλία μας συνεχίζεται, αφού έχει εξασφαλιστεί ¨στέγη¨ για τις ιστορίες μας και σύντομα θα βρίσκονται όλες μαζί σε ένα όμορφο βιβλίο, το οποίο θα μπορείτε όλοι να προμηθευτείτε, για καλό σκοπό) .
     

    ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ

     
    ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ
    Δεν ξέρω πόσο έχουμε απομυθοποιήσει τα πάντα, στην εποχή μας;
    Δεν ξέρω πόσο εφικτό ήταν στα χρόνια της δικής μας παιδικότητας, κάπου 30-40-50 χρόνια πριν, να κάθεται ένα παιδάκι και μαθητής ενός επαρχιακού σχολείου, στην αγκαλιά μιας γνωστής και βραβευμένης συγγραφέα και να ακούει τις ιστορίες της. Να συνομιλεί μαζί της, να συμπρωταγωνιστεί, αυτοσχεδιάζοντας, στις αφηγήσεις της.
    Δεν ξέρω τι αφήνει μια τέτοια εμπειρία, μια τέτοια στιγμή στην ψυχής ενός παιδιού , σήμερα. Για ένα είμαι σίγουρος. Αν συνέβαινε αυτό στη δική μου (και της γενιάς μου) παιδική ηλικία, θα αποτελούσε μια εικόνα βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένη μέσα μας .
    Ξεφεύγοντας από αυτή την εκτεταμένη, με προσωπικούς τόνους, – ας μου επιτραπεί κάποιες φορές, εισαγωγή, επανέρχομαι στο παραμυθένιο πρωϊνό μας. Το πρωϊνό του ¨Δεκέμβρη των παραμυθιών¨ , συντροφιά με τη σταθερή φίλη του σχολείου μας, συγγραφέα, κα Γλυκερία Γκρέκου.
    Μια συντροφιά, στην οποία εντάχθηκε και τίμησε με την παρουσία της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κα Ευθυμία Γώτη.
    Η συγγραφέας μας, ανάμεσα σε αμέτρητες φιγούρες ηρώων παραμυθιών (κούκλες) αποτέλεσμα των εργαστηρίων κατασκευής κούκλας που υλοποιούμε, ανάμεσα σε χαρούμενες φατσούλες παιδιών που την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, ανάμεσα σε γονείς που υποστηρίζουν τα παιδιά τους ώστε να ανταποκριθούν στους ρόλους και τη συμμετοχή τους, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς με φωτεινά πρόσωπα που μαρτυρούν, σχεδόν φωνάζουν, την ικανοποίησή τους για όλη αυτή την κοσμογονία δράσεων προς όφελος των παιδιών, δε χρειάστηκε και πολύ χρόνο για να εγκλιματιστεί και να συμβαδίσει …
    Έτσι, η καλεσμένη μας, συντονίστηκε γρήγορα, με τους μικρούς μαθητές, αυτοσχεδίασαν, συμπαρουσίασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν. Και μάλιστα, προς έκπληξή της, ένα τραγούδι που γράφτηκε, εδώ στο σχολείο μας (από τη Σοφία Παυλίδου), εμπνευσμένο από τη μικρή ιστοριούλα που μας παρουσίασε.
    Τα λόγια της συγγραφέα, στο κλείσιμο της παρουσίασης, συγκινητικά και παρηγορητικά. Λόγια που αφαιρούν στο λεπτό την κούραση και την εξάντληση της καθημερινής προσπάθειας εναλλαγής δράσεων του «Δεκέμβρη των παραμυθιών» και σε οπλίζουν με νέο κουράγιο για καινούρια ξεκινήματα.
    Όπως και τα λόγια και το βλέμμα επιβράβευσης της Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ημαθίας, για όσα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει. Άλλωστε μαζί της, ήδη, έχουμε εγκαινιάσει κοινές δράσεις και συνέργιες (διοργάνωση εκθέσεων, διαγωνισμοί …) και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Υπάρχουν σχέδια!
    Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με την κατασκευή ξύλινων στολιδιών (αφού ο Πινόκιο και η παρέα του εξασφάλισαν, τουλάχιστον, για φέτος, ξύλα από το δάσος) για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
    Τέθηκε ο προβληματισμός των ελλείψεων προϊόντων και υλικών εξαιτίας των πυρκαγιών, των πλημμυρών κ.λ.π. και της στάσης μας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
    Τέλος, με μια αγκαλιά βιβλία, δώρο-προσφορά, για ακόμη μια φορά από τη συγγραφέα, μπήκαμε στη Βιβλιοθήκη μας, όπου εξηγήσαμε στην καλεσμένη μας τη λειτουργία της, την πορεία του εμπλουτισμού της σε τίτλους κ.λ.π.
    Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους μετέχοντες …

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ, ΑΓΑΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ … ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ, ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

    Μ’ έναν ήλιο-θεό στις αποσκευές της βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και στον «Δεκέμβρη των παραμυθιών» η εξαιρετική συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κα Βασιλική Νευροκοπλή. Ξοπίσω της, ο Αχτιδοϋφαντής κι ένα τσούρμο αχτιδοταχυδρόμων της καλοσύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης, που προσφέρουν, μερόνυχτα ολόκληρα, τη φροντίδα τους, στους ανθρώπους που πλημμύρισαν τα υπάρχοντά τους και το βιός τους.
    Συντροφιά, επί σκηνής, με τους ήρωές της, τον Αχτιδοϋφαντή και την Ηλιάννα, συγκινημένη από την παρουσία αλλά κυρίως, τη συμμετοχή των παιδιών, χάρη στις προετοιμασίες και την υπερπροσπάθεια των δασκάλων του «Δεκέμβρη των παραμυθιών», αφηγήθηκε την ¨κατά παραγγελία¨ αλλά τόσο εμπνευσμένη, ιστορία της, η ¨Αχτιδοϋφάντρα¨, μεταφέροντας ένα μήνυμα ανησυχίας για το μέλλον του περιβάλλοντος και των ανθρώπων μέσα σ’ αυτό, ένα μήνυμα εγρήγορσης αλλά ταυτόχρονα, και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
    Δάσκαλοι, δασκάλες, μαμάδες και μαθητές την υποδέχτηκαν ¨πλάθοντας κουλουράκια¨ και αφού ακολούθησαν διάφορες ¨εμπλοκές¨ εμβόλιμα στην αφήγηση, κάνοντάς τη πιο παραστατική και ζωντανή, – δρώμενο, χορός, τραγούδι …, ακολούθησε για όλους τους μαθητές. αισιόδοξη, χαρούμενη και χριστουγεννιάτικη ζωγραφική προσώπου για όλα τα παιδιά.
    Τέλος, και αφού είχαν καλοψηθεί, σκορπίζοντας μυρουδιές και αρώματα, τα κουλουράκια μας, τα οποία, όλοι, μικροί και μεγάλοι, τιμήσαμε δεόντως.
    Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, γονείς, μαθητές, δασκάλους και πάνω απ’ όλα την αγαπημένη μας συγγραφέα, Βασιλική Νευροκοπλή, για την τιμή που μας έκανε να παραβρεθεί με την ιστορία της στον ¨Δεκέμβρη των παραμυθιών» , μια ιστορία που θα συμπεριληφθεί μαζί με άλλες 7 ακόμη στο βιβλίο που θα εκδώσει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας με θέμα που θα αφορά πως μαθαίνω για την κλιματική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών και τις συνέπειες όλων αυτών στον άνθρωπο, μέσα από μικρές λογοτεχνικές ιστορίες για παιδιά. Τα έσοδα από όλη αυτή την πρωτοβουλία θα δοθούν ως «μικρή βοήθεια» σε ένα από τα πλημμυροπαθή σχολεία της Θεσσαλίας.
    Η φιλοξενία ολικληρώθηκε με μια ξενάγηση της συγγραφέα στους χώρους της Βιβλιοθήκης του σχολείου από την Υπεύθυνη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, Σοφία Αναγνώστη.

    Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ, Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΝΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ¨ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ¨, ΤΟΥ 2023, ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ –ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

    Μια ακόμη ιστορία για τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από την Φίλη του σχολείου και αγαπημένη μας συγγραφέα, κα Γλυκερία Γκρέκου.
    Καθώς εκτυλίσσεται σε χριστουγεννιάτικη περίοδο, και οι συνέπειες ακουμπούν και στις χριστουγεννιάτικες συνήθειές μας, γίνεται πιο τρυφερή μα και ταυτόχρονα πιο στενάχωρη (τόσο-όσο), αφού οι ελλείψεις αγγίζουν τις ανάγκες των παιδιών.
    Ωστόσο, κι αυτή είναι η παρηγοριά μας, ο μικρός Πινόκιο και η παρέα του θα τα καταφέρουν.
    Τα υπόλοιπα επί σκηνής, αύριο, 20/12/2023, στις 11 το πρωί, όπου η συγγραφέας θα προσθέσει νότες αισιοδοξίας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Προς αυτή την κατεύθυνση, εννοείται, θα τη βοηθήσουν μαθητές και δάσκαλοι.
    Σας περιμένουμε όλους …
     

    ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΑΡΗ ΚΑΙ «ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»

     
    ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΑΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ: Μια αμφίδρομη αγάπη και μια αναλλοίωτη εκτίμηση που στηρίζουν μια σχέση που κρατάει χρόνια. Η τελευταία μας συνάντηση στα πλαίσια του «Δεκέμβρη των παραμυθιών» μας επιβεβαιώνει ότι δεν κρατάει, απλώς , χρόνια αλλά και κρατάει γερά.
    Στη χορεία των πολύ αξιόλογων συγγραφικών πενών που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε (και εξακολουθούμε να φιλοξενούμε καθ’ όλη την τρέχουσα τελευταία εβδομάδα, δε θα μπορούσε να λείπει η κα Τάρη, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκλησή μας να συγγράψει μια ιστορία ¨στα μέτρα¨ μας, όπως εξυπηρετούσε τη στοχοθεσία των φετινών μας δράσεων.
    Έτσι γεννήθηκε η «Γιορτή της Πράσινης Ελπίδας» μια ιστορία που μιλάει για την ανάγκη οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουν τις ενέργειές τους και το ρόλο τους απέναντι στη Γη και το Περιβάλλον, για να προλάβουμε, αν δεν είναι, ήδη, αργά, να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
    Της αφήγησης, ακολούθησαν μια σειρά δράσεων που ετοίμασαν οι δασκάλες του «Δεκέμβρη των παραμυθιών» με τους μαθητές (μουσικοχορευτικά δρώμενα, δραματοποίηση «Το τραγούδι της Νεράιδας της βροχής» από το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέα, …).
    Την παράσταση έκλεψε, ωστόσο ένα σκετσάκι της Σοφίας Παυλίδου, με πρωταγωνίστρια , στο ρόλο της Τατιάνας Στεφανίδου, η εκπληκτική μαθήτρια της Στ΄ τάξης, Βενετία Ρουσιάκη, μια ¨εκπομπή υπερπαραγωγή¨ με ζωντανές συνδέσεις από Παταγονία, Βόρειο Πόλο, Σαχάρα, Αμαζόνιο …) που σκοπό είχε να μας κάνει να σκεφτούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε στο να παρακολουθούμε και να καταναλώνουμε ανόητες και άχρηστες ειδήσεις και πληροφορίες και ταυτόχρονα να αφήνουμε να περνάμε ξώφαλτσα και αδιάφορα, ζητήματα που απειλούν την ύπαρξή μας, το μέλλον των παιδιών, το μέλλον των παιδιών μας.
    Για μια ακόμη φορά, η Διεύθυνση του Σχολείου εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες σε όλους του μικρούς και μεγάλους συντελεστές των δράσεων.
    Για μια ακόμη φορά, εδώ, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και στο «Δεκέμβρη των παραμυθιών» παράγεται έργο που μετουσιώνεται σε γνώση και στάση ζωής, με βιωματικό και αναπαραστατικό, συμμετοχικό τρόπο, άρα, εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας.
    Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κα Ελισάβετ Τάρη για την παρουσία της στο σχολείο μας καθώς και στον κύριο Διαμαντόπουλο Διονύση που τη συνόδευσε, τον πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο οποίος, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε ενεργός και ένθερμος υποστηρικτής των δράσεων και πρωτοβουλιών μας. Η ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπό του μεγάλη.
    Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με μια ξενάγηση στο χώρο της νέας μας βιβλιοθήκης.

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ¨ΑΧΤΙΔΟΫΦΑΝΤΡΑ¨ ΤΗΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΝΟΤΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ»

     
    Τι κι αν οι άνθρωποι βιώνουν το ένα κακό μετά το άλλο. Υπάρχουν οι ήρωες των παραμυθιών που δεν τους εγκαταλείπουν. Έτσι και ο Αχτιδοϋφαντής φροντίζει να σκεπάσει και πάλι τον πολύπαθο κάμπο της Θεσσαλίας με το πολύχρωμο σεντόνι των ονείρων. Το πως θα μας το διηγηθεί η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή αύριο, Τρίτη 19/12/2023, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
    Σας περιμένουμε …
     

    ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΑΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ, ΣΤΟ ¨ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ¨, ΔΕΥΤΕΡΑ, 18-12-2023 ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

     
    Με την Ελισάβετ Τάρη συνεχίζεται Ο «Δεκέμβρης των παραμυθιών» στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Με τη συγγραφέα που μας ενώνουν πολλές κοινές στιγμές συνεργασίας, επιτυχιών και βραβεύσεων. Συνοδοιπόρο και σταθερό συνεργάτη χρόνων. Αύριο, Δευτέρα, 18/12/2023 στις 11 το πρωί.

    «ΑΠΟ ΞΕΝΟΙ, ΞΕΝΙΟΙ, ΕΝΑ ERASMUS ΔΡΟΜΟΣ», Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

     
    Μεγάλη τιμή, για μια ακόμη φορά, περικλείει για το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, η πρόσκληση για συμμετοχή και εκπροσώπηση της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας στην Εκδήλωση Ενημέρωσης που διοργάνωσαν από κοινού, το Ι.Κ.Υ. και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις 15/16-12-2023, στο Πλανητάριο NOESIS στη Θεσσαλονίκη.
     
    Το θέμα της συνάντησης: «Το Πρόγραμμα ERASMUS+: Ευκαιρίες μάθησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των λαών της Ευρώπης».
     
    Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Βάνα Σωτηροπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     
    Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν η Ευλαμπία Κύζα και η Κρυσταλλία Στάικου της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, Προωθήτριες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την εισήγηση «Συν-οδοιπόρος σε ευρωπαϊκές οδούς».
     
    Ακολούθησαν υποστηρικτικές τεχνικές εισηγήσεις κορυφαίων και έμπειρων στελεχών του Ι.Κ.Υ , της κας Μαρίας Αδαμοπούλου, Συντονίστριας Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1), Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, της κας Ελίνας Μαυρογιώργου, της Oμάδας Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων, Inclusion Officer, του κου Τάσου Μπάρμπα, Συντονιστής Βασικής Δράσης 2 (ΚΑ2), Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης.
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, δια του Διευθυντή του, Δημητρίου Κατσαβού, έκανε την παρουσίαση με τίτλο «Από ξένοι, ξένιοι, ένα Erasmus, δρόμος» όπου παρουσίασε την εντεκάχρονη συνοδοιπορία του με το πρόγραμμα Erasmus+, εστιάζοντας στα ζητήματα της συνάντησης (ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των λαών της Ευρώπης), ενώ παράλληλα έθεσε τα πλαίσια της, από εδώ και πέρα, πορείας του μέσα από την αξιοποίηση της Διαπίστευσης Erasmus+ που διαθέτει έως το 2027, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτή η Διαπίστευση-εξασφάλιση συμμετοχής, τη στοχοθεσία του, την εμπλοκή και άλλων συνεργαζόμενων φορέων (σχολείων και όχι μόνο) διαθέτοντας τη δυνατότητα πρόσκλησης και ένταξής τους, ως επικεφαλής κοινοπραξίας, υπηρετώντας, με ευλάβεια τους βασικούς του στόχους.
     
    Μια νέα πορεία, όπως προσδιορίζεται από τα καινούρια πλαίσια υλοποίησης των Erasmus+ , μια πορεία η οποία είναι, ήδη, σε εξέλιξη και παράγει αποτελέσματα.
     
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν εδώ και χρόνια, οφείλουμε: στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

    ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ, Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ ΣΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Με μια ακόμη τρυφερή συνάντηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με συγγραφέα, με τη συγγραφέα Σοφία Καλογερίδου έκλεισε η προτελευταία εβδομάδα του «Δεκέμβρη των παραμυθιών¨ . Με τη ¨δική¨ μας συγγραφέα υπό την έννοια της φίλης αλλά και της συντοπίτισσας, αφού ζει στη Βέροια και κατάγεται από το προσφυγικό Μετόχι Προδρόμου.
     
    Συγκινημένη ξεκίνησε την αφήγηση της ιστορίας της, την οποία, όπως και όλες οι άλλες συγγραφείς, φέτος, έγραψαν ειδικά για εμάς, το σχολείο μας, διακοπτόμενη, συνεχώς, προς ευχάριστη έκπληξή της από διάφορα στιγμιότυπα των μαθητών. Πότε από την εισβολή καρακαξών, πότε από τη γιαγιά που πότιζε τους ηλιόσπορους, με το λιγοστό νερό, υποβοηθούμενη από την εγγονή της , πότε …, τελειωμό δεν είχαν οι παρεμβάσεις, δίνοντας μια διαδραστικότητα στην ιστορία.
     
    Ένα νοσταλγικό , βιωματικό πέταγμα προς τον γενέθλιο τόπο, προς την παιδική ηλικία, αντάμα με τα αγαπημένα της πρόσωπα, (τη γιαγιά, τον Πήτερ Παν …), αντάμα με τις άκαυτες μνήμες, όσο κι αν η ξηρασία ¨χτυπάει¨ τον κήπο της γιαγιάς στεγνώνει τους ηλιόσπορους. Η παράδοση έχει τρόπους να αντιμετωπίσει το κακό. Κι όταν αυτοί οι τρόποι μεταφέρονται μαζί με τα συμπράγκαλα της προσφυγιάς και διατηρούνται στη νέα γη είναι ακόμη πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί. Η «Κουσκουντέρα» το ποντιακό αυτό έθιμο επίκλησης για βροχή έφερε αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τη γιαγιά. Ως πότε, αναρωτιέται κι ελπίζει να μην αλλάξει, ξανά, τόπο, να μη γίνει ξανά πρόσφυγας, αυτή τη φορά, λόγω κλιματικής βλάβης.
     
    Συμπυκνωμένα μαθήματα λογοτεχνικού λόγου, δημιουργικής γραφής και έκφρασης, ανάπτυξης κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, και πάνω απ’ όλα ποιοτικής επικοινωνίας των μαθητών μας με νέα πεδία, πρόσωπα, αντικείμενα μάθησης. Αυτής της μάθησης που θα τους/τις κάνει, αύριο, ως ενήλικες, να στέκονται πιο δυνατοί στα πόδια τους, με γνώση, άποψη, κριτική σκέψη και δράση παρεμβατική.
     
    Ευχαριστούμε τη Σοφία Καλογερίδου, η οποία, εκτός των άλλων και γνωρίζοντας, ο γράφων, τις ευαισθησίες της. υποσχέθηκε να προσφέρει στους μικρούς μαθητές μας, την ερχόμενη Άνοιξη, δωρεάν απογευματινά σεμινάρια-εργαστήρια Δημιουργικής γραφής, μέσα από τα οποία οι μαθητές μας, θα μάθουν να εκφράζουν προφορικά και γραπτά, αβίαστα και ανεμπόδιστα, τον εσωτερικό τους κόσμο. Δηλαδή, μια διαδικασία που θα τους απελευθερώνει.