Προγράμματα

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ, Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ ΣΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Με μια ακόμη τρυφερή συνάντηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με συγγραφέα, με τη συγγραφέα Σοφία Καλογερίδου έκλεισε η προτελευταία εβδομάδα του «Δεκέμβρη των παραμυθιών¨ . Με τη ¨δική¨ μας συγγραφέα υπό την έννοια της φίλης αλλά και της συντοπίτισσας, αφού ζει στη Βέροια και κατάγεται από το προσφυγικό Μετόχι Προδρόμου.
     
    Συγκινημένη ξεκίνησε την αφήγηση της ιστορίας της, την οποία, όπως και όλες οι άλλες συγγραφείς, φέτος, έγραψαν ειδικά για εμάς, το σχολείο μας, διακοπτόμενη, συνεχώς, προς ευχάριστη έκπληξή της από διάφορα στιγμιότυπα των μαθητών. Πότε από την εισβολή καρακαξών, πότε από τη γιαγιά που πότιζε τους ηλιόσπορους, με το λιγοστό νερό, υποβοηθούμενη από την εγγονή της , πότε …, τελειωμό δεν είχαν οι παρεμβάσεις, δίνοντας μια διαδραστικότητα στην ιστορία.
     
    Ένα νοσταλγικό , βιωματικό πέταγμα προς τον γενέθλιο τόπο, προς την παιδική ηλικία, αντάμα με τα αγαπημένα της πρόσωπα, (τη γιαγιά, τον Πήτερ Παν …), αντάμα με τις άκαυτες μνήμες, όσο κι αν η ξηρασία ¨χτυπάει¨ τον κήπο της γιαγιάς στεγνώνει τους ηλιόσπορους. Η παράδοση έχει τρόπους να αντιμετωπίσει το κακό. Κι όταν αυτοί οι τρόποι μεταφέρονται μαζί με τα συμπράγκαλα της προσφυγιάς και διατηρούνται στη νέα γη είναι ακόμη πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί. Η «Κουσκουντέρα» το ποντιακό αυτό έθιμο επίκλησης για βροχή έφερε αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τη γιαγιά. Ως πότε, αναρωτιέται κι ελπίζει να μην αλλάξει, ξανά, τόπο, να μη γίνει ξανά πρόσφυγας, αυτή τη φορά, λόγω κλιματικής βλάβης.
     
    Συμπυκνωμένα μαθήματα λογοτεχνικού λόγου, δημιουργικής γραφής και έκφρασης, ανάπτυξης κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, και πάνω απ’ όλα ποιοτικής επικοινωνίας των μαθητών μας με νέα πεδία, πρόσωπα, αντικείμενα μάθησης. Αυτής της μάθησης που θα τους/τις κάνει, αύριο, ως ενήλικες, να στέκονται πιο δυνατοί στα πόδια τους, με γνώση, άποψη, κριτική σκέψη και δράση παρεμβατική.
     
    Ευχαριστούμε τη Σοφία Καλογερίδου, η οποία, εκτός των άλλων και γνωρίζοντας, ο γράφων, τις ευαισθησίες της. υποσχέθηκε να προσφέρει στους μικρούς μαθητές μας, την ερχόμενη Άνοιξη, δωρεάν απογευματινά σεμινάρια-εργαστήρια Δημιουργικής γραφής, μέσα από τα οποία οι μαθητές μας, θα μάθουν να εκφράζουν προφορικά και γραπτά, αβίαστα και ανεμπόδιστα, τον εσωτερικό τους κόσμο. Δηλαδή, μια διαδικασία που θα τους απελευθερώνει.

    Comments are closed.