Προγράμματα

    Νοέμβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2018

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟΝ 9Ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ¨Δημιουργικής Γραφής & Σεναρίου¨ υλοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας με την ευθύνη της εκπαιδευτικού των Γερμανικών, κας Χριστίνας Δημητριάδου.

    Με τίτλο ¨Cinema … διάβασες;;¨ τα παιδιά έντυσαν με λόγια κινούμενες εικόνες, δημιούργησαν ιστορία, έντυσαν με μουσική, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο , τελικά, θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο τίτλος της ταινίας  είναι « Ο κολοκυθοκλέφτης»  και αφορά την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα δικαιώματα των ζώων.

    Μια εξαιρετική προσπάθεια της οποίας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς της, τους μαθητές της Στ΄τάξης και στην κα Δημητριάδου Χριστίνα.

    Εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια και τον τρόπο δουλειάς.

     

    Εδώ μπορείτε να δείτε την ταινία.

    ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «TOGETHER WE CAN DO SO MUCH».

    Ένας κύκλος Απογευματινών Δημιουργικών Εργαστηρίων ξεκίνησε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ενταγμένος στα πλαίσια του νέου προγράμματος Erasmus+ 2018-2020 που συμμετέχει, με τίτλο “Together We Can Do So Much”.

    Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους γονείς και τα παιδιά κοντά, εξασφαλίζοντάς τους κοινό, ποιοτικό, παραγωγικό και παιδαγωγικό χρόνο, μέσα στον οποίο να τους δίνεται η δυνατότητα να χαίρονται, να επικοινωνούν, να ικανοποιούνται, να αλληλεπιδρούν,  να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους, να βρίσκουν το δρόμο των ενδιαφερόντων τους, να γνωρίζουν, εν τέλει, τους εαυτούς τους.

    Το αντικείμενο-θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν από κοινού γονείς και μαθητές στο πρώτο Απογευματινό Δημιουργικό Εργαστήρι ήταν η τεχνική του decoupaz. Μια επιλογή σκόπιμη, γιατί είναι μια τεχνική με την οποία μπορεί, σχετικά εύκολα, ο καθένας να ασχοληθεί και να παράγει άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κι αυτό συνέβη. Υπό την καθοδήγηση και εποπτεία μιας παλιάς μαθήτριας του σχολείου μας, της κας Κικής Αγγελίνα, η οποία κατέχει άριστα αυτή την τεχνική, γονείς και παιδιά γεύτηκαν τη χαρά της δημιουργίας και την ικανοποίηση των ορατών και άμεσων αποτελεσμάτων που είχε η προσπάθειά τους:  Ένα πανέμορφο κουτί … αναμνήσεων ή … ό,τι άλλης χρήσης-περιεχομένου επιθυμεί ο καθένας, το οποίο πήραν στο σπίτι τους.

    Το σαράκι της δημιουργίας, της προσπάθειας και της ανταμοιβής που ακολουθεί καθώς και της καλλιέργειας  αυξημένων προσδοκιών, μπήκε μέσα τους.

    Μαζί με τους γονείς, τα παιδιά και την Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του σχολείου, η οποία είχε την ευθύνη της οργάνωσης και υλοποίησης αυτής της δράσης, τη συντροφιά συμπλήρωσε και η νέα Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.),  η οποία για μια ακόμη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μας έδειξε ότι κουβαλάει (σαν νέος θεσμός – ελπίζουμε, σαν πρόσωπο – είμαστε σίγουροι)έναν άλλο αέρα επαφής, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και συνοδοιπορίας με τις σχολικές μονάδες και τους εμπλεκόμενους σ’ αυτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κα Παπαγεωργίου δεν ήρθε για να χαιρετήσει και να παρακολουθήσει την προσπάθεια συνεργασίας και συνδημιουργίας γονιών και μαθητών αλλά να εμπλακεί σ’ αυτή, να μπει στην ομάδα, να δημιουργήσει και η ίδια. Δεν ήρθε «για να ξεχωρίσει απ΄τους υπόλοιπους αλλά να σμίξει μαζί τους…» παραφράζοντας (μέρες που είναι – Παραμονή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου) τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου.

    Έπεται συνέχεια ….

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕ.ΚΕ.Σ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας τη συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.), κα Παπαγεωργίου Κατερίνα. Ένας θεσμός καινούριος με αποστολή  την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών κι ένα πρόσωπο νέο αλλά δοκιμασμένο, με εγνωσμένη δυναμική και αποτελεσματικότητα και πάνω απ’ όλα, με θητεία τόσο στην εκπαιδευτική πράξη όσο και τη Διοίκηση της σχολικής μονάδας.

    Με ένα εξαιρετικό ύφος, αισθητική και ευγένεια, τόσο το περιεχόμενο όσο και η εκφορά των λόγων της κέρδισαν από την πρώτη στιγμή την προσοχή, το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών. Η κα Παπαγεωργίου κάλεσε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμπορευτούν ώστε , στην προσπάθεια δημιουργίας ενός σχολείου δημιουργικού και αειφόρου, του οποίου βασικός σκοπός θα είναι η ευτυχία των παιδιών μέσα από την αυτοπραγμάτωσή τους, να γίνουν δημιουργικοί στο έργο τους και με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών.

    Παράθεσε τα μέσα επίτευξης μιας τέτοιας πορείας, στοχοθεσίας (οργάνωση ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών,συνεργασία σχολικών μονάδων, προγραμματισμός, αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, ανάδειξη και ανάπτυξη διαδικασιών επίλυσης πραγματικών προβλημάτων) τονίζοντας πως η επαγγελματική σχέση μεταξύ συντονίστριας και εκπαιδευτικών βρίσκεται σε απόλυτη διάδραση και αλληλοτροφοδότηση. Περιέγραψε τους τρόπους που θα ξεδιπλωθεί αυτή η σχέση και η συνεργασία (ρόλος εμψυχώτριας, με διάλογο, στοχασμό πάνω στα προβλήματα, ανάδειξη καλών πρακτικών, νέες διδακτικές προσεγγίσεις, προώθηση νέων τεχνολογιών, αναστοχασμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, άρση στερεοτύπων και αφομοιωμένων πεποιθήσεων …).

    Μετά τη συνάντησή της με τους εκπαιδευτικούς ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου, για το οποίο είχε μόνο θετικά σχόλια να κάνει, και τις αίθουσες διδασκαλίας, όπου μίλησε με τα παιδιά όλων των τάξεων. Φυσικά, ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου και για τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες καταστάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολείο.

    Τέλος ξεναγήθηκε στην έκθεση Νομισματικής ιστορίας που λειτουργεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Money Matters” . Εκεί, δόθηκε η δυνατότητα μιας αναλυτικότερης αναφοράς στο ρόλο των προγραμμάτων Erasmus+, και όχι μόνο, στη διαμόρφωση της παιδαγωγικής κουλτούρας  του σχολείου μας, υποστηρίζοντας , από την πλευρά της Διεύθυνσης του σχολείου, ότι η αναβαθμισμένη εικόνα του σχολείου επηρεάζει θετικά τόσο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όσο και τους γονείς και την τοπική κοινωνία.

    Το παρήγορο και αισιόδοξο συμπέρασμα από την επίσκεψη της συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.), κα Παπαγεωργίου, είναι ότι υπάρχει ανάμεσά μας, ταύτιση και κοινή θέαση των πραγμάτων, κοινή αγωνία και διάθεση για κοινή προσπάθεια.

     Η Διεύθυνση του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό ευχόμαστε στην κα Παπαγεωργίου Καλή Θητεία, παραγωγική και δημιουργική συνοδοιπορία  με μεγάλα, ωστόσο, πεδία ελευθερίας προς τις σχολικές μονάδες ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα έκφρασης και δημιουργικής φαντασίας.

    TOGETHER WE CAN DO SO MUCH, ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS PLUS ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας σταθερά προσηλωμένο στη στρατηγική των ανοιχτών και διευρυμένων οριζόντων, της απελευθερωτικής (κατά Freire) παιδείας, της συνεργατικής δημιουργίας και της εξωστρέφειας, δε θα μπορούσε παρά να στρατευθεί, για μια ακόμη φορά, στη νέα πρόκληση.

    Με ωριμότητα και βαθιά γνώση πλέον, αλλά και με ανανεωμένη διάθεση, δύναμη και αγάπη για κάθε τι καινοτόμο, δημιουργικό και αποτελεσματικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια μέσα από το 4ο κατά σειρά πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα “Together We Can Do So Much”, τίτλος δανεισμένος από τα εμπνευσμένα λόγια της συγγραφέα και ακτιβίστριας Helen Keller. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής και καλύπτει τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20. (φέτος, για το σχολείο μας ¨τρέχει¨ παράλληλα και το πρόγραμμα “Money Matters”- μια πολύ αξιόλογη και παραγωγική συμμετοχή που συνεχίζεται).

    Η Διεύθυνση του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του μαθητικού του δυναμικού και στοχεύοντας, μέσα από τα πλαίσια μιας αντισταθμιστικής παιδείας:

    • στην ανάπτυξη όλων εκείνων των ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών του,
    • στην ανάθεση ρόλων που τα αποτελέσματά τους συσσωρεύουν στους μετέχοντες μερίδια χαράς και ικανοποίησης,
    • στη διεύρυνση της οπτικής θέασης για τον κόσμο (τόσο για μαθητές, όσο και για εκπαιδευτικούς)

    προκαλεί την εμπλοκή σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, υψηλών απαιτήσεων, εμπλουτίζοντας την τυπική εκπαιδευτική και μαθησιακή ατζέντα του ωρολογίου προγράμματος, γλιστρώντας και αποφεύγοντας το καθημερινό τέλμα, τη φυσιολογική κόπωση και αποστροφή που προκαλεί, την υποτονικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος και συχνά τη μιζέρια, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, νέα ενδιαφέροντα αντικείμενα μάθησης και ενασχόλησης, ποικιλία ερεθισμάτων, προκλήσεις και προσκλήσεις.

     

    Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει γονείς και μαθητές ώστε με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες να συγκλίνουν, με την υποστήριξη του σχολείου, προς μια κατεύθυνση εξεύρεσης περισσότερου κοινού και πιο δημιουργικού και ποιοτικού χρόνου ώστε να αντιληφθούν την αξία αυτής της συνύπαρξης και της ¨γνωριμίας¨ μεταξύ τους προς την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε ένα ασφαλές, οικογενειακό  περιβάλλον αγάπης, κατανόησης και υποστήριξης.

    Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα από 4 θεματικές ενότητες:

    Α. Οικογενειακή ακεραιότητα, ενίσχυση διαλόγου και διεπαφής μεταξύ γονιού και παιδιού.

    Β. Ανάπτυξη και ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού.

    Γ. Ανακύκλωση, τόσο ως κοινή συνειδητοποίηση ενηλίκων και παιδιών ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και ρόλο απέναντι στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας, να σώσουμε τον πλανήτη από τα σκουπίδια, όσο και ως πεδίο, πλαίσιο και αντικείμενο εργασίας μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες γονιών και μαθητών.

    Δ. Συνειδητοποίηση της Ευρωπαϊκής διάστασης με σεβασμό στην Πολιτιστική Κουλτούρα

    Οι πρώτες δραστηριότητες εισαγωγής γονιών και μαθητών στο πνεύμα του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει (κοινή συμμετοχή και κοινές δραστηριότητες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή), προγραμματίστηκαν, ήδη, τα κοινά εργαστήρια (γονιών και μαθητών) που θα λειτουργήσουν στο χώρο του σχολείου σε ώρες εκτός σχολικού χρόνου. Ήδη βρισκόμαστε στις πρώτες απόπειρες δημιουργίας του logo του προγράμματος το οποίο θα προτείνουμε στους υπόλοιπους εταίρους, καθώς και στη δημιουργία του κεντρικού πίνακα για την παρουσίαση του προγράμματος, καθώς επίσης, προχωράμε και στον επανασχεδιασμό και δημιουργία νέων χώρων (καλαίσθητων φελοπινάκων) για τη συνεχή προβολή των δράσεων και τη διάχυση των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

    Ο κύκλος των συναντήσεων μεταξύ των εταίρων θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2019 από εδώ, από τη χώρα μας, την Ελλάδα και το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή, αναγνώριση της συσσωρευμένης πείρας και της επιτυχούς πορείας του στα προηγούμενα προγράμματα, ταυτόχρονα όμως και βαριά ευθύνη, το γεγονός, ότι το πρόγραμμα εμπιστεύεται στο σχολείο μας την οργάνωση και υλοποίηση της πρώτης, δύσκολης και απαιτητικής εναρκτήριας συνάντησης, από την επιτυχή έκβαση της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η συνολική επιτυχία του προγράμματος.

    Τα σχολεία που συναποτελούν τους εταίρους του προγράμματος Erasmus+ με θέμα “Together We Can Do So Much” είναι: Ως συντονιστής είναι το « Athenee Royal de la Rive Gauche», ένα από τα παλιότερα σχολεία του Βελγίου στην περιοχή Laeken των Βρυξελών. Τα υπόλοιπα σχολεία είναι το «Panevezio Rozyno Progimnazija, Panevezys» της Λιθουανίας, το «Szkola Podstawowa im. Stanislawa Staszica» της Πολωνίας, το «Sogukcam Ortaokulu Alacam» της Τουρκίας και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, που ξεκινώντας από το μικρό μας χωριουδάκι του θα προσπαθήσει να φθάσει μέσα από διαφορετικές διαδρομές και σταθμούς στις παραπάνω πόλεις και χώρες, στους πολιτισμούς , τα ήθη και τα έθιμα που κουβαλούν, απ’ όπου θα πάρει και θα δώσει.

    Ένα ταξίδι, λοιπόν, ξεκινάει ξανά, στην αναζήτηση του ονείρου, του νέου, της χαράς και της δημιουργίας … Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία, συνοδοιπόροι και αρωγοί των προσπαθειών του σχολείου μας, όλοι … όπως μάθαμε πλέον, …στις θέσεις μας …

    Κι ας μην ξεχνάμε … κάθε ταξίδι είναι μια νέα πρόκληση, μια νέα προσδοκία και μια σχολική κουλτούρα που δημιουργεί προσδοκίες, εδραιώνει την αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι πάνω απ’ όλα δημιουργία, έμπνευση, χαρά και ανάταση ψυχής, είναι η προσπάθεια να χαραχτεί στο πρόσωπο του κάθε παιδιού ένα χαμόγελο και να διατηρηθεί …

     

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2018-2020 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “TOGETHER WE CAN DO SO MUCH”.

    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς) η τεχνική ημερίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)  με θέμα τη «Διαχείριση και Παρακολούθηση Σχεδίων Συμπράξεων Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων 2018, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης».

    Στην ημερίδα συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας δια των εκπροσώπων του, Δημητρίου Κατσαβού, Διευθυντή και νομίμου εκπροσώπου του, και της κας Αναστασίας Παλασίδου, υπεύθυνης επικοινωνίας, ως δικαιούχος του νέου εγκεκριμένου προγράμματοςErasmus+ για τη διετία 2018-2020,  με τίτλο “Together we can do so much” .

    Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις νέες τροποποιημένες, ως ένα βαθμό, διαδικασίες συμμετοχής στα νέα προγράμματα. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη 1ης γραμμής του Ι.Κ.Υ.,τον Διευθυντή του και Προϊστάμενο Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών, κο Φώτιο Αθανασόπουλο, τη συντονίστρια Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, κα Ξαρχουλάκου, τις υπεύθυνες Σχεδίων ΚΑ2,Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, κα Τζαγκαρουλάκη και κα Αδαμοπούλου, στελέχη που εδώ και χρόνια, πλέον, γνωρίζουμε καλά ως Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ότι είναι πλάι μας, αρωγοί και υποστηρικτές σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, σε κάθε απορία με οδηγίες, προτάσεις, καθοδήγηση και όλα αυτά με κατανόηση, υπομονή και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά.

    Κατά τις κατ’ιδίαν συζητ΄γσειςμε τον κο Αθανασόπουλο και την κα Ξαρχουλάκου είχαμε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά, να αναφερθούμε στην σταθερά ανοδική πορεία του σχολείου μας, με όχημα τα προγράμματα Erasmus+ και τη δυναμική που κουβαλούν, μια πορεία που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια κατακτώντας μια αξιοσημείωτη εξωστρέφεια με αποτέλεσμα για όλη αυτή την προσφορά και προστιθέμενη αξία που δημιούργησε στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα,ο Δήμος Βέροιας να μας βραβεύσει και να μας παραδώσει την ανώτερη τιμή προσφοράς στην πόλη, την «Εύφημο μνεία» για τις εξαιρετικές υπηρεσίες μας στα παιδιά και τους πολίτες του δήμου μας.

    Ως αντίδωρο της υποστήριξης που μας παρέχουν οι άνθρωποι του Ι.Κ.Υ. τους προσφέραμε ένα ξυλόγλυπτο, επιζωγραφισμένο έργο, δια χειρός Δ. Περηφανοπούλου, με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης καθώς κι ένα D.V.D. και το συνοδευτικό του έντυπο από την παράσταση μας  – χορόδραμα με τον τίτλο «Η Αρπαγή της Ευρώπης» που παρουσιάσαμε στα πλαίσια του «Money Matters»  σε διάφορες πόλεις (και συμμετείχαμε σε πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη, όπου αποσπάσαμε το πρώτο βραβείο). Δώσαμε επίσης, μια κασετίνα με πέντε αρχαία ελληνικά νομίσματα (και το συνοδευτικό τους κείμενο) έργο των παιδιών μας.

    Μάλιστα, ο Διευθυντής του Ι.Κ.Υ. κος Αθανασόπουλος μας τίμησε άμεσα τοποθετώντας το ξυλόγλυπτό μας στο τραπέζι της ημερίδας όπου παρέμεινε καθόλη τη διάρκειά της.

    ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS+ ‘MONEY MATTERS” .

    Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις ενηλίκων και μαθητών σχολείων στην έκθεση που λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

    Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο

    Το ελληνικό χαρτονόμισμα από την επανάσταση του 1821 έως το ευρώ.

    Το νόμισμα του χωριού μου (δημιουργίες των μαθητών).

    Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Money Matters” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο και γίνεται με την υποστήριξη της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και της επιμελήτριάς της κας Τσαγκάρη.

    Τόσο οι ενήλικες επισκέπτες (κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο, εκπαιδευτικοί, πρώην διευθυντές του σχολείου …) όσο και το μεγάλο πλήθος μαθητών όμορων κυρίως σχολείων (Μακροχώρι, Μελίκη, Νικομήδεια …) έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από το εύρος της νομισματικής ιστορίας που καλύπτουν τα εκθέματα όσο κι από την πλήρη, επιστημονικά έγκυρη και παιδαγωγικά υπεύθυνη ξενάγηση και παρουσίαση, την οποία ανέλαβαν και πραγματοποιούν εναλλάξ (45 λεπτά περίπου ξενάγησης, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για κάθε group), οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κος Δημήτρης Κατσαβός και η κα Σπυριδούλα Κωτούλα.

    Οι μαθητές εκτός των ξεναγήσεων έχουν τη δυνατότητα να εμπεδώσουν την γνώση μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές και γνωστικές δραστηριότητες, τόσο κατά την παρουσία τους στο χώρο, όσο και μετά την επίσκεψη, στο σχολείο τους, με εκπαιδευτικό υλικό που ετοιμάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τη βοήθεια υλικού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια πηλού, ξυλογλυπτικής και χαρτοκοπτικής, δημιουργώντας νομίσματα και άλλα σχετικά αντικείμενα.

    Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας η έκθεση θα συνεχίσει τη λειτουργία της και κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου με προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις (πρωϊνές για τους μαθητές και απογευματινές για τους ενήλικες).

    Στη συνέχεια και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, η Έκθεση, κατόπιν πρότασης του δημάρχου της Βέροιας, κου Βοργιατζίδη ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια της έκθεσης, και του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κου Διαμαντόπουλου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της επιμελήτριας της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank,, με την οποία προγραμματίζεται και παράλληλη δράση, θα μεταφερθεί στην πόλη της Βέροιας και στην Αντωνιάδει Στέγη Γραμμάτων και Τεχν΄νώστε να δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων της Βέροιας, χωρίς οικονομικό κόστος , να τη δουν και να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μία εκπαιδευτική  επίσκεψη  που ήταν  ΑΓΩΓΗ ΨΥΧΗΣ για τους μαθητές του σχολείου μας και μια πρώτη κοινή δράση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά στα πλαίσια της στοχοθεσίας του νέου προγράμματος Erasmus+ με τίτλο » Together we can do so much» που ξεκινάμε τώρα και για μία διετία, 2018-2020 την υλοποίησή του.

    Στις 30 Οκτωβρίου και ημέρα Τρίτη οι μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον πολύ φροντισμένο και κατάφυτο χώρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , έναν μικρό επίγειο παράδεισο , και συμμετείχαν σε δύο εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα : «Τα παιχνίδια με – γάλα» η Α΄ και η Β΄ τάξη  και το «Κατ’ αγρούς Διονύσια» η Γ΄ και Δ΄τάξη στα πλαίσια των δύο πολιτιστικών  προγραμμάτων που έχουν οι τάξεις αντίστοιχα το  «Τρώμε  υγιεινά , δοντάκια αστραφτερά» και το  « Θέλω να κάνουμε μαζί τόσα πολλά» που είναι και το θέμα του καινούριου Ευρωπαϊκού  προγράμματος Erasmus+ που ξεκινά για τη διετία 2018-2020 «Together we can do so much» που έχει ως σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στους γονείς τους και να τους  εξασφαλίσει κοινό ποιοτικό χρόνο .Γι αυτό  το λόγο στην  εκπαιδευτική  επίσκεψη αυτή  συμμετείχαν και  γονείς των μαθητών και μοιραστήκαν μαζί με τα παιδιά τους  τις  ξεχωριστές στιγμές που είχαμε την τύχη να ζήσουμε εκεί .

     

    Στο « Κατ ΄ αγρούς Διονύσια» πρόγραμμα  οι μαθητές ταξίδεψαν στην αρχαιότητα την εποχή που οι Έλληνες πίστευαν στην ύπαρξη  των Δώδεκα θεών, τους οποίους είχαν την ευκαιρία σε προηγούμενες δραστηριότητες και μουσειοσκευή να τους γνωρίσουν μέσα από τις απεικονίσεις τους σε νομίσματα, φόρεσαν στεφάνια κισσού, συμμετείχαν σε Διονυσιακή πομπή , σχεδίασαν τραγόμορφες μάσκες ,   κατασκεύασαν πήλινους κύλικες ,επισκέφθηκαν αμπελώνα ,  έπαιξαν δύο παιχνίδια , την «Διελκυνστίνδα» και τον «Ασκωλιασμό» που παίζονταν  κατά τη διάρκεια των Διονυσίων  κι έγιναν μικροί αρχαιολόγοι και συντηρητές των ευρημάτων τους.

    Το ενδιαφέρον  των παιδιών αμείωτο , τα χαμόγελα διάπλατα , ο ενθουσιασμός μεγάλος . Το μαγικό ήταν ότι την  ίδια  στιγμή που διασκέδαζαν  με την καρδιά τους γίνονταν και σφουγγάρια  γνώσεων που αφορούσαν: 

    • την καθιέρωση τη γιορτής των Διονυσίων , τον τρόπο εορτασμού τους , 
    • τις ελληνικές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες  ,
    • την καλλιέργεια του αμπελιού από την αρχαιότητα και της παραγωγής των προϊόντων   του, 
    • το επάγγελμα του αρχαιολόγου και των συντηρητών των αρχαιολογικών ευρημάτων
    • τον πηλό και τα είδη των αγγείων που κατασκεύαζαν με αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες και μετέφεραν τα εμπορεύματά τους ως την «άκρη» του κόσμου.

    Όποιος το παρακολουθούσε »δια ζώσης» έβλεπε αυτό που εννοούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ:  Αγωγή ψυχής μέσα από τη διασκέδαση»

    Να ευχαριστήσουμε θερμά το πολύ ευγενικό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για τη φιλοξενία τους και τη προσφορά τους. Mεταλαμπάδευσαν φως στα βλέμματα και στα χαμόγελα των παιδιών μας . Το φως του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού  μας. Ευχαριστούμε  πολύ !!!

    Παράλληλα, το πρόγραμμα που παρακολούθησαν η Α΄και η Β΄τάξη ήταν το «Παιχνίδια με-γάλα» αφορούσε την παραγωγή, επεξεργασία και τη διατροφική αξία του γάλακτος. Οι δραστηριότητες εφαρμόστηκαν στο βουστάσιο, το αρμεκτήριο, το γαλακτοκομείο και στο εργοστάσιο της σχολής υπό την καθοδήγηση καταρτισμένου  εκπαιδευτή.

     Αρχικά στο βουστάσιο έγινε παρατήρηση του περιβάλλοντα χώρου (αχυρόμπαλες, βιολογικός καθαρισμός …). Τα παιδιά είδαν την ημερήσια ποσότητα τροφής της αγελάδας, πήγαν στον χώρο εκτροφής των νεογέννητων, τα τάισαν και έπαιξαν μαζί τους. Στο αρμεκτήριο, παρατήρησαν αφίσες αναρτημένες στους τοίχους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες: θερμόμετρο, ρολόι με ώρες αρμέγματος …). Παρατήρησαν μια φορητή αρμεκτική μηχανή, δοκίμασαν παιχνίδι αρμέγματος σε ομοίωμα αγελάδας. Στο γαλακτοκομείο παρουσιάστηκε η επεξεργασία γάλακτος από την παστερίωση ως τη συσκευασία. Στη συνέχεια πήραν μια γεύση από τη λειτουργία του γαλακτοκομείου μέσα από υαλοπίνακες. Είδαν σε κάδο την ημερήσια παραγωγή και πήραν πληροφορίες για την ημερήσια διατροφική ανάγκη που καλύπτει.. τέλος, στο εργαστήρι κατασκευών δημιούργησαν χειροποίητες ετικέτες για πραγματικές φιάλες γάλακτος. Οι μαθητές σε συνεργασία και με τους γονείς τους επινόησαν όνομα, σύνθημα προβολής, εικόνα, βάρος, ημερομηνία παραγωγής και λήξης καθώς και προέλευση.

    Στη συνέχεια γεύτηκαν γλυκιά κρέμα στην Παρασκευή της οποίας, βοήθησαν και τα ίδια τα παιδιά.

    Το πρόγραμμα διήρκησε 2 ώρες και τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα επίσης, να πάρουν το κολατσιό τους στο εστιατόριο της Σχολής και οι γονείς τον καφέ τους, αλλά και να τρέξουν και να εκτονωθούν στο δασάκι μέχρι την ώρα της αποχώρησης.

    Τα χαμόγελα των παιδιών ( ταυτόσημα με τον ήλιο της ημέρας) ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής επίσκεψης.

    Η προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εξόρμησης-επίσκεψης και η σύνθεση των συμμετεχόντων (γονείς και μαθητές) ήταν μια εισαγωγική δράση και πράξη ενταγμένη στα πλαίσια και τους προσδοκώμενους στόχους του νέου προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Together we can do so match» που στόχο έχει την εξεύρεση δημιουργικού, παραγωγικού και ποιοτικού κοινού χρόνου συνύπαρξης και συνδημιουργίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

    Η πετυχημένη έναρξη προοιωνίζει και τη συνέχεια αυτού του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Together we can do so mach», λόγια με μεγάλη σημασία και βαρύτητα που ανήκουν , ως φράση-άποψη της σημαντικής ,τυφλής στη ζωή, συγγραφέα και ακτιβίστριας Helen Keller.