Προγράμματα

    Νοέμβριος 2013
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Δεκ »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2013

    TO «OUR NATURE IS ART» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας στο Τίχυ της Πολωνίας στα πλαίσια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Comenious με τίτλο ?Our nature is art. Let΄share it?.

    Στον ίδιο προορισμό και με κοινούς στόχους ταξίδεψαν και συναντήθηκαν μαζί μας και οι παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων που «τρέχουμε» από κοινού το πρόγραμμα από την Καταλονία- Ισπανία , την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία.

    Δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού σχολείου «Μαρία Κιουρί» μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους καλωσορίζοντας την κάθε αποστολή στη γλώσσα της χώρας της.

    Στη συνέχεια όλες οι αποστολές παρουσίασαν σε ειδικούς χώρους-περίπτερα τη χώρα τους καθώς και συγκριτικές εργασίες (έργα και δημιουργίες) που αποδεικνύουν πως οι προσπάθειες των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης και ο αγώνας «ν΄ανέβουν λίγο ψηλότερα» είναι παντού ίδιος.

    Ακολούθησε ανταλλαγή εμπειριών και εργασιών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των παραγόμενων προϊόντων  τα οποία συνιστούν έναν σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

    Παρακολουθήσαμε διδασκαλίες και στιγμιότυπα της σχολικής καθημερινότητας στην Πολωνία, συζητήσαμε με τους ευρωπαίους συναδέλφους και ανταλλάξαμε απόψεις για τις δραστηριότητες και τις πρακτικές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Μιλήσαμε με μαθητές, ξεφυλλίσαμε βιβλία και τετράδια μαθητών.

    Σε επόμενη συνάντηση στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε από τη συντονίστρια του προγράμματος για τη χώρα της Πολωνίας, Joanna Rudolf το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας και ακολούθησε ένας δημιουργικός και ουσιαστικός διάλογος με τους ευρωπαίους συναδέλφους όπου ανάμεσα στα άλλα τέθηκαν και οι στόχοι και τα πλαίσια δραστηριοτήτων έως την επόμενη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Παράλληλα, καθημερινά, οργανώθηκαν από τη φιλοξενούσα χώρα  και πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις (μνημεία, μουσεία, ιστορικά κτίρια?) και ξεναγήσεις σε πόλεις (Κρακοβία?).

    Ξεχωριστή στιγμή της παραμονής μας στην Πολωνία ήταν η επίσκεψη-προσκύνημα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς όπου αποσβολωμένοι παρακολουθήσαμε την τρίωρη ξενάγηση  και είδαμε τα αποτελέσματα του παραλογισμού και της θηριωδίας του ανθρώπου και των επικίνδυνων και εγκληματικών επιλογών ολοκληρωτικών καθεστώτων (φασισμός?).

    Απ? αυτή την επίσκεψη-προσκύνημα συγκεντρώσαμε ένα εποπτικό υλικό που κυριολεκτικά μιλάει και διδάσκει και σύντομα θα αποτελέσει το αντικείμενο παρουσίασης και προβολής στους μαθητές του σχολείου μας, γιατί η γνώση είναι το όπλο απέναντι στην άγνοια και τη λήθη?

    Γυρίσαμε με φορτωμένες τις αποσκευές μας εικόνες, χρώματα, εμπειρίες, συναισθήματα και με μια κυρίαρχη άποψη ότι η συμμετοχή σε τέτοια ποιοτικά προγράμματα ανοίγουν τους ορίζοντές μας, μας ξεβολεύουν από τον εφησυχασμό και την αδράνεια μας φορτώνουν με ένα Άγιο άγχος , μας πεισμώνουν με στόχο τη βελτίωσή μας μέσα από τη σύγκριση με άλλα σχολικά περιβάλλοντα και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών  που βλέπουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ως επένδυση στο μέλλον?

    Η αίσθησή μας, τολμώ να πω δεδομένο, όπως τη βιώσαμε οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας που αναλάβαμε την υλοποίηση του προγράμματος μετά την επιστροφή μας από το ταξίδι είναι ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα δίκτυο ανθρώπων από εφτά χώρες της Ευρώπης που θα παραμείνει ανοιχτό για δυο ολόκληρα χρόνια και θα συνεχίσει, ελπίζω, να είναι ενεργό και μετά το τέλος του προγράμματος που θα νοιάζεται και θα ενεργεί με ένα κοινό όνειρο και όραμα, μ΄ένα κοινό πάθος: το σχολείο της Καρδιάς μας.

    Κόντρα στους δύσκολους καιρούς.

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ?MEDEAT?

    ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ

    Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας είχαν την τύχη να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση ενός δημιουργικού και διασκεδαστικού προγράμματος, με τον τίτλο << Μedeat>> , Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων.

     

    Για τρεις ώρες οι μαθητές μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής , μεταμορφώθηκαν σε μάγειρες, φορώντας μία πανέμορφη ποδιά και ένα λευκό σκούφο μάγειρα, έπαιξαν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στην αυλή του σχολείου , αναζητώντας διατροφικό θησαυρό φυσικά, σακουλάκια με λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα, με τα οποία δημιούργησαν μόνοι τους μία μοναδική , πολύχρωμη , υγιεινότατη και πεντανόστιμη σαλάτα την οποία την κατανάλωσαν μεγάλη ευχαρίστηση μαζί με το δεκατιανό που τους προσφέρει καθημερινά  το Ινστιτούτο  PROLEPSIS με τη δωρεά του Ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος».

    Στη συνέχεια σε κύκλο κουβέντιασαν για τα απαραίτητα γεύματα στη ζωή ενός παιδιού , ενημερώθηκαν για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συνταγές που αφορούσαν ένα υγιεινό και ενεργοβόρο πρωινό.

    Στο τέλος οι μαθητές μας χαλάρωσαν , ζωγραφίζοντας με θέμα τη διατροφή με καταπληκτικά τελικά αποτελέσματα.

    Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο του προγράμματος ,για την αξιόλογη και προσαρμοσμένη δουλειά στα ενδιαφέροντα των παιδιών και τον περιμένουμε με ανυπομονησία για τη δεύτερη φάση του προγράμματος.

    «Our nature is art» για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

    Με πυρετώδεις ρυθμούς εδώ κι ένα μήνα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας εργάζονται με την υποστήριξη και παρακολούθηση της υπεύθυνης παιδαγωγικής ομάδας για να ανταποκριθούν στο απαιτητικό πρόγραμμα του Comenius (Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις) στο οποίο συμμετέχουν με άλλα έξι σχολεία Ευρωπαϊκών χωρών και θέμα: ?Our nature is art. Let΄s share it.?.

    Οι σχολικές αίθουσες (το κύριο βάρος έχει πέσει στη Στ τάξη) έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σ΄ένα παραγωγικό εργαστήρι όπου οι μαθητές με έμπνευση, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό καθώς και σε συνεχή επαφή, συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους Ευρωπαίους συνομιλήκους τους, τολμώ να πω συμμαθητές τους, συλλέγουν υλικά της φύσης (φύλλα, κλαδιά, καρπούς?) και δημιουργούν εικαστικές προτάσεις με κυρίαρχη εικόνα το ελληνικό φθινοπωρινό τοπίο.

    Παράλληλα η διεύθυνση του σχολείου και η παιδαγωγική ομάδα (Κατσαβός Δ., Τσέλιος Στ., Κωτούλα Σπ., Καπέτης Χ.) όλο αυτό το διάστημα και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των συναδέλφων του σχολείου Κουλούρας συγκεντρώνουν υλικό (Μουσείο Ακρόπολης, Ε.Ο.Τ., Δήμος Βέροιας, Μουσείο Βεργίνας, Αναπτυξιακή Ημαθίας?), προετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια και μεθοδικότητα την παρουσίαση του τόπου μας, της περιοχής μας, της φύσης και των παραγόμενων προϊόντων της, αλλά και την προβολή της χώρας μας γενικότερα (Αρχαιολογικοί χώροι, ευρήματα, αξιοθέατα, τουριστικοί προορισμοί?)με στόχο να αναδείξουν όλο αυτόν τον θησαυρό εικόνων και συναισθημάτων στις αποστολές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών σχολείων-χωρών σε πρώτη συνάντηση που έχουν ορίσειστις 13 Νοεμβρίου στην Πολωνία.

    Στο σχολείο της Κουλούρας ζούμε, μαθητές και δάσκαλοι, μια εξαιρετικά πρωτόγνωρη και γεμάτη προκλήσεις και ενδιαφέροντα κατάσταση μέσα από τις δράσεις και τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Πολυμερών σχολικών συμπράξεων του Comenius.

    Κι είμαστε ακόμα στην αρχή?

    Καλή δύναμη σε παιδιά και δασκάλους? 

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΜΕ

    (στα πλαίσια των Προγραμμάτων : «Our nature is art. Let s share it» του  Comenius και «Σίτισης και υγιεινής διατροφής του Prolepsis).

    Μέσα σ?ένα φιλόξενο περιβάλλον, αυτό του συνεταιριστικού εργοστασίου της ΑΛΜΜΕ ξεναγήθηκαν τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας από την υπεύθυνη κυρία Αφροδίτη Φιλίντα.

    Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη την πορεία της Ροδακινιάς και των καρπών της, του δέντρου που αποτελεί την αποκλειστική, σχεδόν, καλλιέργεια της περιοχής μας, από το φύτεμα έως την ετήσια διαδικασία παραγωγής (κλάδεμα-αραίωμα-ωρίμανση-συγκομιδή-επεξεργασί-τυποποίηση-εξαγωγές).

    Η όλη δράση ήταν ενταγμένη στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο «Our nature is art. Let?s share it» στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας σε συνεργασία με άλλα έξι σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) καθώς και του Προγράμματος  «Σίτισης και υγιεινής διατροφής» του Prolepsis).

    Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου ευχαριστούν θερμά το Διευθυντή του εργοστασίου κο Αλαγκιοζίδη, τον πρόεδρο κο Μπαλτζή Ευάγγελο για την άψογη φιλοξενία τους, την κα Αφροδίτη Φιλίντα για τη λεπτομερή και με παιδαγωγική υπομονή και επάρκεια ξενάγηση και παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων του εργοστασίου και τον κο Ιορδάνη Κιρακλίδη

    για τη βοήθεια, εξυπηρέτηση και το κέρασμα που επιφύλαξε σε μαθητές και δασκάλους, επισκέπτες.

    Τέλος ευχαριστούμε την Λιλιοπούλου Δήμητραγια την πρόθυμη διαμεσολάβηση με τους υπευθύνους του εργοστασίου και τη διευκόλυνση της επαφής μας μαζί τους.

    Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ καλή μέρα που έφερε τα παιδιά του σχολείου σε επαφή με το μόχθο και τον ιδρώτα των πατεράδων και των παππούδων τους αλλά και με την αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθουν όταν οι κόποι παίρνουν το δρόμο τους και δικαιώνονται.

     

    ΜΑΖΙ ΞΑΝΑ? PROLEPSIS και ΠΑΙΔΙΑ!

    Ευχάριστα και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα κύλησε η πρώτη βδομάδα, βδομάδα προσαρμογής του προγράμματος Σίτισης και Υγιεινής διατροφής στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας έχουν τη χαρά να αγκαλιάζονται από χέρια στοργικά, ανθρώπων υπεύθυνων και με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες. Των ανθρώπων αυτών που αποτελούν την εξαιρετική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, και δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ικανοποιώντας από τη μια βιοποριστικές ανάγκες πολλών μαθητών (που όλο και αυξάνεται ο αριθμός τους) και από την άλλη συντελώντας- αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό στο σχολείο μας πέρυσι- στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην παραγωγή πολιτισμού, την προαγωγή των ανθρωπίνων σχέσεων και της αποδοχής του διαφορετικού (λαμβάνοντας και τη σύνθεση του μαθητικού μας δυναμικού).

    Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Η καθολική αποδοχή του προγράμματος κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς εξασφαλίζει και την επιτυχή και δημιουργική παρουσία του και φέτος.

    Ο Διευθυντής  και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων (που στέκεται δίπλα μας και υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα) θέλουν να εκφράσουν τη βαθειά τους ικανοποίηση και χαρά για την επιλογή και ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα και να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους του Ινστιτούτου PROLEPSIS και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την εξαιρετική προσφορά τους μα προπαντός για την ανθρώπινη διάσταση της επαφής και επικοινωνίας τους μαζί μας, για το γονικό ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα ποιότητας και υγιεινής όσον αφορά τα παρεχόμενα προϊόντα σίτισης για τα παιδιά μας.