Προγράμματα

  Νοέμβριος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιούν   Δεκ »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 6 Νοεμβρίου 2013

  «Our nature is art» για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

  Με πυρετώδεις ρυθμούς εδώ κι ένα μήνα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας εργάζονται με την υποστήριξη και παρακολούθηση της υπεύθυνης παιδαγωγικής ομάδας για να ανταποκριθούν στο απαιτητικό πρόγραμμα του Comenius (Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις) στο οποίο συμμετέχουν με άλλα έξι σχολεία Ευρωπαϊκών χωρών και θέμα: ?Our nature is art. Let΄s share it.?.

  Οι σχολικές αίθουσες (το κύριο βάρος έχει πέσει στη Στ τάξη) έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σ΄ένα παραγωγικό εργαστήρι όπου οι μαθητές με έμπνευση, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό καθώς και σε συνεχή επαφή, συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους Ευρωπαίους συνομιλήκους τους, τολμώ να πω συμμαθητές τους, συλλέγουν υλικά της φύσης (φύλλα, κλαδιά, καρπούς?) και δημιουργούν εικαστικές προτάσεις με κυρίαρχη εικόνα το ελληνικό φθινοπωρινό τοπίο.

  Παράλληλα η διεύθυνση του σχολείου και η παιδαγωγική ομάδα (Κατσαβός Δ., Τσέλιος Στ., Κωτούλα Σπ., Καπέτης Χ.) όλο αυτό το διάστημα και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των συναδέλφων του σχολείου Κουλούρας συγκεντρώνουν υλικό (Μουσείο Ακρόπολης, Ε.Ο.Τ., Δήμος Βέροιας, Μουσείο Βεργίνας, Αναπτυξιακή Ημαθίας?), προετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια και μεθοδικότητα την παρουσίαση του τόπου μας, της περιοχής μας, της φύσης και των παραγόμενων προϊόντων της, αλλά και την προβολή της χώρας μας γενικότερα (Αρχαιολογικοί χώροι, ευρήματα, αξιοθέατα, τουριστικοί προορισμοί?)με στόχο να αναδείξουν όλο αυτόν τον θησαυρό εικόνων και συναισθημάτων στις αποστολές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών σχολείων-χωρών σε πρώτη συνάντηση που έχουν ορίσειστις 13 Νοεμβρίου στην Πολωνία.

  Στο σχολείο της Κουλούρας ζούμε, μαθητές και δάσκαλοι, μια εξαιρετικά πρωτόγνωρη και γεμάτη προκλήσεις και ενδιαφέροντα κατάσταση μέσα από τις δράσεις και τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Πολυμερών σχολικών συμπράξεων του Comenius.

  Κι είμαστε ακόμα στην αρχή?

  Καλή δύναμη σε παιδιά και δασκάλους? 

  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΜΕ

  (στα πλαίσια των Προγραμμάτων : «Our nature is art. Let s share it» του  Comenius και «Σίτισης και υγιεινής διατροφής του Prolepsis).

  Μέσα σ?ένα φιλόξενο περιβάλλον, αυτό του συνεταιριστικού εργοστασίου της ΑΛΜΜΕ ξεναγήθηκαν τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας από την υπεύθυνη κυρία Αφροδίτη Φιλίντα.

  Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη την πορεία της Ροδακινιάς και των καρπών της, του δέντρου που αποτελεί την αποκλειστική, σχεδόν, καλλιέργεια της περιοχής μας, από το φύτεμα έως την ετήσια διαδικασία παραγωγής (κλάδεμα-αραίωμα-ωρίμανση-συγκομιδή-επεξεργασί-τυποποίηση-εξαγωγές).

  Η όλη δράση ήταν ενταγμένη στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο «Our nature is art. Let?s share it» στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας σε συνεργασία με άλλα έξι σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) καθώς και του Προγράμματος  «Σίτισης και υγιεινής διατροφής» του Prolepsis).

  Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου ευχαριστούν θερμά το Διευθυντή του εργοστασίου κο Αλαγκιοζίδη, τον πρόεδρο κο Μπαλτζή Ευάγγελο για την άψογη φιλοξενία τους, την κα Αφροδίτη Φιλίντα για τη λεπτομερή και με παιδαγωγική υπομονή και επάρκεια ξενάγηση και παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων του εργοστασίου και τον κο Ιορδάνη Κιρακλίδη

  για τη βοήθεια, εξυπηρέτηση και το κέρασμα που επιφύλαξε σε μαθητές και δασκάλους, επισκέπτες.

  Τέλος ευχαριστούμε την Λιλιοπούλου Δήμητραγια την πρόθυμη διαμεσολάβηση με τους υπευθύνους του εργοστασίου και τη διευκόλυνση της επαφής μας μαζί τους.

  Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ καλή μέρα που έφερε τα παιδιά του σχολείου σε επαφή με το μόχθο και τον ιδρώτα των πατεράδων και των παππούδων τους αλλά και με την αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθουν όταν οι κόποι παίρνουν το δρόμο τους και δικαιώνονται.

   

  ΜΑΖΙ ΞΑΝΑ? PROLEPSIS και ΠΑΙΔΙΑ!

  Ευχάριστα και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα κύλησε η πρώτη βδομάδα, βδομάδα προσαρμογής του προγράμματος Σίτισης και Υγιεινής διατροφής στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας.

  Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας έχουν τη χαρά να αγκαλιάζονται από χέρια στοργικά, ανθρώπων υπεύθυνων και με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες. Των ανθρώπων αυτών που αποτελούν την εξαιρετική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, και δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ικανοποιώντας από τη μια βιοποριστικές ανάγκες πολλών μαθητών (που όλο και αυξάνεται ο αριθμός τους) και από την άλλη συντελώντας- αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό στο σχολείο μας πέρυσι- στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην παραγωγή πολιτισμού, την προαγωγή των ανθρωπίνων σχέσεων και της αποδοχής του διαφορετικού (λαμβάνοντας και τη σύνθεση του μαθητικού μας δυναμικού).

  Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

  Η καθολική αποδοχή του προγράμματος κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς εξασφαλίζει και την επιτυχή και δημιουργική παρουσία του και φέτος.

  Ο Διευθυντής  και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων (που στέκεται δίπλα μας και υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα) θέλουν να εκφράσουν τη βαθειά τους ικανοποίηση και χαρά για την επιλογή και ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα και να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους του Ινστιτούτου PROLEPSIS και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την εξαιρετική προσφορά τους μα προπαντός για την ανθρώπινη διάσταση της επαφής και επικοινωνίας τους μαζί μας, για το γονικό ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα ποιότητας και υγιεινής όσον αφορά τα παρεχόμενα προϊόντα σίτισης για τα παιδιά μας.