ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Με άρωμα από το παρελθόν πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας η γιορτή για την επέτειο της έναρξης του ξεσηκωμού των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, της 25ης Μαρτίου του 1821.
Τα παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, αγόρια και κορίτσια, έπαιξαν ρόλους, θύμισαν γεγονότα, έκαναν μια πλήρη ιστορική αναδρομή. Οι γονείς και οι γιαγιάδες και παππούδες τους, τους καμάρωσαν γεμάτη συγκίνηση και περηφάνια.
Την ίδια συγκίνηση και περηφάνια οι μαθητές του σχολείου μας πρόσφεραν ανήμερα της 25ης Μαρτίου σ? όλους τους κατοίκους του χωριού που παρατάχθηκαν δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου για να τους χειροκροτήσουν καθώς περνούσαν με βήμα ορθό και ψηλά το κεφάλι, ακολουθώντας τη γαλανόλευκη σημαία που προπορευόταν.
Κατά γενική ομολογία ήταν ένα διήμερο που μας θύμισε, εδώ τοπικά, ανάμεσα στα παιδιά μας, ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
Φωτογραφίες από τον εορτασμό μπορείτε να δείτε στο μενού Φωτογραφίες
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Με πολύ φαντασία και αγάπη.. ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας έφτιαξε και διέθεσε στα παιδιά πολύ όμορφες χειροποίητες λαμπάδες με διάφορα υλικά (κορδέλες, χαντρούλες, κοχύλια, πετραδάκια, αποξηραμένα λουλούδια, χρυσόσκονες?) και πολύ μεράκι. Continue reading
Πλούσιες διακοσμητικά λαμπάδες σε πολύ προσιτή τιμή (μόνο 3 Ευρώ). Όσοι γονείς, νονοί, νονές κ.λ.π. δεν έχουν δει τα όμορφα αυτά χειροτεχνήματα μπορούνε σε συνεννόηση με τις γυναίκες του συλλόγου να τα δούνε και να τα αποκτήσουν.
Άλλωστε με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν τα παιδιά του σχολείου θα πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Με μεγάλο ενδιαφέρον και έντονο θαυμασμό παρακολούθησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας με επικεφαλής τον Υποδιοικητή της να τους εξηγεί (με την υποστήριξη και των νέων τεχνολογιών) μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και απλά λόγια πως μπορούμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις φωτιάς αλλά και πως πρέπει να αντιδρούμε σε περίπτωση αντιμετώπισής της. Continue reading
Ο θαυμασμός των παιδιών έγινε ξέφρενος ενθουσιασμός όταν βγήκαμε όλοι μαζί στην αυλή και αφού οι πυροσβέστες εξήγησαν τι είναι και τι κάνουν όλα τα όργανα και εξαρτήματα του υπερσύγχρονου πυροσβεστικού οχήματος που υπήρχε στην αυλή, φόρεσαν κράνη και έριξαν τα ίδια τα παιδιά νερό με τη μάνικα.
Στη συνέχεια οι πυροσβέστες άναψαν φωτιές και εκπαίδευσαν τους δασκάλους στο πώς να τις σβήνουν χωρίς κίνδυνο, χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του σχολείου.
Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, θα μείνει για χρόνια χαραγμένο στη μνήμη των παιδιών τα οποία αντάμειψαν τους πυροσβέστες μ? ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ο Διευθυντής του σχολείου, το διδακτικό προσωπικό καθώς και όλοι οι μαθητές ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη διοίκησή της για τις σημαντικές γνώσεις που μας παρείχαν και για την πολύτιμη εμπειρία που μας πρόσφεραν.
Κατασκευή στεφανιού κατάθεσης για εθνικές εορτές.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
(Η εργασία έγινε με τους μαθητές της Στ? τάξης
του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας)
ΒΗΜΑΤΑ
1Ο :Δημιουργούμε με άχυρα ένα χοντρό δεμάτι ίσα-ίσα να «χεριάζεται» στις φούχτες μας και αρχίζουμε πυκνά-πυκνά να το δένουμε με ένα σπάγκο.
2ο :Το δεμάτι άχυρο με το σπάγκο δεμένο παίρνει τελικά τη στρογγυλή μορφή και αποτελεί τη βάση του στεφανιού μας.
Η διάμετρός του ενδεικτικά μπορεί να είναι γύρω στους 40 πόντους.
3ο: Κόβουμε σε λωρίδες μια χοντρή σακούλα από super market με φάρδος γύρω στους 15 πόντους και μ? αυτή τυλίγουμε σφιχτά τη βάση του στεφανιού.
4ο: Όλοι μαζί καθαρίζουμε τα φύλλα δάφνης από τα κλαδιά που κόψαμε από τον κήπο και κάποιοι μαθητές τα πιάνουν 3-3 ανοιχτά με συραπτικό για να δημιουργείτε περισσότερος όγκος.
5ο:Ξεκινάει η τοποθέτηση των δαφνόφυλλων πάνω στη βάση του στεφανιού από την κορυφή και προχωρώντας δεξιά και αριστερά ομοιόμορφα και με τις μύτες των φύλλων προς τα πάνω.
6ο :Ετοιμάζουμε δυο πλαστικές ταινίες από πολύ χοντρές σακούλες, μία άσπρη και μία μπλε. Τις κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες (περίπου 20 πόντων) και μήκος τόσο ώστε να κρέμονται από το κάτω μέρος του στεφανιού τουλάχιστον 30 πόντους συν την απόσταση από την κορυφή του στεφανιού.
7ο :Γράφουμε με χρυσό ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα του σχολείου μας . Στη μία ταινία καλό είναι να γράψουμε π.χ.«Δημοτικό Σχολείο» και στην άλλη ταινία «Κουλούρας»
8ο :Με κομμάτι από τη μπλε ταινία δημιουργούμε μία βεντάλια με τη βοήθεια του συραπτικού.
9ο :Τις ταινίες και τη βεντάλια τις τοποθετούμε πάνω στο στεφάνι κεντραρισμένα και με το δυνατό καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
10ο:Το στεφάνι μας είναι έτοιμο προς κατάθεση.
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ’ αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη’
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ’ άνθη.
ΧΕΛΙΔΟΝΑ 2012
Η Χελιδόνα (1 Μαρτίου) πέταξε με το Δημοτικό Σχολείο της Κουλούρας.
Το ανοιξιάτικο έθιμο της Χελιδόνας που μέχρι τη δεκαετία του 1950 ήταν ιδιαίτερα
διαδεδομένο στο Ρουμλούκι, σήμερα σχεδόν έχει σβήσει μετά από μια πορεία
χιλιάδων ετών.
Ακόμη, από την αρχαία εποχή υπήρχε η συνήθεια να τραγουδάνε μικρά παιδιά
τραγούδια, που αναφέρονταν στο γυρισμό των χελιδονιών και την προαναγγελία της
άνοιξης. Τα τραγούδια αυτά ονομάζονταν χελιδονίσματα και όσοι τα τραγουδούσαν
καλούνταν χελιδονιστές.
Τα παιδιά, των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, έβαζαν πάνω σε μια βέργα ένα
ξύλινο ομοίωμα Χελιδόνας, πελεκημένο με μικρό σουγιά από τα ίδια ή
κάποιο μεγαλύτερο. Στη συνέχεια, τύλιγαν γύρω από τη βέργα ένα σπάγκο μήκους
50-60 εκατ. και την τοποθετούσαν μέσα σε ένα καλάμι. Από μία τρύπα πάνω στο
καλάμι έβγαζαν την άκρη του σπάγκου. Όταν κάποιος τραβούσε με δύναμη το
σπάγκο, η βέργα που στηρίζονταν σε κάποιο κόμπο του καλαμιού περιστρέφονταν
και μαζί της περιστρέφονταν και το ξύλινο ομοίωμα του χελιδονιού. Το
περιστρεφόμενο ομοίωμα του χελιδονιού με τις ανοιχτές φτερούγες έδινε την
ψευδαίσθηση ότι πετάει σε όποιον το παρατηρούσε.
Την 1η Μαρτίου επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού τους καθώς και μερικές φορές γειτονικά χωριά, κουβαλώντας το ομοίωμα της χελιδόνας και τραγουδώντας τα χελιδονίσματα. Μαζί τους κουβαλούσαν ένα καλάθι, γεμάτο ως τη μέση με άχυρα. Μέσα σε αυτό τοποθετούσαν την αμοιβή τους από κάθε νοικοκυριό, που ήταν ένα αυγό.
Το τραγούδι που τραγουδούσαν τα παιδιά στην τέλεση του εθίμου της Χελιδόνας
ήταν το εξής:
«Χελιδόνα έρχεται απ? τη Μαύρη Θάλασσα.
Θάλασσα επέρασι τη φωλιά τη μέλησι.
Έκατσι κι λάλησι, έμαθι τα γράμματα,
γράμματα βασιλικά που μαθαίνουν τα παιδιά.
Δάσκαλους μας έστειλι, να μας δώστι πέντι αυγά.
Δε μας δίντι πέντι αυγά, παίρνουμι την κλουσαριά,
να γιννάει κι να κλουσσάει κι να σέρνει τα πουλιά.
Μάρτη ? Μάρτη φλογερέ και Φλεβάρη χιονερέ,
ο Απρίλης ο γλυκύς έφτασι δεν είν? μακρύς.
Τα πουλάκια κελαηδούν τα αρνάκια μας γεννούν.
Έξου ψύλλοι και κουροί και καλοί νοικοκυροί,
μέσα γέλιου κι χαρά κι καλή νοικοκυρά.»
Όλα αυτά τα ανα-βίωσαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας την πρώτη μέρα της Άνοιξης τριγυρίζοντας σ? όλο το χωριό με το χειροποίητο ξύλινο ομοίωμα της χελιδόνας και τα στολισμένα καλάθια τους , πλημμυρίζοντας τους δρόμους του χωριού με τις ολοζώντανες, χαρούμενες φωνές τους και σκορπώντας συγκίνηση και χαρά στους κατοίκους του χωριού που σίγουρα θυμήθηκαν κάτι απ? τα δικά τους παιδικά χρόνια, καθώς φώναζαν στα παιδιά «Μπράβο παιδιά, και του χρόνου»