Προγράμματα

  Μάιος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ   Σεπ »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Monthly Archives: Μάιος 2020

  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ … ΑΣΦΑΛΩΣ!

  Η επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας φιλοξενείται εδώ και ημέρες στα μεγάλα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια (ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 3)  καθώς και στο μεγαλύτερο ειδησειογραφικό κανάλι της χώρας μας (ΣΚΑΊ). Η δράση με τίτλο «Ασφαλώς επιστρέφουμε. Επιστρέφουμε … ασφαλώς!» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Together We Can Do So Much», ένα πρόγραμμα που αντιστέκεται με πείσμα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

  Δείτε εδώ τη φιλοξενία της  ΕΡΤ 1 και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Χριστοφιλέα, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

  https://safeyoutube.net/w/enQI

   

  Δείτε εδώ τη φιλοξενία της  ΕΡΤ 3 και των δημοσιογράφων Θάλειας Ζαγναφέρη, Χάρη Αρβανιτίδη και Έλσας Ποιμενίδου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

  https://safeyoutube.net/w/2rQI

   

  Δείτε εδώ τη φιλοξενία του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

  https://safeyoutube.net/w/XwQI

   

  Ακολουθεί το κείμενο της κας Σμυρνή από το αφιέρωμα της Faretra.info στη δράση του σχολείου μας.

   

  Έξυπνο και χαριτωμένο το σποτάκι που ετοίμασε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα.

  Το συγκεκριμένο σχολείο, βέβαια, έχει αποδείξει μέχρι τώρα, με τις  βραβεύσεις του σε διαγωνισμούς πανελληνίου επιπέδου αλλά και με τις συνεχείς συμμετοχές του σε προγράμματα ERASMUS, την παιδαγωγική ανησυχία που το χαρακτηρίζει, οδηγώντας το σε πρωτότυπες και γόνιμες πρακτικές.

  Σε λίγες μέρες τα παιδιά του Δημοτικού καλούνται να επιστρέψουν κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, που εγκυμονούν ένα σωρό δυσκολίες και γι’ αυτά και για τους δασκάλους τους.

  Το σποτάκι που καλεί στην επιστροφή, στους ήχους της «Άνοιξης» του Βιβάλντι, αποτυπώνει τα δροσερά αθώα παιδικά πρόσωπα και τους δεσμούς που έχουν με το σχολειό τους, προκειμένου να επανέλθουν ομαλά, κατανικώντας το φόβο.

  Με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και δίνονται απόλυτα κατανοητά με τη μορφή παιχνιδιού, η λέξη «ασφαλώς», με τη σημασία του οπωσδήποτε, αλλά και με την έννοια της ασφάλειας, είναι το κλειδί της φυσιολογικής και αβίαστης επανόδου.

  Καλή επιστροφή, λοιπόν, στο σχολείο στους μικρούς μαθητές και στους δασκάλους τους!

   

  —————————-

  Συντελεστές δημιουργίας
  Κείμενο- σκηνοθεσία: Σοφία Παυλίδου (εκπαιδευτικός)
  Λήψη εικόνας, ήχου – Μουσική Επιμέλεια : Στέφανος Κατσαβός (Α.Π.Θ. Τμήμα Μουσικών σπουδών)
  Στους ρόλους, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας
  Γενική φροντίδα-οργάνωση: Σοφία Αναγνώστη (εκπαιδευτικός)

  «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ , ΑΣΦΑΛΩΣ!»   

  https://drive.google.com/open?id=1gkuRqIKaVxsC7EclcNbEDGn0Zconr9fr

  (πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να δείτε το σποτάκι μας)

   

  Με αίσθημα ευθύνης και άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των σχολείων, έγκαιρα φροντίσαμε και δημιουργήσαμε συνθήκες ισονομίας στους μαθητές μας (προμήθεια υπολογιστών σε όσους δεν είχαν) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία λειτούργησε, αναπάντεχα, καλά.

  Σήμερα, θέλοντας να εκφράσουμε την επιθυμία και τη λαχτάρα των μαθητών μας για επιστροφή, ετοιμάσαμε ένα σποτάκι με τους κανόνες επιστροφής, δίνοντας τον τίτλο

  «Ασφαλώς κι επιστρέφουμε   (συναίνεση)

  επιστρέφουμε , ασφαλως!»     (ασφάλεια).

  Συντελεστές δημιουργίας

  Κείμενο- σκηνοθεσία: Σοφία Παυλίδου (εκπαιδευτικός)

  Λήψη εικόνας, ήχου – Μουσική Επιμέλεια : Στέφανος Κατσαβός (Α.Π.Θ. Τμήμα Μουσικών σπουδών)

  Στους ρόλους, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

  Γενική φροντίδα-οργάνωση: Σοφία Αναγνώστη (εκπαιδευτικός)

   

   

   

   

  Η γνώριμη στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, συγγραφέας και αστυνομικός «μιλάει» για τον“Μικρό Covid 19”

  Παρακολουθήστε το απολαυστικό και συνάμα διδακτικό animation:  εδώ

  Όμορφο και αισιόδοξο ξάφνιασμα από τη συγγραφέα και αστυνομικό κα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, μια συγγραφέα γνώριμη στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, αφού το βιβλίο της «Μια ζαχαρένια συνταγή» , μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης, φιλοξενήσαμε και παρουσιάσαμε στον Δεκέμβρη των παραμυθιών, τα περασμένα Χριστούγεννα (2019).

  Στον ελεύθερο χρόνο της βοηθάει τους μικρούς ήρωές της να φέρνουν σε πέρας τις ζαχαρένιες ή αλμυρές αποστολές τους.

  Η νέα της αποστολή της αφορά τον “Μικρό Covid 19” με σκοπό να οδηγήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία γνώσης και να συνηδειτοποιήσουν, όσο αυτό είναι δυνατό για τα παιδιά, τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης κανόνων υγιεινής και προφύλαξης..

  Σε συνεργασία με άλλους τέσσερις καλλιτέχνες (την αστυνομικό – γραφίστρια Μαριλένα Γκιρλέμη, τον cinematographer Γιώργο Μυλωνά και τους ηθοποιούς Βούλα Κώστα και Πάνο Κλάδη) προσπάθησαν να μεταδώσουν τη σπουδαιότητα του μηνύματος της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ομαδικής εργασίας και της συλλογικής προσπάθειας..  Σημαντική, ωστόσο, ήταν και η συμβολή της παιδαγωγού Τότας Αρβανίτη – Παπαδοπούλου, που επιμελήθηκε του έμμετρου κειμένου

  “Ο Μικρός Covid 19” είναι ένα βίντεο κινούμενης εικόνας που περιστρέφεται γύρω από τον κορονοϊό. Απλό και καθαρό. Σκληρό αλλά και γεμάτο ελπίδα, ώστε ένα παιδί προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της άγνωστης, μέχρι σήμερα, δύναμης που μας ώθησε και μας ωθεί μακριά από ό,τι θέλουμε να κάνουμε και του συναισθήματος του φόβου που έγινε κοινό για όλους μας, τονίζοντας παράλληλα τις όμορφες μέρες που θα ξανάρθουν.

   

  Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας κρατά ανοιχτό το παράθυρο στη Νέα Γνώση, τη Νέα Πρόκληση, την Ελπίδα, την Αισιοδοξία, τη Χαρά …

  Νὰ κριθεῖ κάθε Ἄνοιξη ἀπὸ τὴ χαρά της

  ἀπὸ τὸ χρῶμα του τὸ κάθε λουλούδι

  ἀπὸ τὸ χάδι του τὸ κάθε χέρι

  ἀπ᾿ τ᾿ ἀνατρίχιασμά του τὸ κάθε φιλὶ».

   

  … Απ’ το χαμόγελό του κάθε μαθητής,

  Απ’ την προσφορά του κάθε δάσκαλος,

  Απ’ την αγκαλιά του κάθε σχολείο …

   

  Σε μια περίοδο που η σιωπή και η ερημιά πέφτει βαριά στις αυλές και τις αίθουσες των σχολείων, σε μια περίοδο που όλοι κολυμπάμε στα  αχαρτογράφητα νερά της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και της ψηφιακής μας ενηλικίωσης, σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει την αυριανή μας ημέρα, τόσο σε επίπεδο ατομικό, όσο και συλλογικό (εδώ και εκπαιδευτικό), το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με το έμπα του Μαγιού, πλημμύρισε χρώματα αισιοδοξίας και ελπιδοφόρας διάθεσης. Ο λόγος;

  Μια εξαιρετική στιγμή τιμής και αναγνώρισης του έργου που παράγει, εδώ και 8-9 χρόνια, στα πλαίσια των συμμετοχών του στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+αλλά και των προσπαθειών που καταβάλει με αμείωτο ρυθμό, ευαισθησία  και σταθερή προσήλωση, ως προς την συμπερίληψη στις εκπαιδευτικές του διαδικασίες, όλων των μαθητών του, χωρίς καμιά εξαίρεση. Και εξηγούμε:

  Τρία Πανεπιστήμια από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (UNIVERZITA KARLOVA στην Πράγα- Τσεχία,  RUHR-UNIVERSITAET BOCHUM , της Πανεπιστημιούπολης BOCHUM- Γερμανία,  ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI, στη Θεσσαλονίκη –Ελλάδα), καθώς και ένα εξειδικευμένο Ινστιτούτο διαστημικών και δορυφορικών ερευνών και εφαρμογών (Geo Smart Decisions Ltd– στο Ηνωμένο Βασίλειο-Ουαλία)  ξεκίνησαν μια εξαιρετική συνεργασία η οποία στη συνέχεια πήρε τη μορφή σύμπραξης και κατάθεσης πρότασης Erasmus+ με τίτλο:  «Earth Observation for Education», και στην οποία συμπεριέλαβαν και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας ως ισότιμο εταίρο.

  Το σχολείο μας, το μόνο και πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για  τρία ολόκληρα χρόνια, θα αποτελέσει πηγή παραγωγής και πεδίο υλοποίησης καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών μέσα σε πλαίσια που θα προσδιορίζονται από τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης  STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά)  Μάλιστα, στο δικό μας εξειδικευμένο ρόλο, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στο παραπάνω σχήμα κι ένα Α (art), μετατρέποντάς το σε STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά).

  Τη σύμπραξη συμπληρώνουν τρία ακόμη επιλεγμένα ευρωπαϊκά σχολεία, δευτεροβάθμιας, όμως , εκπαίδευσης (Ysgol Bro Hyddgen , United Kingdom -secondary level, Zakladni a Materska skola,Praha 6, Bila, Czech Republic -secondary level, & Willy-Brandt-Gesamtschule, Germany -secondary level) .

  Η πρόταση κατατέθηκε στο British Council, in partnership with Ecorys UK – British Council και η βαρύτητα και η εμπειρία των συμμετεχόντων σε ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα καθώς και η αρτιότητα της αίτησης-πρότασης καθιστούν την έγκρισή της δεδομένη, ώστε από την ερχόμενη σχολική χρονιά, Κοροναϊού θέλοντος, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας να γευτούν πρωτόγνωρες εμπειρίες σε ένα πρόγραμμα  Erasmus+, διαφορετικό απ’ όσα βιώσαμε έως τώρα και με περισσότερες και απαιτητικότερες προκλήσεις.

  Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί ιδιαίτερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τους υπεύθυνους συμμετέχοντες,  στο πρόγραμμα, καθηγητές, κους Ευστράτιο Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια βίου Μάθησης, Αντώνιο Μουρατίδη, καθηγητή γεωχωρικών και διαστημικών θεμάτων, στη Σχολή Γεωλογίας του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, Νικόλαο Λαμπρινό, Καθηγητή Διδασκαλίας Γεωγραφίας, και Διευθυντή Εργαστηρίου Ψηφιακής Ανάλυσης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού καθώς και Διευθυντή του Τομέα Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών  στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,.

  Τέλος, αλλά όχι τελευταία, ευχαριστεί την κα Μάρθα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Κοινωνικού αποκλεισμού, με ειδίκευση στην Ιστορία και τη θεωρία της Τέχνης, του  Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. για την εξαιρετική τιμή να προτείνει τη συμμετοχή μας και  τελικά να μας συμπεριλάβουν στο τελικό έργο.