Προγράμματα

    Νοέμβριος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2019

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

    Θυμάστε την απόπειρα κινηματογραφικής παραγωγής των μαθητών της Στ΄ τάξης 2018-19 και την πετυχημένη περσινή πορεία της, στα πλαίσια του 9ου Διεθνή μαθητικού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Δημητριάδου Χριστίνα ; «Ο Κολοκυθοκλέφτης», (πιέστε τον κόκκινο τίτλο για να δείτε την ταινία) αυτός ήταν ο τίτλος της μικρής μας ταινίας, επιλέχτηκε για να προβληθεί στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Camera Zizanio και του Φεστιβάλ Ολυμπίας, από τις 30/11 έως στις 7/12 του 2019, στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που διοργανώνεται στον Πύργο Ηλείας, εδώ και 19 χρόνια.

    Πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά το πρόγραμμα της Camera Zizanio 2019!

    Με 241 ταινίες από 48 χώρες και όλες της ηπείρους η 19η Camera Zizanio έρχεται να δώσει την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο.

    Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα επελέγησαν από δυο χιλιάδες και πλέον συμμετοχές. Πολύ δύσκολη η επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών!

    Ταινίες από σχολεία 32 ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία κ Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουκρανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σκοτία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία και 16 χωρών απ’ όλο τον κόσμο (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα,Λίβανος, Μεξικό, Μπαγλαντές, Oμάν, Φιλιππίνες).

    Μεγάλη τιμή και ξεχωριστή διάκριση αποτελεί η επιλογή και συμμετοχή του  Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας σ’ αυτή την, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, διοργάνωση.

    (Υπενθυμίζουμε ότι η ταινία εξασφάλισε την προβολή της από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής στην παρούσα τηλεοπτική σεζόν).

    Συγχαρητήρια, για μια ακόμη φορά, σε όλους τους συντελεστές της ταινίας.

     

    Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Ημερίδα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Σχεδίων Erasmus+ , Στρατηγικών Συμπράξεων & Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων ΚΑ229 Θεσσαλονίκη, Ξενοδοχείο ΜΕΤ, στις 8/11/2019

     

    Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού-ΙΚΥ για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη Ημερίδα για τη διαχείριση και παρακολούθηση Σχεδίων Συμπράξεων Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων της Βασικής Δράσης 229 του Προγράμματος Erasmus+ «Στρατηγικές συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων».

    Το πλαίσιο της Ημερίδας έθεσαν με τον χαιρετισμό τους, τόσο ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΚΥ, κος Κυριάκος Αθανασίου  όσο και ο Γενικός Διευθυντής του κος Αθανασόπουλος Φώτιος, ενώ την εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας έκαναν η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών, IKY, Δρ. Ειρήνη Ντρούτσα και η Μαρία Ξαρχουλάκου, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΙΚΥ.

    Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν αναλυτικές παρουσιάσεις από στελέχη του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης – Υπεύθυνοι Σχεδίων ΚΑ2 , (Γεωργία Κελαϊδή , Τάσος Μπάρμπας , Κατερίνα Τσιρογιάννη) οι οποίες είχαν ως στόχο την ορθή, αποτελεσματική και σύννομη διαχείριση των σχεδίων, αλλά και την πλήρη ενημέρωση των δικαιούχων φορέων για τους κανόνες του προγράμματος.

    Η ημερίδα ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με διαχειριστικά ζητήματα από τους εκπροσώπους των δικαιούχων φορέων και την παροχή διευκρινιστικών απαντήσεων από τα στελέχη του IKY.

    Στο περιθώριο της συνάντησης ο Διευθυντής του Σχολείου είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει, να καταθέσει προβληματισμούς και να πάρει απαντήσεις από τους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ., καθώς επίσης και να συνεργαστεί να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες με ανθρώπους, όπως το Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, κο Δημήτρη Χλεμέ, τη Διευθύντρια του δημοτικού Σχολείου Πλατέος, κα Μαρία Ταχτσόγλου …), ανθρώπους που παλεύουν, όμοια κι αυτοί,  για μια καλύτερη εκπαίδευση με όχημα τα προγράμματα Erasmus+.

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ TOY I.K.Y. ΓΙΑ ΤA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+, ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ.

    Σε μια ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα Ενημέρωσης του Ι.Κ.Υ., που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καστοριάς, ήταν παρόν το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

    Η Ημερίδα Ενημέρωσης αφορούσε τα Προγράμματα Erasmus+ στους τομείς της Σχολικής Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

    Την έναρξη της ημερίδας έκανε η κα Ειρήνη Ντρούτσα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων, Διεθνών Υποτροφιών, Ι.Κ.Υ., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας, κος  Θ. Μαρδίρης.

    Το λόγο πήρε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ι.Κ.Υ., κα  Μαρία Ξαρχουλάκου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Erasmus+: Πρόσκληση για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα».

    Η κα Ντρούτσα και η κα Ξαρχουλάκου, αμέσως μετά, κάλεσαν στο βήμα τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κο Κατσαβό, για να κάνει μια σύντομη αναφορά στις εμπειρίες και τα αποτελέσματα της πολύχρονης συμμετοχής του ίδιου και του σχολείου που διευθύνει, στα προγράμματα Erasmus+.

    Στη συνέχεια, ακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από στελέχη πρώτης γραμμής του Ι.Κ.Υ. (κα Μπάκα, κος Γαϊτανίδης, κα Κελεπούρη), οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στις μαθησιακές κινητικότητες προσωπικού (ΚΑ1), όσο και στις Σχολικές Συμπράξεις (ΚΑ2)., ενόψει της περιόδου προετοιμασίας και κατάθεσης αιτήσεων για νέα προγράμματα.

    Για μια ακόμη φορά, οι άνθρωποι του Ι.Κ.Υ. απέδειξαν την έγκυρη γνώση και πλούσια εμπειρία τους στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και τη βαθιά  ανθρώπινη διάθεση, ευαισθησία και ικανότητα ενσυναίσθησης που τους διακρίνει, ώστε να κατανοούν και να μπαίνουν εύκολα στη θέση του άλλου (του άπειρου, του αγχωμένου, του προβληματισμένου … εκπαιδευτικού που όσο θέλει, άλλο τόσο φοβάται την εμπλοκή του στον μαγευτικό κόσμο του Erasmus+).

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, όλοι εμείς, αισθανόμαστε  μεγάλο το βάρος της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν οι άνθρωποι του Ι.Κ.Υ. και τη δυνατότητα  που μας προσφέρουν προβολής του Erasmus+ έργου μας και των αποτελεσμάτων του. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η εμπιστοσύνη μας οπλίζει με εκείνο το απαραίτητο ¨δημόσιο¨ κουράγιο , ώστε να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο, να τοποθετούμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα, πολύ περισσότερο από το μπόι μας, «στρατευμένοι» στην ¨Ιδεολογία Erasmus ¨, προς όφελος του Σχολείου, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του συνόλου της τοπικής κοινότητας, όλων αυτών, δηλαδή, των παραγόντων, που τα Προγράμματα Erasmus+ αποτέλεσαν τη συγκολλητική ουσία και τους ένωσαν σε μια συλλογική πορεία επιτυχίας που , αισίως, διανύει τον όγδοο χρόνο της.

    Ημερίδα για τη συνεργασία μεταξύ σχολείου –οικογένειας

    Η συνεργασία σχολείου – οικογένειας συμβάλλει στην προσαρμογή, την ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση και τέλος στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Για το λόγο αυτό, γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας και γόνιμης συνεργασίας μέσα από την ενημέρωση και το διάλογο.

        Ένας τέτοιος δίαυλος επικοινωνίας επιχειρείται να ανοίξει, χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, κα Παπαγεωργίου Αικατερίνη.

    Σ’  αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών η πρώτη συνάντηση με θέμα τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας την Τετάρτη 30/10/2019 και ώρα 5.00΄μ.μ., στον Πολυχώρο «ΕΡΙΑ» στη Νάουσα.

    Στην εκδήλωση ομιλήτριες ήταν η ίδια η κα Παπαγεωργίου καθώς και η ειδική παιδαγωγός, κα Βίκυ Τσιρώνα.

    Δυο πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και τους αναλογεί μερίδιο της θετικής του πορείας.

    Η επιτυχία της εκδήλωσης και το ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι ομιλήτριες στο κοινό, αποδεικνύεται τόσο από την άρνηση του κοινού να λήξει η συνάντηση (με τις συνεχείς ερωτήσεις τους), όσο και από το γεγονός ότι  το ίδιο το κοινό «απαίτησε» την επανάληψη της συνάντησης αυτής με εμπλουτισμό θεμάτων.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη, τόσο γιατί εκτιμά αφάνταστα τις δυο ομιλήτριες-συνεργάτες του, όσο και γιατί αυτές οι συναντήσεις ταυτίζονται με τις επιδιώξεις και τη στοχοθεσία του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Together We Can Do So Much”.