Προγράμματα

    Φεβρουάριος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν   Μαρ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Φεβρουάριος 2022

    Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ … (Ν. Βρεττάκος)

     
    “ … να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαί …”
     
    Βάρναλης (με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη) και Ελύτης (με το παρακάτω κείμενο) μας θυμίζουν ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του Κόσμου … η άλλη πλευρά της Ευρώπης …
     
    https://video.link/w/WIOcd (Κ. Βάρναλης – ποίηση)
     
    « … Ω να μπορούσανε, λέει, και τα οργανωμένα κράτη να διαμορφώσουν μια δημόσια ζωή με νόμους σαν αυτούς που διέπουν το άτομο. Να επιφοιτούσε στα κοινά η ψυχή, και μια διαταγή του υπουργείου Υγείας να ξαπόστελνε στα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων όλες τις πενταροδεκάρες των συμφερόντων, για να βγουν έστω και λίγα γραμμάρια ομορφιάς. Να έπαιρνε πότε πότε η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τις προεκτάσεις που παίρνει ένα δάκρυ όταν διαθλά τις αθλιότητες όλες κι απομένει να λάμπει σαν μονόπετρο.
    Κοντολογίς, να μπορούσαν και τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουνε για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά απ’ το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων…». Ο. Ελύτης
     
    (Μια σχολική ιστοσελίδα, δεν κάνει μια τέτοιου είδους ανάρτηση για να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά για να σταθεί από την πλευρά της Ζωής, της Ελευθερίας, της Αυτοδιάθεσης, της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας). Η Δ/νση του σχολείου.

    ΤΟ Ι.Κ.Υ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΗ ¨ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS, 2021-2027¨ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε μια σημαντική επιτυχία του σχολείου μας. Το Ι.Κ.Υ  (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+) απένειμε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ τη ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης. H ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2027.

    Η Διαπίστευση απονεμήθηκε μετά από αυστηρή αξιολόγηση της αίτησής μας που υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου μας, τον περασμένο Οκτώβρη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για Διαπίστευση-Call 2021 Round 1 KA1, στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης.

    Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, θα έχει απλουστευμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, έως και το 2027, προκειμένου να υλοποιεί επιμορφωτικές και διδακτικές-μαθησιακές δράσεις Erasmus. Στόχος τους θα είναι η διεθνοποίηση του οργανισμού, η υιοθέτηση διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων στην σχολική, εκπαιδευτική πραγματικότητα, η ανάπτυξη γλωσσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων, η εμφύσηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τέλος, η δημιουργία ενός σχολείου πιο δημιουργικού και ελκυστικού, ενός σχολείου που θα φέρει ξανά τους μαθητές, ενεργούς στα θρανία, μετά την αναταραχή και αποδιοργάνωση που προκάλεσαν οι συνθήκες της πρωτόγνωρης πανδημίας.

    Ειδικότερα στα πλαίσια της στοχοθεσίας μας και της στρατηγικής μας ανάπτυξης, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, μέσα από μετακινήσεις, ταξίδια συμμετοχές σε σεμινάρια και επιτόπου διδασκαλίες σε εγκεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, θα συνεργαστούν, θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές, θα μεταφέρουν και θα λάβουν τεχνογνωσία, εμπειρίες, πρακτικές, και προτάσεις για ψηφιακές μεθόδους, εργαλεία και τεχνικές που αφορούν στην παροχή Διαδικτυακής Εκπαίδευσης, θα επιμορφωθούν και θα εντάξουν στην καθημερινή σχολική και όχι μόνο, ζωή τους τις ήπιες δεξιότητες (προσανατολισμός του εκπ/κού μας συστήματος: βλέπε, εργαστήρια δεξιοτήτων) με στόχο την προαγωγή της μάθησης και της γνώσης καθώς επίσης, και θα ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη μέσω της εξασφάλισης διαπολιτισμικής επάρκειας και ετοιμότητας.

    Με άλλα λόγια, θα εφοδιαστούν με σύγχρονα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα πολλά θέματα και προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες σαν του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού.

    Η απονομή της Διαπίστευσης Erasmus επιβεβαιώνει ότι το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει καταρτίσει σχέδιο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξής του και αποτελεί τρανή απόδειξη αναγνώρισης της σταθερής και μακροχρόνιας ευρωπαϊκής πορείας του, (σχεδόν 10 χρόνια υλοποίησης σχεδίων Erasmus), που στόχο έχει την συμπόρευσή του με οτιδήποτε πιο σύγχρονο και καινοτόμο εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα.

    Η Διεύθυνση του σχολείου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια ένα μεγάλο ¨ευχαριστώ¨ σε όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτή τη μεγάλη πορεία, επισφράγιση της οποίας αποτελεί η απονομή της Διαπίστευσης Erasmus:

    Στους εκπαιδευτικούς του,

    Στους μαθητές του και στις οικογένειές τους, που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους,

    Στο Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων,

    Στην τοπική κοινότητα και τους κατοίκους του χωριού μας, που μας συμπαραστέκονται,

    Στη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης και στην Υπεύθυνη Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου (3ο ΠΕΚΕΣ) για την κάθε μορφής συμπαράσταση, διευκόλυνση και παιδαγωγική επίβλεψη,

    Στις Δημοτικές αρχές, στον ίδιο το Δήμαρχο, που βρίσκονται πάντοτε πλάι μας και ενεργά,

    Στο Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και στους ανθρώπους του, για την συνεχή στήριξη και καθοδήγηση που μας παρέχει.

                                                                                  Ο Διευθυντής του Σχολείου

                                                                                     Δημήτρης Στ. Κατσαβός

    Σχολική Ψυχολόγος στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

    Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

    Κάθε Τετάρτη μεταξύ των ωρών 08:30-12:30 βρίσκεται στο σχολείο μας ψυχολόγος.                                 

    Η ψυχολόγος, εκτός απ’ τις συνολικές-ομαδικές υπηρεσίες που προσφέρει σε επίπεδο τάξης ή συλλόγου διδασκόντων, θα παρέχει ατομική ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και γονείς που το επιθυμούν. Αυτό μπορεί να γίνεται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου, ώστε έγκαιρα να προσδιορίζεται ένα ραντεβού, ώστε να προσαρμόζεται, ανάλογα, το σχολικό πρόγραμμα της ψυχολόγου στο σχολείο.

    Στην περίπτωση ατομικής (διά ζώσης) συνάντησης με γονιό θα γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. (επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test).

     Όποιος το επιθυμεί μπορεί να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα (mail@dim-koulour.ima.sch.gr)

    ή να καλέσει τηλεφωνικά (2331097278) στο σχολείο ώστε να προγραμματίσει ένα ραντεβού.

    Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης (την προμηθεύεστε από τη διεύθυνση του σχολείου ή πατώντας στο παρακάτω σχετικό σύνδεσμο και την εκτυπώνετε), με την οποία συναινείτε για την συνάντηση αυτή είτε πρόκειται για μαθητή είτε για γονιό.

     Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την λειτουργία της ψυχολόγου στο σχολείο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

    Ο Δ/ντής Δημήτρης Κατσαβός

    Yπεύθυνη δήλωση

     

    EO4Edu : 6η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ / Συμμετοχή-εμπλοκή της τοπικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στις διαδικασίες παραγωγής του Geo Art (Τέχνη με βάση δορυφορικές εικόνες).

    Πραγματοποιήθηκε η 6η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation For Education”.
    Η συνάντηση ξεκίνησε με έναν αέρα αισιοδοξίας για την μετά-covid εποχή, αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε την επόμενη εαρινή, δια ζώσης, συνάντησή μας, στην Πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, στα τέλη Μαρτίου.
    Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν την παραγωγή των 7 πνευματικών αποτελεσμάτων, κατατέθηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των σχολείων, από την προηγούμενη συνάντηση τους, ενημερώθηκαν οι εταίροι για τις φόρμες αξιολόγησης των ψηφιακών εργαλείων και των διαδικασιών που, άμεσα, θα συμπληρωθούν από όλους (εκπαιδευτικούς και μαθητές).
    Ο συνεργάτης του σχολείου μας, Μουρατίδης Αντ., καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την πορεία του πνευματικού αποτελέσματος (Geo Art), του οποίου, την ευθύνη σχεδιασμού και παραγωγής έχουν από κοινού το Α.Π.Θ. (Κα Ιωαννίδου Μ., Μουρατίδης Αν.) και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
    Στα πλαίσια αυτής της υλοποίησης υπάρχει μια φόρμα μέσω της οποίας μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει (στοχεύοντας στην εμπλοκή και συμμετοχή της τοπικής (γονείς, φίλοι του σχολείου, κάτοικοι του χωριού και του Δήμου μας), αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέσα από τη συγκεκριμένη φόρμα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε όποιες δορυφορικές φωτογραφίες μας αρέσουν ώστε στη συνέχεια οι περισσότερο επιλεγμένες να μετατραπούν, μέσα από διαδικασίες παιδαγωγικές και τεχνικές που συνδυάζουν επιστήμη και τέχνη, σε έργα τέχνης. Η φόρμα ανοίγει και συμπληρώνεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
    Μην ξεχάσετε, στο τέλος να πατήσετε: Υποβολή.

    ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Υπό τη βαριά σκιά του περιστατικού οπαδικής βίας που κατέκλυσε ως πρώτη είδηση τα κανάλια της τηλεόρασης και απασχόλησε, ελπίζουμε όχι στιγμιαία και υποκριτικά, ακόμη και τη Βουλή της χώρας, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας (Β΄,Γ΄ & Ε΄ τάξη), συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά βιωματική δράση με στόχο την επαφή με τον κόσμο των συναισθημάτων, τη γνωριμία και αναγνώριση αυτών, τη διαχείρισή τους, την ¨ανίχνευσή¨ τους στο πρόσωπο των άλλων, των μελών της οικογένειας , των φίλων, των συμμαθητών, απέναντι στον βομβαρδισμό ειδήσεων από την τηλεόραση κ.λ.π. καθώς και τη δυνατότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασής τους.
    Συναισθήματα που ταυτίζονται με εικόνες, με βλέμματα, με περιστάσεις καθημερινές, με την αγάπη, τη χαρά, το θάρρος, τον ενθουσιασμό αλλά κυρίως για τα αρνητικά συναισθήματα, την ανησυχία, το φόβο, το θυμό…
    Όλοι μαζί … μια ενωμένη κραυγή διαμαρτυρίας για την τόσο αποτρόπαιη πράξη από ένα νεαρό παιδί προς ένα , επίσης νέο άνθρωπο.
    Με παιχνίδια της γλώσσας (στοργή – οργή …), με παντομίμα (εγώ στη θέση του άλλου) με ζωγραφική και λόγο, ακούμπησαν χρώματα και λέξεις σε διάφορα σημεία της γεωγραφίας του ανθρώπινου σώματος, όπως το αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι μαθητές (φόβος/γκρι/ στη θέση της καρδιάς, αλλά στην ίδια θέση και το κόκκινο της αγάπης …).
    Θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς των τάξεων για την προετοιμασία και υλοποίηση της δράσης καθώς και στην Ψυχολόγο του σχολείου μας για την καθοδήγηση, υποστηρικτική στάση και υπεύθυνη προετοιμασία διαχείρισης των καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν σε μια τέτοια δράση και με ένα τόσο φορτισμένο γεγονός.
    Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και ψυχολόγου ήταν υποδειγματική και ταυτόχρονα επιχείρημα της αξίας και της χρησιμότητας που έχει η στελέχωση των σχολείων και με άλλες ειδικότητες.