ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ . ΜΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ 8ης ΤΟΜΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Τι είναι μικροοργανισμοί και πως μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας;
Τι είναι μικρόβια, υιοί, μύκητες, ποιοι απ’ αυτούς μας ωφελούν και ποιοι μας βλάπτουν?
Πως αντιμετωπίζει ο οργανισμός μια εισβολή ενός μικροοργανισμού και με ποιους μηχανισμούς τους αποβάλλει?
Πώς μεταδίδονται οι υιοί και τα βακτήρια από σώμα σε σώμα και πως μπορούμε να προστατευτούμε?
Ξέρουμε άραγε ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών ή τόσα χρόνια το κάνουμε λάθος?
Αυτά κι άλλα πολλά έμαθαν, σήμερα, οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου μας, υποσχόμενοι πως από δω και πέρα θα είναι πιο προσεκτικοί στην καθημερινή τους υγιεινή!
Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Αντωνιάδου Ελισάβετ, παιδίατρο, και Τζιάτζιου Άννα, νοσηλεύτρια, της 8ηςΤΟΜΥ Βέροιας, για την λεπτομερή ενημέρωση και βιωματική παρουσίαση.
ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, Κου ΠΑΥΛΟΥ ΠΥΡΙΝΟΥ
Μια από τις πιο συγκινητικές και παρηγορητικές στιγμές της θητείας μου, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, είχα την τύχη να ζήσω αυτές τις μέρες.
Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, μια ενθουσιώδη έκφραση συγχαρητηρίων για το έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο σχολείο και μια επιθυμία άμεσης, δια ζώσης συνάντησης, από τον ευπατρίδη της πόλης μας, κο Παύλο Πυρινό, το δάσκαλο, τον άνθρωπο των Γραμμάτων, το συγγραφέα, αυτόν που συνέβαλε, όσο ελάχιστοι, στη γνώση της Τοπικής μας Ιστορίας.
Τον συνάντησα στο Βιβλιοπωλείο ¨Πυρινός¨, ευθυτενή, αειθαλή και με νεανική αύρα στη ματιά και τα λόγια του.
Ο λόγος συνάντησης; Να πληροφορηθεί με λεπτομέρειες για το πολυεπίπεδο έργο του σχολείου, να δηλώσει τον ενθουσιασμό του «για την ίδρυση, τα εγκαίνια και τη διευρυμένη λειτουργία της Βιβλιοθήκης του Σχολείου» καθώς επίσης και να εκφράσει τα «συγχαρητήρια προς τη Διεύθυνση του σχολείου, για την πολύ σημαντική και αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία», τονίζοντας πως « η ίδρυση και λειτουργία Βιβλιοθήκης παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της παιδείας και αποτελεί κέντρο πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης του τόπου».
Και ως έμπρακτη υποστήριξη προς αυτή την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του, χάρισε έναν σημαντικό αριθμό πολύτιμων βιβλίων, τόσο με το δικό του πλούσιο συγγραφικό έργο, όσο και άλλα, ιδιαιτέρως χρήσιμα έργα που θα ενισχύσουν την θεματική ενότητα της Τοπικής Ιστορίας και όχι μόνο.
Η Διεύθυνση του Σχολείου εξέφρασε τις ευχαριστίες της και τον βαθύτατο σεβασμό της προς το πρόσωπο του κου Πυρινού, προς το έργο του και τη μεγάλη του προσφορά στον τόπο, δηλώνοντάς του ότι «από σήμερα η Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας γίνεται πλουσιότερη, τόσο ποσοτικά αλλά , κυρίως ποιοτικά και θεματολογικά και επίσης, εμείς, οι ¨στρατευμένοι¨ στην προτροπή του Σεφέρη ¨λίγο ακόμα να σηκωθούμε , λίγο ψηλότερα¨ περισσότερο δυνατοί και αποφασισμένοι.
ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ!
(Παραμονή των Φώτων στη φιλόξενη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, συντροφιά με τα «καλικαντζαράκια»)
Ένας χαμός. Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Να ανακατέψουν τα βιβλία της Βιβλιοθήκης, να ανεβούν στα ράφια, να παραμερίσουν τους υπολογιστές, να φάνε τα τελευταία κομμάτια πίτσας, να πιούν το αναψυκτικό τους (κι ας τα απαγορεύει όλα αυτά ο Διευθυντής), να κλέψει ο ένας την ουρά του άλλου, να ανακατώσουν το αλεύρι, την άχνη, να ψάξουν για καραμέλες κρυμμένες, να γεμίσουν τον τόπο ¨χιόνι¨, αφού ο καιρός δεν ξέρει τι του γίνεται και κυκλοφορούμε , με αντιηλιακό, Γενάρη μήνα …
Τους παρακολουθώ προσεκτικά και αθόρυβα, και τους αφήνω. Πως θα μπορούσα αλλιώς; Το αξίζουν! Γιατί και φέτος ήταν μια χρονιά σπουδαία. Για αυτά και χάρη σ’ αυτά. Ακόμη, μια χρονιά σπουδαία για το σχολείο μας. Με δημιουργίες, με βραβεία, με χαρές και διασκέδαση, με ταξίδια, με φιλοξενίες, με ευκαιρίες και ερεθίσματα, με χαμόγελα, με χρώματα κι αρώματα, με αγάπη, κατανόηση και αποδοχή για το διαφορετικό, με συγγραφείς και ιστορίες, με βιβλιοθήκη και κήπο, με πνευματική και χειρωνακτική εργασία.
Κι όλα αυτά απ’ τα «καλικαντζαράκια» μας.
Ναι, ναι, τα ξαδερφάκια αυτών των άλλων, που απόψε, άρον άρον, τα μαζεύουν και φεύγουν.
Αυτών των άλλων που και φέτος, όπως μας ¨είπαν¨ οι κούκλες-κυρίες μας, Σοφία και Μαρία – (Γιαγιά και παππούς) «έκαναν σκανταλιές, έφεραν ανακατωσούρες. Αναστάτωσαν με τις ζαβολιές τους τα Χριστούγεννα, μαγάρισαν τα λουκάνικα, τα γλυκά, την αφθονία των ανθρώπων».
Τρέχουν πανικόβλητα, να προλάβουν τη μοναδική στιγμή που η γη θα ανοίξει, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ίσα ίσα μέχρι το ξημέρωμα θα πρέπει όλα να έχουν τακτοποιηθεί…
Αλλιώς, ¨΄Αύριο τα Φώτα κι οι Αγιασμοί …¨ με την αγιαστούρα του ο παπάς …θα τους εξαφανίσει τελείως!
Ίσα που προλαβαίνουν …
Τι άραγε θα έχουν να πουν στους γεροντότερους που άφησαν πίσω τους και τους περιμένουν;
Πώς να τους φάνηκε, φέτος, η γη; Με τις φωτιές και τις πλημμύρες, με τις αλλοπρόσαλλες θερμοκρασίες;
Πώς να τους φάνηκαν οι άνθρωποι; Με τους πολέμους, τους σκοτωμούς, με τη βία, τη μοναξιά, με την εγκατάλειψη και τη φτώχεια;
Του Χρόνου, καλικαντζαράκια μας, ας ευχηθούμε να πάρουν Φώτιση οι άνθρωποι, ν’ αλλάξουν ρότα, να πορευθούν ¨εν ειρήνη¨ εντός και εκτός τους.
Εμείς, πάντως, κάναμε το Σταυρό μας …
Καλό σας ταξίδι αγαπημένα μας καλικαντζαράκια και καλή μας αντάμωση και πάλι του χρόνου!
(Υ.Γ. Ευχαριστίες-Ενημέρωση)
Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί θερμά τις εκπαιδευτικούς, Μαρία Μακρυδάκη και Σοφία Αναγνώστη, υπεύθυνη λειτουργίας της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης , για την εξαιρετική πρωτοβουλία , καθώς και τους μικρούς μαθητές που… διέκοψαν, για λίγο, τις διακοπές τους.
Ενημερώνουμε επίσης, ότι στη νέα χρονιά, η απογευματινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με την ευθύνη του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων (Ειρήνη και Μάρθα).
ΜΕ ΤΟ ¨ ΠΑΛΙ¨ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ¨ΞΑΝΑ¨ ΤΟΥ ΠΕΙΣΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Ήχοι μακρινοί ακούγονται στους δρόμους του χωριού …
Ήχοι γενέθλιοι, ζουρνάδες και νταούλια … σηκώνουν αντάρα στις ρούγες της Ψυχής ….
Εικόνες οικίες, κινούμενες εισβάλουν ορμητικά!
Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη έρχεται το Χθες ν’ απαλύνει την έγνοια της Στιγμής, τον αποπροσανατολισμό του Σήμερα.
Πλημμυρίζει η αυλή του Σχολείου κορμιά παλικαριών.
Κορμιά εφήβων, μέχρι χθες, μαθητών του, μα και κορμιά τωρινών μαθητών του που τεντώνονται να ψηλώσουν, να φανούν αντάξια της Τιμής.
Της Τιμής που περικλείει το Χθες που ντύθηκαν, κουβαλώντας στις πλάτες τους το Αύριο που τους ανήκει.
Το Αύριο των νέων υλικών, το στέρεο, το σμιλεμένο από πέτρες και αρμούς δοκιμασμένους.
Καλή Χρονιά, Νιάτα του Χωριού μας, Χρόνια Πολλά, Παλικάρια.
Να ‘μαστε ΠΑΛΙ εδώ του Χρόνου ν΄ ανταμώνουμε στην αυλή των παιδικών μας χρόνων, στην αυλή των γρατσουνισμένων γονάτων μας, στην αυλή του Σχολείου μας.
Ο ¨ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ¨ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ faretra.info
Ο ¨ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ¨ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΣΤΗ faretra.info
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ