Προγράμματα

    Φεβρουάριος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν   Μαρ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Φεβρουάριος 2021

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ στα πλαίσια του επιμορφωτικού προγράμματος ERASMUS+, με τίτλο « ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

     

    Συνεχίζονται οι συναντήσεις, με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από μέρους των εκπαιδευτικών και υποψηφίων εκπαιδευτικών (φοιτητών Π.Τ.Δ.Ε) που συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Erasmus+, (CARE) με τίτλο: «Οι εικαστικές Τέχνες και η Αειφορία στην εκπαίδευση».

    Σειρά, αυτή τη φορά, είχε η φιλοξενία της σημαντικής εικαστικού της χώρας μας και καθηγήτριας στη Σχολή Καλών Τεχνών (Φλώρινα), κας Αυγητίδου Αγγελικής. Η παρουσία της αφορούσε την Performance, ως μορφή έκφρασης, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν την αειφόρο κοινωνία. Έγινε επίσης, προσπάθεια διδακτικής προσέγγισης, παιδαγωγικής στόχευσης και σύνδεσης με τα Αναλυτικά προγράμματα.

    Μια ακόμη σημαντική προσφορά, της οποίας οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, είχαμε την ευλογία να γίνουμε κοινωνοί, χάρη στις πρωτοβουλίες της, κας Μάρθας Ιωαννίδου, Επιστημονικά Υπεύθυνης του προγράμματος CARE_ Visual Art Education in new times: Connecting art with Real life issues (CARE) καθώς και των: Σούλας Μυτακίδου, Χρυσούλας Ξουβερούδη.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Στις δυο πρώτες, εισαγωγικές θα λέγαμε, συναντήσεις είχαμε την ευκαιρία:

    Στην 1η: να γνωρίσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα CARE (Connecting Art with REal Life Issues), να συμμετέχουμε στη διερεύνηση του ζητήματος της ανάγκης σύνδεσης της εικαστικής παιδείας με την καθημερινή ζωή των παιδιών, να γνωρίσουμε τις βασικές αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ,

    Στη 2η: να αφουγκραστούμε τα αειφόρα ¨καλέσματα¨ της σύγχρονης τέχνης, να έρθουμε σε επαφή με τους τρόπους ανάγνωσης και διδακτικής προσέγγισης των έργων τέχνης και πως μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε με διαθεματικό και διεπιστημονικό τρόπο.

    Στην 3η και 4η συγχρονική συνάντηση έγινε παρουσίαση των  6 βασικών εννοιών-Μεγάλες Ιδέες στην Εικαστική Παιδεία μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Ιδέες που αναπτύχθηκαν:

    • Η Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και ο ενεργός πολίτης.
    • Οικολογικός γραμματισμός
    • Αναγέννηση-Αναζωογόνηση.
    • Συμπόνια και Αλληλεγγύη
    • Πολυπολιτισμικότητα/Πλουραλισμός
    • Διατήρηση και Αλλαγή

    Υπήρξε σύνδεση με τους στόχους της Αειφορίας και του αναλυτικού προγράμματος. Ακολούθησαν ομαδικές «ασκήσεις» εξοικείωσης με το πολιτιστικό ντεπό και τη σύγχρονη τέχνη και συζήτηση σχετικά με τους τρόπους ανάδειξης της κριτικής σκέψης και της αξιολόγησης των παιδιών, της ανάπτυξης διδακτικών σεναρίων και της συμμετοχής σε προγράμματα (μουσειακή εκπαίδευση,  Αειφορία  …).

    Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών (Σ. Αναγνώστη, Σ. Κωτούλα, Δ. Κατσαβός) ) του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι υλοποιούν παράλληλα και άλλα προγράμματα Αειφορίας καθώς επίσης και εφαρμόζουν σε συνεργασία με την υπεύθυνη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κα Παπαγεωργίου, σε πειραματικό στάδιο, πρόγραμμα διασύνδεσης των καλλιτεχνικών μαθημάτων (Μουσική Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή) με τα γνωστικά αντικείμενα κλασικών μαθημάτων (Γλώσσα, Μαθηματικά …) στόχο έχει την εκπαιδευτική τους ενδυνάμωση και την ενίσχυση του παιδαγωγικού-κοινωνικού τους προφίλ, μέσα από τη γνωριμία και την κατανόηση των σύγχρονων τάσεων και αναγκών της εκπαίδευσης. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να απευθυνθούν από τη μία στους μαθητές τους, ενισχύοντας τον οπτικό γραμματισμό και την πολιτισμική τους παιδεία, στο πνεύμα μιας ολιστικής, κοινωνικά ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης, προσαρμοσμένης στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις δυνατότητες τους. Από την άλλη, στόχος είναι η αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία να διοχετευτεί μέσα από εσωτερικές διαδικασίες επιμόρφωσης της σχολικής μονάδας και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ώστε να υιοθετήσουν νέες τεκμηριωμένες προτάσεις διδασκαλίας, να προβούν σε υπεύθυνες πρωτοβουλίες και δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του μαθητικού μας δυναμικού, μέσα στα πλαίσια σεβασμού της πολιτιστικής και κοινωνικοοικονομικής ποικιλομορφίας και παράλληλης αναζήτησης νέων καινοτόμων, συμπεριληπτικών τρόπων πρόκλησης του ενδιαφέροντος για μάθηση, προσαρμόζοντας και εμπλουτίζοντας  τη διδασκαλία τους και την παιδαγωγική τους παρουσία στις συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες μάθησης των μαθητών , κατά το δυνατόν, εξατομικευμένα, ξεκολλώντας από αγκυλώσεις και παιδαγωγικές αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν εγκαταλειφτεί  εδώ και δεκαετίες.

    Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας συνεισφέρει σημαντικά στο πρόγραμμα ντύνοντας με δράσεις πολλές από τις αναφορές και τη θεματολογία του προγράμματος.

    Κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, όπως και όλα τα σχολεία του Δήμου Βέροιας,Δευτέρα και Τρίτη, λόγω κακοκαιρίας

     


    Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών καθώς και όλων των Σχολικών Μονάδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής) του Δήμου Βέροιας, αύριο Δευτέρα 15 και μεθαύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
    Για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας:
    ΣΗΜΕΙΏΝΕΤΑΙ ότι για τις μέρες που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά ισχύει το πρόγραμμα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες (2:10-5:20) και όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια του 2ου lock down (δάσκαλοι και ειδικότητες με βάση εκείνο το πρόγραμμα)

    Στη 2η διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

    Πραγματοποιήθηκε η 2η διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” στο οποίο συμμετέχουν Πανεπιστήμια και Σχολεία  από 4 χώρες της Ευρώπης, Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ελλάδα:

    International Links (Global) Ltd

    Primary School of Kouloura

    Aristotelio Panepistimio Thessalonikis

    Ysgol Bro Hyddgen

    Univerzita Karlova

    Geo Smart Decisions Ltd

    Ruhr-Universitaet Bochum

    Zakladni a Materska skola,Praha 6, Bila 1

     

       Αφού διευκρινίστηκαν κάποια ζητήματα που απασχολούν τους εταίρους και το πρόγραμμα (Brexit, e-twinning-… νέες συνθήκες), η συνάντηση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του τύπου των τεχνολογιών που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και της στοχοθεσίας του και πως αυτά θα υπηρετούν και τη στοχοθεσία των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών του κάθε εκπαιδευτικού συστήματος των συμμετεχουσών χωρών. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης πόρων και διδακτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στις αίθουσες διδασκαλίας. Για να συμβεί αυτό και για να υποστηριχθούν τα σχολεία από τα πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε η ανάγκη να προσδιοριστούν από τα σχολεία τα διδακτικά και μαθησιακά πλαίσια, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να προσφέρουν, στα πλαίσια του προγράμματος, προς αυτή την κατεύθυνση. Μια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στη χρήση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών θα πρόσθετε αυτοπεποίθηση και επάρκεια στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχεδίων μαθημάτων που θα δημιουργηθούν.

       Αποφασίστηκε επίσης, η σταδιακή έναρξη των εργασιών για την παραγωγή των πνευματικών προϊόντων του προγράμματος (μια ιδιαίτερα δύσκολη αλλά δημιουργική, ενδιαφέρουσα και παραγωγική διαδικασία). Ήδη το Α.Π.Θ. κατέθεσε το σχεδιασμό του προϊόντος, (Geo Art…) την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής του στην εκπαιδευτική πράξη έχουμε κι εμείς και απεστάλησαν ήδη, οι οδηγίες επιλογής των θεμάτων διερεύνησης για κάθε εταίρο

       Ένα θέμα επίσης που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η δημιουργία logo που θα αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα. Ορίστηκε η διαδικασία και το σχολείο μας άρχισε ήδη να δημιουργεί.

    Παρά τις δυσκολίες και τις αναπροσαρμογές στις οποίες μας υποχρεώνει ο κοροναϊός, καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια να ¨τρέχει¨ ομαλά το πρόγραμμα, διατηρώντας το σχολείο μας σε μια κατάσταση δημιουργικής εγρήγορσης, όπως γνωρίζουν καλά να διατηρούν, τα προγράμματα Erasmus+.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ-ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ …

    Μέσα στις δύσκολες φετινές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, με την απειλή μιας ακόμη αναστολής λειτουργίας τους, λόγω εξάπλωσης και πάλι του covid 19, μια νότα αισιοδοξίας για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας υπήρξε η ανανέωση του περιβάλλοντος των τάξεών τους με την αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων θρανίων, καρεκλών, πινάκων, γραφείων κ.λ.π. με ολοκαίνουρια.

    Τα παραπάνω, ήταν αποτέλεσμα αιτήματος του Σχολείου προς τις ¨ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ¨, αιτήματος την προώθηση του οποίου υποστήριξε και προώθησε ο Βουλευτής του Νομού Ημαθίας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων , κος Αναστάσιος Μπαρτζώκας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.