Προγράμματα

    Νοέμβριος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2023

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ 6ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, 2023 (Πρόσκληση-πρόγραμμα εκδηλώσεων)

     
    Τα δάκρυα δε σβήνουν τις φωτιές και το μαντήλι δε στεγνώνει τις πλημμύρες…
     
    Αφορμή, η Θεσσαλία, αφορμή, η Ρόδος, ο Έβρος, η Εύβοια. Αφορμή οι πλημμύρες, οι φωτιές. Αφορμή οι παρατεταμένοι καύσωνες, η απορρύθμιση των εποχών, η ξηρασία. Αφορμή, εν έτει 2023, το φάσμα της πείνας (έλλειψη αγαθών-ακρίβεια).
    Δίπλα μας, εδώ, παρακεί, παραπέρα, σε όλο τον κόσμο.
    Θύματα πρώτα; Οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι. Αύριο, όλοι.
    «Η Φύση εκδικείται!», λένε και βολεύει.
    Λάθος, λέμε. Η «κλιματική κρίση» είναι ένα, κατά συρροή, ανθρώπινο έγκλημα που περιλαμβάνει βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, φορέων μα και καθημερινών πρακτικών.
    Διότι (ας μας επιτραπεί αυτός ο δανεισμός και η παράφραση ενός ¨ιερού¨ κειμένου:
    « (Η Φύση) είναι μακρόθυμη, είναι αγαθή και ωφέλιμη· δεν φθονεί· δεν καυχιέται, δεν επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν ζητά το συμφέρον της, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται το κακό, δεν χαίρεται με την αδικία, αλλά συγχαίρει την αλήθεια· ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα».
    Αφορμή, η Θεσσαλία, λοιπόν …
    Που είναι, αλήθεια, τα όρια των χωραφιών; (Γεωμετρία)
    Μια περιοχή, ένας κάμπος ολόκληρος, (Οικονομία-Παραγωγή)
    βυθίζεται, χωρίς να δημιουργεί αναταραχή. (Γεωλογία)
    Σχεδόν ανίδεος. (Αυτογνωσία)
    Αχαρτογράφητος, πλέον. (Γεωγραφία)
    Μόνο η Νόηση (επιστήμη , τεχνολογία, οικονομία) δεν αρκούν για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Χρειάζεται και το Συναίσθημα.
    Τι κι αν οι περιβαλλοντικές επιστήμες προειδοποιούν με δεδομένα και αριθμούς για την μη-αναστρέψιμη καταστροφή του πλανήτη. Τι κι αν προτείνουν λύσεις διάφορες. Δεν έχουν επιτύχει την ευρύτερη ανθρώπινη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση.
    Χρειάζεται και το Συναίσθημα. Χρειάζεται ο παιδαγωγός, χρειάζεται ο συγγραφέας, να υπογραμμίζει με λέξεις φωσφορούχες.
    Λέξεις άγρυπνες υποβάλλοντας την ανθρώπινη και μάλιστα, των παιδιών, ψυχή σε εγρήγορση.
    Λέξεις χλοερές και παχνισμένες, που θα αγγίζουν και θα αφήνουν την υγρασία τους στις αισθήσεις.
    Λέξεις αντίλαλες που θα μεταφέρουν τη φωνή της Φύσης στις κορυφογραμμές του Τώρα και του Αύριο, στις συμπληγάδες του Παρόντος και τις ανοιχτωσιές του Μέλλοντος.
    Λέξεις αγνισμένες απ’ τον κουρνιαχτό, που θα κάθονται εντός μας, καταπράσινες .
    Λέξεις ασθενοφόρες που θα υπενθυμίζουν τον προθάλαμο της εντατικής.
    Λέξεις ανθοφόρες που θα μηνούν τη νέα γέννα, τη νέα ελπίδα.
    Λέξεις πρόμαχες που θα κινητοποιούν στάσεις και αντιστάσεις.
    Λέξεις κεκοιμημένες που, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ανταμώσουν με τον ακροατή, τον αναγνώστη και προπαντός το παιδί, ξυπνήσουν και πάρουν πνοή και ανάσα, λάμψουν φως, και ασπιδοφόρες συνασπιστούν βοηθώντας να σταθούν όλοι όρθιοι, να σταθεί ο Άνθρωπος όρθιος και αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ο καθένας με τα όπλα του.
    Λέξεις ποιητικές:
    «… Ένιωσα ήρθε κι έσκυψε
    πάνω απ’ το λίκνο μου
    ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν
    τη φωνή πήρε των δέντρων, των κυμάτων:
    «Εντολή σου», είπε, «αυτός ο κόσμος
    και γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι
    Διάβασε και προσπάθησε
    και πολέμησε» είπε
    «Ο καθείς και τα όπλα του» είπε …
    Αυτό θέλουμε κι εμείς με την μικρή μας προσπάθεια.
    Μέσα από την αξιοποίηση της Λογοτεχνίας και της ευαίσθητης πένας των συγγραφέων, μέσα από τους ήρωες των λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από τους άδολους υπερασπιστές της Γης (σκιάχτρα) οι μαθητές να μπορέσουν να αντλήσουν τα πρότυπά τους προς μίμηση ή προς αποφυγή και να παρακινηθούν στη διαμόρφωση των δικών τους στάσεων και της δικής τους κοσμοθεωρίας. Και, γιατί όχι, να τη διαδώσουν. Ο τρόπος είναι σύνθετος και περνάει μέσα από την παρατήρηση των ίδιων και στη συνέχεια τον σχολιασμό και ανάλυση της συμπεριφοράς τους απέναντι στους άλλους, στο περιβάλλον και γενικότερα απέναντι στη ζωή. Αυτή θα είναι η συμβολή της Βιβλιοθήκης μας (λογοτεχνίας) και του Κήπου μας (διαδραστική προσομοίωση οικοσυστήματος) στην ευαισθητοποίηση απέναντι στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Αυτή είναι η Παιδεία που οραματιζόμαστε.
    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές-τριές του, ευχαριστούν τους αγαπημένους τους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση αυτής της συνάντησης των ιστοριών. Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, συμπαράταξης και αλληλεγγύης, εν τέλει, αυτογνωσίας. Μια πρωτοβουλία μετάβασης, ή καλύτερα, διατήρησης των μαθητών μας στα υψίπεδα της κοινωνικής ευθύνης και της παγκόσμιας πολιτότητας.
    Όλα αυτά στον « Δεκέμβρη των παραμυθιών», το θεσμό φιλαναγνωσίας , και όχι μόνο, που υλοποιείται , φέτος, για 6η χρονιά στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Φέτος, όμως, με μια ιδιαιτερότητα. Δεν θα παρουσιαστούν βιβλία και παραμύθια των προσκεκλημένων συγγραφέων, αλλά ιστορίες οικολογίας, κλιματικής ευαισθητοποίησης και προβληματισμού, ιστορίες που γράφτηκαν, ειδικά, για τους μαθητές μας, από τους συγγραφείς, θα παρουσιαστούν στο σχολείο και ελπίζουμε, να υπάρξει τρόπος (έκδοση), ώστε να γίνουν κτήμα ευρύτερου αναγνωστικού κοινού (υπάρχει σχεδιασμός για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας για τον οποίο θα ενημερωθείτε).
    Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ 2021-2027.

    ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετικά αποτελέσματα, το 2ο Εργαστήρι κατασκευής Κούκλας, στα πλαίσια ενός κύκλου Απογευματινών Δημιουργικών Εργαστηρίων που ξεκίνησε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ενταγμένων στη στοχοθεσία της Διαπίστευσης Erasmus+ 2021-2027, την οποία υλοποιεί το σχολείο.
    Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους γονείς και τα παιδιά κοντά, εξασφαλίζοντάς τους κοινό, ποιοτικό, παραγωγικό και παιδαγωγικό χρόνο, μέσα στον οποίο να τους δίνεται η δυνατότητα να χαίρονται, να επικοινωνούν, να ικανοποιούνται, να αλληλεπιδρούν, να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους, να βρίσκουν το δρόμο των ενδιαφερόντων τους, να γνωρίζουν, εν τέλει, τους εαυτούς τους.
    Το αντικείμενο-θέμα με το οποίο ασχολούμαστε είναι η κατασκευή κούκλας. Μια επιλογή σκόπιμη, γιατί είναι μια τεχνική με την οποία μπορεί, , ο καθένας να ασχοληθεί και να παράγει άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κι αυτό συνέβη. Υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της ¨δια βίου δασκάλας¨ του σχολείου μας, κας Παυλίδου, η οποία κατέχει άριστα αυτή την τεχνική, γονείς, παιδιά μα και οι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, μια παρέα, γεύτηκαν τη χαρά της δημιουργίας και την ικανοποίηση των ορατών και άμεσων αποτελεσμάτων που είχε η προσπάθειά τους: Διάφορες κούκλες, (από χίπισσα έως απόφοιτος κολλεγίου με γραβάτα …) τις οποίες παρέλαβαν και θα κοσμούν το χώρο της κατοικίας τους .
    Ωστόσο, όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, για τις κούκλες, επιφυλάσσονται πολλές εκπλήξεις για το ρόλο που θα διαδραματίσουν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
    Το σαράκι της δημιουργίας, της προσπάθειας και της ανταμοιβής που ακολουθεί καθώς και της καλλιέργειας αυξημένων προσδοκιών, μπήκε μέσα τους.
    Έπεται συνέχεια ….

    2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ

    ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Σήμερα, Πέμπτη, 23/11/2023, στις 5μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το 2ο εργαστήρι κατασκευής κούκλας που απευθύνονται σε παιδιά (μαθητές του σχολείου) και ενήλικες (γονείς τους).

    Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία γίνεται προσπάθεια μαθητές και γονείς:

    • να έρθουν κοντά και να συνδημιουργήσουν (η συμμετοχή είναι υποχρεωτικά ανά ζεύγη: μητέρα-παιδί),
    • να μάθουν να αξιοποιούν άχρηστα, ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, δίνοντάς τα μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την οικογενειακή οικονομία,
    • να δώσουν μορφή σε αγαπημένα πρόσωπα (ήρωες παραμυθιών, βιβλίων κ.λ.π.)
    • να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν, να αποκτήσουν δεξιότητες

    Για το σημερινό εργαστήρι θα χρειαστεί να έχετε, οπωσδήποτε, μαζί σαςβελόνα, κλωστή ραψίματος, μαλάκι, ύφασμα  (θα γίνουν πάνινες κούκλες).

    Επίσης, θα παρουσιαστούν οι κούκλες από το πρώτο Εργαστήρι, ολοκληρωμένες.

    Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου Εργαστηρίων επιφυλάσσουμε ξεχωριστές εκπλήξεις για τα δημιουργήματα (συμμετοχή σε εικονογραφημένα παραμύθια, πρωταγωνιστές σε παρουσιάσεις ιστοριών από αγαπημένους συγγραφείς, φιλοξενία σε Εικονικό Μουσείο, Έκθεση κούκλας στο Δημαρχείο Βέροιας κ.λ.π.)

    Σας περιμένουμε, μητέρα-παιδί, μαζί.

     

    20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

     
    Ο δικός μας φόρος τιμής στα ομιλούντα μάτια αυτών των παιδιών μέσα από τις δυο βραβευμένες ταινίες του σχολείου μας, αυτές που , δυστυχώς, δεν προλαβαίνουν να γίνουν ανεπίκαιρες.
     
     
    1η ταινία: ΜΑΥΡΟ ΠΟΥΛΑΚΙ
     
     
    Μια ταινία που υπερασπίζεται το Παιδί, υπερασπίζεται την Ειρήνη, υπερασπίζεται το Δικαίωμα στη Ζωή.
    Μια ταινία, τραγικά επίκαιρη και πάλι (βλέπε εικόνες που διαδραματίζονται στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας) , όπως και κατά την περίοδο της δημιουργίας της (αφορμή, οι εικόνες πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα, τότε και τώρα και πάντα, κυρίως τα μικρά παιδιά).
     
     
    2η ταινία: «ΠΟΙΟ ΤΑΧΑ ΝΑ ‘ΝΑΙ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ …»
     
    Μια ταινία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα τρομαγμένα, άγουρα, ανήλικα εκείνα παιδάκια που αναγκάζονται να ξεριζωθούν εξαιτίας πολέμων, καταπίεσης ή ανέχειας. Παιδιά τα οποία παρότι δικαιούνται ειδικού καθεστώτος προστασίας στις χώρες υποδοχής, βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με την αδιαφορία, την αυθαιρεσία και τον εξευτελισμό,

    ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ / ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ

     
    Ανατροπή!!!
    Όλα κι όλα. Για αυτό έγινε η Βιβλιοθήκη; Για να διαβάζετε βιβλία και να ανοίγει το μυαλό σας; Για να ζητάτε και να διεκδικείτε διάφορα; Τι είναι αυτά που γίνονται στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας; Εδώ μπροστά στα κάγκελα της Βιβλιοθήκης, ως άλλο, μικρό Πολυτεχνείο; Τι βιβλία διαβάζετε και σας χαλούν τη σειρά σας; Ντενεκεδούπολη και κολοκύθια τούμπανα! Και που το είδατε εσείς, οι δάσκαλοι να μαθαίνουν κείμενα, ποιήματα και ρόλους, να χτυποκαρδούν από άγχος , αν θα τα πουν καλά, και οι μικροί μαθητές να τους παρακολουθούν, ως μεγάλοι, από κάτω; Και να τους χειροκροτούν, να τους ενθαρρύνουν, να τους επιβραβεύουν (ή και όχι);
    Α, δε γίνονται αυτά τα πράγματα: «Ποιος κυβερνάει, τέλος πάντων αυτό το σχολείο; Θα διαμαρτυρηθώ. Είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τα καθιερωμένα; Είναι δυνατόν οι μικροί να παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους;
    Μα οι δάσκαλοι συνέχιζαν στο νέο ρόλο τους:
    «……………….
    Λαδένιος: Ήρθα από πολύ μακριά για να σας κυβερνήσω. Χρειάζεστε έναν κυβερνήτη, και δεν υπάρχει καταλληλότερος από μένα!
    Μηλίτσα: Εμείς όμως δε σε θέλουμε !
    Λαδένιος: Δε σας ρώτησα αν με θέλετε! Είμαι πιο μεγάλος και θα κάνω ό,τι θέλω! Όποιος δε συμφωνεί θα δοκιμάσει αμέσως πόσο δυνατός είμαι!
    ………………..
    Ήλιος: Και πραγματικά σε λίγη ώρα ο Λαδένιος δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν πατημένο τενεκέ! Μαζεύτηκαν τότε όλα τα ντενεκεδάκια της Ντενεκεδούπολης και ζητωκραύγαζαν, σηκώνοντας στους ώμους τους τη Μηλίτσα και τον Σαρδέλα , τα πιο γενναία παλικάρια της πολιτείας τους !Και ξέρετε τι φώναζαν , παιδάκια , τα ντενεκεδάκια όλα μαζί;
    ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! «
    Αυτά και άλλα πολλά από την «Ντενεκεδούπολη» είπαν και παρουσίασαν οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στους μαθητές τους, αλλάζοντας ρόλους, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    Πενήντα χρόνια μετά, το σύνθημα ¨Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία¨ είναι πάντα επίκαιρο
     
    Μα και ως θεατές, οι μικροί μαθητές έκλεψαν την παράσταση. Με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους, άλλοτε επιδοκιμαστικά (καλά τον κάνετε, διώξτε τον …) και άλλοτε αποδοκιμαστικά (δεν κάνουμε ότι θες εσύ, δεν θέλουμε αρχηγό, να ξεκουμπιστείς απ’ τον τόπο μας …), τελικά, ήταν οι πρωταγωνιστές.
     
    Η μνήμη του Πολυτεχνείου, πέρα από τη θυσία, είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της νεολαίας και του λαού μας.
    Ο δρόμος, πράγματι, είχε και εξακολουθεί να έχει τη δική του ιστορία… Αρκεί να την αφουγκράζεσαι, να την ακούς, να την προσαρμόζεις στο σήμερα … Αρκεί να έχεις ανοιχτή την καρδιά σου για να νιώθει… Αρκεί να έχεις μνήμη για να μην ξεχνάς…
    Μια ημέρα, λοιπόν, για μαθητές και εκπαιδευτικούς του
    Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, απλής και βιωματικής άσκησης στη Δημοκρατία και την Ελευθερία της επιλογής, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της ίδιας της παιδείας με το βαθύτερο νόημά της.
    Συγχαρητήρια σε όλους.

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ / ΔΡΑΣΗ / ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ. Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

    Για μια φορά ακόμη η καρδιά μας ¨άδειασε¨ , ευτυχώς όχι από συναισθήματα, αλλά από τα καπάκια που μάζεψαν οι μικροί μας μαθητές με τη βοήθεια των γονιών και κατοίκων του χωριού.
    Κι ο σκοπός άγιος. Για τα ¨Παιδιά της Άνοιξης¨ για την Άνοιξη των παιδιών. Των παιδιών όλου του κόσμου.
    Από αύριο ξεκινάμε πάλι το γέμισμα …

    ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ ΣΤΟ 1Ο ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, 8/11/2023, στις 5μ.μ. το πρώτο Εργαστήρι Δημιουργίας Κούκλας υπό την καθοδήγηση της μόνιμης και σταθερής συνεργάτιδας, και δια βίου δασκάλας του σχολείου, κας Σοφίας Παυλίδου.
    Μέσα από μια σειρά απογευματινών εργαστηρίων στόχος του σχολείου είναι μαθητές και γονείς:
     να έρθουν κοντά και να συνδημιουργούν,
     να μάθουν να αξιοποιούν άχρηστα, ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, δίνοντάς τα μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την οικογενειακή οικονομία,
     να δίνουν μορφή σε αγαπημένα πρόσωπα (ήρωες παραμυθιών, βιβλίων κ.λ.π.)
     να διασκεδάζουν, να συνεργάζονται, να αποκτούν δεξιότητες
    Φέρνοντας μαζί τους ιδέες πολύχρωμες και ό,τι υλικά χρειάζονταν για να τις υλοποιήσουν, ξυλαράκια, εφημερίδες, υφάσματα, μαλλί πλεξίματος ή άλλες κλωστές, κορδέλες, κουμπιά… έφτιαξαν φανταστικά πράγματα.
    Και φυσικά έπεται συνέχεια με κάθε φορά πιο ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων.
    Τα Εργαστήρια κατασκευής κούκλας υλοποιούνται με βάση τη στοχοθεσία της εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus+ (2021-2027), υποστηρίζοντας, την ανοιχτή προς την τοπική κοινωνία, λειτουργία του σχολείου, υπηρετώντας τις ανάγκες του, αξιοποιώντας τις δημιουργικές δυνάμεις και ταλέντα των συμμετεχόντων, εξασφαλίζοντας πλαίσια επιτυχίας και κατ’ επέκταση αυτοπεποίθησης για όλους, αναβαθμίζοντας τη μαθητική ιδιότητα καθώς και την εμπλοκή των γονιών στη σχολική ζωή.
    Μέσα από εναλλακτικές μορφές μάθησης και διδασκαλίας:
    • οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ασκούνται στη διαπολιτισμική ετοιμότητά τους (διαχείριση καταστάσεων αποδοχής και συμπερίληψης, σε συνθήκες λιγότερο αυστηρές και κανονιστικές απ’ αυτές του σχολικού ωραρίου),
    • μαθητές και εκπαιδευτικοί εμπλέκονται σε διαδικασίες ψηφιακού εγγραμματισμού (φωτογράφηση δημιουργιών, δημιουργία κειμένων, μορφοποίηση, δημιουργία ψηφιακού άλμπουμ, δημιουργία εικονικού μουσείου κούκλας…),
    • μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ασκούνται και εξασκούνται στο πεδίο των ήπιων δεξιοτήτων, των δεξιοτήτων εκείνων που διευκολύνουν την καθημερινότητά , την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, αλλά και την κριτική σκέψη, τη λογική εξήγηση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό …).
    Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου Εργαστηρίων επιφυλάσσουμε ξεχωριστές εκπλήξεις για τα δημιουργήματα (συμμετοχή σε κουκλοθέατρο και εικονογραφημένα παραμύθια, πρωταγωνιστές σε παρουσιάσεις ιστοριών από αγαπημένους συγγραφείς, φιλοξενία σε Εικονικό Μουσείο, Έκθεση κούκλας στο Δημαρχείο Βέροιας κ.λ.π.)

    Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Η αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης μας προς όφελος των μαθητών μας και ο ρόλος της σε μια εναλλακτική και αυτό-κατευθυνόμενη μάθηση, πέρα από την τυπική διδασκαλία, με στόχο την κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών είναι θέματα για τα οποία έχουμε αναφερθεί και θα ξανααναφερθούμε πολλές φορές στο μέλλον.
    Σήμερα και με αφορμή την έναρξη της απογευματινής λειτουργίας της Βιβλιοθήκης μας, εστιάζουμε την αναφορά μας στην «ολιστική προσέγγιση» που οραματιζόμαστε και , σταδιακά, υλοποιούμε, σε μια προσέγγιση όπου η Βιβλιοθήκη μπορεί να αποτελέσει χώρο συνάντησης για το σύνολο της σχολικής και τοπικής κοινότητας, μαθητές , εφήβους, γονείς, οικογένειες και ομάδες ενδιαφερομένων (αγροτικοί, πολιτιστικοί κ.λ.π. φορείς) υποστηρίζοντας, στην πράξη, τη Δια Βίου Μάθηση, ενισχύοντας τη συμμετοχή των κατοίκων, διευρύνοντας τα ενδιαφέροντά τους και σε επίπεδα φιλαναγνωσίας και κατ’ επέκταση διευρυμένης και κριτικής σκέψης, ενσυναίσθησης, κατανόησης, αποδοχής …
    Θα πρέπει να τονιστεί η αμείωτη προσπάθεια, πέρα από ωράρια και τυπικές υποχρεώσεις, της υπεύθυνης λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, Σοφίας Αναγνώστη και όλων των υπολοίπων εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν την προσπάθεια, όπως και των γυναικών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων για να γίνει πράξη το όραμα.
    Η επιτυχία, ωστόσο, του εγχειρήματος στηρίζεται στην αποδοχή και αξιοποίηση όλων αυτών των παροχών ελεύθερης πρόσβασης στη Γνώση και την Καλλιέργεια, από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου. Αν και κυρίαρχη και παρηγορητική άποψή μας είναι πως έστω και ένας να κινητοποιηθεί, είναι κέρδος σημαντικό για την κοινωνία, ευτυχώς, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα και η συμμετοχή και ανταπόκριση του κόσμου ικανοποιητική.
    Και είμαστε στην αρχή …

    ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Την Τετάρτη, 8/11/2023, στις 5μ.μ. ξεκινάνε τα εργαστήρια κατασκευής κούκλας που απευθύνονται σε παιδιά (μαθητές του σχολείου) και ενήλικες (γονείς τους).
    Μέσα από μια σειρά απογευματινών εργαστηρίων θα γίνει προσπάθεια μαθητές και γονείς:
     να έρθουν κοντά και να συνδημιουργήσουν,
     να μάθουν να αξιοποιούν άχρηστα, ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, δίνοντάς τα μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την οικογενειακή οικονομία,
     να δώσουν μορφή σε αγαπημένα πρόσωπα (ήρωες παραμυθιών, βιβλίων κ.λ.π.)
     να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν, να αποκτήσουν δεξιότητες
    Πάρτε μαζί σας ιδέες πολύχρωμες και ό,τι υλικά χρειάζεστε για να τις υλοποιήσετε, όπως:
    Ξυλαράκια, εφημερίδες, υφάσματα, μαλλί πλεξίματος ή άλλες κλωστές, κορδέλες, κουμπιά…
    Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου Εργαστηρίων επιφυλάσσουμε ξεχωριστές εκπλήξεις για τα δημιουργήματα (συμμετοχή σε εικονογραφημένα παραμύθια, πρωταγωνιστές σε παρουσιάσεις ιστοριών από αγαπημένους συγγραφείς, φιλοξενία σε Εικονικό Μουσείο, Έκθεση κούκλας στο Δημαρχείο Βέροιας κ.λ.π.)