Προγράμματα

    Μάρτιος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάρτιος 2022

    ΠΡΩΤΟ ERASMUS-ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ… ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΧΡΟΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

    Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο το σχετικό βιντεάκι:
     
     
    Impressions of the students from Greece for their first trip (C1) within the framework of the European Erasmus+ project entitled: Language, Learning via Literature.
     
    Εντυπώσεις των μαθητών από την Ελλάδα για το πρώτο τους ταξίδι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ με τίτλο: Language, Learning via Literature
     

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ …

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
    ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ,
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ,
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ.
    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ C1 ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ LLvL , ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
     
    Πατήστε στους συνδέσμους για να δείτε τις παρουσιάσεις:
     
    Το Σχολείο μας
    Ο Τόπος μας
    Η Χώρα μας

    ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ TV100 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε το απόσπασμα της εκπομπής:
     
    Απονομή Διαπίστευσης Erasmus+, τρέχουσα υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ ( “Earth Observation for Education, 2020-23” , “Language, Learning via Literature, 2021-23” “CARE full”, 2021-23), ένας κόσμος ολόκληρος, ο κόσμος του Erasmus, ο κόσμος του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, σε αφιέρωμα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα της εκπομπής και προσωπικά στη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια, κα Φένια Κλιάτση.

    ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ LLvL

    Με έκδηλη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση επέστρεψε η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ (μαθητές και εκπαιδευτικοί) του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας από την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, στα πλαίσια του νέου προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει με τίτλο «Language, Learning via Literature».
    Στην πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, στην πρώτη μετα-covid μετακίνηση, συμμετείχαν σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικά:
     Επισκέψεις σε Μουσεία και μνημεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, Βυζαντινές εκκλησίες, παλιά φρούρια κ.λ.π.
     Εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές εκδρομές (λίμνη Οχρίδας, Μοναστήρι-Βίτολα, Σκόπια-πρωτεύουσα …)
     Παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης, Παρουσιάσεις χωρών, τόπων και σχολείων
     Παιδαγωγικές δραστηριότητες και εργαστήρια όπως: Δημιουργικής και λογοτεχνικής γραφής, εξοικείωσης με την ξένη γλώσσα μέσω ζωγραφικών αναπαραστάσεων, καθώς και (για τους εκπαιδευτικούς) σεμινάρια και εργαστήρια Ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας της γλώσσας, κοινωνικής ένταξης, διδασκαλίας και αξιοποίησης της λογοτεχνίας στα πλαίσια των αναλυτικών προγραμμάτων .
    Το βασικότερο όλων ήταν το γεγονός ότι μαθητές διαφορετικών χωρών ήρθαν σε επαφή, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν σε μια ξένη, προς όλους, γλώσσα, απαραίτητο, ωστόσο, εργαλείο συνεννόησης και επαφής, μίλησαν για τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις δυσκολίες τους, αλλά και για τις ευχάριστες συνήθειές τους, τις ασχολίες τους, τις αγάπες τους, τις οικογένειές τους, τα όνειρά τους και διαπίστωσαν ότι για όλα τα παιδιά, για όλους τους μαθητές, απ’ όποια χώρα και πολιτισμό και αν προέρχονται, είναι κοινά.
    Αυτό είναι το Erasmus! Πρόγραμμα Αντάμωσης, Συμπερίληψης, Κατανόησης, Φιλίας, Ειρήνης, Συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών, ωστόσο, με σεβασμό στον πολιτισμό και την ιστορία των άλλων. Γιατί, η πρόκληση και η επαφή με το ¨΄άλλο¨ είναι ο καλύτερος τρόπος ανακάλυψης, αποκάλυψης και φωτισμού της Αλήθειας.
    Σ’ αυτά τα πλαίσια και με αφορμή και τις ημέρες πολέμου που ζει η Ευρώπη (εξαιτίας του δεν είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε τους εταίρους μας, εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Πολωνία) χαρίσαμε στους συνεργάτες μας από ένα χειροποίητο έργο: περιστέρι με κλαδί ελιάς , σύμβολο της Ειρήνης.
    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό υποδοχής, SCIENTIA NOVA Kavadarci, της πρώτης (C1) δραστηριότητας του προγράμματος, καθώς επίσης και τις υπεύθυνες της διοργάνωσης φιλοξενίας, εκπαιδευτικούς Hristina και Gjurgica Kosovska.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CARE με θέμα «RE-VIEWING VISUAL JOURNALS AS A METHOD»

     
     
    Άλλη μια μοναδική εμπειρία είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας συμμετέχοντας στο Διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CARE με θέμα «Re-viewing Visual Journals as a method». Εκπαιδευτικοί των εικαστικών τεχνών, καλλιτέχνες και εικονογράφοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τα Visual Journals ως βασική μέθοδο για την ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης και όχι μόνον.
    Η Σοφία Κωτσοπούλου (Sofia Kotsopoulou) ασχολήθηκε με το ερώτημα για το πώς μπορούν να συμμετέχουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές που χρησιμοποιούν τα οπτικά ημερολόγια για να μοιραστούν αμοιβαία τις εμπειρίες τους.
    Ο Δωρόθεος Ορφανίδης (Orfanidis Dorotheos συζήτησε την αλλαγή των μέσων «Από τα οπτικά ημερολόγια στα διαδικτυακά ημερολόγια» ως παράδειγμα της καλλιτεχνικής πρακτικής στη post COVID 19 εποχή.
    Η εικαστικός Λένα Αθανασοπούλου (Lena Athanasopoulou) μοιράστηκε «Σκέψεις για το πώς να ανιχνεύσουμε την εφευρετικότητα μέσω της τήρησης ενός καθημερινού εικαστικού ημερολογίου», και τέλος,
    η εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου (Katerina Veroutsou) μας προσκάλεσε σε ένα διττό ταξίδι – την εξερεύνηση του μοναδικού νησιού της Λήμνου επιχειρώντας ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσω της τέχνης. https://www.facebook.com/katerina.veroutsou
    Οι εντυπώσεις που αποκομίστηκαν, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ήταν εξαιρετικές και άμεσα εφαρμόσιμες στην παιδαγωγική πράξη. Οι μαθητές μας, καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, θα κοινωνήσουν τη νέα γνώση και θα γευτούν τους καρπούς των αποτελεσμάτων της.
    Για άλλη μια φορά, η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εκφράζει τη βαθειά της ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο της συνεργάτιδας και φίλης, Δρ Μάρθας Ιωαννίδου, για τις ευκαιρίες που δίνει στο σχολείο μας ώστε ¨ λίγο-λίγο να σηκωνόμαστε όλο και ψηλότερα¨.
    Τέλος, δηλώνουμε ανυπόμονοι, περιμένοντας, στις αρχές Απριλίου, να την υποδεχτούμε στο σχολείο μας, μαζί με όλους τους συνεργάτες-εταίρους του προγράμματος ERASMUS- CARE, από όλες τις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος (Κύπρος, Μάλτα, Αγγλία, Γερμανία) κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Α, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    Με αφορμή την αφιερωματική ημέρα του σχολείου μας στον σχολικό εκφοβισμό και με βάση το συμπέρασμά μας (μέσα από πλήθος δράσεων, συζητήσεων, εικαστικές και αναγνωστικές δραστηριότητες, με τα παιδιά) που, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα, ότι Η ΒΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ, δεν ήταν δυνατόν να μην περάσουμε στο μεγάλο ζήτημα των ημερών μας: τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
    Μέσα από μια συζήτηση ειλικρινή και προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών μας, χωρίς τα δραματικά και πολεμοχαρή χαρακτηριστικά των τηλεοπτικών μεταδόσεων, στα οποία, δυστυχώς, είναι εκτεθειμένα και ανυπεράσπιστα, χωρίς όμως στρογγυλοποιήσεις και ωραιοποιήσεις, μιλήσαμε για τον πόλεμο, τη βία, τις συνέπειές τους, τους θύτες και τα θύματα, τους νικητές και τους χαμένους, το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες, μιλήσαμε για την Ευρώπη, την Ειρήνη, την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Αυτοδιάθεση (τόσο ατόμων, όσο και λαών).
    Μιλήσαμε , βέβαια και για Ιστορία, μιλήσαμε και για ΜΝΗΜΗ.
    Μνήμη του λαού μου, σε λένε Πίνδο, λέει ο Ο. Ελύτης.
    Μνήμη της Ευρώπης, σε λένε Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε λένε Άουσβιτς, Γιουγκοσλαβία, σε λένε ΚΥΠΡΟ, … συμπληρώνουμε εμείς.
    Διότι, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά:
    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια.
    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί.
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο.
    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια.
    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ.
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    ονόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.
    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    Μ. Αναγνωστάκης

    ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΤ’Σ

    Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές …

    με χρώματα και ζωγραφιές …

     με μνήμες και με … εισβολές … ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ …

     

    » Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.

    Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα, τη σκέψη του αιχμάλωτου,

    τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια,

    δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.

     

    Όμως ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε σαν το πεύκο, και τον βλέπεις

    είτε στο σκοτεινό βαγόνι, χωρίς νερό, σπασμένα τζάμια, νύχτες και νύχτες

    είτε στο πυρωμένο πλοίο που θα βουλιάξει καθώς το δείχνουν οι στατιστικές,

    ετούτα ρίζωσαν μες το μυαλό και δεν αλλάζουν

    ετούτα φύτεψαν εικόνες ίδιες με τα δέντρα εκείνα

    που ρίχνουν τα κλωνάρια τους μες στα παρθένα δάση

    κι αυτά καρφώνονται στο χώμα και ξαναφυτρώνουν·

    ρίχνουν κλωνάρια και ξαναφυτρώνουν δρασκελώντας

    λεύγες και λεύγες·

    Ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας.

    Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές

    είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα,

    κι η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή

    γιατί είναι αμίλητη και προχωράει·

    στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο

    μνησιπήμων πόνος» .

                                                 Γιώργου Σεφέρη, «Ο τελευταίος σταθμός» (απόσπασμα)

     

    (Πρώτη ημέρα διήμερου αφιερώματος στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας με θέμα τη ΒΙΑ,  τον ΠΟΛΕΜΟ και τις συνέπειές τους).