ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “SOCIAL INCLUSION REVISITED: ROLE MODELING IN EDUCATION” , ΝΑΥΠΛΙΟ, 9-12/6/2019
Μεγάλη τιμή και αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, αποτελεί η πρόσκληση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) να μας προσκαλέσει να συμμετάσχουμε σε Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας (TCA) στο Ναύπλιο στις 9-12 Ιουνίου 2019 με θέμα “Social Inclusion Revisited: Role Modeling in Education”.
Οι Διεθνικές Δραστηριότητες Συνεργασίας διοργανώνονται από τις Εθνικές Μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ και παρέχουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για φορείς από διαφορετικές χώρες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας στη συνολική εφαρμογή του προγράμματος. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα εστιάζει στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, καθώς και στην εγκατάλειψη των σπουδών που εμφανίζεται κατά το πρώτο έτος φοίτησης στο πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος “Role Models” («Θετικά πρότυπα»).
Το πρόγραμμα της Διεθνικής Δραστηριότητας Συνεργασίας περιλαμβάνει παρακολούθηση διαλέξεων, συμμετοχή σε κοινωνικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και συμμετοχή σε ομάδες εργασίας με άτομα από το εξωτερικό που υπηρετούν τη Σχολική, την Ανώτατη ή την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+/ΙΚΥ με την πρόσκληση που μας απευθύνει, γνωρίζοντας το έργο μας, τις δράσεις μας και τα αποτελέσματά μας, δίνει την ευκαιρία στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, δια του Διευθυντή του, Δημητρίου Κατσαβού, να συνεισφέρει στον διάλογο, εν όψει του σχεδιασμού της νέας γενιάς προγραμμάτων, για την κατά το δυνατό καθολικότερη και συστηματική πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων στο αγαθό της εκπαίδευσης.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ¨BRAVO SCHOOLS¨ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ»
Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τις προτεραιότητές του, με γνώση και ευαισθησία, εμπλέκοντας, πάντα, στις δράσεις του σχολείου, εκτός των μαθητών και εκπαιδευτικών του , γονείς και τοπική κοινωνία, ανάμεσα στα πολλά θέματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ήταν και τα θέματα Ανακύκλωσης. Και συγκεκριμένα η «Γνωριμία με τη χρήση των μπλε κάδων». Ένα πρόγραμμα με στόχο την παρακίνηση των κατοίκων στη ορθή χρήση των μπλε κάδων μέσα από δράσεις και επικοινωνιακές πρακτικές που εφάρμοσε. Η συγκεκριμένη δράση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της στοχοθεσίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο : ¨Together We Can Do So Much¨.
Οι δράσεις μας αυτές κατατέθηκαν και εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία του «Bravo schools» και της «in action for a better world» με τίτλο «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο». Μπορείτε πιέζοντας εδώ να δείτε περιληπτικά την πρόταση.
Η πρωτοβουλία in action for a better world «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή των Υπεύθυνων Οργανισμών και των Ενεργών Πολιτών στην υιοθέτηση υπευθύνων πρακτικών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες -έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών.
Για να επιτευχθεί το όραμα που εκπροσωπούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, απαιτείται η συμμετοχή και η συντονισμένη προσπάθεια όλων μας!
Η διάκριση της πρωτοβουλίας in action, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα European Sustainability Awards 2019, ως το καλύτερο πρόγραμμα μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Ευρώπη για τη διάδοση και ευαισθητοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνέχιση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.
Με τη βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία in action συνάδει τόσο με τους εθνικούς όσο και τους προσωπικούς στόχους του καθένα μας, ως Ενεργοί Πολίτες, σας καλούμε να αναλάβετε δράση και να συμβάλλεται στην περαιτέρω εξέλιξή της!
Μπορείτε κι εσείς να μας υποστηρίξετε , ψηφίζοντας την προσπάθειά μας.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Πατάτε το παρακάτω link,
https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/dhmotiko-sxoleio-koyloyras.469.html
όπου ανοίγει η καρτέλα ψηφοφορίας και ψηφίζετε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας καθώς φιλοξένησαν στο χώρο τους, τρεις φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών-Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι σπουδαστές του Τμήματος, στα πλαίσια πρακτικής άσκησής τους και έρευνας, στο μάθημα της ¨Μουσικής Εκπαίδευσης¨ με την επιμέλεια και ευθύνη της καθηγήτριας κας Ελένης Λαπιδάκη, εφάρμοσαν πρωτοποριακές και πρωτόγνωρες για τους μικρούς μαθητές, μεθόδους προσέγγισης των ήχων και της μουσικής των αντικειμένων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και κερδίζοντας τον ενθουσιασμό και την προσοχή των μαθητών.
Ξεκινώντας μέσα από το χώρο της αίθουσας και σταδιακά φτάνοντας στην αυλή του σχολείου, αφουγκράστηκαν, κατέγραψαν, ηχογράφησαν, σχολίασαν ήχους. Με ειδικά όργανα, τους δόθηκε η δυνατότητα να «πειράξουν» ήχους δημιουργώντας δικούς τους.
Στόχος να εισαχθούν στην έννοια των ηχοτοπίων, ως ενός συνδυασμού ήχων που αποτελούν ή προκύπτουν από ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, είτε αναφέρεται στο φυσικό ακουστικό περιβάλλον (που αποτελείται από φυσικούς ήχους, συμπεριλαμβανομένων των ήχων-φωνών των ζώων, τους ήχους φυσικών φαινομένων όπως π.χ. βροχή, άνεμος κά.) όσο και στους ήχους του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο, όπως η μουσική σύνθεση, και άλλες συνηθισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η συνομιλία, η εργασία, οι σχολικές δραστηριότητες, οι παιδικές φωνές.
Ο όρος «ηχοτοπίο» μπορεί να αναφέρεται σε μια ηχογράφηση ή μια «εκτέλεση/ παρουσίαση» των ήχων που δημιουργούν την αίσθηση βίωσης ενός συγκεκριμένου ακουστικού περιβάλλοντος, ή συνθέσεις που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ηχογραφημένους ήχους ενός ακουστικού περιβάλλοντος, είτε σε συνδυασμό με άλλου είδους μουσική (ηλεκτρακουστική μουσική).
Τα παιδιά μπόρεσαν μέσα από το ¨πείραγμα¨ των ήχων να εκφράσουν τα εσωτερικά τους αισθήματα, να μιλήσουν, χωρίς λόγια, για αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση της επιβλέπουσας, όλη τη διαδικασία, εκπαιδευτικού του σχολείου μας, ότι μαθητές με διαπιστωμένες μαθησιακές δυσκολίες και προβληματική συμπεριφορά ήταν αυτοί στους οποίους τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επαφής και εμπλοκής ήταν εντονότερα και περισσότερο ευχάριστα.
Είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κεφάλαιο συζήτησης στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, η αξιοποίηση των Πανεπιστημιακών σχολών, των φοιτητών και των πρόθυμων και αξιόλογων καθηγητών , από τα σχολεία , και μάλιστα της επαρχίας, στα πλαίσια μιας διεύρυνσης και ενός εμπλουτισμού της σχολικής τους καθημερινότητας, των γνωστικών τους αντικειμένων και της βιωματικής και συμμετοχικής τους συνύπαρξης και συνδημιουργίας με νέα, φρέσκα, καλλιεργημένα και εξειδικευμένα άτομα, που κουβαλούν νέες ιδέες, πρωτοποριακές προσεγγίσεις, καινοτόμες εφαρμογές, είτε αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό, είτε τις Επιστήμες και την Τεχνολογία.
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, μια βδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, βρέθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”.
Αφού προηγήθηκαν, από τις αρχές της σχολικής χρονιάς, πλήθος δραστηριοτήτων μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών (Κοινά, απογευματινά δημιουργικά εργαστήρια με γονείς και μαθητές, υλοποίηση και θεσμοθέτηση του Δεκέμβρη των Παραμυθιών, Διήμερα Παράδοσης και εθίμων, Ξεχασμένων παιχνιδιών του παρελθόντος, δράσεις για την ανακύκλωση-συμμετοχή με το ίδιο θέμα στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων κ.λ.π.) κι αφού τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή-γνωριμία , στη χώρα μας και στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, των συντονιστών και διευθυντών των συμμετεχόντων σχολείων του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”,ήρθε η ώρα για την πρώτη συνάντηση των εταίρων με τη συμμετοχή μαθητών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 18 Μαΐου στις Βρυξέλλες του Βελγίου, φιλοξενούμενοι του σχολείου Athenee Roual De La Rive Gauche. Μέσα από τη συνάντηση αυτή μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων σχολείων του προγράμματος καθώς και να συμμετέχουν και να συνεργαστούν σε κοινές δραστηριότητες του προγράμματος (ξεχασμένα παιχνίδια του παρελθόντος κ.λ.π.).
Είχαν τη δυνατότητα επίσης, να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μάλιστα μια βδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, τα εξαιρετικά σημεία- αξιοθέατα των Βρυξελλών (Ατόμιουμ, Η Μεγάλη Πλατεία,Το Βασιλικό Παλάτι, Η Αψίδα του Θριάμβου, Βελγικό κέντρο κινούμενων σχεδίων- κόμικς, Η Πλατεία Πετί Σαμπλόν, Το Manneken Pis, Mont des Arts κ.λ.π.) καθώς και την εξαιρετική μεσαιωνική πόλη Μπρίζ.
Είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής ένωσης και των πολιτών της σε θέματα εσωτερικής κινητικότητας, σπουδών και εργασίας καθώς και κοινωνικές δεξιότητες, κυκλοφορία σε μεγάλη πόλη, χρήση Μέσων Μαζικής συγκοινωνίας (Μετρό, Τραμ, λεωφορεία, τρένα), επικοινωνίας σε άλλη γλώσσα κ.λ.π. Πήραν μια γεύση προσωπικής αυτονομίας και επιβίωσης, έξω και πέρα από το ασφαλές περιβάλλον που σου εξασφαλίζει η οικογένεια, στην ικανοποίηση των προσωπικών τους καθημερινών αναγκών και επιθυμιών.
Από κάθε περίπτωση η εβδομάδα για τους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς υπήρξε μια σπουδαία μαθητεία σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αποδοχής της ετερότητας μέσα από την πολυπολιτισμικότητα της εικόνας που είδαν και συναναστράφηκαν, τόσο σε επίπεδο σχολείου, όσο και πόλης. Μιας εικόνας πολυπολιτισμικότητας που απέδειξε ότι όλοι, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, μπορούν να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν, να προοδεύσουν και να επιβιώσουν.
Τα συννεφιασμένα πρόσωπα των μικρών μαθητών-ταξιδευτών, καθώς αντιλήφθηκαν ότι γρήγορα έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής κι ότι το Σάββατο πρωί-πρωί θα έπρεπε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, μαρτυρούσαν το πόσο πλούσια, γεμάτα και όμορφα πέρασαν τις μέρες τους στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Δυο λόγια για το πρόγραμμα“Together We Can Do So Much”.
Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει γονείς και μαθητές ώστε με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες να συγκλίνουν, με την υποστήριξη του σχολείου, προς μια κατεύθυνση εξεύρεσης περισσότερου κοινού και πιο δημιουργικού και ποιοτικού χρόνου ώστε να αντιληφθούν την αξία αυτής της συνύπαρξης και της ¨γνωριμίας¨ μεταξύ τους προς την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε ένα ασφαλές, οικογενειακό περιβάλλον αγάπης, κατανόησης και υποστήριξης.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα από 4 θεματικές ενότητες:
Α. Οικογενειακή ακεραιότητα, ενίσχυση διαλόγου και διεπαφής μεταξύ γονιού και παιδιού.
Β. Ανάπτυξη και ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού.
Γ. Ανακύκλωση, τόσο ως κοινή συνειδητοποίηση ενηλίκων και παιδιών ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και ρόλο απέναντι στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας, να σώσουμε τον πλανήτη από τα σκουπίδια, όσο και ως πεδίο, πλαίσιο και αντικείμενο εργασίας μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες γονιών και μαθητών.
Δ. Συνειδητοποίηση της Ευρωπαϊκής διάστασης με σεβασμό στην Πολιτιστική Κουλτούρα
MNHMH TOY ΛΑΟΥ ΜΟΥ, ΣΕ ΛΕΝΕ …ΠΟΝΤΟ! Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας τιμά τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου.
Μια σεμνή και μεστή σε περιεχόμενο, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και την ευθύνη του εκπαιδευτικού της Στ΄τάξης, κου Τσακιρίδη.
Η εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη του λαού μου, σε λένε …Πόντο» ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, στη διάρκεια της οποίας έγιναν αναφορές στην τραγική περίοδο του ποντιακού ελληνισμού, στη σκόπιμη και προσχεδιασμένη εκκαθάριση και εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.
Η φιλοδοξία του Κεμάλ Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα ομοιογενές τουρκικό κράτος, χωρίς την παρουσία σ’ αυτό των «ενοχλητικών» και «μιαρών» εθνικών μειονοτήτων είχε ως αποτέλεσμα να λεηλατηθούν, να καούν τα ελληνικά χωριά, οι εκκλησίες και τα σχολεία, οι κάτοικοί τους να σφαγιασθούν, να κακοποιηθούν, να εκτοπιστούν,να πεθάνουν από στέρηση και εξάντληση μέσα από τα «τάγματα εργασίας».
Οι μαθητές μας, μέσα από δραστηριότητες (έκθεση, ποιήματα, θεατρικό, τραγούδια και χορούς, παρουσίαση p.p.) τις οποίες οργάνωσαν και συμμετείχαν οι ίδιοι έλαβαν και εξέπεμψαν το μήνυμα της Γενοκτονίας και αντιλήφθησαν την αξία του αιτήματος της αναγνώρισης από τη Διεθνή κοινότητα, ως δικαίωσης των χιλιάδων εκδιωγμένων και κυνηγημένων αδελφών μας.
Οι ψυχές τόσων και τόσων αθώων της Γενοκτονίας αναπαύονται εν ειρήνη και ζωντανεύουν στη σκέψη και στην άκαυτη μνήμη όσων μένουν πίσω.
Μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, το συμπέρασμα στο οποίο θα πρέπει να οδηγούμαστε, είναι ότι ο δρόμος των ανθρώπων και των λαών δεν είναι παρά αυτός της ειρήνης, της συμφιλίωσης, του σεβασμού και της συνεργασίας. Οι λαοί και οι απλοί άνθρωποι, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν έχουν διαφορές. Οδηγούνται στον πόλεμο, οδηγούνται στο μίσος και την εχθρότητα.
Ας αποτελεί, λοιπόν, το παρελθόν, όχι εφαλτήριο διεκδικήσεων και μίσους αλλά πηγή μνήμης και τιμής, αυτογνωσίας από τη μια και προσπάθειας ανατροπής και μη επανάληψης τραγικών παρόμοιων καταστάσεων από την άλλη.
2ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ».
Στις 10 και 11 Μαΐου 2019 και στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς ¨ΕΡΙΑ¨ , στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε το 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας με τίτλο «Εκπαιδευτικοί καταθέτουν σε εκπαιδευτικούς τις επιστημονικές τους εμπειρίες».
Η διοργάνωση του συνεδρίου ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον εμπνευστή του, Διευθυντή της Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κο Διαμαντόπουλο με την υποστήριξη του Δήμου Νάουσας.
Στο συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπαιδευτικοί από όλη την Κεντρική Μακεδονία, την έναρξη έκανε ο κος Διαμαντόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του, συνέχεια και προοπτική ώστε να γίνει θεσμός.
Οι ενότητες του συνεδρίου, τις οποίες διαπραγματεύτηκαν καθηγητές Πανεπιστημίου (Καρακίτσιος, Αϊδίνης …) και εκπαιδευτικοί σχολείων, αφορούσαν θέματα Διδακτικής Μεθοδολογίας, Ειδικής Αγωγής, Μαθησιακών Δυσκολιών, Νέων Τεχνολογιών, Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας, θέματα διδακτικών πρακτικών και προσεγγίσεων για ευάλωτες , κοινωνικά, ομάδες.
Στους εισηγητές του Συνεδρίου είχε την τιμή να συμπεριλαμβάνεται και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, διά του Διευθυντή του, κου Δημήτρη Κατσαβού, με θέμα «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία και την Καινοτομία».
Μέσα από την παρουσίαση πλήθος φωτογραφιών-μαρτυριών με δράσεις και πρωτοβουλίες μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και τοπικής κοινωνίας, έγινε κατανοητό το μέγεθος των προσπαθειών του σχολείου, ώστε να ανατρέψει μια προβληματική κατάσταση και να μετατρέψει τα όποια μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα.
Παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές και δράσεις, πρωτοβουλίες, παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται εδώ και 7-8 χρόνια στο σχολείο, που ενεργοποίησαν τόσο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και την τοπική κοινωνία (πολίτες και φορείς).
Στόχος της παρουσίασης ήταν η κατάθεση συσσωρευμένων γνώσεων και εμπειριών ( Προγράμματα Erasmus+, Θεατρική Αγωγή, Βιωματική μάθηση, Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σχολείου και τοπικής κοινωνίας, κοινωνικές παρεμβάσεις του σχολείου …) ώστε να προαχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός και να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παρόλη την πίεση του χρόνου που ασκήθηκε στον ομιλητή, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθεί η ποσότητα και η ποιότητα του έργου, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων, ανάμεσα στους οποίους και ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Κόπτσης, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί άμεσα, τη σχολική μας μονάδα.
Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστεί το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κο Διαμαντόπουλο και την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για την ευκαιρία που μας δώσανε να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες και το όραμά μας για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και την καινοτομία.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Με ιδιαίτερο τρόπο και έντονη συναισθηματική φόρτιση, οι μαθητές της Στ τάξης, κυρίως και όχι μόνο, με την ευθύνη οργάνωσης, προετοιμασίας και υλοποίησης από την εκπαιδευτικό του Σχολείου κα Χατζηπαναγιωτίδου Κωνσταντίνα, πραγματοποίησαν, στο σχολείο μας, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.
Μέσα σε όμορφα σκηνικά που επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου μας, κα Κύρμου Κική, οι μαθητές παρουσίασαν με τρυφερότητα και αγάπη, τραγούδια, ποιήματα, νανουρίσματα, διασκευές μύθων και παραμυθιών, εικόνες και έργα τέχνης, θεατρικό, με βασικό και τιμώμενο πρόσωπο όλων, τη μάνα.
Οι παρευρισκόμενες μαμάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν βιωματικά στην εκδήλωση. Έτσι είχαμε συγγραφή νανουρισμάτων, απαγγελία ποιημάτων από τις ίδιες,όπως και από την εκπαιδευτικό κα Χατζηπαναγιωτίδου, καθώς και τη συμμετοχή τους μαζί με τα παιδιά, σε μια σειρά παραδοσιακών και ξεχασμένων παιχνιδιών που ξαναζωντάνεψαν στην αυλή του σχολείου.
Της εκδήλωσης προηγήθηκαν μια σειρά δραστηριοτήτων κατά τάξη με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών, δημιουργία ευχετήριων καρτών, εικαστικών έργων, δημιουργίας μηνυμάτων και ποιημάτων, με στόχο να αποτελέσουν μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης των παιδιών προς τις μαμάδες τους.
Δικαιολογημένα οι μαμάδες των παιδιών που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση ήταν συγκινημένες και περήφανες για τα παιδιά τους και ικανοποιημένες για την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, να τις τιμήσουν.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”, προσαρμοσμένη στη στοχοθεσία του προγράμματος , που δεν είναι άλλη από το να φέρει με κάθε δημιουργικό, παραγωγικό και ποιοτικό τρόπο, γνείς και παιδιά πιο κοντά, εξασφαλίζοντάς τους κοινό χρόνο και κοινές δραστηριότητες και δράσεις.
ΣΤΟ ¨ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ¨ ΣΤΗ ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Στη Ρουμανία, για μια βδομάδα, βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για θέματα … χρημάτων και όχι μόνο, για θέματα Πολιτισμού, Παράδοσης, Αρχιτεκτονικής, Επιστήμης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ¨Money Matters¨ . Σημείο συνάντησης των εταίρων το βορειοανατολικότερο σημείο της Ρουμανίας, δίπλα στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, η Μπουκοβίνα, το «Αρχιπέλαγος των Μοναστηριών», όπως αποκαλείται η ευρύτερη περιοχή.
Οικοδεσπότες το Scoala Gimnaziala «Samson Bodnarescu», στο Galanesti-Suceava της Ρουμανίας. Ένα σύγχρονο σχολείο, όπως τα περισσότερα στην περιοχή, εξαιτίας της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο κύριος κορμός του προγράμματος, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας αφορούσε το ¨Money Matters¨. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγιναν συναντήσεις στο χώρο του σχολείου, επισκεφθήκαμε την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας στην Suceava, επισκεφθήκαμε τοπική εμπορική επιχείρηση η οποία με επιμονή και μεθοδικότητα εξαπλώθηκε σε μεγάλες πόλεις τςη Ευρώπης, γνωρίσαμε μικρές, τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που προωθούν παραδοσιακά προϊόντα με ποιότητα και σεβασμό.
Άλλωστε η παράδοση ήταν ζώσα κάθε λεπτό της παραμονής μας εκεί. Δασκάλες ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα, χώροι διακοσμημένοι με αντικείμενα του παρελθόντος τους, σίτιση με παραδοσιακές γεύσεις, μαθητές και μαθήτριες σε χορούς και έθιμα της περιοχής τους.
Σημαντική παράμετρος της παραμονής μας στο «Αρχιπέλαγος» ήταν οι επισκέψεις μας στα εξαιρετικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής και εξωτερικής αγιογραφίας, των μοναστηριών της περιοχής.
Όσον αφορά τη φιλοξενία, οι οικοδεσπότες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μας ικανοποιήσουν. Αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων Erasmus+. Έρχεσαι σε επαφή, δημιουργείς σχέσεις, φιλίες με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, νοοτροπίας και παράδοσης, αναζητάς τα κοινά σημεία, τα εντοπίζεις και τα αναδεικνύεις.
Έκπληξη αποτέλεσε για την ελληνική αποστολή το γεγονός ότι στο σπίτι που φιλοξενούνταν οι μαθήτριές μας, η οικογένεια μιλούσε ελληνικά.
Το εξαιρετικό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, κατά κοινή ομολογία των εταίρων μας, το απογείωσε μέσα από τις στοχευμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, εδώ και δυο χρόνια φτάνει προς το τέλος του.
Αυτή, στη Ρουμανία, ήταν η τελευταία συνάντηση δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή μαθητών.
Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η τελική συνάντηση εργασίας, στη Μαδρίτη, όπου οι εταίροι θα κλείσουν όλα τα διαδικαστικά θέματα, θα γίνει απολογισμός, η τελική αναφορά κ.λ.π.