Προγράμματα

    Φεβρουάριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν   Μαρ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Φεβρουάριος 2024

    ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΟΥ, ΣΕ ΛΕΝΕ … ΤΕΜΠΗ! 28 / 02 / 2024

    ……………………………….
    Αυτοί που πέρασαν
    με ολόισια μάτια, στου θανάτου το άλλο Βασίλειο …
    Μάτια που δεν μπορώ ν’ αντικρίσω στα όνειρα …
    Χείλια που θα φιλούσαν
    λεν προσευχές στη σπασμένη πέτρα.
    Δεν είναι εδώ τα μάτια …
    Εδώ δεν είναι μάτια
    Στο λαγκάδι των άστρων που πεθαίνουν
    Στο κούφιο αυτό λαγκάδι …
    Στο τελευταίο τούτο συναπάντημα
    Μαζί ψηλαφούμε
    Και αποφεύγουμε τα λόγια
    Μαζεμένοι στην άκρη του φουσκωμένου ποταμού
    Χωρίς βλέμμα, εκτός
    Αν ξαναφανούν τα μάτια …
    Μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας
    μεταξύ κίνησης και δράσης
    πέφτει η Σκιά
    Μεταξύ αντίληψης και δημιουργίας
    μεταξύ κίνησης και απάντησης
    πέφτει η Σκιά
    Η ζωή είναι πολύ μακριά
    Μεταξύ πόθου και σπασμού
    μεταξύ δύναμης και ύπαρξης
    μεταξύ ουσίας και πτώσης
    πέφτει η Σκιά
    αυτός είναι ο τρόπος
    που ο κόσμος τελειώνει
    όχι με ένα πάταγο αλλά με ένα λυγμό».
    Τόμας Σ. Έλιοτ / Μετάφραση Γιώργου Σεφέρη

    ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ LIBRARY4ALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

     
    Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, και όχι μόνο, γνωρίζει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Library4all. Την εταιρεία της οποίας βασικός τομέας δράσης είναι η υποστήριξη σχολικών βιβλιοθηκών. Μέσω αυτής της υποστήριξης και ενίσχυσης των σχολικών βιβλιοθηκών, η Library4all που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 προσφέρει, με προσήλωση, έργο στην εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση, την καλλιτεχνική έκφραση και την ανάδειξη του πολιτισμού με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
    Αυτής της ευεργετικής προσφοράς της γίναμε αποδέκτες κι εμείς, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, παραλαμβάνοντας μια σειρά 30 εξαιρετικών βιβλίων, βιβλίων σύγχρονης αλλά και κλασικής παιδικής λογοτεχνίας, βιβλία που βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να καλλιεργήσουν ήθος, δεξιότητες, να αποκτήσουν στάσεις και τρόπους συμπεριφοράς χρήσιμους για όλη τους τη ζωή.
    Η προσπάθεια ενίσχυσης και εμπλουτισμού της σχολικής μας Βιβλιοθήκης αποτελεί κεντρική μας επιλογή και απόλυτη προτεραιότητα και η αξιέπαινη πράξη της Library4all μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της αγάπης προς τη Λογοτεχνία στους μαθητές μας.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου, εκ μέρους όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, θα ήθελε να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες της στην Library4all για την πολύτιμη προσφορά βιβλίων της.
    Μια προσφορά που ενισχύει την προσπάθεια αλλά και την πίστη στον αγώνα μας για μια σχολική βιβλιοθήκη εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας αλλά και των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του χωριού που στερούνται τέτοιων υπηρεσιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον (βιβλία, βοηθήματα, διαδίκτυο, scanner, εκτυπωτής) καθώς και του συνόλου των κατοίκων της Τοπικής κοινωνίας αφού λειτουργεί με τμήμα ενηλίκων, τις απογευματινές ώρες και σε εθελοντική , υποστηρικτική βάση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» από την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας προς τους μαθητές του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ»

    Αν και αποτελεί καθημερινή ρουτίνα, η μετακίνηση από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει καθημερινά να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας στη διαδρομή. Πάντοτε κίνδυνοι παραμονεύουν και γίνονται πιο απειλητικοί όταν δεν έχουμε το νου μας σ’ αυτούς.
    Για αυτούς τους κινδύνους μίλησαν στους μαθητές της Ε’ τάξης οι κυρίες Τσίπη Μαρία και Βέρρου Μαρία από την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας με θέμα «Πρόληψη ατυχημάτων, ασφαλές διαδρομές» εστιάζοντας κυρίως, στις διαδρομές προς και από το σχολείο.
    Με ένα ευχάριστο και κατατοπιστικό βίντεο έδωσαν εικόνα στα λεγόμενά τους και έκαναν την παρουσίασή τους πιο κατατοπιστική και κατανοητή.
    Μίλησαν για την επιλογή των διαδρομών, για τα σημεία έντονης επικινδυνότητας (σταυροδρόμια κ.λ.π.), για τη συμπεριφορά και στάση μας, ως πεζοί, πάνω στο δρόμο, για τη χρήση των πεζοδρομίων και των διαβάσεων …
    Μίλησαν για τους τρόπους μετάβασης των μαθητών στο σχολείο, τόνισαν πως όλο και διευρύνεται η συνήθεια να μεταφέρουν οι γονείς τα παιδιά τους με τα αυτοκίνητα (όπου κι εκεί χρειάζεται η τήρηση κανόνων), σε βάρος της μεταφοράς με τα πόδια ή ακόμη και με ποδήλατο, τρόποι που ενισχύουν και τη σωματική κατάσταση και υγεία των παιδιών κ.λ.π.
    Το πλήθος ερωτήσεων, αποριών και παρατηρήσεων των μαθητών έδειξε και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά τα θέματα στη σκέψη των παιδιών και ότι η ενημέρωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης και αποφυγής συμβάντων που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή των μικρών μαθητών.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί για την συγκεκριμένη δράση που αποτελεί συνέχεια και προηγούμενων δράσεων σε συνεργασία με την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας.

    ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΙΜΠΟΡ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ … ΈΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS PLAN – ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ 2021-2027

     
    Μια εξαιρετική φιλοξενία είχαν την τύχη να απολαύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού – Μέσης (ως μέλος της κοινοπραξίας μας), σε συνάντηση “Group mobility of pupils” στα πλαίσια υλοποίησης της Εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus 2021-2027, που διαθέτει το σχολείο μας, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.
    Μια φιλοξενία που δίνει ισχυρά κίνητρα σε όσους υπερασπίζονται τη μεγάλη προσφορά και το ρόλο που παίζουν τα σχέδια Erasmus για συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και για το σχολείο στο σύνολό του, ως λειτουργία, συλλογή εμπειριών, ερεθισμάτων, παραγωγικών συμπράξεων, διάδρασης, ανταλλαγής καλών πρακτικών κ.λ.π.
    Μια φιλοξενία, σ’ ένα εξαιρετικό και υψηλών προδιαγραφών, σχολείο, το “Osnovna sola Draga Kobala” , με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και ανοιχτό σε καινοτόμες,, συμμετοχικές, συμπεριληπτικές πρωτοβουλίες, με κέντρο το μαθητή.
    Μια φιλοξενία κι ένα πρόγραμμα, από κοινού σχεδιασμένο μεταξύ των σχολείων, απόλυτα προσαρμοσμένο και υποστηρικτικό της στοχοθεσίας του Erasmus plan της Διαπίστευσής μας.
    Ένα πρόγραμμα σε ισόποσες δόσεις απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειριών αλλά και πολιτιστικής επαφής και γνωριμίας με την ιστορία και την παράδοση της φιλοξενούσας χώρας καθώς και της σύνθεσης και διαχείρισης της πολιτισμικής ποικιλομορφίας του μαθητικού δυναμικού. Από την άλλη, με ευκαιρίες ψυχαγωγίας, αναψυχής, στιγμών χαλάρωσης, διασκέδασης, σύσφιξης σχέσεων μεταξύ μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων.
    Έτσι, στα παραπάνω πλαίσια, η εβδομάδα στο Μάριμπορ της Σλοβενίας περιείχε:
     Παρακολούθηση μαθημάτων με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου φιλοξενίας (Αγγλικά, ΤΠΕ, Γυμναστική, Μουσική, Εικαστικά σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους,-στούντιο Μουσικής κ.λ.π.). Παρακολούθηση διδασκαλίας στην Α΄ τάξη (βιωματική διδασκαλία του γράμματος Μ-μ-m, διαδικτυακή σύνδεση και κοινή διδασκαλία με τους μαθητές της δικής μας Α΄τάξης). Ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία ήταν η υποδειγματική εξατομικευμένη διδασκαλία που παρακολουθήσαμε, οι εκπαιδευτικοί, από ειδική παιδαγωγό σε μαθήτρια με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
     Συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε συνεδριάσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέματα, αξίες, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που αφορούν τους νέους, με ευφυή και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο, συνδέοντας και μεταφέροντας καταστάσεις και πτυχές π.χ του Αθλητισμού με καταστάσεις και πτυχές της σχολικής ζωής (τήρηση κανόνων, ομαδικότητα, κοινοί στόχοι, προπονητής-δάσκαλος, σεβασμός, ευ-αγωνίζεσθαι …)
     Περιβαλλοντικές διαδρομές ευαισθητοποίησης απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αξιοποίησής του εντός της οικιστικής ζώνης τόσο για τουριστικούς λόγους όσο και καθημερινής χρήσης και διεξόδου για τους κατοίκους της πόλης (παραποτάμιες βόλτες στις πεζοδρομημένες όχθες του Ντράβα, στις πετρόκτιστες γέφυρές του, στις ¨Τρεις λίμνες¨, στα νησάκια …).
     Επισκέψεις-ξεναγήσεις ιστορικού περιεχομένου (Μνημείο πεσόντων Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, απομεινάρια τείχους και πύργων που κράτησαν για 30 χρόνια τους Τούρκους πολιορκητές έξω από την πόλη, το κάστρο του Μάριμπορ, Μοναστήρι του 13ου αιώνα …)
     Επαφή με την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής (καρναβάλι-ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις,-παρέλαση, δρώμενα, πειράγματα, χοροί…, αλλά και στα σχετικά έθιμα,-Kurent, άνθρωποι με φορεσιές και χορευτικές κινήσεις παρόμοιες με των δικών μας Μωμόγερων.
     Και φυσικά, πολλές στιγμές ψυχαγωγίας, συνδημιουργίας, διασκέδασης και παιχνιδιού όλων των παιδιών στις αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και εκτός αυτών (κατασκευή αποκριάτικων μασκών, μουσικοί πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί, ξενάγηση στην πόλη με τουριστικό τρενάκι, βόλτες στις πλατείες και τις όχθες του ποταμού Ντράβα, βραδιά καραόκε …).
    Με δυο λόγια, ένα ακόμη Erasmus ταξίδι που τα είχε όλα, ένα ακόμα Erasmus ταξίδι που θα παραμείνει πολύχρωμο αποτύπωμα στα όνειρα των παιδιών για πολλά πολλά χρόνια.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ TO ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «BASIC LIFE SUPPORT» ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΓΑΙΑ¨

     
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει, σήμερα, 17/2/2024, στους χώρους του μια εξαιρετική και πάνω απ’ όλα χρήσιμη δράση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδόνων Γαία» και αφορούσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Basic Life Support” , απόκτηση δεξιοτήτων για Βασική Υποστήριξη της Ζωής.
    Κατά τη διάρκεια αυτού του βιωματικού και πάνω απ’ όλα έγκριτου σεμιναρίου οι ¨μαθητευόμενοι¨ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλά διαδραστικά σενάρια, ώστε να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να είναι σε θέση: να αναγνωρίζουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου ή πνιγμού, να προσεγγίζουν κάποιον με ασφάλεια, να αξιολογούν το βαθμό κατάρρευσής του, να κάνουν έλεγχο ανταπόκρισης, να πραγματοποιούν διάνοιξη αεραγωγού, να τηλεφωνούν γρήγορα και αποτελεσματικά στο 112 |166, να εφαρμόζουν υψηλής ποιότητας θωρακικές συμπιέσεις, να κάνουν ΚΑΡΠΑ και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, κ.λ.π.
    Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι απόκτησαν πιστοποιημένη άδεια χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από εθελοντές εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ).
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους μαθητευόμενους ήταν και μια δωδεκάχρονη μαθήτρια του σχολείου μας και το γεγονός αυτό, από μόνο του, μας κάνει αισιόδοξους για την κοινωνική συλλογική κατεύθυνση προσφοράς ευαισθησίας και ενσυναίσθησης προς την οποία οφείλουμε να οδηγούμε τις συμπεριφορές των νέων παιδιών.
    Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και εθελοντική δράση , οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
    Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

    Σήμερα, Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 τα παιδάκια της Α΄ τάξης υποδέχτηκαν με χαμόγελο το ιατρικό κλιμάκιο από το ΙΚΑ Βέροιας, στα πλαίσια μιας σειράς συναντήσεων υγείας, πρόληψης και υγιεινής καθώς και ατομικής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι σε τέτοια ζητήματα.
    Η Οδοντίατρος, Παραλυκίδου Ελένη με τη βοήθεια της Επισκέπτριας Υγείας, κα Ελένη Στεργίου μίλησε στους μαθητές για την στοματική υγιεινή, την υγιεινή των δοντιών, φροντίδα – καθαριότητα δοντιών, ασθένειες δοντιών. Έδειξε, με βιωματικό τρόπο, τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών τον τακτικό επανέλεγχο και καθαρισμό στο οδοντιατρείο και τη σημασία της σωστής διατροφής.
    Ακολούθησε εξέταση των δοντιών των μαθητών-τριών και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για τους γονείς (με μορφή σημειώματος και ατομικών παρατηρήσεων).
    Η σωστή διατροφή, η συστηματική φροντίδα, η ενημέρωση και η πρόληψη, σε συνδυασμό με τις νέες μεθόδους θεραπείας συμβάλλουν σημαντικά, ώστε η εικόνα που παρουσιάζουν τα δόντια των νέων παιδιών να είναι σαφώς βελτιωμένη. Για να διατηρήσουμε το λαμπερό μας χαμόγελο για πάρα πολλά χρόνια, πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας !
    Είναι πολύ σημαντικό για παιδιά ευάλωτων, κοινωνικά και οικονομικά, ομάδων να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Και αξίζει συγχαρητηρίων το γεγονός ότι στο Οδοντιατρείο του Κέντρου Υγείας Βέροιας πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση και κατά προτεραιότητα, οδοντιατρικές εργασίες για τα παιδιά.
    Για ραντεβού μπορούν οι γονείς να καλούν στα 23310 62198 και 23310 62985 ή ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: https://rdvehealthnet.gr . Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η Διεύθυνση του Σχολείου, όπως καλά γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι πρόθυμη, για όσους αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού να τους υποστηρίξει.
    Ένα θερμότατο ευχαριστώ οφείλουμε στο οδοντιατρικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Βέροιας, την οδοντίατρο κα Παραλυκίδου Ελένη και την Επισκέπτριας Υγείας, κα Ελένη Στεργίου για την σημαντική ενημέρωση, την καταγραφή της στοματικής κατάστασης των παιδιών μας καθώς και την ευκαιρία που τους/τις έδωσαν να λύσουν τις απορίες τους για τη σωστή υγιεινή και φροντίδα των δοντιών τους! Τέλος ευχαριστούμε τη Διευθύντρια κα Αθανασιάδου Χριστίνα για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που, εκτός των άλλων, εξοικειώνει τα παιδιά με τον οδοντίατρο και την οδοντιατρική εξέταση, συμβάλει στην υιοθέτηση επιμελημένης στοματικής υγιεινής και τακτικής οδοντιατρικής φροντίδας.