Προγράμματα

    Οκτώβριος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Σεπ   Νοέ »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2022

    Erasmus days 2022, Μέρες Ευρώπης, με τα μάτια του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

     
    Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας
    Ένα εικαστικό ενεργειακό δίκτυο Αγάπης
     
    Δείτε εδώ: https://video.link/w/fqK7d
     
    Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, που εδώ και δέκα χρόνια, μεγαλώνουμε στην αγκαλιά της Ευρώπης, παίζουμε και επικοινωνούμε με συμμαθητές μας από τη μακρινή Ουαλία και τη Λιθουανία …, ως τη γειτονική Τουρκία και Βουλγαρία…, κοιμόμαστε στα κρεβάτια τους και τους παραχωρούμε τα δικά μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας εικαστικό ενεργειακό δίκτυο, τους δικούς μας αγωγούς (LOVE STREAM 1, 2 …).
    Students and teachers of Koulouras Primary School, who for ten years, have been growing up in the arms of Europe, play and communicate with our classmates from distant Wales and Lithuania …, to neighboring Turkey and Bulgaria …, sleep in their beds and grant them ours, decided to create our own artistic energy network, our own conduits (LOVE STREAM 1, 2 …).

    LANGUAGE, LEARNING VIA LITERATURE, C3 , POLAND ΕΝΑ ERASMUS ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ …

    Από τις 3 έως τις 8 Οκτωβρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, συμμετείχαν στη συνάντηση ERASMUS,  C3 , στην Πολωνία ( (Grajewie). Μια συνάντηση  που τα είχε όλα, στις σωστές αναλογίες.

    Με άλλα λόγια ένα Erasmus, όπως του πρέπει! Με επίκεντρο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μαθητών. Με προσφορά στοχευμένης γνώσης, εκπαιδευτικές δράσεις, συλλογή εμπειριών, περιβαλλοντικές δραστηριότητες οικολογικής ευαισθητοποίησης, γνωριμίας με τον πολιτισμό και την παράδοση της φιλοξενούσας χώρας και πάνω απ’ όλα με επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων (μαθητών και εκπαιδευτικών).

    Το σχέδιο Erasmus LLvL εξελίσσεται σε ένα πολύ καλά δομημένο σχέδιο, με ενθουσιώδεις και υπεύθυνους συμμετέχοντες και πλούσια παραγωγή αποτελεσμάτων. Και είναι τιμή και τύχη, για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας να συνδημιουργεί και να συμβάλλει στη θετική του πορεία.

    Η Δ/νση του Σχολείου, ευχαριστεί τους συμμετέχοντες για τη θετική ενέργεια, την οποία μετέφεραν στη συνάντηση και πάνω απ’ όλα ευχαριστεί την Πολωνική ομάδα Erasmus του σχολείου …,  για την άρτια, πλήρη και ενδιαφέρουσα φιλοξενία τους.

    Τρίτη 4 Οκτωβρίου

    1

    Οι μαθητές όλων των χωρών κλήθηκαν να γράψουν μια κακή και μία καλή ιστορία σχετικά με το περιβάλλον. Να περιγράψουν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αδιαφορώντας για το περιβάλλον το καταστρέφουν, και κατόπιν έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έχοντας υιοθετήσει οικολογικές πολιτικές καταφέρνουν να ζουν αρμονικά με το περιβάλλον σε συνθήκες αειφορίας, ευημερίας και δημιουργικής συνύπαρξης.

    Το σχολείο μας επέλεξε 2 ιστορίες με αναφορά στον πόλεμο, και τον τρόπο που επηρεάζεται το περιβάλλον στα πλαίσια μιας σύγκρουσης.

    Η άφεγγη πολιτεία περιγράφει το ζόφο του πολέμου και το αποτύπωμα που αφήνει σε φύση και ψυχές. Στο έξω και στο μέσα..

    Η ευωδιαστή πολιτεία είναι η «εκδίκηση» της ζωής. Η επιστροφή της ανάσας.

    Ο βασιλικός που επέζησε και μαζί του όλα τα ποτισμένα με πάθος όνειρα..

    2

    Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν πόστερς με μηνύματα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να σταματήσει ή και να αναστραφεί αυτή η καταστροφική δίνη στην οποία έχει μπει ο πλανήτης μας.

    3

    Επίσκεψη στο μουσείο του  Konstanty Ildefons Gałczyński που βρίσκεται στο παλιό Pranie Foresters Lodge.

    Ο Konstanty  Gałczyński είναι ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς λογοτέχνες-ποιητές της Πολωνίας. Γεννήθηκε το 1905 και πέθανε το 1953. Έγραψε αναρίθμητα ποιήματα, πειραματίστηκε με πολλές φόρμες και βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του. Επισκεφτήκαμε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Ουσιαστικά είναι το σπίτι που είχε επιλέξει να ζήσει κοντά στην αγαπημένη του λίμνη. Εκεί ο ποιητής έγραψε κάποια από τα πιο  γνωστά του έργα. Δυστυχώς τρία χρόνια μετά την εγκατάστασή του εκεί, απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών. Ο σπόρος του όμως άνθισε μέσα στις αναζητήσεις των νεότερων και η κληρονομιά του γεμίζει ακόμα σελίδες που λένε τη ζωή «αλλιώς»..

    Τίποτα δεν πάει χαμένο.. Όπως λέει κι ο δικός μας Γ. Ρίτσος: «..κι ο θάνατος δεν είναι παρά ένα φύλλο που έπεσε για να θρέψει ένα φύλλο που ανεβαίνει»

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Pranie είναι πολύ δημοφιλείς,  μεταξύ των Πολωνών καλλιτεχνών. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολλές συναντήσεις με συγγραφείς, απαγγελίες ποίησης, εκθέσεις, συναυλίες πολωνικών τραγουδιών και κλασικής μουσικής.

    4

    Επίσκεψη στη Galindia

    Ένα υπέροχο θεματικό πάρκο έχει στηθεί δίπλα στη λίμνη, όπου περιγράφεται, αλλά και αναβιώνεται με τη βοήθεια των εργαζομένων και τη συμμετοχή των μαθητών, ο τρόπος ζωής των Galindians, των φυλών που ζούσαν εδώ από τους πρώτους αιώνες προ Χριστού μέχρι την εποχή των σταυροφοριών. Υπέροχα επιβλητικά ξυλόγλυπτα, νεκρικές πυρές και μια πρωτόγονη δίψα για επιβίωση  δίπλα στο βασίλειο των φιδιών..το βάλτο. Αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, μεταφερθήκαμε κάποιους αιώνες πίσω καθώς το όλο  σκηνικό, τα τοτέμ, οι μάγοι, τα κοστούμια των Galindians λειτούργησαν σα χρονομηχανή που μας ταξίδεψε..

    Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

    5

    Στο σχολείο του Grajewo, οι μαθητές έπρεπε να ετοιμάσουν προειδοποιήσεις του τύπου «κλείστε τα φώτα», «κάντε οικονομία στο νερό» τις οποίες στη συνέχεια πλαισίωσαν με ζωγραφιές. Τα μηνύματα έπρεπε να έχουν οικολογικό περιεχόμενο και να είναι κατανοητά και εύκολο να εφαρμοστούν. Η αρχική αμηχανία των εκπαιδευτικών σχετικά με το τι θα καταφέρουν οι μαθητές ξεπεράστηκε απ’ την ασύνορη φαντασία των μικρών καλλιτεχνών. Για του λόγου το αληθές:

    6

    Επίσκεψη στο παλάτι Branicki.

     Το παλάτι Branicki (Πολωνικά: Pałac Branickich) είναι ένα ιστορικό οικοδόμημα στο Białystok της Πολωνίας. Αναπτύχθηκε στη θέση ενός προγενέστερου κτηρίου στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα από τον Jan Klemens Branicki, έναν πλούσιο πολωνό-Λιθουανό της Κοινοπολιτείας, σε μια κατοικία κατάλληλη για έναν άνδρα που φιλοδοξούσε να γίνει βασιλιάς της Πολωνίας. Το ανακτορικό συγκρότημα με κήπους, περίπτερα, γλυπτά, βοηθητικά κτίρια και άλλες κατασκευές και η πόλη με τις εκκλησίες, το δημαρχείο και το μοναστήρι, όλα σχεδόν ταυτόχρονα χτισμένα σύμφωνα με γαλλικά πρότυπα ήταν ο λόγος που η πόλη ήταν γνωστή τον 18ο αιώνα ως Βερσαλλίες. Στο παλάτι, εκτός από τους υπέροχους κήπους, στεγάζεται και το μουσείο ιατρικής και φαρμακολογίας. Είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε σε αίθουσες όπου εκτίθενται όργανα και συσκευές που χρησιμοποιούσαν γιατροί και φαρμακοποιοί εδώ και 200 χρόνια.

    7

    Επίσκεψη στο στρατιωτικό Μουσείο στο Μπιάλιστοκ  Είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή αυτή. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1968, και από το 1976 λειτουργεί ως ανεξάρτητη μουσειακή μονάδα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα αυτοδιοικούμενο πολιτιστικό ίδρυμα της πόλης του Białystok. Οι στολές των στρατιωτών, τα διάφορα όπλα και οι επιλεγμένες φωτογραφίες έγιναν η αφορμή ώστε ένας πολύ καταρτισμένος ξεναγός να μας μιλήσει για την ιστορία της Πολωνίας και ιδιαίτερα για τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ευχή μας βέβαια πάντα, ο πόλεμος και τα μουσεία του να είναι μόνο μνήμη. Κι αν χαθούν στη λήθη, ακόμα καλύτερα…αλήθεια..!

    8

    Επίσκεψη σε μια πολυτελή κατοικία της πόλης του Bialistok.

    Στην είσοδο μια μακέτα της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα μαγνήτιζε το βλέμμα. Μια κατοικία που άλλαξε χέρια στη διάρκεια των χρόνων, αλλά πάντα κοινός παρονομαστής παρέμενε η πολυτέλεια και η επιμονή στη λεπτομέρεια.

    Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

    9

    Επίσκεψη στο εθνικό πάρκο Biebrza.

    Το μεγαλύτερο από τα 23 εθνικά πάρκα της Πολωνίας, το Εθνικό Πάρκο Biebrza δημιουργήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1993. Η συνολική του έκταση είναι 592,23 km2 .

    Τα έλη Biebrza είναι το πιο πολύτιμο μέρος του πάρκου. Το Εθνικό Πάρκο Biebrza προστατεύει τεράστιες και σχετικά ανέγγιχτες περιοχές με μια μοναδική ποικιλία από διάφορες κοινότητες φυτών, σπάνιων πουλιών υγροτόπων και θηλαστικών όπως οι άλκες και οι κάστορες. Οι υγρότοποι Biebrza καθώς και οι κοιλάδες του ποταμού Narew είναι πολύ σημαντικά κέντρα φωλεοποίησης, σίτισης και ανάπαυσης των πτηνών. Το 1995 το πάρκο χαρακτηρίστηκε ως υγρότοπος παγκόσμιας σημασίας και τελεί υπό την προστασία της Σύμβασης Ραμσάρ.

    Η κοιλάδα Biebrza υποστηρίζει μια μοναδική ομάδα ειδών πτηνών στην Ευρώπη. Περίπου 270 είδη έχουν παρατηρηθεί εδώ μέχρι στιγμής.

    Έχουν καταγραφεί επίσης 48 είδη θηλαστικών, 13 είδη αμφιβίων, 5 είδη ερπετών, 36 είδη ψαριών, πάνω από 750 είδη σκόρων και πεταλούδων,  11 είδη νυχτερίδων, 450 είδη αραχνών και 19 βδέλλες.

    Στην αρχή της επίσκεψης ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του πάρκου και στη συνέχεια βγήκαμε για περπάτημα μέχρι το παρατηρητήριο. Στη διαδρομή ήμασταν πολύ τυχεροί καθώς ανάμεσα στα κλαδιά μπορέσαμε να διακρίνουμε 2 άλκες από τις 400 περίπου που υπάρχουν στο πάρκο.

    Μετά την ξενάγηση, σ ένα όμορφο ξέφωτο, απολαύσαμε ένα παραδοσιακό (πιο παραδοσιακό δε γίνεται) μπάρμπεκιου, και στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων, τα παιδιά έπαιξαν και χόρεψαν.

    10

    Αποχαιρετιστήριο πάρτυ

    Γλέντι, χορός, ξεφάντωμα, τα παιδιά μια agaliasmus..

    Απονομή πιστοποιητικών και γλυκιά κούραση στο τέλος της βραδιάς!

    Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

    11

    Επίσκεψη στο βασιλικό παλάτι της Βαρσοβίας στην παλιά πόλη.

    Άλλο ένα παλάτι απαράμιλλης ομορφιάς και πολυτέλειας, απ’ αυτά

    που χτίζουν οι καλύτεροι αρχιτέκτονες, διακοσμούν οι καλύτεροι ζωγράφοι, χαίρονται οι βασιλιάδες και πληρώνουν φυσικά οι σκληρά εργαζόμενοι φτωχότεροι…

    Η  βόλτα στην παλιά πόλη ήταν αξέχαστη, ο καιρός ανέλπιστος παραστάτης, παντού κόσμος, μαθητές σε εκδρομές, καλλιτέχνες δρόμου..

    Ήλιος και μουσική, και τα κορίτσια με τα λουλούδια ..(φωτό)

    12

    Επίσκεψη στο επιστημονικό κέντρο Κοπέρνικος

    Το Επιστημονικό Κέντρο Κοπέρνικος (πολωνικά: Centrum Nauki Kopernik‎) είναι ένα μουσείο επιστημών που βρίσκεται στην όχθη του Ποταμού Βιστούλα στη Βαρσοβία Πολωνίας. Περιέχει πάνω από 450 διαδραστικά εκθέματα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν τους νόμους της επιστήμης. Το Κέντρο είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα της κατηγορίας του στην Πολωνία και ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Από την ίδρυσή του μέχρι το 2015 είχε δεχτεί 5 εκατομμύρια επισκέπτες.

    Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο κέντρο, έπαιξαν, άγγιξαν, δοκίμασαν, άκουσαν, προσπάθησαν να καταλάβουν..

    Ελπίζουμε τουλάχιστον να κατάλαβαν ότι η γνώση είναι κατάκτηση, αργή αλλά στέρεη. Η γνώση είναι δύναμη. Βασισμένη στο πείραμα και την απόδειξη! Με κόπο και αποτυχίες και επιμονή.. Η γνώση είναι δύναμη !