«ΕΜΠΟΔΙΟΝ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα (σχεδόν όλο το χωριό) και μπροστά σ? ένα κοινό με κοινό παρονομαστή το γενέθλιο τόπο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου, στην Κουλούρα, η παρουσίαση του βιβλίου Τοπικής ιστορίας και ανθρωπογεωγραφίας με τίτλο «Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο» του Δημητρίου Κατσαβού, μαθητή κάποτε και διευθυντή τώρα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, γέννημα-θρέμμα του χωριού.
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας του συγγραφέα να συγκεντρώσει πληροφορίες, να καταγράψει ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα, ήθη, έθιμα και αντέτια, να ανακαλέσει μνήμες και φωτογραφικά ενθυμήματα των κατοίκων, να βυθιστεί στη σοφία και τη γνώση της τοπικής βιβλιογραφίας και των ανθρώπων της και να καταθέσει όλα αυτά ως «κιβωτό μνήμης» στις επόμενες γενιές.
Την όλη προσπάθεια υποστήριξαν με τα προλογικά τους σημειώματα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονας, ο δημοσιογράφος-λαογράφος του τόπου μας και όχι μόν, κ. Γιώργης Μελίκης, ο ερευνητής-ιστορικός της ευρύτερης περιοχής μας (πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο έργο του «Το Ρουμλούκι κατά την πρώιμη και μέση Οθωμανοκρατία», Γιάννης Μοσχόπουλος.
Μέσα σε μια άκρως «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, γεμάτη μνήμες και νοσταλγία, ο συγγραφέας μίλησε για την προσπάθεια που ανέλαβε να φέρει σε πέρας με στόχο να διασωθούν και να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές πρόσωπα, μνήμες, φωνές, λέξεις, ονόματα?
Η όλη προσπάθεια, δήλωσε, αποτελεί ένα μνημόσυνο όλων των κατοίκων του χωριού, του καθενός ξεχωριστά για τους δικούς του και όλων μαζί για όλους τους συγχωριανούς μας που μας κοιτάνε από την απέναντι όχθη .
Για το βιβλίο και το περιεχόμενό του μίλησε ο κουλουριώτης, πρώην Δ/ντής του Σχολείου και καλλικέλαδος ψάλτης στην Εκκλησία του χωριού, Γρηγόρης Πολυζόπουλος. Παραθέτοντας εν συντομία όλα τα θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, επισημαίνοντας την έντονη αγάπη και το σεβασμό του συγγραφέα για τον γενέθλιο τόπο του, καθώς και τη βαθειά γνώση και κατοχή ,του συγγραφέα, της γλώσσας των παππούδων μας, της Ρουμλουκιώτικης ντοπιολαλιάς που κάνει έντονη την παρουσία της στο βιβλίο.
Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με την Πρόεδρο του συλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων η οποία υπογράμμισε την άριστη σχέση των γονιών και του συλλόγου με τον διευθυντή του σχολείου και συγγραφέ του βιβλίου, τόνισε το αμείωτο ενδιαφέρον του για τα παιδιά και την πορεία και ανάπτυξη του σχολείου μας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παραχώρηση του συνόλου των «δωρεών» που θα προκύψουν από τη διακίνηση και διάθεση του βιβλίου αποκλειστικά και μόνο στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Ακολούθησαν τα παιδιά της Στ΄τάξης, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Λαζαρίνας (ήταν Σάββατο του Λαζάρου) υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Παυλίδου Σοφίας κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση αποτελούμενη από δυο ενότητες: η πρώτη με τίτλο «Μην ξεχαστούν» αποτέλεσε ένα μοιρολόι και συγχρόνως μια απαίτηση να μην ξεχαστούν αυτοί που φύγαν? και η δεύτερη ενότητα με τίτλο: «Σύρτι μάτια μ?»ήταν αφιερωμένο σ΄αυτούς που μένουν και τους υπενθύμιζε τις χαρές και τις αξίες της ζωής.
Την εκδήλωση έκλεισε ο εκτός προγράμματος χαιρετισμός του γέροντα Πορφύριου, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, απ? όπου «κίντσιν κι τριούρσιν τα χουριά μας» το άγιο σκήνωμα του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το συγγραφέα και το βιβλίο που παρουσιάστηκε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κατά μόλις μια μέρα χειροτονούμενος μοναχός π. Μακάριος (κατά κόσμον Δημήτριος Λιακόπουλος), νεαρό τέκνο της Κουλούρας.
Ο Γέροντας Πορφύριος συνδέοντας τα δυο γεγονότα δήλωσε ότι σε μια τοπική κοινωνία χρειάζονται εφτά γενιές αγώνων και προσπαθειών, πίστης και ευσέβειας (όπως περιγράφονται και στο βιβλίο για τους κατοίκους της Κουλούρας απ? τα βάθη των χρόνων) για να καταφέρει ο τόπος να βγάλει έναν άνθρωπο που να τον επιλέξει ο Θεός και να τον εντάξει στις υπηρεσίες του. Αν τα καταφέρει, όμως, ο τόπος αυτός για τις επόμενες εφτά γενιές θα είναι ευλογημένος. Στη δικιά σας περίπτωση Κουλουριώτες και Κουλουριώτισες, ο Θεός ενήργησε άμεσα, απ? την επόμενη κιόλας μέρα σας έστειλε ως πρώτη ευλογία το «Εμπόδιον Λησμονιάς» του καθ?όλα άξιου τέκνου σας Δημητρίου Κατσαβού.
Τέλος με τη βοήθεια του βιντεοπροβολέα, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου χώρεσαν και παρήλασαν δεκάδες-εκατοντάδες πρόσωπα, αειθαλή στη μνήμη μας, γεννημένα το 1940, το 1922,το 1912, το 1900, το 1880 και τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην έδρα του Δήμου μας, τη Βέροια, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στις 10 Ιουνίου 2013, με ομιλητές τον Γιώργη Μελίκη και τον Γιάννη Μοσχόπουλο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 Δημήτρης Παπαγρηγορίου.
(για περισσότερες πληροφορίες, τηλ 6977096550)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δημητρίου Στ. Κατσαβού
«Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο»
Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2013
ώρα 19:30
στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουλούρας
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολειου
και Νηπιαγωγείου Κουλούρας
Ομιλητές
Γρηγόρης Πολυζόπουλος, πρ. δ/ντης του Δημ. Σχ. Κουλούρας
Καλλιόπη Λιολιοπούλου-Φανάρα Πρόεδρος του Συλλόγου Γον.-Κηδ.
Δημήτρης Κατσαβός, συγγραφέας του βιβλίου
Θα προβληθούν εικόνες και φωτογραφίες του βιβλίου
Με την υποστήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών: ΄΄ΝΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
΄΄ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ΄΄
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΕΧΝΗΣ
Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό τέχνης με τον τίτλο: «Εκ του μηδενός»,με την κατασκευή από τους μαθητές της Ε’ τάξης μιας κατασκευής από άχρηστα,ανακυκλούμενα υλικά (εφημερίδες, αλουμινόχαρτο, παλιά κουτάλια, καπάκια, χάντρες, κλωστές,χαρτόνια, κλαδιά από δέντρα και θάμνους που προοριζόταν για κομποστοποίηση…) και έφτιαξαν ένα πουλί, πραγματικά εκ του μηδενός.
Ο τίτλος του έργου είναι «Εκ του μηδενός… ζωή ξανά…» και παρουσιάζεται ένα πουλί σε στάση γέννας…
Το έργο των παιδιών μας επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας στη συνέχεια του διαγωνισμού στην Αθήνα όπου οι συμμετοχές θα είναι βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από όλη την Ελλάδα.
Τα 5 πρώτα έργα που θα βραβευθούν στο τέλος εκτός των βραβείων και των επαίνων που θα πάρουν τα παιδιά, θα εκτεθούν εν είδει τιμητικής διάκρισης τον Ιούνιο του 2013 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ?ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Η Τετάρτη 24 Απριλίου για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κουλούρας, ήταν ημέρα περιβαλλοντικής και ιστορικής ευαισθητοποίησης αλλά και κοινωνικής παρέμβασης.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας, βιωματικά, τη συγγραφή ενός βιβλίου τοπικής ιστορίας» και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη Σιδηροδρομική γραμμή που περνάει από το χωριό μας για 120, σχεδόν, χρόνια , τα παιδιά ανέλαβαν μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αποκατάστασης της εικόνας του κτιρίου του Ο.Σ.Ε (στάση) που υπάρχει στο χωριό μας και εξυπηρετεί δεκαετίες τώρα, τους συγχωριανούς μας επιβάτες των αμαξοστοιχιών.
Μια εικόνα αποτρόπαιη, με ακαθαρσίες και φωτιές στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και βαθειά χαράγματα στην τοιχοποιία του από συνθήματα, τα παιδιά τη μετέτρεψαν σε εικόνα αποκατάστασης, καθαριότητας, φροντίδας και εντέλει αγάπης και φιλοξενίας.
Χρώματα, βούρτσες, βουρτσάκια, γάντια, σακούλες σκουπιδιών και το θαύμα έγινε.
Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με τον Σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βέροιας, την υπεύθυνη συντήρησης του Ο.Σ.Ε. και τον εργοδηγό του Οργανισμού κ. Παπαδόπουλο Γιώργο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, εξασφάλισε την ασφάλεια της παραμονής μας πλάι στις γραμμές αλλά και μίλησε στα παιδιά για την ασφάλεια του χώρου και της επαφής μας με το τρένο (επιβίβαση, αποβίβαση, αφύλαχτες ? φυλασσόμενες διαβάσεις?) και ευχαρίστησε τα παιδιά για την ιδιαίτερη πρωτοβουλία τους.
Ο δ/ντής του σχολείου μίλησε στα παιδιά για την ιστορία της Σιδηροδρομικής γραμμής, για τη σχέση του χωριού και των κατοίκων μ? αυτή, κυρίως κατά το παρελθόν, για τη σημασία της στα χρόνια των πολέμων (Μακεδονικός αγώνας, απελευθέρωση, πόλεμος του ?40?)για την κατασκευή της και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοί της (απ? το υγρό κλίμα και την ελονοσία), και άλλα θέματα τα οποία αποτέλεσαν το συγκεκριμένο κεφάλαιο με αναφορά στη Σιδηροδρομική γραμμή, του βιβλίου που ολοκληρώσαμε με τίτλο «Εμπόδιο λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο»
ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου»
(ή πως μπορείς μέσα από ένα πρόγραμμα σίτισης
να παράγεις πολιτισμό και να καλλιεργείς αξίες και συμπεριφορές)
Mια εντελώς ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία έζησαν στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, δάσκαλοι και παιδιά που γέμισαν το χώρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα με τίτλο «Μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου», μιας εκδήλωσης στα πλαίσια του Προγράμματος σίτισης και Προώθησης υγιεινής διατροφής που υλοποιείται στο σχολείο μας από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Ήρθαν από την Αθήνα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι άνθρωποι του Ινστιτούτου «PROLEPSIS», η υπεύθυνη του προγράμματος κα Αφροδίτη Βελουδάκη, η διατροφολόγος-διαιτολόγος κα Κατερίνα Μπελογιάννη, η ειδικός προαγωγής υγείας κα Ντίνα Ζώτα, η συντονίστρια του Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας κα Καλλιόπη Μιλτσακάκη.
Αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι του προγράμματος ήταν να αποδείξουν ότι πράγματι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται σε ανθρώπους με το Α κεφαλαίο, ότι αντιμετωπίζουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή των παιδιών με μητρικό ενδιαφέρον, αγάπη, φροντίδα και απόλυτη προσήλωση στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρουν και καταναλώνουν τα παιδιά μας, αλλά και ότι νοιάζονται εξίσου και για την συναισθηματική και ψυχική ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Κέρδισαν την απόλυτη εμπιστοσύνη των γονιών.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο κος Καζής Δημήτρης, επαγγελματίας chef, παρασκεύασε με φρέσκα και υγιεινά προϊόντα μια δροσερή σαλάτα πληγούρι με φασόλια και την πρόσφερε στους παρευρισκομένους γονείς και παιδιά.
Το σχολείο επιφύλλασε μια έκπληξη στους ανθρώπους του Ινστιτούτου PROLEPSIS που πραγματικά τους ενθουσίασε και τους συγκίνησε: Τα παιδιά της Στ τάξης υπό την καθοδήγηση της εκπ/κου Παυλίδου Σοφίας έπαιξαν ένα θεατρικό σκετσάκι, τραγούδησαν με λόγια και στίχους που γράφτηκαν από τα ίδια και τη δασκάλα τους και στόχο είχαν την ανάδειξη των αξιών που πρεσβεύει το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής (φροντίδα, αγάπη, ανθρωπιά, στήριξη, ανάπτυξη και υγεία των παιδιών (σωματική και ψυχική).
Ο διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτρης Κατσαβός, ευχαριστώντας τους φιλοξενούμενους για την άψογη συνεργασία και το αμείωτο ενδιαφέρον προς τα παιδιά και την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, δήλωσε πως η Σίτιση είναι ένα τμήμα της όλης προσφοράς.
Αυτό που αξιοποίησε το σχολείο μέσα από το πρόγραμμα ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της «ανάγκης» (που και αυτό, έτσι, γίνεται πιο αποδεκτό και ανώδυνο), και περνάει σε υψηλότερα επίπεδα καλλιέργειας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και συμπεριφορών, παραγωγής πολιτισμού, προαγωγής των ανθρωπίνων σχέσεων και προώθησης της αποδοχής του ενός από τον άλλο, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές τους αφετηρίες (λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του συγκεκριμένου σχολείου).
Το σύνολο των παιδιών αγκαλιάζοντας το πρόγραμμα, το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο μάθησης και δράσης. Απολύτως βιωματικά καλλιέργησαν έννοιες-αξίες (αλληλεγγύη, υποστήριξη, αλληλοβοήθεια, κατανόηση, αποδοχή), αναβιώσανε εικόνες απ? το παρελθόν (παρασκευή ριζόγαλου, γιαουρτιού, βουτύρου?) στην αυλή του σχολείου, επισκέφθηκαν και γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και επαξεργασίας προϊόντων (βιοτεχνία σαλατών, εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων και παραγωγής κομπόστας, φρουτοσαλάτας, χυμών).
Γράψαμε θεατρικό έργο, μουσική, στίχους, με θέμα την υγιεινή διατροφή, φτιάξαμε στολές και καπέλα φρούτων, δηλώνοντας την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων. Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών (ήδη εδώ και δυο μήνες βρισκόμαστε σε πρόβες), θα είναι η παρουσίαση από τους μαθητές μας μιας θεατρικής παράστασης με τίτλο «Η μεγάλη παρέλαση των φρούτων» που θα παιχτεί στον εξαιρετικό χώρο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» της Βέροιας καθώς και στο Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια πανελλαδικού μαθητικού φεστιβάλ.
Και είναι πολύ σημαντικές αυτές οι δράσεις (για τις οποίες αφορμή υπήρξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα) αν σκεφθούμε πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει, και πόση αυτοπεποίθηση μπορεί να προσφέρει αυτό το άνοιγμα των παιδιών προς την κοινωνία (λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας) και πως μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό εργαλείο, δίνοντας την ευκαιρία σε «κρυμμένες»δυνατότητες των παιδιών να απεγκλωβιστούν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ρόλους, έτσι ώστε να πάρουν θέση στο παζλ της σχολικής-κοινωνικής καταξίωσης, μέσα σ? ένα πλαίσιο αλληλοαποδοχής, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και ισότιμης σχέσης, περιορίζοντας-αν όχι μηδενίζοντας (όπως συμβαίνει στο σχολείο μας) τη σχολική διαρροή αυτών των μαθητών .
Η παρουσία λοιπόν του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής του Ινστιτούτου PROLEPSIS με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το αμείωτο ενδιαφέρον των ανθρώπων του, γέμισε με ελπίδα, αισιοδοξία και χαμόγελα τα παιδιά του σχολείου μας, κι αυτά φυσικά τα οφέλη είναι καλοδεχούμενα απ? όπου κι αν προέρχονται.