Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

     

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

    «Μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου»

    (ή πως μπορείς μέσα από ένα πρόγραμμα σίτισης

    να παράγεις πολιτισμό και να καλλιεργείς αξίες και συμπεριφορές)

    Mια εντελώς ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία έζησαν στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, δάσκαλοι και παιδιά που γέμισαν το χώρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα με τίτλο «Μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου», μιας εκδήλωσης στα πλαίσια του Προγράμματος σίτισης και Προώθησης υγιεινής διατροφής που υλοποιείται στο σχολείο μας από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Ήρθαν από την Αθήνα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι άνθρωποι του Ινστιτούτου «PROLEPSIS», η υπεύθυνη του προγράμματος κα Αφροδίτη Βελουδάκη, η διατροφολόγος-διαιτολόγος κα Κατερίνα Μπελογιάννη, η ειδικός προαγωγής υγείας κα Ντίνα Ζώτα, η συντονίστρια του Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας κα Καλλιόπη Μιλτσακάκη.

    Αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι του προγράμματος ήταν να αποδείξουν ότι πράγματι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται σε ανθρώπους με το Α κεφαλαίο, ότι αντιμετωπίζουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή των παιδιών με μητρικό ενδιαφέρον, αγάπη, φροντίδα και απόλυτη προσήλωση στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρουν και καταναλώνουν τα παιδιά μας, αλλά και ότι νοιάζονται εξίσου και για την συναισθηματική και ψυχική ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Κέρδισαν την απόλυτη εμπιστοσύνη των γονιών.

    Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο κος Καζής Δημήτρης, επαγγελματίας chef, παρασκεύασε με φρέσκα και υγιεινά προϊόντα μια δροσερή σαλάτα πληγούρι με φασόλια και την πρόσφερε στους παρευρισκομένους γονείς και παιδιά.

    Το σχολείο επιφύλλασε  μια έκπληξη στους ανθρώπους του Ινστιτούτου PROLEPSIS που πραγματικά τους ενθουσίασε και τους συγκίνησε: Τα παιδιά της Στ τάξης υπό την καθοδήγηση της εκπ/κου Παυλίδου Σοφίας έπαιξαν ένα θεατρικό σκετσάκι, τραγούδησαν με λόγια και στίχους που γράφτηκαν από τα ίδια και τη δασκάλα τους και στόχο είχαν την ανάδειξη των αξιών που πρεσβεύει το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής (φροντίδα, αγάπη, ανθρωπιά, στήριξη, ανάπτυξη και υγεία των παιδιών (σωματική και ψυχική).

    Ο διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτρης Κατσαβός, ευχαριστώντας τους φιλοξενούμενους για την άψογη συνεργασία και το αμείωτο ενδιαφέρον προς τα παιδιά και την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, δήλωσε πως η Σίτιση είναι ένα τμήμα της όλης προσφοράς.

    Αυτό που αξιοποίησε το σχολείο μέσα από το πρόγραμμα ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της «ανάγκης» (που και αυτό, έτσι, γίνεται πιο αποδεκτό και ανώδυνο), και περνάει σε υψηλότερα επίπεδα καλλιέργειας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και συμπεριφορών, παραγωγής πολιτισμού, προαγωγής των ανθρωπίνων σχέσεων και προώθησης της αποδοχής του ενός από τον άλλο, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές τους αφετηρίες (λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του συγκεκριμένου σχολείου).

    Το σύνολο των παιδιών αγκαλιάζοντας το πρόγραμμα, το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο μάθησης και δράσης. Απολύτως βιωματικά καλλιέργησαν έννοιες-αξίες (αλληλεγγύη, υποστήριξη, αλληλοβοήθεια, κατανόηση, αποδοχή), αναβιώσανε εικόνες απ? το παρελθόν (παρασκευή ριζόγαλου, γιαουρτιού, βουτύρου?) στην αυλή του σχολείου, επισκέφθηκαν και γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και επαξεργασίας προϊόντων (βιοτεχνία σαλατών, εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων και παραγωγής κομπόστας, φρουτοσαλάτας, χυμών).

    Γράψαμε θεατρικό έργο, μουσική, στίχους, με θέμα την υγιεινή διατροφή, φτιάξαμε στολές και καπέλα φρούτων, δηλώνοντας την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων. Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών (ήδη εδώ και δυο μήνες βρισκόμαστε σε πρόβες), θα είναι η παρουσίαση από τους μαθητές μας μιας θεατρικής παράστασης με τίτλο «Η μεγάλη παρέλαση των φρούτων» που θα παιχτεί στον εξαιρετικό χώρο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» της Βέροιας καθώς και στο Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια πανελλαδικού μαθητικού φεστιβάλ.

    Και είναι πολύ σημαντικές αυτές οι δράσεις (για τις οποίες αφορμή υπήρξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα) αν σκεφθούμε πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει, και πόση αυτοπεποίθηση μπορεί να προσφέρει αυτό το άνοιγμα των παιδιών προς την κοινωνία (λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας) και πως μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό εργαλείο, δίνοντας την ευκαιρία σε «κρυμμένες»δυνατότητες  των παιδιών να απεγκλωβιστούν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ρόλους, έτσι ώστε να πάρουν θέση στο παζλ της σχολικής-κοινωνικής καταξίωσης, μέσα σ? ένα πλαίσιο αλληλοαποδοχής, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και ισότιμης σχέσης, περιορίζοντας-αν όχι μηδενίζοντας (όπως συμβαίνει στο σχολείο μας) τη σχολική διαρροή αυτών των μαθητών .

    Η παρουσία λοιπόν του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής του Ινστιτούτου PROLEPSIS με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το αμείωτο ενδιαφέρον των ανθρώπων του, γέμισε με ελπίδα, αισιοδοξία και χαμόγελα τα παιδιά του σχολείου μας, κι αυτά φυσικά τα οφέλη είναι καλοδεχούμενα απ? όπου κι αν προέρχονται.

    Comments are closed.