Προγράμματα

    Μάιος 2015
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ   Ιούν »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάιος 2015

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»

    Με μεγάλη συμμετοχή γονιών και παρουσία εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 19ης Μαΐου στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ημερίδα με θέμα την «Πρόληψη ενδοσχολικής βίας». Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Εισηγήτρια του θέματος ήταν η εγκεκριμένη από το Υπουργείο ψυχολόγος κα  Κυβέλη Καλαϊτζή, η οποία πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο και την προβολή στοχευμένων βίντεο, προχώρησε σε ένα γόνιμο διάλογο με τους παρευρισκόμενους γονείς, οι οποίοι ξεδίπλωσαν τις ανησυχίες τους, τις αγωνίες και τους φόβους τους, τις απορίες τους με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια..

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με τη συμμετοχή όλων σε μια βιωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλαβαν διάφορους ρόλους (του θύτη, του θύματος, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των θεατών?) και προσπάθησαν να δώσουν διέξοδο και λύση μέσα από τη δική τους ματιά και αντίληψη.

    Η όλη εκδήλωση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν σχολείο και σύλλογος γονέων με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και την εμπλοκή του σχολείου στη διαδικασία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των γονιών του σχολείου μας αλλά και ευρύτερα των γονιών του χωριού πάνω σε θέματα της εποχής μας και σε προβλήματα τα οποία τους απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά τους.

     

     

     

     

     

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 13/05/2015 η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη του Δ.Σ.Κουλούρας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, στα πλαίσια υλοποίησης ανάλογου περιβαλλοντικού προγράμματος ενταγμένου στο θεματικό δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον». Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές σχετικά με την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι βιωματικές δράσεις στο πεδίο τα ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά θέματα.

    Ευχαριστούμε θερμά το ΚΠΕ Νάουσας για τη θερμή φιλοξενία και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο ενημέρωσης της σχολικής μας μονάδας κ.Λιλιόπουλο Νικόλαο.

    Στο τέλος, οι μαθητές με τους συνοδούς δασκάλους τους, επισκέφθηκαν και το πάρκο Αγίου Νικολάου όπου απόλαυσαν για λίγη ώρα τη δροσιά και τους ήχους από τα γάργαρα νερά του.

     

    Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ?

    Μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και δυο χρόνια άρχισε να δίνει τα χειροπιαστά αποτελέσματά της.

    Εδώ και δυο χρόνια άρχισε να στήνεται και να εμπλουτίζεται η παιδική-μαθητική βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Με μεγάλη υπομονή και αγώνα, αλλά και βοήθεια (Πρότυπα εκπαιδευτήρια…) καταφέραμε να στήσουμε τις υποδομές και να γεμίσουμε τα ράφια μας με πάνω από 1000 τίτλους αξιόλογων καο ποιοτικών παιδικών βιβλίων.

    Φέτος ήταν η χρονιά της οργάνωσης , του πλαισίου και του κανονισμού λειτουργίας της. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα ανέλαβαν οι δασκάλες του σχολείου μας, Χαριτίνη Παπαδάκου και Ιωάννα  Δημούλα με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη καταγεγραμμένη κατάσταση  και μια ομαλή και λειτουργική ροή δανεισμού βιβλίων από τους μαθητές.

    Και η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Με τη βοήθεια και δωρεά Δημόσιου φορέα (κατόπιν αιτήματός μας) οργανώσαμε και είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει και ένα τμήμα βιβλιοθήκης ενηλίκων με τίτλους από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

    Το τμήμα αυτό (που προς το παρόν αριθμεί περίπου 100 τίτλους βιβλίων) θα έχουν τη δυνατότητα  να κάνουν χρήση δανεισμού  γονείς, έφηβοι  και κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας. Κι αυτό γιατί κρίνουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μυηθεί ένα παιδί στη φιλαναγνωσία όταν θα βλέπει και τα άτομα το οικογενειακού του περιβάλλοντος να κρατάνε ένα βιβλίο στο χέρι καθώς επίσης, γιατί πιστεύουμε ότι από το σχολείο δεν έχουν να κερδίσουν μόνο οι μαθητές του.

    Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί όταν θα περαστούν όλοι οι τίτλοι των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας ( παιδικό τμήμα και ενηλίκων) σε ειδική φόρμα που έχει ήδη στηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας (με τη βοήθεια του συναδέλφου Μιλ. Τσουλή), μέσα από την οποία ο κάθε αναγνώστης (παιδί και γονιός) θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει πληροφορίες σχετικάμε το περιεχόμενο του βιβλίου, το συγγραφέα του… καθώς και αν είναι διαθέσιμο για δανεισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    Η εισαγωγή όλων αυτών των στοιχείων στη συγκεκριμένη φόρμα ( διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα) θα αποτελέσει αντικείμενο εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς.

    Ο αγώνας συνεχίζεται…