Προγράμματα

    Απρίλιος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Απρίλιος 2022

    Μαθητές, εκπαιδευτικοί και Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, εύχονται …

    ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ (C2) ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “ LLvL”

    Σε τηλεσυνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+  με τίτλο “ Language, Learning via Literature” στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη συνάντησή μας C2,  στη Σαμψούντα, στην Τουρκία, και υπήρξε συντονισμός τόσο για την, από πριν,  προετοιμασία σχετικά με τις υποχρεώσεις των εταίρων, όσο και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν εκεί.

    Στη συνάντηση-μετακίνηση Erasmus που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 20 Μαΐου του 2022, θα συμμετέχουν από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας 9 μαθητές και 3 δάσκαλοι.

    ΑΝΤΙ ΕΥΧΕΤΗΡΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ (ΠΑΣΧΑ 2022)

     
    Ένα βιντεάκι αντί ευχετήριας κάρτας (Πάσχα 2022),
    από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας
     
    «Η παρουσία μου είναι παντού,
    όπου οι άνθρωποι μιλάνε για την ειρήνη,
    κ’ είναι παντού,
    όπου τ’ αδέρφια μου τη βλέπουνε όνειρο
    να γεφυρώνει τη γης με το ουράνιο τόξο της».
     
    Instead of a greeting card (Easter 2022)
    from Primary school of Kouloura
     
    “My presence is everywhere,
    where people talk about peace,
    and is everywhere,
    where my brothers see her in a dream
    to bridge the earth with its rainbow”.
     
    10 χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, έρχονται σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων από όλη την Ευρώπη. Γινόμαστε φίλοι, μας φιλοξενούν στα σπίτια τους κι εμείς στα δικά μας. Μιλάμε για τα προβλήματα, για το μέλλον, μοιραζόμαστε τα σχέδια και τα όνειρά μας. Μιλάμε για τη χώρα μας αλλά και για τη μεγάλη αγκαλιά της Ευρώπης.
    Και είναι απόλυτος ο παραλογισμός μια τέτοια ανθρώπινη εικόνα να καλύπτεται από τον καπνό και τη φρίκη του πολέμου στην καρδιά της γηραιάς Ηπείρου, στο 2022.
    Καλή Ανάσταση
     
    For 10 years, students and teachers of Kouloura’s Primary School have been in contact with students and teachers from all over Europe. We become friends, they host us in their homes and we in ours. We talk about problems, about the future, we share our plans and dreams. We are talking about our country but also about the great embrace of Europe.
    And it is utter absurd for such a human image to be covered by the smoke and horror of war in the heart of the old Epirus, in 2022.
    Happy Easter

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΩΣ ΤΗ ΜΕΛΙΚΗ, ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΔΡΟΜΟΣ …

    Καθώς βιώσαμε, εδώ και δυο χρόνια, μια πρωτόγνωρη κατάσταση πανδημίας, σε συνθήκες εγκλεισμού και παντελούς αδυναμίας να επιτελέσουμε κανονικότητα, επαφή, επικοινωνία και δημιουργία, τώρα, που όλα αυτά δειλά επανέρχονται, κρίνουμε ενδιαφέρον να κάνουμε μια πολυτροπική αναφορά στο βασικό αντικείμενο της περιόδου που, θέλουμε να πιστεύουμε, φεύγει, τη μάσκα. Τη μάσκα σε όλες της τις εκφάνσεις.
    Από την αρχαιότητα ακόμη, συνυπάρχει με τη μορφή του ανθρώπου. Άλλοτε αποτελώντας ομοίωμά του, άλλοτε ετεροπροσδιορισμός και άλλοτε τρόπος απόκρυψης ή δήλωσης. Ο άνθρωπος, φόρεσε μάσκα για να υποδυθεί-υποκριθεί (αρχαίο θέατρο), να κρυφτεί (μπούλες και γενίτσαροι …), να κρύψει τη δράση του (χαφιές, προδότης …), να κρύψει σκέψεις, προθέσεις, συναισθήματα, να σαρκάσει, να πιστέψει, να μυηθεί (λαϊκά- θρησκευτικά δρώμενα, μεταφυσικές τελετουργίες …).
    Στις μέρες μας, μέρες πανδημίας, η βασικότερη ανάγκη που οδήγησε τον άνθρωπο να φορέσει μάσκα ήταν η ανάγκη να προστατεύσει και να προστατευθεί. Τι βάραινε περισσότερο απ’ τα δυο, … ο καθείς με το ζύγι του.
    Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια σκέψης, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο και Κέντρο Έρευνας Μάσκας του Γιώργη Μελίκη και να θαυμάσουμε από κοντά:
    • τη μεγάλη συλλογή μασκών του Κέντρου Έρευνας Μάσκας, Γιώργη Μελίκη, ¨ερχόμενων¨ από το βάθος του χρόνου, από λαϊκά και θρησκευτικά δρώμενα του παρελθόντος, μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας και της Βαλκανικής,
    • τα έργα των φοιτητών/τριών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. που δημιούργησαν υπό την επίβλεψη των καθηγητών Γιώργου Τσακίρη, Άρη Κατσιλάκη και Μανόλη Γιανναδάκη και εκτίθενται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.
    • Έργα της εμβληματικής χαράκτριας, Βάσως Κατράκη, που συνυπάρχουν στο χώρο, έργα με γυναικείες φιγούρες, με ορθάνοιχτα μάτια και μεγάλες μαύρες κόρες, μορφοπλαστικά χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με το σχήμα της μύτης και των χειλιών, κωδικοποιούν μια φόρμα που μοιάζει τη μάσκα.
    Ας ευχηθούμε, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γιανναδάκης, τα έργα αυτά που κυοφορούν αξίες με κυρίαρχα τα στοιχεία της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με ταυτόχρονη την ανατροπή για ανανέωση και ανάταση (μέρες αναστάσιμες που έρχονται …) να προβληματίσουν και να εμπνεύσουν τα νέα παιδιά, τη νέα γενιά.
    Δεν διέφυγε της προσοχής μας και έγινε ιδιαίτερη νύξη, αλλά θα ακολουθήσουν και εκτεταμένες αναφορές στο σχολείο και στα πλαίσια της στοχοθεσίας για την αειφορία που διαπραγματευόμαστε σε προγράμματα Erasmus (EO4Edu & Care), το γεγονός της αειφορικής πρακτικής των ¨παλαιοτέρων¨ στην κατασκευή των μασκών: φτιαγμένες από υλικά φθαρτά και εφήμερα, υλικά στο σύνολό τους, σχεδόν, ζωικά και φυτικά, άρα υποταγμένα στη φθορά και τη διάβρωση, χωρίς να αφήνουν ίχνη και οικολογικά αποτυπώματα, μετά τη χρήση τους, όπως συμβαίνει σήμερα, αφού έτσι κι αλλιώς και η αποστολή τους ήταν εφήμερη.
    Οι μαθητές ενθουσιασμένοι από την ποικιλία και την ποσότητα των μασκών-έργων, εντυπωσιασμένοι από τα χρώματα, τα θέματα, τις κινήσεις, στάσεις και αναπαραστάσεις τους, έκπληκτοι με την πρωτοτυπία των έργων των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και φυσικά, δάσκαλοι και μαθητές, ευγνώμονες, τόσο για την εξαιρετική ξενάγηση του κου Τσιάρα, όσο και τη ζεστή φιλοξενία και τα καλά λόγια του κου Μελίκη.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου αισθάνεται βαθειά ευγνωμοσύνη για την πολύχρονη συνεργασία του σχολείου με το Εθνογραφικό-Λαογραφικό και Κέντρο Έρευνας Μάσκας και προσωπικά τον εμπνευστή και λειτουργό του, Γιώργη Μελίκη, η σχέση του οποίου με το σχολείο μας είναι δοκιμασμένη και μετράει χρόνια.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ CARE ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΑΛΤΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

     
     
    Με μεγάλη χαρά και έκδηλη ικανοποίηση το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, υποδέχτηκε τους ανθρώπους του CARE, καλωσορίζοντάς τους με ένα μουσικοκινητικό δρώμενο με τίτλο, δανεισμένο από τον Νικηφόρο Βρεττάκο, «Η παρουσία μου είναι παντού, όπου οι άνθωποι μιλάνε για την Ειρήνη …».
     
    (πατήστε το σύνδεσμο για να το παρακολουθήσετε:
     
    Καλωσορίζοντας τους ανθρώπους του CARE … Αυτούς που, στην κυριολεξία, ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ να μας εφοδιάσουν με άπειρα εργαλεία, τρόπους και πρακτικές, με γνώσεις, εικόνες, εικαστικά έργα και έννοιες, γύρω από τις Εικαστικές Τέχνες , την Αειφορία και την εισαγωγή τους στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Τη Μάρθα Ιωαννίδου, τη Σούλα Μυτακίδου, τη Χρύσα Ξουβερούδη από το Α.Π.Θ καθώς και τους φιλοξενούμενους εταίρους από την Κύπρο, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
    Μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να συμπεριληφθεί στο τόσο φορτωμένο πρόγραμμα της εβδομάδας φιλοξενίας, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει μέρος του έργου που παράγει, τόσο στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, όσο και στα πλαίσια άλλων προγραμμάτων (EO4Edu-Geo Art) τα οποία τροφοδοτεί με τις γνώσεις και δεξιότητες του Care, και την εμπνευσμένη και ευφάνταστη καθοδήγηση και υποστήριξη των συντελεστών του.
    Το σχολείο υποδέχτηκε τους φιλοξενούμενους παρουσιάζοντας ένα μουσικό δρώμενο με αφορμή τον καταστρεπτικό πόλεμο που διεξάγεται, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (στο εσωτερικό του σχολείου υπήρχε, στη συνέχεια αναφορά και υπενθύμιση ότι από παρόμοια εισβολή, παραμένει ακόμη και σήμερα, η μισή σχεδόν Κύπρος υπό κατοχή). Την ευθύνη υλοποίησης του project είχε ο Γυμναστής Παναγιώτης Αρσενίου με την υποστήριξη συναδέλφων του σχολείου.
    Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και στις δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών (εικαστικά ημερολόγια, γλυπτά, στα πλαίσια του προγράμματος και όχι μόνο.
    Ακολούθησε μια ολιγόλεπτη παρουσία των εταίρων εντός της Ε’ τάξης στη διάρκεια της οποίας παρακολούθησαν ένα μέρος μαθήματος, το οποίο αξιοποιούσε ειδικές ψηφιακές μικροσυσκευές (Kalliope) , δωρεά προς το σχολείο μας (15 τον αριθμό) από το Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας, εταίρου μας στο σχέδιο Erasmus+ “EO4Edu”. Μ’ αυτές στα χέρια τους οι μικροί μαθητές αξιολογούσαν την καταλληλότητα συνθηκών ανάπτυξης των φυτών (μετρούσαν επίπεδα ηλιοφάνειας-φωτεινότητας, υγρασίας κ.λ.π.). Στόχος του μαθήματος, όπως και μιας σειράς άλλων παρόμοιων που υλοποιούνται στο σχολείο μας, είναι, από τη μία, να μυηθούν στη γλώσσα προγραμματισμού και κωδικοποίησης και από την άλλη, να αποκτήσουν πρακτικές και πολύτιμες γνώσεις καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών, οι οποίες θα μετατραπούν σε οικολογική συνείδηση, η οποία μεταφερόμενη από τους μαθητές στους γονείς και παππούδες τους (αγρότες μιας προηγούμενης εποχής) να δημιουργήσει συνθήκες οικολογικής στάσης και συμπεριφοράς σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας των συστημάτων (εξοικονόμηση υδάτινων πόρων κ.λ.π.). Την ευθύνη προετοιμασίας και διδασκαλίας του μαθήματος είχαν οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Μελιόπουλος και Σπυριδούλα Κωτούλα.
    Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στις αίθουσες του σχολείου, στάθηκαν στους μικρούς μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης, οι οποίοι σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, Σοφία Αναγνώστη και Μαρία Μακρυδάκη, κατασκεύαζαν πασχαλινές λαμπάδες με διακόσμηση αρχαίων ελληνικών νομισμάτων (Αλέξανδρος, Φίλιππος, Γλαύκα …), αξιοποιώντας τα υλικά και τα εργαλεία της μουσειοβαλίτσας που χάρισε στο σχολείο μας η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank κατόπιν προσωπικού ενδιαφέροντος και συνεργασίας με την επιμελήτριά της, Δήμητρα Τσαγκάρη.
    Τέλος, αφού ακολούθησε μια χαλαρή συζήτηση, προσφέροντάς τους τα ανάλογα εδέσματα που συνοδεύουν έναν πρωινό καφέ, αναχώρησαν φανερά ικανοποιημένοι , αφού πρώτα δέχτηκαν απ’ τους μικρούς μαθητές, ως δώρο, μικρές πασχαλινές λαμπάδες που μόλις είχαν ολοκληρώσει.
    Κι αν η αναχώρηση αυτή δήλωνε το τέλος της συνάντησης, η συνεργασία, επαφή και επικοινωνία με τους ανθρώπους του Care του Α.Π.Θ. δεν τελειώνει εδώ. Έχει δρόμο, έχει δημιουργία, έχει έμπνευση, έχει πορεία για καιρό πολύ ακόμη. Άλλωστε, το υποσχέθηκε, φεύγοντας η κα Μάρθα Ιωαννίδου και στους μικρούς μας μαθητές …

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ WORHSHOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μια μοναδική εμπειρία, στην ουσία, πολλές συμπυκνωμένες εμπειρίες σε μια ημέρα, έζησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του αειφορικού workshop που διοργάνωσαν οι συντελεστές του προγράμματος Erasmus Care στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εμπειρίες που ξεκινάν από το ίδιο το κτίριο (στρόγγυλο, γυάλινο, πανύψηλο με εντυπωσιακό ασανσέρ, υπέροχη θέα στη θάλασσα …,-λόγια των μαθητών), περνάνε στην ενασχόληση με πλήθος υλικών και αντικειμένων (άγγιξαν, έπαιξαν, τραγούδησαν, δημιούργησαν …) και φτάνουν ως  τη διάδραση με τους φοιτητές που φρόντιζαν για τους μικρούς μαθητές αλλά και με την επικοινωνία με τους καθηγητές, Πανεπιστημιακούς εικαστικούς και παιδαγωγούς.

    Σίγουρα, την παράσταση την έκλεψε, κατά τα λεγόμενα των μαθητών μας, με την πληθωρική παρουσία του, το μεστό και κατανοητό λόγο του, ο Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών με τη συντροφιά του, τις κυρίες Ρόζα Φραγκοράπτη και Σοφία Καρακούτα που τους ταξίδεψαν στον κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής μουσικής μέσω της επτάχορδης λύρας.

    Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο ενθουσιασμένοι με νέα εφόδια και ιδέες για την υλοποίηση των δράσεών τους για την αειφορία (EO4Edu) και οι εκπαιδευτικοί ικανοποιημένοι, διότι, εκτός των άλλων, έλαβαν προτάσεις συνεργασίας και δημιουργίας από κοινού, δράσεων με άλλα σχολεία.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «VISUAL ART EDUCATION IN NEW TIMES: CONNECTING ART WITH REAL LIFE ISSUES (CARE)»

    Τέχνης και αειφορίας ¨φιλέματα¨-κατά την αγαπημένη λέξη της Μάρθας Ιωαννίδου, Καθηγήτριας του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., Τομέας Παιδαγωγικής, Κοινωνικού Αποκλεισμού και Τέχνης στην Εκπαίδευση, είχαμε την ευκαιρία να συν-βιώσουμε με όλες τις αισθήσεις μας, όλοι μαζί, η μεγάλη παρέα του CARE, στη Διεθνή ημερίδα του ερευνητικού προγράμματος : Visual art education in new times: Connecting Art with Real life issues-CARE” που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κτίριο ΚΕΔΕΑ, στις 5 Απριλίου 2022, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του αειφορικό κύκλο.

    Μια παρέα, με την οποία μοιραστήκαμε γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες, εικόνες, λέξεις …, μια παρέα με την οποία μάθαμε να βλέπουμε την αειφορία μέσα από τα μάτια της Τέχνης. Μια παρέα με την οποία έγινε κατανοητό ότι η Αειφορία φορτώνεται με περισσότερες έννοιες, πολύ και πέρα από αυτές που αφορούν το Περιβάλλον και εκτείνονται σε θέματα κοινωνικά, θέματα Πολιτισμού, Παράδοσης, Κουλτούρας, Ιδεών …

    Μια παρέα, που εκτός της οικοδέσποινας, κας Μάρθας Ιωαννίδου και των συνεργατών της, κας Σ. Μυτακίδου και Χ. Ξουβερούδη, συμμετείχαν και εξαιρετικά και παραγωγικά σχολεία και συνάδελφοι από αρκετά διευρυμένη γεωγραφική επικράτεια (από τη Θράκη ως την Κεφαλονιά και από την Πορτογαλία ως την Πολωνία) που με βάση τη μαγική δύναμη της Τέχνης μπορέσανε-μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε. Μια παρέα, που στην ημερίδα συνάντησε και τις άλλες παρέες από τους συνεργαζόμενους εταίρους της Κύπρου, της Μάλτας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.

    Κομμάτι αυτής της παρέας, εδώ και 2 χρόνια, σχεδόν, και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Μέσα από τις διαδικασίες της ημερίδας του δόθηκε η ευκαιρία να προβάλει μέσα από δυο παρουσιάσεις (Σοφία Αναγνώστη & Σπυριδούλα Κωτούλα) και μπροστά σε πολυπληθές κοινό (δια ζώσης παρουσία και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση μέσω youtube), το πλήθος των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, των δραστηριοτήτων και των διδακτικών σεναρίων που υλοποιήσαμε, των εμπειριών που αποκτήσαμε, μέσα από αυτή τη συμμετοχή μας καθώς και την αξιοποίηση αυτών τόσο στην εφαρμογή και υλοποίηση και άλλων σημαντικών προγραμμάτων που συμμετέχουμε (EO4Edu-GeoArt), όσο και στη σχολική λειτουργία μας στο σύνολό της, καθώς τα ¨ίχνη¨ του CARE είναι παντού στο χώρο του σχολείου και στην καθημερινή πρακτική διδασκαλία (αξιοποίηση των Τεχνών και της Αειφορίας στα πλαίσια της στοχοθεσίας των Αναλυτικών προγραμμάτων).

    Στη Διεθνή ημερίδα, την οποία χαιρέτησαν οι: Μάρθα Ιωαννίδου, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος CARE,  Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Στέλλα Λάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Περικλής Παυλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Βικτωρία Παύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Frederick University, Cyprus Coordinator Erasmus+ research Project CARE,

    είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, εκτός των προσπαθειών 4 συμμετεχόντων σχολείων και τις εξαιρετικές εισηγήσεις:

    ■ Το πρόγραμμα CARE και η πλατφόρμα CARE-full , Μάρθα Ιωαννίδου και Σούλα Μητακίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ

     ■ Οπτικές για τον σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος και τη διδασκαλία του μαθήματος των Εικαστικών στο ελληνικό σχολείο Γιώργος Γρόλλιος, Καθηγητής, ΠΤΔΕ ΑΠΘ

     ■ Η Τέχνη για την ανάδειξη του αποκλεισμού των αναπήρων; Παναγιώτα Καραγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΑΠΘ.

    Επίσης, έγινε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ψηφιακής έκθεσης: «Βήματα στην Αειφορία» Εικαστικές εφαρμογές στο Ερευνητικό Πρόγραμμα CARE , η οποία περιελάμβανε, ανάμεσα στα άλλα και τις δικές μας εικαστικές και όχι μόνο, δράσεις.

    Ακολούθησε μια υπαίθρια Performance με τη συμμετοχή του κοινού: «Στα παπούτσια του άλλου» Λένα Αθανασοπούλου, Εικαστική καλλιτέχνις

    Και συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις:

     ■ Ο μαγικός λαβύρινθος των νέων ΠΣ των Εικαστικών και η αναζήτηση της αειφορίας Ελένη Κάρτσακα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης

    ■ Απαντήσεις της Τέχνης στις προκλήσεις της Αειφορίας Οι ιστορικοί της Τέχνης, Μάρθα Ιωαννίδου και Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος καθηγητής (ΑΠΘ), σχολιάζουν έργα τέχνης μέσα από τη σκοπιά της Αειφορίας και συνομιλούν με τις/τους συναδέλφους τους: Βικτωρία Παύλου και Κώστα Μάντζαλο (Frederick University Cyprus), Raphael Vella (University of Malta), Andy Ash (UCL, UK) και Ruth Flanagan (Exeter, UK)

    Η Διεθνής ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια Μουσική παρουσίαση «Η Επτάχορδη Λύρα: Αναβίωση και επανένταξη του αρχαίου ελληνικού «εθνικού» οργάνου στην τέχνη και στην εκπαίδευση του σήμερα» με τον Δρ Νίκο Ξανθούλη, Συνθέτη, Καλλιτεχνικό Σύμβουλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικό Συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών.

    Συναυλία: « 3000 χρόνια… το νήμα της ελληνικής μουσικής» Λύρες: Νίκος Ξανθούλης, Ρόζα Φραγκοράπτη Τραγούδι – Τρίγωνο: Σοφία Καρακούτα

    Απ όλες τις απόψεις, αισθανόμαστε ευγνώμονες που μετείχαμε σε μια τέτοιας ποιότητας και αξίας, συνάντηση και γι’ αυτό απευθύνουμε ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στη Μάρθα Ιωαννίδου, συνεργάτη και έμπρακτη φίλη του σχολείου μας.

    (Και είμαστε στην 1η ημέρα επαφής και συνεργασίας. Ακολουθούν άλλες 2: workshop με τους μαθητές μας στο χώρο του Α.Π.Θ. και Φιλοξενία των εταίρων του CARE στο χώρο του σχολείου μας, για τις οποίες θα ακολουθήσουν άλλες αναρτήσεις)

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “EO4Edu” ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Στη συνάντηση εκπαιδευτικών-συντονιστών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο EO4Edu (Earth Observation for Education), είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη μαγευτική Πράγα της Τσέχικης Δημοκρατίας και φιλοξενήθηκε από το Základní škola a Mateřská škola (το σχολείο) και το Charles University (το Πανεπιστήμιο), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να:
    Εστιάσουν και παρουσιάσουν την πρόοδο η οποία σημειώθηκε έως τώρα, σε σχέση με την στοχοθεσία του προγράμματος,
    Να λάβουν οδηγίες και διευκρινήσεις για την παραπέρα αξιοποίηση των εκπαιδευτικών εργαλείων που, ήδη, εφαρμόζονται στην καθημερινή σχολική πρακτική και σε σχέση με τις απαιτήσεις του προγράμματος,
    Να συμμετέχουν σε workshops, Case studies …
    Να κοινωνήσουν τρόπους διδακτικής ένταξης, αξιοποίησης και εφαρμογής στην διδασκαλία στα πλαίσια των Αναλυτικών προγραμμάτων των χωρών – εταίρων κ.λ.π.
    Έγιναν, επίσης, αναφορές, παρατηρήσεις και ανατροφοδοτικά σχόλια για τις έως τώρα, χρήσεις των πρωτότυπων και καινοτόμων εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων (koboToolBox, Gis, …) καθώς και θέματα επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented reality), αξιοποίησης της δορυφορικής εικόνας στην τέχνη και την εκπαίδευση (GeoArt)…
    Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συνοδεύτηκαν και από εξορμήσεις και ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Πράγας καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

    To banner του LLvL διά χειρός Romanian Erasmus Team

     
    #LLvL‘s banner
    «If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.»
    Nelson Mandela
    Το πανό του #LLvL
    «Αν μιλήσεις σε έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πάει στο κεφάλι του. Αν του μιλήσεις στη γλώσσα του, αυτό πάει στην καρδιά του.»
    Νέλσον Μαντέλα