ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ (C2) ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “ LLvL”
Σε τηλεσυνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ με τίτλο “ Language, Learning via Literature” στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη συνάντησή μας C2, στη Σαμψούντα, στην Τουρκία, και υπήρξε συντονισμός τόσο για την, από πριν, προετοιμασία σχετικά με τις υποχρεώσεις των εταίρων, όσο και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν εκεί.
Στη συνάντηση-μετακίνηση Erasmus που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 20 Μαΐου του 2022, θα συμμετέχουν από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας 9 μαθητές και 3 δάσκαλοι.
ΑΝΤΙ ΕΥΧΕΤΗΡΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ (ΠΑΣΧΑ 2022)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΩΣ ΤΗ ΜΕΛΙΚΗ, ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΔΡΟΜΟΣ …
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ CARE ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΑΛΤΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ WORHSHOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια μοναδική εμπειρία, στην ουσία, πολλές συμπυκνωμένες εμπειρίες σε μια ημέρα, έζησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια του αειφορικού workshop που διοργάνωσαν οι συντελεστές του προγράμματος Erasmus Care στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εμπειρίες που ξεκινάν από το ίδιο το κτίριο (στρόγγυλο, γυάλινο, πανύψηλο με εντυπωσιακό ασανσέρ, υπέροχη θέα στη θάλασσα …,-λόγια των μαθητών), περνάνε στην ενασχόληση με πλήθος υλικών και αντικειμένων (άγγιξαν, έπαιξαν, τραγούδησαν, δημιούργησαν …) και φτάνουν ως τη διάδραση με τους φοιτητές που φρόντιζαν για τους μικρούς μαθητές αλλά και με την επικοινωνία με τους καθηγητές, Πανεπιστημιακούς εικαστικούς και παιδαγωγούς.
Σίγουρα, την παράσταση την έκλεψε, κατά τα λεγόμενα των μαθητών μας, με την πληθωρική παρουσία του, το μεστό και κατανοητό λόγο του, ο Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών με τη συντροφιά του, τις κυρίες Ρόζα Φραγκοράπτη και Σοφία Καρακούτα που τους ταξίδεψαν στον κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής μουσικής μέσω της επτάχορδης λύρας.
Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο ενθουσιασμένοι με νέα εφόδια και ιδέες για την υλοποίηση των δράσεών τους για την αειφορία (EO4Edu) και οι εκπαιδευτικοί ικανοποιημένοι, διότι, εκτός των άλλων, έλαβαν προτάσεις συνεργασίας και δημιουργίας από κοινού, δράσεων με άλλα σχολεία.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «VISUAL ART EDUCATION IN NEW TIMES: CONNECTING ART WITH REAL LIFE ISSUES (CARE)»
Τέχνης και αειφορίας ¨φιλέματα¨-κατά την αγαπημένη λέξη της Μάρθας Ιωαννίδου, Καθηγήτριας του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., Τομέας Παιδαγωγικής, Κοινωνικού Αποκλεισμού και Τέχνης στην Εκπαίδευση, είχαμε την ευκαιρία να συν-βιώσουμε με όλες τις αισθήσεις μας, όλοι μαζί, η μεγάλη παρέα του CARE, στη Διεθνή ημερίδα του ερευνητικού προγράμματος : Visual art education in new times: Connecting Art with Real life issues-CARE” που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κτίριο ΚΕΔΕΑ, στις 5 Απριλίου 2022, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του αειφορικό κύκλο.
Μια παρέα, με την οποία μοιραστήκαμε γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες, εικόνες, λέξεις …, μια παρέα με την οποία μάθαμε να βλέπουμε την αειφορία μέσα από τα μάτια της Τέχνης. Μια παρέα με την οποία έγινε κατανοητό ότι η Αειφορία φορτώνεται με περισσότερες έννοιες, πολύ και πέρα από αυτές που αφορούν το Περιβάλλον και εκτείνονται σε θέματα κοινωνικά, θέματα Πολιτισμού, Παράδοσης, Κουλτούρας, Ιδεών …
Μια παρέα, που εκτός της οικοδέσποινας, κας Μάρθας Ιωαννίδου και των συνεργατών της, κας Σ. Μυτακίδου και Χ. Ξουβερούδη, συμμετείχαν και εξαιρετικά και παραγωγικά σχολεία και συνάδελφοι από αρκετά διευρυμένη γεωγραφική επικράτεια (από τη Θράκη ως την Κεφαλονιά και από την Πορτογαλία ως την Πολωνία) που με βάση τη μαγική δύναμη της Τέχνης μπορέσανε-μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε. Μια παρέα, που στην ημερίδα συνάντησε και τις άλλες παρέες από τους συνεργαζόμενους εταίρους της Κύπρου, της Μάλτας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.
Κομμάτι αυτής της παρέας, εδώ και 2 χρόνια, σχεδόν, και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Μέσα από τις διαδικασίες της ημερίδας του δόθηκε η ευκαιρία να προβάλει μέσα από δυο παρουσιάσεις (Σοφία Αναγνώστη & Σπυριδούλα Κωτούλα) και μπροστά σε πολυπληθές κοινό (δια ζώσης παρουσία και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση μέσω youtube), το πλήθος των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, των δραστηριοτήτων και των διδακτικών σεναρίων που υλοποιήσαμε, των εμπειριών που αποκτήσαμε, μέσα από αυτή τη συμμετοχή μας καθώς και την αξιοποίηση αυτών τόσο στην εφαρμογή και υλοποίηση και άλλων σημαντικών προγραμμάτων που συμμετέχουμε (EO4Edu-GeoArt), όσο και στη σχολική λειτουργία μας στο σύνολό της, καθώς τα ¨ίχνη¨ του CARE είναι παντού στο χώρο του σχολείου και στην καθημερινή πρακτική διδασκαλία (αξιοποίηση των Τεχνών και της Αειφορίας στα πλαίσια της στοχοθεσίας των Αναλυτικών προγραμμάτων).
Στη Διεθνή ημερίδα, την οποία χαιρέτησαν οι: Μάρθα Ιωαννίδου, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος CARE, Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Στέλλα Λάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Περικλής Παυλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Βικτωρία Παύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Frederick University, Cyprus Coordinator Erasmus+ research Project CARE,
είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, εκτός των προσπαθειών 4 συμμετεχόντων σχολείων και τις εξαιρετικές εισηγήσεις:
■ Το πρόγραμμα CARE και η πλατφόρμα CARE-full , Μάρθα Ιωαννίδου και Σούλα Μητακίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ
■ Οπτικές για τον σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος και τη διδασκαλία του μαθήματος των Εικαστικών στο ελληνικό σχολείο Γιώργος Γρόλλιος, Καθηγητής, ΠΤΔΕ ΑΠΘ
■ Η Τέχνη για την ανάδειξη του αποκλεισμού των αναπήρων; Παναγιώτα Καραγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΑΠΘ.
Επίσης, έγινε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ψηφιακής έκθεσης: «Βήματα στην Αειφορία» Εικαστικές εφαρμογές στο Ερευνητικό Πρόγραμμα CARE , η οποία περιελάμβανε, ανάμεσα στα άλλα και τις δικές μας εικαστικές και όχι μόνο, δράσεις.
Ακολούθησε μια υπαίθρια Performance με τη συμμετοχή του κοινού: «Στα παπούτσια του άλλου» Λένα Αθανασοπούλου, Εικαστική καλλιτέχνις
Και συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις:
■ Ο μαγικός λαβύρινθος των νέων ΠΣ των Εικαστικών και η αναζήτηση της αειφορίας Ελένη Κάρτσακα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης
■ Απαντήσεις της Τέχνης στις προκλήσεις της Αειφορίας Οι ιστορικοί της Τέχνης, Μάρθα Ιωαννίδου και Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος καθηγητής (ΑΠΘ), σχολιάζουν έργα τέχνης μέσα από τη σκοπιά της Αειφορίας και συνομιλούν με τις/τους συναδέλφους τους: Βικτωρία Παύλου και Κώστα Μάντζαλο (Frederick University Cyprus), Raphael Vella (University of Malta), Andy Ash (UCL, UK) και Ruth Flanagan (Exeter, UK)
Η Διεθνής ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια Μουσική παρουσίαση «Η Επτάχορδη Λύρα: Αναβίωση και επανένταξη του αρχαίου ελληνικού «εθνικού» οργάνου στην τέχνη και στην εκπαίδευση του σήμερα» με τον Δρ Νίκο Ξανθούλη, Συνθέτη, Καλλιτεχνικό Σύμβουλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικό Συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών.
Συναυλία: « 3000 χρόνια… το νήμα της ελληνικής μουσικής» Λύρες: Νίκος Ξανθούλης, Ρόζα Φραγκοράπτη Τραγούδι – Τρίγωνο: Σοφία Καρακούτα
Απ όλες τις απόψεις, αισθανόμαστε ευγνώμονες που μετείχαμε σε μια τέτοιας ποιότητας και αξίας, συνάντηση και γι’ αυτό απευθύνουμε ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στη Μάρθα Ιωαννίδου, συνεργάτη και έμπρακτη φίλη του σχολείου μας.
(Και είμαστε στην 1η ημέρα επαφής και συνεργασίας. Ακολουθούν άλλες 2: workshop με τους μαθητές μας στο χώρο του Α.Π.Θ. και Φιλοξενία των εταίρων του CARE στο χώρο του σχολείου μας, για τις οποίες θα ακολουθήσουν άλλες αναρτήσεις)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “EO4Edu” ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
To banner του LLvL διά χειρός Romanian Erasmus Team
Το πανό του #LLvL«Αν μιλήσεις σε έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πάει στο κεφάλι του. Αν του μιλήσεις στη γλώσσα του, αυτό πάει στην καρδιά του.»Νέλσον Μαντέλα