Προγράμματα

    Νοέμβριος 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2012

    86 + Ευχαριστούμε…

        86 + ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, από το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας

     

    Μια σημαντική μέρα ανέτειλε τη Δευτέρα 19/11/2012 στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Ημέρα κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης, συλλογικής ελπίδας και αισιοδοξίας.

    Κι αυτό, γιατί στα πλαίσια προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής διατροφής σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων που υλοποιεί το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με τη δωρεά του Ιδρύματος ΄΄Σταύρος Νιάρχος΄΄, συμπεριέλαβε και το δικό μας σχολείο.

    Μέσα στις πρωτόγνωρες, για τις νέες γενιές, δύσκολες, οικονομικά, συνθήκες και τα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες στη διατροφή και την υγεία των παιδιών, καθώς επίσης και οι λανθασμένες, διατροφικές συνήθειες που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των παιδιών, με την ανοχή γονιών και δασκάλων, αποτελεί σωτήρια και σωσίβια εξέλιξη η συμμετοχή του συνόλου των μαθητών του σχολείου μας στο παραπάνω πρόγραμμα.

    Στόχος του προγράμματος είναι η καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες πέρα από την υγεία συνεισφέρουν και στην καλύτερη σχολική συμπεριφορά και επίδοση.

        Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

    Κάθε ημέρα δίνεται δωρεάν σε κάθε μαθητή του σχολείου ένα μικρό υγιεινό γεύμα που περιλαμβάνει:

    1)     ένα από τα εξής: σάντουϊτς με τυρί, γαλοπούλα (ή κοτόπουλο) και ντομάτα, αραβική πίτα ή τοστ με διπλό τυρί, κουλούρι Θεσσαλονίκης και τυρί, σπανακόπιτα με ελαιόλαδο (χορτόπιτα ή κολοκυθόπιτα) (διαφορετικό για κάθε ημέρα της εβδομάδας).

    2)     Γάλα λευκό (ή γιαούρτι λευκό) 3 φορές την εβδομάδα,

    3)     Ένα φρέσκο φρούτο εποχής κάθε ημέρα της εβδομάδας.

    Τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εκφράζουν δημόσια τις θερμές τους ευχαριστίες προς: το

    ΄΄Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος΄΄ για τη φροντίδα και την  οικονομική υποστήριξη του κοινωφελούς έργου με σκοπό τη Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής διατροφής των μαθητών, το Ινστιτούτο Prolepsis για την κοινωνική του ευαισθησία, τον υψηλό επιστημονικό έλεγχο και την αίσθηση υπευθυνότητας με την οποία παρακολουθεί το ξεκίνημα και την πορεία του προγράμματος, ερχόμενοι οι άνθρωποί του σε συνεχή επαφή με το σχολείο μας δηλώνοντας έτσι το απεριόριστο ενδιαφέρον τους για την ομαλή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος. Άλλωστε και η παρουσία των υπευθύνων (από τη Αθήνα) στο σχολείο μας το πιστοποιεί.

    Ευχαριστούμε επίσης τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ημαθίας, κ. Διαμαντόπουλο για τις υποστηρικτικές του ενέργειες και το ειλικρινές ενδιαφέρον του και τη συμμετοχή του στην εξεύρεση λύσεων που ξεφεύγουν των εκπαιδευτικών θεμάτων και αγγίζουν θέματα-προβλήματα της κοινωνίας.

    Η υποστήριξη όλων των παραπάνω φορέων και προσώπων μας οπλίζει με δύναμη και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, με τη σιγουριά ότι θα βρίσκουν πάντοτε απήχηση σε ανθρώπους που θα τις αξιολογούν σωστά.

    Άλλωστε, η πληρωμή μας είναι μεγάλη: Τα ευχαριστημένα, φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών του σχολείου μας.

     

                                                                            

    ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ »ΝΤΥΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Μια ξεχωριστή μέρα βίωσαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι την Παρασκευή 9/11/2012 υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν τις κυρίες του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας, με επικεφαλής την πρόεδρο τους κ. Μάλαμα.

    Σκοπός της εκδήλωσης-παρουσίασης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τις φορεσιές της περιοχής μας, να μάθουν για την ιστορία και τους συμβολισμούς που κουβαλάνε, να γνωρίσουν τα μέρη από τα οποία αποτελούνται και το ρόλο τους, να τις φορέσουν, να τις αισθανθούν?

    Άκουσαν ιστορίες (κατσούλι- Μακεδονικός Αγώνας), μύθους (κατσούλι- Μ.Αλέξανδρος), για τη ζωή στο χωριό πριν 80-100 χρόνια, τα πανηγύρια, τους γάμους, την εκκλησιά, την πλατεία (μ?σουχώρ?) του χωριού μας. Κι όλα αυτά σε συνάρτηση με τις φορεσιές.

    «Σήμερα, βλέπουμε τη φορεσιά, θαυμάζουμε τα χρώματα, τα υφάσματα, τα κεντήματά της. Δύσκολα μπορούμε όμως να νιώσουμε το καρδιοχτύπι της κοπέλας που τη φορούσε όταν πρωτόβγαινε επίσημα στην  πλατεία του χωριού και τη φορούσε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για παντρειά?.Η φορεσιά ΄΄μιλούσε΄΄. Έλεγε αν είναι ελεύθερη, αν είναι παντρεμένη, αν έχει παιδιά, αν έχει πένθος? Η κάθε φορεσιά ήταν μια στολή με πολλά διακριτικά, όπως οι στρατιωτικές στολές».

    Ήταν ρούχα ραμμένα και υφασμένα από τη γιαγιά, τη μάνα, την κόρη, στις αυλές και στα νυχτέρια, στον αργαλειό και δίπλα στο ΄΄ουτζάκ?΄΄. Κάλτσες πλεγμένες με τις ΄΄κλούτσες΄΄ , τραχηλιές μεταξοκεντημένες!

    Έδιναν τόση βαρύτητα στη φορεσιά που αν και κοινωνίες και οικογένειες φτωχές, έφτασαν τη φορεσιά σε τέτοιο επίπεδο αισθητικής και πολυτέλειας, δυσανάλογο συνήθως του τρόπου ζωής και των δυνατοτήτων τους.

    «Προτιμούσαν να χρεωθούν ή να πουλήσουν ένα μικρό κομμάτι γης της οικογένειας, για να ντύσουν καθώς πρέπει τη μονάκριβη κόρη τους, παρά να φύγει το κορίτσι απ? το σπίτι καταφρονημένο».

    Αυτά κι άλλα πολλά άκουσαν και έμαθαν τα παιδιά της Κουλούρας από τη Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων, της οποίας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τις γνώσεις και τις εικόνες που μας μετέφερε με μεράκι και ενθουσιασμό, σχεδόν νεανικό!

    Η συγκεκριμένη παρουσίαση-δράση είναι ενταγμένη σ? ένα σύνολο δράσεων του σχολείου μας με γενικό τίτλο: «Συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας, βιωματικά, τη συγγραφή ενός βιβλίου Τοπικής Ιστορίας».

    Κι αν δημοσιοποιούμε αυτή την εκδήλωση είναι γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία του νομού μας να ΄΄εκμεταλευτούν΄΄ την καλή και εθελοντική διάθεση των γυναικών του Λυκείου Ελληνίδων, να έρθουν στο χώρο του σχολείου και να προσφέρουν απλόχερα τις γνώσεις τους και να παρουσιάσουν τα εργόχειρα των γιαγιάδων μας, του παρελθόντος μας?

    Από τη Δ/νση του Δ.Σχ. Κουλούρας