Προγράμματα

    Νοέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ »ΝΤΥΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Μια ξεχωριστή μέρα βίωσαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι την Παρασκευή 9/11/2012 υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν τις κυρίες του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας, με επικεφαλής την πρόεδρο τους κ. Μάλαμα.

    Σκοπός της εκδήλωσης-παρουσίασης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τις φορεσιές της περιοχής μας, να μάθουν για την ιστορία και τους συμβολισμούς που κουβαλάνε, να γνωρίσουν τα μέρη από τα οποία αποτελούνται και το ρόλο τους, να τις φορέσουν, να τις αισθανθούν?

    Άκουσαν ιστορίες (κατσούλι- Μακεδονικός Αγώνας), μύθους (κατσούλι- Μ.Αλέξανδρος), για τη ζωή στο χωριό πριν 80-100 χρόνια, τα πανηγύρια, τους γάμους, την εκκλησιά, την πλατεία (μ?σουχώρ?) του χωριού μας. Κι όλα αυτά σε συνάρτηση με τις φορεσιές.

    «Σήμερα, βλέπουμε τη φορεσιά, θαυμάζουμε τα χρώματα, τα υφάσματα, τα κεντήματά της. Δύσκολα μπορούμε όμως να νιώσουμε το καρδιοχτύπι της κοπέλας που τη φορούσε όταν πρωτόβγαινε επίσημα στην  πλατεία του χωριού και τη φορούσε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για παντρειά?.Η φορεσιά ΄΄μιλούσε΄΄. Έλεγε αν είναι ελεύθερη, αν είναι παντρεμένη, αν έχει παιδιά, αν έχει πένθος? Η κάθε φορεσιά ήταν μια στολή με πολλά διακριτικά, όπως οι στρατιωτικές στολές».

    Ήταν ρούχα ραμμένα και υφασμένα από τη γιαγιά, τη μάνα, την κόρη, στις αυλές και στα νυχτέρια, στον αργαλειό και δίπλα στο ΄΄ουτζάκ?΄΄. Κάλτσες πλεγμένες με τις ΄΄κλούτσες΄΄ , τραχηλιές μεταξοκεντημένες!

    Έδιναν τόση βαρύτητα στη φορεσιά που αν και κοινωνίες και οικογένειες φτωχές, έφτασαν τη φορεσιά σε τέτοιο επίπεδο αισθητικής και πολυτέλειας, δυσανάλογο συνήθως του τρόπου ζωής και των δυνατοτήτων τους.

    «Προτιμούσαν να χρεωθούν ή να πουλήσουν ένα μικρό κομμάτι γης της οικογένειας, για να ντύσουν καθώς πρέπει τη μονάκριβη κόρη τους, παρά να φύγει το κορίτσι απ? το σπίτι καταφρονημένο».

    Αυτά κι άλλα πολλά άκουσαν και έμαθαν τα παιδιά της Κουλούρας από τη Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων, της οποίας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τις γνώσεις και τις εικόνες που μας μετέφερε με μεράκι και ενθουσιασμό, σχεδόν νεανικό!

    Η συγκεκριμένη παρουσίαση-δράση είναι ενταγμένη σ? ένα σύνολο δράσεων του σχολείου μας με γενικό τίτλο: «Συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας, βιωματικά, τη συγγραφή ενός βιβλίου Τοπικής Ιστορίας».

    Κι αν δημοσιοποιούμε αυτή την εκδήλωση είναι γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία του νομού μας να ΄΄εκμεταλευτούν΄΄ την καλή και εθελοντική διάθεση των γυναικών του Λυκείου Ελληνίδων, να έρθουν στο χώρο του σχολείου και να προσφέρουν απλόχερα τις γνώσεις τους και να παρουσιάσουν τα εργόχειρα των γιαγιάδων μας, του παρελθόντος μας?

    Από τη Δ/νση του Δ.Σχ. Κουλούρας

     

     

    Comments are closed.