Προγράμματα

    Ιανουάριος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ   Φεβ »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιανουάριος 2022

    LLvL / ErasmusProject / Primary Schhool of Kouloura / Greece

     

    Δείτε εδώ το video  https://video.link/w/dGBXc

    (Thank you very much Gjurgjica)

    Το Language Learning via Literature είναι ένα έργο Erasmus+ 2021-2023, τα κύρια συστατικά του οποίου είναι η λογοτεχνία και η τεχνολογία μέσω των οποίων θα θέλαμε να επιτύχουμε τη δημιουργία μιας πιο εξελιγμένης ατμόσφαιρας διδασκαλίας-μάθησης.

    Θέματα: Δημιουργικότητα, τέχνες και πολιτισμός

                   Ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες

                   Διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών

    Σχολεία από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα (Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας) συνεργάζονται για να καλλιεργήσουν όλα τα παραπάνω καθώς και να βελτιώσουν τις βασικές δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (InSEA) με τίτλο “ART EDUCATION AND SUSTAINABILITY”

    Ένα εξαιρετικό διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε-φιλοξένησε ο Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση μέσα από τις Τέχνες (InSEA), είχαν την τύχη να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με θέμα: “Art Education and Sustainability” , στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου με το Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. και το πρόγραμμα Erasmus+ “CARE: Visual art education in new times: Connecting Art with REal life issues” το οποίο υλοποιούν. (μια μικρή-ενδεικτική αναφορά στις δράσεις μας δείτε εδώ🙂
    Εισηγητές, όλοι οι εταίροι του προγράμματος CARE, από Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, Αγγλία και φυσικά από την Ελλάδα και το Α.Π.Θ. με εισηγήτρια την κα Μάρθα Ιωαννίδου (Διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολόγου, Καθηγήτριας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση) με θέμα: “Engagement for sustainability by learning though the arts” .
    Μέσα από την παρουσίαση σεναρίων σύνδεσης των Εικαστικών Τεχνών με την Αειφορία, ο στόχος είναι, όχι να κάνουμε τους μικρούς μας μαθητές καλλιτέχνες (γιατί όχι κι αυτό) αλλά να τους ευαισθητοποιήσουμε πάνω σε θέματα Αειφορίας και Βιωσιμότητας και μέσα από ελκυστικά και ευχάριστα μέσα και καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις να γίνουνε καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες με παγκόσμια ιθαγένεια, με ευαισθησίες περιβαλλοντικές (νερό, βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή …), κοινωνικές (δικαιοσύνη, ειρήνη, φτώχεια, προσφυγιά, ανθρώπινα δικαιώματα…), να μάθουν-να μάθουμε να αξιοποιούμε υλικά της φύσης με φειδώ και να δημιουργούμε μέσω της επανάχρησης, ανακύκλωσής τους (Από το Δάσος στο Δέντρο, από το Δέντρο στο Χαρτί, από το Χαρτί στη Γη και πάλι από την Αρχή).
    Τα συμπεράσματα της συνάντησης συνηγορούν προς μια κατεύθυνση ολιστικής προσέγγισης της χρήσης της Τέχνης στην Εκπαίδευση.
    Οι γνώσεις, οι προσφερόμενες εμπειρίες, οι ιδέες και οι προτάσεις, των οποίων γινόμαστε κοινωνοί μέσα από τη συμμετοχή του Σχολείου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η διαρκής συνεργασία, επαφή και επικοινωνία με την κα Μάρθα Ιωαννίδου (εδώ και χρόνια), αποτελούν για εμάς σημαντικό εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και πολιτισμικό θησαυρό, τον οποίο διαχέουμε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και τον αξιοποιούμε άμεσα υπηρετώντας ανάγκες, στόχους και διαδικασίες και άλλων προγραμμάτων στα οποία μετέχουμε (Erasmus+: Earth Observation For Education-Ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων που προωθούν την εφαρμογή των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, SDGs, του Ο.Η.Ε.).

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ “EO 4Edu”

    Πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά, την Τρίτη 18/01/2022,  συνάντηση μεταξύ της συντονίστριας, κας Maria Pérez Rico (United Kingdom) και των σχολείων εταίρων του προγράμματος Erasmus+ “EO4Edu”. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν συνάδελφοι μόνο των συμμετεχόντων σχολείων (Zakladni a Materska Scola -Praha, Willy-Brandt-Gesamtschule – Bochum, Ysgol Bro Hyddgen – Wales, Primary School of Kouloura-Greece) και όχι των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν να καθοριστεί ευκρινέστερα ο ρόλος των σχολείων στην παραγωγή των Πνευματικών Αποτελεσμάτων (Intellectual Outputs) και στην υλοποίηση-εφαρμογή τους στη διδακτική πράξη μέσα από καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους καθώς και χρήση εξειδικευμένων ψηφιακών εργαλείων.

    Επαναπροσδιορίστηκαν οι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των σχολικών μονάδων, σχολιάστηκε η έως τώρα ¨κατάσταση¨ της website και του e-twinning του προγράμματος, και καθορίστηκαν τα επίσημα πεδία-πλαίσια εντός των οποίων θα ανεβαίνουν τα αποτελέσματα (διδακτικά σενάρια, καλές πρακτικές κ.λ.π.).

    Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της παρούσας τηλεσυνάντησης, συμφωνήθηκε να κατατεθούν και ενσωματωθούν στην επόμενη συνάντηση όλων των εταίρων (Σχολεία και Πανεπιστήμια) στις 31 Ιανουαρίου 2022.

    Τέλος, τέθηκε ο προβληματισμός για την κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία στη ροή του προγράμματος (αναβολές, τροποποιήσεις, ακυρώσεις …) και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την επόμενη ¨δια ζώσης¨ συνάντηση.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ …

     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. διεύθυνση, εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εταίρους-υπεύθυνους στο πρόγραμμα Erasmus+ “ EO4Edu” , συναδέλφους του Πανεπιστημίου Ruhr-Universität Bochum της Γερμανίας για την αποστολή των ψηφιακών συσκευών «Kalliope».
    Τις παραλάβαμε, ήδη επεξεργαζόμαστε τις δυνατότητές τους και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε προς όφελος και γνώση των μαθητών μας (και με την βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση, των υπευθύνων του Πανεπιστημίου).

    ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ESERO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ. – ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Το ESERO (European Space Education Resource Office) αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των κρατών-μελών, το οποίο με όχημα το ελκυστικό αντικείμενο του Διαστήματος, αποσκοπεί:
    • στην ενσωμάτωση/ενίσχυση της διδασκαλίας STEM στη βασική εκπαίδευση,
    • στην εξασφάλιση πόρων διδασκαλίας για την τάξη και για τα σχετικά σχολικά έργα.
    • στην κατάρτιση εκπαιδευτικών στο STEM.
    Ωστόσο, ποια η σχέση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τις παραπάνω αναφορές;
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει την τύχη, χάρη στις εξαιρετικές του συνεργασίες, εδώ και χρόνια, με ανθρώπους της Επιστήμης, της Τέχνης και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ , να συμμετέχει, ήδη από την περσινή σχολική χρονιά, σε παιδαγωγικές διαδικασίες και εφαρμογές που προωθεί το ESERO, να αξιοποιεί εργαλεία που προτείνει και χρησιμοποιεί, στα πλαίσια ενός σχεδίου Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια της Ουαλίας (Ηνωμένο Βασίλειο) της Γερμανίας, της Τσεχίας καθώς και του Α.Π.Θ (Τμήμα Γεωλογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα) με υπεύθυνους τους πρωτεργάτες της λειτουργίας και αξιοποίησης του ESERO στην Ελλάδα, κο Μουρατίδη Αντώνιο (Τμήμα Γεωλογίας) και κο Ν. Λαμπρινό (Π.Τ.Δ.Ε.). Μάλιστα, με την συνεργασία και εμπλοκή της κας Μάρθας Ιωαννίδου (Διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολόγου, Καθηγήτριας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση), προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας στην εκπαίδευση STEM και ένα Α (art – STEAM), κάνοντας ακόμη πιο ελκυστική για τους μαθητές μας την εφαρμογή διδασκαλίας των αντικειμένων του Αναλυτικού προγράμματος αξιοποιώντας τα προαναφερθέντα πλαίσια.
    ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ESERO
    Το ESERO είναι το κύριο εργαλείο της ESA στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προώθηση του STEM και παρέχει κατάρτιση εκπαιδευτικών στο STEM, υλικό διδασκαλίας για την εκπαίδευση στην τάξη και για εκπαιδευτικά projects. Ξεκίνησε το 2006 (στην Ευρώπη) και δραστηριοποιείται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα.
    Οι δραστηριότητες του ESERO σχεδιάζονται και υλοποιούνται χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες STEM, όπως η μάθηση με βάση την έρευνα, η συνδυασμένη μάθηση, η μάθηση ανά έργο και η εκμάθηση με σχεδιασμό, καθώς και η ενσωμάτωση διαδραστικών εργαλείων στην εκπαίδευση.
    Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων αξιοποιείται το υφιστάμενο υλικό του Γραφείου ESERO/ESA, προσαρμοσμένο όμως στα δεδομένα, τους στόχους και τις απαιτήσεις του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος του εκάστοτε κράτους-μέλους.
    Υπό τον συντονισμό του ESA, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη εθνικών θεσμών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το ESERO βασιζόμενο στον τομέα του Διαστήματος κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες και υποστηρίζει με κατάλληλο υλικό τη διδασκαλία και την εκμάθηση γενικών μαθημάτων STEM.
    Τα εθνικά ESERO δημιουργούνται και λειτουργούν σε όλη τη χώρα, σε στενή συνεργασία με τον ESA και τους αρμόδιους εθνικούς δημόσιους φορείς. Οι δραστηριότητες του ESERO είναι προσαρμοσμένες σε κάθε κράτος μέλος και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να υποστηρίξουν συγκεκριμένες εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές και στόχους STEM.
    (Για όσους επιθυμούν να μάθουν κάτι περισσότερο παραθέτουμε ένα απόσπασμα από αφιέρωμα της ΕΡΤ 3 στο ESERO και την έναρξη λειτουργίας του στην Ελλάδα):
     

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

     
     
     
    Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, αν πατήσετε (ή αντιγραφή – επικόλληση) και ανοίξετε το παραπάνω λινκ, σας δίνετε η δυνατότητα να συμμετέχετε στην ψηφοφορία λογότυπου για το νέο πρόγραμμα Erαsmus+ του σχολείου μας με τίτλο
    » Language, Learning via Literature¨.
    Επιλέγετε όποιο επιθυμείτε το τσεκάρετε και κάνετε υποβολή.
    Το δικό μας και αυτό που στηρίζουμε, σαν σχολείο, είναι το
     
    νούμερο 28.
     
    (αν δεν στηρίξουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει…)
    Στηρίξτε την προσπάθεια των παιδιών μας, του σχολείου μας.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

    ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (10/01/2022)

    Με υπευθυνότητα και σχολαστικότητα για το καλό όλων μας.