Προγράμματα

    Ιανουάριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (InSEA) με τίτλο “ART EDUCATION AND SUSTAINABILITY”

    Ένα εξαιρετικό διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε-φιλοξένησε ο Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση μέσα από τις Τέχνες (InSEA), είχαν την τύχη να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με θέμα: “Art Education and Sustainability” , στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου με το Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. και το πρόγραμμα Erasmus+ “CARE: Visual art education in new times: Connecting Art with REal life issues” το οποίο υλοποιούν. (μια μικρή-ενδεικτική αναφορά στις δράσεις μας δείτε εδώ🙂
    Εισηγητές, όλοι οι εταίροι του προγράμματος CARE, από Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, Αγγλία και φυσικά από την Ελλάδα και το Α.Π.Θ. με εισηγήτρια την κα Μάρθα Ιωαννίδου (Διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολόγου, Καθηγήτριας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση) με θέμα: “Engagement for sustainability by learning though the arts” .
    Μέσα από την παρουσίαση σεναρίων σύνδεσης των Εικαστικών Τεχνών με την Αειφορία, ο στόχος είναι, όχι να κάνουμε τους μικρούς μας μαθητές καλλιτέχνες (γιατί όχι κι αυτό) αλλά να τους ευαισθητοποιήσουμε πάνω σε θέματα Αειφορίας και Βιωσιμότητας και μέσα από ελκυστικά και ευχάριστα μέσα και καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις να γίνουνε καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες με παγκόσμια ιθαγένεια, με ευαισθησίες περιβαλλοντικές (νερό, βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή …), κοινωνικές (δικαιοσύνη, ειρήνη, φτώχεια, προσφυγιά, ανθρώπινα δικαιώματα…), να μάθουν-να μάθουμε να αξιοποιούμε υλικά της φύσης με φειδώ και να δημιουργούμε μέσω της επανάχρησης, ανακύκλωσής τους (Από το Δάσος στο Δέντρο, από το Δέντρο στο Χαρτί, από το Χαρτί στη Γη και πάλι από την Αρχή).
    Τα συμπεράσματα της συνάντησης συνηγορούν προς μια κατεύθυνση ολιστικής προσέγγισης της χρήσης της Τέχνης στην Εκπαίδευση.
    Οι γνώσεις, οι προσφερόμενες εμπειρίες, οι ιδέες και οι προτάσεις, των οποίων γινόμαστε κοινωνοί μέσα από τη συμμετοχή του Σχολείου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η διαρκής συνεργασία, επαφή και επικοινωνία με την κα Μάρθα Ιωαννίδου (εδώ και χρόνια), αποτελούν για εμάς σημαντικό εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και πολιτισμικό θησαυρό, τον οποίο διαχέουμε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και τον αξιοποιούμε άμεσα υπηρετώντας ανάγκες, στόχους και διαδικασίες και άλλων προγραμμάτων στα οποία μετέχουμε (Erasmus+: Earth Observation For Education-Ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων που προωθούν την εφαρμογή των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, SDGs, του Ο.Η.Ε.).

    Comments are closed.