Προγράμματα

    Ιανουάριος 2023
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ   Φεβ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιανουάριος 2023

    ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΣΕ ΛΕΝΕ ΑΟΥΣΒΙΤΣ … Η΄ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΜΝΗΣΗ (Με αφορμή ένα βιβλίο … στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ “Language, Learning via Literature”).

    Δείτε εδώ τα δύο μικρά βιντεάκια-αφιέρωμα: 

    Οδοιπορικό του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στο Άουσβιτσ

    Άσμα Ασμάτων

    «Αυτή είναι η ιστορία του Ασσέρ Δανιέλ, ετών 12, ενός απ ’τα εβραιόπουλα που τα ονόματά τους χαράχτηκαν στους λίθους της μνήμης, τους έξι μπρούτζινους κύβους που τοποθετήθηκαν μπροστά στο παλιό σχολείο της Βέροιας, σημερινό Δημαρχείο της πόλης.. Μιας πόλης με έντονο το αποτύπωμα του περάσματός τους, μιας πόλης, που, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια ποτίζει τη Μνήμη να μη μαραθεί, μέσα από εκδόσεις βιβλίων (Λιόλιος, …), πρωτοβουλίες (μπρούτζινοι κύβοι, …) και  εκδηλώσεις (Το νήμα της μνήμης, …).

    Σήμερα, ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Οι μπρούτζινοι κύβοι» της φίλης του σχολείου μας, συγγραφέα Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου, αναρωτιέται κάθε φιλότιμος και ανήσυχος δάσκαλος, τι θέση έχουν αυτά τα θέματα-ζητήματα-γεγονότα στην προσφερόμενη εκπαίδευση των μαθητών μας. Ολοκαύτωμα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, Γενοκτονία, εκτοπισμός, κτηνωδία …

    Αναρωτιέται γιατί, πέρα από το ιστορικό γεγονός και τα συμφραζόμενά του, δεν αξιοποιούνται για τη διερεύνηση και κριτική συζήτηση γύρω από ζητήματα ηθικών αξιών που προκύπτουν από το ιστορικό γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους, ο πόλεμος, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές, και όχι μόνο, θα λέγαμε, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν κάποιος παραμένει απαθής και αδιάφορος, δεν θέλω να φανταστώ συμμέτοχος, μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναρωτιέται αν οι επετειακές αναφορές αρκούν;

     

    Επειδή η Ειρήνη και ο Πόλεμος, η Ανθρωπιά και η Κτηνωδία είναι πολύ σοβαρά θέματα για να απασχολούν μόνο την Πολιτική, παραβλέποντας το ρόλο της Παιδείας, της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, και επειδή η Ανάμνηση  έχει αξία και νόημα όταν μπορεί να γίνεται Υπόμνηση, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συμμετέχει στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αξιοποιώντας δικό του αρχειακό φωτογραφικό υλικό, μέσα από την ευκαιρία «προσκυνήματος» και απόδοσης Τιμής στο Άουσβιτς,  που του χάρισαν τα προγράμματα Erasmus.

    Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ … ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ.

    Με δυναμικό τρόπο και ταχύτητα προχωρά ο εμπλουτισμός της νέας βιβλιοθήκης μας και η τοποθέτηση των βιβλίων στα ράφια.
    Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και λειτουργίας (δανεισμού κ.λ.π. …) ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια σύγχρονη, φιλική και προπαντός υποστηρικτική δομή φιλαναγνωσίας τόσο για τους μαθητές του σχολείου μας όσο και για το σύνολο των κατοίκων του χωριού.
    Για όσους επιθυμούν να προσφέρουν πολύτιμα βιβλία τους (παιδικά, λογοτεχνικά ενηλίκων και παιδιών, βιβλίων γνώσεων, βοηθήματα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου κ.λ.π.) είμαστε εδώ και με χαρά θα τα υποδεχτούμε.
    Μέχρι τώρα, η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης και για αυτό οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ (για τα ¨ευχαριστώ¨ θα επανέλθουμε.
    Ο Αγώνας συνεχίζεται …
    Επικοινωνία-συνεννόηση
    Τηλέφωνο: 2331097278
    Κινητό: 6977096550
    mail σχολείου: mail@dim-koulour.ima.sch.gr
    mail Διευθυντή σχολείου: d.katsavos@yahoo.gr

    6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ / ΕΝΑΣ ΗΛΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε την παρουσίαση του σχολείου:
    Με τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης του σχολείου μας, Καραγιάννη Άγγελου-Μιχαήλ και Καρασαββίδου Δέσποινας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «6ου Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Δήμου Βέροιας» στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.
    Οι μαθητές μας – Δημοτικοί Σύμβουλοι μπόρεσαν να καταθέσουν προβληματισμούς, να περιγράψουν εμπειρίες, να προτείνουν λύσεις, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν αλλά και να δεχθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
    Το θέμα-ζήτημα που επέλεξαν για φέτος και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, αφορούσε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα των φωτοβολταϊκών και μάλιστα, ως πεδίο εφαρμογής, το χώρο της εκπαίδευσης (στις στέγες των σχολείων) δίνοντας το παράδειγμα προς την υπόλοιπη κοινωνία.
    Με τον γενικό τίτλο «Ένας ήλιος να προβάλει στη στέγη του σχολείου μας» αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο (ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη) εφαρμογής μιας τέτοιας ενεργειακής προοπτικής, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από σχολεία της Ευρώπης τα οποία επισκέπτονται εδώ και δέκα χρόνια , στα πλαίσια των σχεδίων Erasmus+ που υλοποιούν, έκαναν προτάσεις.
    Τη συνεδρίαση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Συρμούλα Τζήμα, η Προϊσταμένη Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ευθυμία Γώτη και οι Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, Αικατερίνη Παπαγεωργίου και Νίκος Αμανατίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό έκαναν η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θώμας Μπαχαράκης.
    Με ευθύνη του Δήμου κρατήθηκαν τα Πρακτικά της Ολομέλειας της Συνεδρίασης 2022 του 6ου Δημοτικού Συμβουλίου των Παίδων Βέροιας σε ηλεκτρονική μορφή.

    ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    Ήχοι μακρινοί ακούγονται απ’ το δρόμο …
    Ήχοι γενέθλιοι, ζουρνάδες και νταούλια …
    Εικόνες οικίες, κινούμενες εισβάλουν ορμητικά!
    Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη έρχεται το Χθες ν’ απαλύνει την έγνοια της Στιγμής, τον αποπροσανατολισμό του Σήμερα.
    Πλημμυρίζει η αυλή του Σχολείου κορμιά παλικαριών.
    Κορμιά εφήβων, μέχρι χθες, μαθητών του, μα και κορμιά τωρινών μαθητών του που τεντώνονται να ψηλώσουν, να φανούν αντάξια της Τιμής.
    Της Τιμής που περικλείει το Χθες που ντύθηκαν, κουβαλώντας στις πλάτες τους το Αύριο που τους ανήκει.
    Το Αύριο των νέων υλικών, το στέρεο, το σμιλεμένο από πέτρες και αρμούς δοκιμασμένους.
    Καλή Χρονιά, Νιάτα του Χωριού μας, Χρόνια Πολλά, Παλικάρια …