Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας την τελευταία ημέρα μαθημάτων, πριν τα Χριστούγεννα. Μια έκπληξη που την ετοίμασαν για τα παιδιά ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Τους επισκέφθηκε ο Αι Βασίλης και μάλιστα πώς; Ούτε με έλκηθρο, ούτε από την καμινάδα του τόσο ωραίου τζακιού που κατασκευάσαμε στο σχολείο φέτος, για τις ανάγκες του ¨Παραμυθένιου Δεκέμβρη¨. Ήρθε με ένα κατακόκκινο πυροσβεστικό όχημα, ασορτί με την φορεσιά του.
Ναι, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, και ευτυχώς υπάρχουν οι φωτογραφικές μαρτυρίες για να μας πιστέψετε, γιατί με τόσο παραμύθι τον φετινό Δεκέμβρη, ίσως αρχίσουμε να έχουμε τάσεις ¨παραμυθιάσματος¨.
Μ’ αυτόν τον πρωτότυπο κι εντυπωσιακό τρόπο που ενθουσίασε τα παιδιά, έκλεισε η φετινή σχολική (ημερολογιακά) χρονιά, μια χρονιά πολύ παραγωγική και δημιουργική για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
Η Διεύθυνση του σχολείου, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την πετυχημένη και διαρκώς ανοδική πορεία, όλους τους εμφανείς και αφανείς ήρωες και συντελεστές της.
Ευχόμαστε το 2019, να είναι το ίδιο κι ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι δεν μπορέσαμε ή δεν προλάβαμε το 2018. Να αξιοποιήσουμε κάθε νέα πρόκληση προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους και προς ικανοποίηση των δασκάλων του. Χρόνια Πολλά.
ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟ Τ’ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΖΑΚΙ», στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ και στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” .
Έναν παραμυθένιο Δεκέμβρη έζησε η μικρή κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Με γενικό τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …» και ενταγμένο στα πλαίσια και τη στοχοθεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ Together We Can Do So Much” , δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, γιαγιάδες, αφηγητές, συγγραφείς βρέθηκαν σ’ ένα γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων, με συνδετικό κρίκο το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
Το παραμύθι που για το παιδί αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία διερεύνησης και ανακάλυψης του κόσμου. Μέσα από την ταύτισή του με τους ήρωες παίρνει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, ¨ζει¨ τις περιπέτειες, βιώνει τις καλές και κακές καταστάσεις, αντιμετωπίζει συνθήκες, εμπλέκεται σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων, κατανοεί και αφομοιώνει τρόπους σκέψης και δράσης, αναπτύσει κριτική και δημιουργική σκέψη.
Το σύγχρονο παραμύθι, μέσα από τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις επιδιώκει να ετοιμάζει το παιδί για τη ζωή. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα του παιδιού, ακολουθεί το δρόμο της ψυχής του. Μέσα από το παραμύθι παρουσιάζονται όλα τα προτερήματα καθώς και τα ελαττώματα του ανθρώπου, διαπραγματεύονται όλα τα προβλήματα και οι καταστάσεις. Χωρίς διάθεση διδαχής, το παιδί περισσότερο αισθάνεται. Αισθάνεται τις αξίες που προβάλει το παραμύθι, δέχεται τα αισιόδοξα μηνύματά του, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της φαντασίας του, χτίζει σιγά-σιγά το βάθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξει αργότερα την αντίληψή του για τη ζωή, τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό του, το διαφορετικό. Την ανοχή προς αυτό, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη δικαίωση, τον αγώνα και την προσπάθεια … εν τέλει την ηθική του συνείδηση και τα αξιολογικά του κριτήρια.
Σ’ αυτά τα πλαίσια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βραβευμένες και καταξιωμένες συγγραφείς.
Με την κα Δήμητρα Πυργελή και τον «Παππού Ευτύχη»,
την κα Ελισάβετ Τάρη και τον «Κροκόδειλο που έτρωγε το χιόνι»,
την κα Βασιλική Νευροκοπλή και τη «Νύχτα θαυμάτων».
Ο Παραμυθένιος Δεκέμβρης, ωστόσο, δεν άφησε απ’ έξω το παραδοσιακό παραμύθι. Γιατί μέσα από το παραδοσιακό παραμύθι το παιδί μπορεί να γνωρίσει και να κατανοήσει τα πως και τα γιατί των γονιών και των παππούδων του, να γνωρίσει και να δεθεί με τις ρίζες του, της οικογένειάς του, του τόπου του, των ηθών και εθίμων του καθώς και του ανεξάντλητου πλούτου της παράδοσής του.
Είχαμε λοιπόν, την ευκαιρία και την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσουμε και να αφαιθούμε στη μαγική αφήγηση του Γιώργη Μελίκη !
Η επαφή των μικρών μαθητών του σχολείου με τόσο σημαντικούς και καταξιωμένους , στο χώρο τους, ανθρώπους, πιστεύουμε πως θα έχει πολύ βαθιά και μακροχρόνια αποτελέσματα. Ήδη , ο δανεισμός βιβλίων από την πλούσια σχολική μας βιβλιοθήκη, αυξήθηκε κατά το μήνα Δεκέμβριο, κατακόρυφα. Προς αυτή την κατεύθυνση καλλιέργειας αγάπης και θετικής διάθεσης για το βιβλίο συνετέλεσε και η επίσκεψή μας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Κατά την επίσκεψή μας εκεί, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους της, να γνωρίσουν τον τρόπο αναζήτησης και δανεισμού βιβλίων, και το σημαντικότερο: σε συνεννόηση που προηγήθηκε μεταξύ των Διευθυντών του Σχολείου και της Βιβλιοθήκης, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε μαθητή ξεχωριστά να παραλάβει ¨Ατομική Κάρτα Δανεισμού¨, η οποία θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ένα επιπλέον ερέθισμα, κι ένα εισιτήριο για την είσοδο και αξιοποίηση από τον ίδιο του πλούσιου και ανεξάντλητου κόσμουτων βιβλίων.
Όμως, στόχο μας αποτελεί και η προσπάθεια να μετατρέψουμε, σταδιακά, το μαθητή από ακροατή και αναγνώστη σε δημιουργό και παραγωγό λόγου και εικόνων. Το παιδί είναι χρήσιμο να διαβάζει και να ακούει παραμύθια αλλά ακόμη χρησιμότερο και πολυτιμότερο είναι να μάθει να παρεμβαίνει. Να έχει άποψη. Να συμπληρώνει, να διορθώνει, να ανατρέπει. Να αλλάζει εικόνες, να δημιουργεί καινούριες, να προσθέτει τα δικά του χρώματα, ανάλογα με τον δικό του συναισθηματικό κόσμο. Τότε μόνο θα λειτουργήσει απόλυτα ευεργετικά στη μαθησιακή διαδικασία. Αν εμπλακεί με την ενεργό συμμετοχή του (και σε ομαδικά πλαίσια) στη συγγραφή του/των δικού/ων του/τους παραμυθιού, της δικής τους ιστορίας μέσα από τη δοκιμή πολλών τεχνικών γραφής (π.χ συνάντηση χαρακτήρων από διαφορετικά παραμύθια κ.λ.π.).
Αυτά έχοντας κατά νου, οργανώσαμε έναν διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού από τους ίδιους τους μαθητές (είτε ατομικά, είτε συλλογικά), σε μια προσπάθεια ανασύνθεση και ανατρεπτική δημιουργίας παραμυθιού μέσα από μια συνύπαρξη όλων των ηρώων των αφηγήσεων που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Παραμυθένιου Δεκέμβρη. Όλοι μαζί, παιδιά, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, αναζητώντας και αξιοποιώντας, κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, τον κοινό, ελεύθερο χρόνο τους, μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική συνύπαρξη να καταβάλουν κοινή προσπάθεια και να απολαύσουν τα κοινά αποτελέσματά τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ Together We Can Do So Much” στο οποίο είναι ενταγμένες όλες οι δράσεις του Παραμυθένιου Δεκέμβρη, να αναδείξει τα κοινά σημεία γονιών και μαθητών, ενηλίκων και παιδιών, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων, ώστε να μάθουν να απολαμβάνουν αλλά και να δημιουργούν από κοινού.
Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει, δημόσια, να ευχαριστήσει τόσο τους γονείς για την παντός είδους τεχνική υποστήριξη όσο και τις δασκάλες Αναγνώστη Σοφία και Σπυριδούλα Κωτούλα καθώς και τη θεατρολόγο Ματίνα Παγουλάτου, για την δουλειά και της υπηρεσίες που προσέφεραν για την υλοποίηση της ιδέας του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη».
Ευχαριστίες οφείλει σε όλους όσους με τη συμμετοχή τους λάμπρυναν το χώρο μας, την κα Πυργελή, την κα Τάρη, την κα Νευροκοπλή καθώς επίσης και τον Γιώργη Μελίκη για την τιμή που μας έκανε με την παρουσία του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει εδώ και χρόνια για τα συμβαίνοντα στο σχολείο μας, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς.
Ευχαριστούμε επίσης, για την παρουσία τους και την σταθερή υποστήριξή τους στο έργο μας, τον Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κο Διαμαντόπουλο, και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Παπαγεωργίου.
Τέλος ευχαριστούμε όλα τα τοπικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης για την προβολή των προσπαθειών μας.
Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΤΟ ¨ΜΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥΣ ¨ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»
Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής εκπομπής του Γιώργη Μελίκη στην Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ), «Ο Τόπος και το τραγούδι του» θα μπορούσαμε να δώσουμε τον τίτλο «Ο Τόπος και το παραμύθι του» στην απογευματινή συνάντηση που έγινε στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας ανάμεσα στον Γιώργη Μελίκη και τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Αφορμή αυτής της συνάντησης υπήρξε ο «Παραμυθένιος Δεκέμβρης», ένας κύκλος αφήγησης παραμυθιών που υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Together We Can Do So Much» και αιτία, η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο μας, για τις ρίζες μας, για το παρελθόν μας.
Και δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την επαφή και γνωριμία των μικρών μας μαθητών με το παρελθόν, με τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες των προγόνων τους, των παππούδων, των γιαγιάδων και των γονιών τους, παρά μόνο στα χέρια του Γιώργη του Μελίκη, του δικού μας σημαντικού ανθρώπου, συγγραφέα, δημοσιογράφου,εθνογράφου, μα πάνω απ’ όλα λαογράφου, που χρόνια τώρα, πασχίζει να κρατήσει την παράδοσή μας ζώσα και διατηρητέα, μέσα από πολυεπίπεδες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, ενέργειες (εκπομπές, Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο, Έρευνα κ.λ.π.).
Έτσι λοιπόν, αφού τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν συγγραφείς και παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση και σύγχρονους προβληματισμούς και αναφορές από καταξιωμένους και βραβευμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Πυργελή, Τάρη, Νευροκοπλή ), ο ¨Παραμυθένιος Δεκέμβρης¨ έκλεισε με ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτρικο παραμύθι του τόπου μας, του Ρουμλουκιού, το παραμύθι του «Μυλωνά και των καλικαντζάρων».
Την αρχική αμηχανία των παιδιών (επειδή η αφήγηση έγινε στην ντοπιολαλιά μας και χωρίς, φυσικά, πολύχρωμες και ελκυστικές εικόνες υποστήριξης) παρέσυραν και μετέτρεψαν σε έντονη παρουσία και συμμετοχή, τα γέλια και οι επιδοκιμασίες των παρευρισκόμενων ενηλίκων (γονιών και γιαγιάδων) , οι οποίοι άκουσαν και θυμήθηκαν τα παραμύθια που τους αφηγούνταν οι δικοί τους παππούδες και γιαγιάδες, έφεραν στο μυαλό τους μνήμες που λίγο λίγο ξεθωριάζουν και σβήνουν.
Το τελευταίο απόγευμα του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη», τελικά, αποτέλεσε ένα ζεστό και γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων του τόπου μας, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα μνήμης και νοσταλγίας, χάρη στην αυθεντική, ζωντανή και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση του αγαπημένου μας Γιώργη Μελίκη.
Η Διεύθυνση, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκφράζουν τη βαθειά τους ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργη Μελίκη για την τιμή που τους έκανε με την παρουσία του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει εδώ και χρόνια για τα συμβαίνοντα στο συγκεκριμένο σχολείο και τον ευχαριστούν από καρδιάς.
Ευχαριστούν επίσης, για την παρουσία τους και την στήριξή τους τον Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης κο Διαμαντόπουλο, τη συγγραφέα και Σχολική Σύμβουλο, κα Ελισάβετ Τάρη, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου κα Παπαγεωργίου, κο Ράπτη κ.α.
Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει επίσης, δημόσια να ευχαριστήσει τόσο τους γονείς για την παντός είδους τεχνική υποστήριξη όσο και τις δασκάλες Αναγνώστη Σοφία και Σπυριδούλα Κωτούλα καθώς και τη θεατρολόγο Ματίνα Παγουλάτου, για την δουλειά και της υπηρεσίες που προσέφεραν για την υλοποίηση του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη».
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ, ΕΠΑΙΞΕ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ, ΞΕΣΗΚΩΣΕ, ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»
«Και πως γίνεσαι φίλος μ΄ένα αστέρι, παππού;»
«Το σμαραγδένιο έλατο… ο άγγελος που ψάχνει … το παιδί που δεν φοβάται γιατί αγαπάει … ,άκου … άκου, λοιπόν, την ιστορία … την ιστορία της Νύχτας των Θαυμάτων»
Με μια πετυχημένη εφαρμογή της τεχνικής της «μπαμπούσκας», η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή εγκιβωτίζει το ένα παραμύθι μέσα στο άλλο στην προσπάθειά της να απαντήσει στο αρχικό θεμελιώδες ερώτημα: Πώς γίνεσαι φίλος με ένα αστέρι; Ώστε να μπορέσεις να επανασυνδέσεις το δέντρο της γης που σχίστηκε στα δυο, χώρισε τα πάντα στα δυο, ακόμη και την αγάπη, ακόμη και την ευτυχία. Πως θα συμβάλεις κι εσύ με τις δικές σου δυνάμεις και θυσίες , και όχι των άλλων, στην επιστροφή της αγάπης και της ευτυχίας, στη ¨σωτηρία της ψυχής και του κόσμου¨ εν τέλει.
Με παιχνιδιάρικη διάθεση και με μια εξαιρετική ικανότητα αυτοσχεδιασμού και αυτόματης προσαρμογής του λόγου της στις διαμορφωθείσες συνθήκες, η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή, αξιοποίησε τις μικρές εκπλήξεις που της είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνες δασκάλες, δημιουργώντας αβίαστα ένα μικρό θεατρικό (υπάρχουν, άλλωστε και σπουδές στη Θεατρική Τέχνη), όπου οι μικροί μαθητές εντυπωσίασαν με τη συμμετοχή τους. Συμμετοχή χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόβες, χωρίς γνώση του ρόλου, χωρίς καν γνώση της συμμετοχής τους.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως κάθε συγγραφέας που πέρασε από τον «Παραμυθένιο Δεκέμβρη» μας είχε ένα τρόπο αφήγησης και «παραμυθιάσματος» μοναδικό και ¨ω του θαύματος¨ τόσο πετυχημένο και αποτελεσματικό είτε στο να καθηλώνει τα παιδιά, είτε να τα ξεσηκώνει, είτε να τα εμπλέκει και τελικά, από διαφορετικούς δρόμους και διαδρομές, να τα κερδίζει.
Το πρωϊνό με τη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή, ήταν ενταγμένο στον «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» που με γενικό τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τα’ αναμμένο τζάκι …» υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” . Στόχος, η ανάδειξη καλών πρακτικών και τρόπων που θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά με τους μεγάλους, πιο κοντά με τους γονείς τους, δημιουργώντας μια σχέση από την οποία θα βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και περισσότερο δεμένοι και αγαπημένοι. Δίνοντας και παίρνοντας.
Η επιλογή του ¨παραμυθιού¨ως εργαλείου διαμόρφωσης και προώθησης αυτής της σχέσης, τελικά, αποδείχθηκε άκρως πετυχημένη.
Ευχαριστούμε θερμά τη βραβευμένη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή για την ζεστή παρουσία της στο σχολείο μας και τη βοήθειά τηςμ μέσα από την αφήγηση και δραματοποίηση της «Νύχτας Θαυμάτων» να συν-προσπαθήσουμε για την επανασύνδεση κι εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, του δέντρου που κόπηκε στα δυο και κρέμεται από μια φλούδα. Μέρες και Νύχτες Χριστουγέννων που έρχονται, νομίζουμε ότι η διατήρηση προς αυτή την κατεύθυνση των προσπαθειών μας, θα πιάσει τόπο.
Έπεται συνέχεια … με παραδοσιακά παραμύθια και παραδόσεις του Δωδεκαημέρου από τον εξαιρετικό Γιώργη Μελίκη που μας κάνει την τιμή να βρίσκεται στο σχολείο μας, δίπλα στο τζάκι, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.
Καλώς να μας έρθουν και ενήλικες, συνοδευόμενοι από το παιδί που κρύβουν μέσα τους …
Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …. (το παραμύθι συνεχίζεται με τον Γιώργη Μελίκη…)
«Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …» συνεχίζει να καίει στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και να φιλοξενεί πρόσωπα αγαπημένα. Ο δικός μας μοναδικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, λαογράφος, ο άνθρωπος της παράδοσής μας, (γιατί αν δε πινέψ του σπίτι’ς δα πες να σι πλακώ’ς) Γιώργης Μελίκης θα είναι κοντά μας, κλείνοντας με την παρουσία του τον «Παραμυθένιο Δεκέμβρη» μας.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Μέσα σε ένα θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Δημαρχείου Βέροιας, ολοκλήρωσαν την εισήγησή τους, οι μαθητές Σαλλάκου Βασιλική, Νουρής Κωνσταντίνος και Διαμαντόπουλος Χρήστος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων του Δήμου Βέροιας, στις 17/12/2018. Έναν θεσμό καινοτόμο και πολύτιμο για την ωρίμανση, κοινωνικοποίηση , την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της εξωστρέφειας των μικρών μαθητών μας, τον οποίο χρωστάμε εμείς και η πόλη μας, στον εμπνευστή του, κο Μαυροκεφαλίδη.
Οι παραπάνω μαθητές, μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, της Στ τάξης, και με τη συνεργασία και επίβλεψη της εκπαιδευτικού του σχολείου Σπυριδούλας Κωτούλα, επέλεξαν, κατέγραψαν, διερεύνησαν, παρουσίασαν, πρότειναν λύσεις για ζητήματα που αφορούν την Ανακύκλωση και την Αειφορία, αλλά και την ατομική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στα παραπάνω ζητήματα. Ήταν μια πρόβα εμπλοκής στα κοινά, δίνοντας δείγματα λειτουργίας, συμπεριφοράς και στάσης ώριμων και υπεύθυνων πολιτών.
Με γενικό τίτλο «Αγαπώ τη Φύση, Φροντίζω το Περιβάλλον, Κάνω Ανακύκλωση» οι μαθητές παρουσίασαν τις δικές τους καλές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα εντός του σχολείου, προβλημάτισαν και προβληματίστηκαν για την ασυνέχεια που παρατήρησαν και εντοπίζουν καθημερινά , στην εκτός σχολείου κατάσταση (γειτονιά, χωριό κ.λ.π.), σκέφτηκαν, επεξεργάστηκαν, κατέθεσαν προτάσεις. Κατέστησαν σαφές ότι η Ανακύκλωση και η Αειφορία είναι πάνω απ’ όλα Πράξη.
Μ’ ένα λόγο λιτό, εύστοχο, καυστικό, όπου έπρεπε, υποστηριζόμενο από πλήθος εικόνων που αναζήτησαν στο αρχείο δράσεων του σχολείου αλλά και από δικές τους εξορμήσεις και έρευνα, πάτησαν γερά στα πόδια τους, αποδεικνύοντας ότι γνωρίζουν καλά το θέμα, αποτέλεσμα, τόσο της εφαρμογής στην Πράξη στάσεων και συμπεριφορών που υιοθέτησαν, εδώ και χρόνια, οι ίδιοι με τους δασκάλους τους στο χώρο του σχολείου, όσο και της έντονης δραστηριοποίησης και ευαισθητοποίησης που εισπράττουν αυτή την περίοδο συμμετέχοντας στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ “Together We Can Do So Much”, πρόγραμμα με πολλαπλή στοχοθεσία, σημαντικό κομμάτι της οποίας υλοποιείται σε πεδία της Ανακύκλωσης.
Τα θερμά συγχαρητήρια, οι θετικές κριτικές και τα καλά λόγια και σχόλια που παρέλαβε ο Διευθυντής του σχολείου για την ομάδα εργασίας και παρουσίασης της συγκεκριμένης εισήγησης (την κα Κωτούλα και τους μαθητές Σαλλάκου, Νουρή και Διαμαντόπουλο) από όλους τους παρισταμένους στο πάνελ (τον Δήμαρχο , κο Βοργιατζίδη, τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ , κο Μαυροκεφαλίδη,, τον Διευθυντή της Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας , κο Διαμαντόπουλο, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.), κα Παπαγεωργίου και Μακαρατζή, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κο Σοφιανίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, κο Τσαπαρόπουλο)και άλλους πολλούς συναδέλφους, δίνουν κουράγιο και ενισχύουν τη θέληση για ακόμη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια, για ακόμη περισσότερα ερεθίσματα δράσης, παρέμβασης και εμπλοκής των μαθητών μας, για ακόμη περισσότερα αποτελέσματα κόντρα σε όλους εκείνους που απαξιώνουν το ρόλο του Δημόσιου Σχολείου, για ακόμη περισσότερα επιχειρήματα σε όλους εκείνους που υπερασπίζονται τον ρόλο του με πάθος, ενθουσιασμό, αφοσίωση και πίστη.
Συγχαρητήρια στην ομάδα εργασίας, συγχαρητήρια στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
Δείτε εδώ την παρουσίαση (λείπει η εισαγωγή της)
Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΑΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»
Μικρά χαρούμενα προσωπάκια, γεμάτα ενθουσιασμό και ικανοποίηση, άφησε πίσω της η κα Ελισάβετ Τάρη, ύστερα από το πέρασμά της απ’ το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
Γνώριμο και αγαπημένο πρόσωπο στα παιδιά του σχολείου, η κα Τάρη, μιας και μαζί δουλέψαμε πριν από δυο χρόνια για το ανέβασμα της παράστασης της Μάγισσας Σουσουρέλας, η οποία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου». Βέβαια κι άλλες φορές βρέθηκε κοντά μας προσφέροντας ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές στους μαθητές του σχολείου (παρουσίαση βιβλίου, παρακολούθηση εκδηλώσεων κ.λ.π.).
Το πέρασμά της, αυτή τη φορά, οφειλόταν στον «Κροκόδειλο που έτρωγε το χιόνι», ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο παραμύθι των Ιζαμπέλ Μακουά και Νταβίντ Μερβέιγ, που είχε την καλοσύνη και τη διάθεση να μοιραστεί μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
Με παραμυθένιο τόνο στη φωνή και την έκφρασή της, με τη δύναμη της εικόνας, η συγγραφέας μίλησε για τον Αι Βασίλη και τους ταράνδους του, που χάσανε το δρόμο και βρέθηκαν στο Νότιο Πόλο, για τη συνάντησή τους με τον Κροκόδειλο κ.λ.π. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα απ’ τη συγγραφέα στα παιδιά να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διηγηθούν τα ίδια την ιστορία βουτηγμένη στη δική τους φαντασία, παίρνοντας και φορώντας, κάθε φορά το παιδί που διηγούνταν, το καπέλο του παραμυθά. Μια μοναδική και πολύ ουσιαστική εμπειρία ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης για τα μικρά παιδιά.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια συμμετοχική δράση όλων των μαθητών. Με τη βοήθεια καθοδήγησης απ’ τον προτζέκτορα οι μαθητές έγιναν μικροί εικονογράφοι και σχεδίασαν βήμα-βήμα καταπληκτικές εικόνες με κροκόδειλους, ΑγιοΒασίληδες, χιονάνθρωπους κ.λ.π. αναδεικνύοντας ικανότητες και ταλέντα.
Υπάρχουν μέρες, κι εδώ στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι πάρα πολλές, που η αγωγή και η μάθηση ξεκολλά από τα τυπικά πλαίσια και προσφέρεται μέσα από εντελώς απελευθερωτικές διαδικασίες. Διαδικασίες που πυροδοτούν τη συμμετοχή και τη συνολική και ισότιμη εμπλοκή όλων, διαδικασίες που δίνουν φτερά στη χαρά, την αναζήτηση, τη δημιουργία, τη φαντασία, διαδικασίες που δεν αφήνουν κανένα μαθητή εκτός μεριδίου χαράς και επιτυχίας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για ακόμη μία φορά, οφείλουμε στην κα Ελισάβετ Τάρη που με την παρουσία της ομόρφυνε τη μέρα μας, ομόρφυνε τα πρόσωπα των παιδιών, φώτισε τις ψυχές τους.
Κι αυτή η δραστηριότητα ήταν ενταγμένη στον κύκλο του Παραμυθένιου Δεκέμβρη, με τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…» , ενός κύκλου φιλαναγνωσίας και προώθησης του Παραμυθιού, μιας προσπάθειας που εκτός των άλλων, στόχο έχει να αναδείξει τα κοινά σημεία γονιών και μαθητών, ενηλίκων και παιδιών, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων, ώστε να μάθουν να απολαμβάνουν αλλά και να δημιουργούν από κοινού. Ο ίδιος ,δηλαδή, ο στόχος του νέου προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται όλος ο παραμυθένιος κύκλος του Δεκέμβρη.
Και έπεται συνέχεια …