Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 20 Δεκεμβρίου 2018

    Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ, ΕΠΑΙΞΕ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ, ΞΕΣΗΚΩΣΕ, ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»

    «Και πως γίνεσαι φίλος μ΄ένα αστέρι, παππού;»

    «Το σμαραγδένιο έλατο… ο άγγελος που ψάχνει … το παιδί που δεν φοβάται γιατί αγαπάει … ,άκου … άκου, λοιπόν, την ιστορία … την ιστορία της Νύχτας των Θαυμάτων»

    Με μια πετυχημένη εφαρμογή της τεχνικής της «μπαμπούσκας», η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή εγκιβωτίζει το ένα παραμύθι μέσα στο άλλο στην προσπάθειά της να απαντήσει στο αρχικό θεμελιώδες ερώτημα: Πώς γίνεσαι φίλος με ένα αστέρι; Ώστε να μπορέσεις  να επανασυνδέσεις το δέντρο της γης που σχίστηκε στα δυο, χώρισε τα πάντα στα δυο, ακόμη και την αγάπη, ακόμη και την ευτυχία. Πως θα συμβάλεις κι εσύ με τις δικές σου δυνάμεις και θυσίες , και όχι των άλλων, στην επιστροφή της αγάπης και της ευτυχίας, στη ¨σωτηρία της ψυχής και του κόσμου¨ εν τέλει.

    Με παιχνιδιάρικη διάθεση και με μια εξαιρετική ικανότητα αυτοσχεδιασμού και αυτόματης προσαρμογής του λόγου της στις διαμορφωθείσες συνθήκες, η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή, αξιοποίησε τις μικρές εκπλήξεις που της είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνες δασκάλες, δημιουργώντας αβίαστα ένα μικρό θεατρικό (υπάρχουν, άλλωστε και σπουδές στη Θεατρική Τέχνη), όπου οι μικροί μαθητές εντυπωσίασαν με τη συμμετοχή τους. Συμμετοχή χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόβες, χωρίς γνώση του ρόλου, χωρίς καν γνώση της συμμετοχής τους.

    Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως κάθε συγγραφέας που πέρασε από τον «Παραμυθένιο Δεκέμβρη» μας είχε ένα τρόπο αφήγησης και «παραμυθιάσματος» μοναδικό και ¨ω του θαύματος¨ τόσο πετυχημένο και αποτελεσματικό είτε στο να καθηλώνει τα παιδιά, είτε να τα ξεσηκώνει, είτε να τα εμπλέκει και τελικά, από διαφορετικούς δρόμους και διαδρομές, να τα κερδίζει.

    Το πρωϊνό με τη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή, ήταν ενταγμένο στον «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» που με γενικό τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τα’ αναμμένο τζάκι …» υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” . Στόχος, η ανάδειξη καλών πρακτικών και τρόπων που θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά με τους μεγάλους, πιο κοντά με τους γονείς τους, δημιουργώντας μια σχέση από την οποία θα βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και περισσότερο δεμένοι και αγαπημένοι. Δίνοντας και παίρνοντας.

    Η επιλογή του ¨παραμυθιού¨ως εργαλείου διαμόρφωσης και προώθησης αυτής της σχέσης, τελικά, αποδείχθηκε άκρως πετυχημένη.

    Ευχαριστούμε θερμά τη βραβευμένη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή για την ζεστή παρουσία της στο σχολείο μας και τη βοήθειά τηςμ μέσα από την αφήγηση και δραματοποίηση της «Νύχτας Θαυμάτων» να συν-προσπαθήσουμε για την επανασύνδεση κι εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, του δέντρου που κόπηκε στα δυο και κρέμεται από μια φλούδα. Μέρες και Νύχτες Χριστουγέννων που έρχονται, νομίζουμε  ότι η διατήρηση προς αυτή την κατεύθυνση των προσπαθειών μας, θα πιάσει τόπο.

    Έπεται συνέχεια … με παραδοσιακά παραμύθια και παραδόσεις του Δωδεκαημέρου από τον εξαιρετικό Γιώργη Μελίκη που μας κάνει την τιμή να βρίσκεται στο σχολείο μας, δίπλα στο τζάκι, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.

    Καλώς να μας έρθουν και ενήλικες, συνοδευόμενοι από το παιδί που κρύβουν μέσα τους …

    Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …. (το παραμύθι συνεχίζεται με τον Γιώργη Μελίκη…)

     

    «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …» συνεχίζει να καίει στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και να φιλοξενεί πρόσωπα αγαπημένα. Ο δικός μας μοναδικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, λαογράφος, ο άνθρωπος της παράδοσής μας, (γιατί αν δε πινέψ του σπίτι’ς δα πες να σι πλακώ’ς) Γιώργης Μελίκης θα είναι κοντά μας, κλείνοντας με την παρουσία του τον «Παραμυθένιο Δεκέμβρη» μας.