Προγράμματα

  Δεκέμβριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ   Ιαν »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 23 Δεκεμβρίου 2018

  Ευχές …

  Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας την τελευταία ημέρα μαθημάτων, πριν τα Χριστούγεννα. Μια έκπληξη που την ετοίμασαν για τα παιδιά ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

  Τους επισκέφθηκε ο Αι Βασίλης και μάλιστα πώς; Ούτε με έλκηθρο, ούτε από την καμινάδα του τόσο ωραίου τζακιού που κατασκευάσαμε στο σχολείο φέτος, για τις ανάγκες του ¨Παραμυθένιου Δεκέμβρη¨. Ήρθε με ένα κατακόκκινο πυροσβεστικό όχημα, ασορτί με την φορεσιά του.

  Ναι, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, και ευτυχώς υπάρχουν οι φωτογραφικές μαρτυρίες για να μας πιστέψετε, γιατί με τόσο παραμύθι τον φετινό Δεκέμβρη, ίσως αρχίσουμε να έχουμε τάσεις ¨παραμυθιάσματος¨.

  Μ’ αυτόν τον πρωτότυπο κι εντυπωσιακό τρόπο που ενθουσίασε τα παιδιά, έκλεισε η φετινή σχολική (ημερολογιακά) χρονιά, μια χρονιά πολύ παραγωγική και δημιουργική για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

  Η Διεύθυνση του σχολείου, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την πετυχημένη και διαρκώς ανοδική πορεία, όλους τους εμφανείς και αφανείς ήρωες και συντελεστές της.

  Ευχόμαστε το 2019, να είναι το ίδιο κι ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι δεν μπορέσαμε ή δεν προλάβαμε το 2018. Να αξιοποιήσουμε κάθε νέα πρόκληση προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους και προς ικανοποίηση των δασκάλων του. Χρόνια Πολλά.

  ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟ Τ’ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΖΑΚΙ», στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ και στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” .

  Έναν παραμυθένιο Δεκέμβρη έζησε η μικρή κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Με γενικό τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …» και ενταγμένο στα πλαίσια και τη στοχοθεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ Together We Can Do So Much” , δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, γιαγιάδες, αφηγητές, συγγραφείς βρέθηκαν σ’ ένα γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων, με συνδετικό κρίκο το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

  Το παραμύθι που για το παιδί αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία διερεύνησης και ανακάλυψης του κόσμου. Μέσα από την ταύτισή του με τους ήρωες παίρνει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, ¨ζει¨ τις περιπέτειες, βιώνει τις καλές και κακές καταστάσεις, αντιμετωπίζει συνθήκες, εμπλέκεται σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων, κατανοεί και αφομοιώνει τρόπους σκέψης και δράσης, αναπτύσει κριτική και δημιουργική σκέψη.

  Το σύγχρονο παραμύθι, μέσα από τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις επιδιώκει να ετοιμάζει το παιδί για τη ζωή. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα του παιδιού, ακολουθεί το δρόμο της ψυχής του. Μέσα από το παραμύθι παρουσιάζονται όλα τα προτερήματα καθώς και τα ελαττώματα του ανθρώπου, διαπραγματεύονται όλα τα προβλήματα και οι καταστάσεις.  Χωρίς διάθεση διδαχής, το παιδί περισσότερο αισθάνεται. Αισθάνεται τις αξίες που προβάλει το παραμύθι, δέχεται τα αισιόδοξα μηνύματά του, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της φαντασίας του, χτίζει σιγά-σιγά το βάθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξει αργότερα την αντίληψή του για τη ζωή, τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό του, το διαφορετικό. Την ανοχή προς αυτό, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη δικαίωση, τον αγώνα και την προσπάθεια … εν τέλει την ηθική του συνείδηση και τα αξιολογικά του κριτήρια.

  Σ’ αυτά τα πλαίσια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βραβευμένες και καταξιωμένες συγγραφείς.

  Με την κα Δήμητρα Πυργελή και τον «Παππού Ευτύχη»,

   την κα Ελισάβετ Τάρη και τον «Κροκόδειλο που έτρωγε το χιόνι»,

  την κα Βασιλική Νευροκοπλή και τη «Νύχτα θαυμάτων».

  Ο Παραμυθένιος Δεκέμβρης, ωστόσο,  δεν άφησε απ’ έξω το παραδοσιακό παραμύθι. Γιατί μέσα από το παραδοσιακό παραμύθι το παιδί μπορεί να γνωρίσει και να κατανοήσει τα πως και τα γιατί των γονιών και των παππούδων του, να γνωρίσει και να δεθεί με τις ρίζες του, της οικογένειάς του, του τόπου του, των ηθών και εθίμων του καθώς και του ανεξάντλητου πλούτου της παράδοσής του.

  Είχαμε λοιπόν, την ευκαιρία και την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσουμε και να αφαιθούμε στη μαγική αφήγηση του Γιώργη Μελίκη !

  Η επαφή των μικρών μαθητών του σχολείου με τόσο σημαντικούς και καταξιωμένους , στο χώρο τους, ανθρώπους, πιστεύουμε πως θα έχει πολύ βαθιά και μακροχρόνια αποτελέσματα. Ήδη , ο δανεισμός βιβλίων από την πλούσια σχολική μας βιβλιοθήκη, αυξήθηκε κατά το μήνα Δεκέμβριο, κατακόρυφα. Προς αυτή την κατεύθυνση καλλιέργειας αγάπης και θετικής διάθεσης για το βιβλίο συνετέλεσε και η επίσκεψή μας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Κατά την επίσκεψή μας εκεί, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους της, να γνωρίσουν τον τρόπο αναζήτησης και δανεισμού βιβλίων, και το σημαντικότερο: σε συνεννόηση που προηγήθηκε μεταξύ των Διευθυντών του Σχολείου και της Βιβλιοθήκης, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε μαθητή ξεχωριστά να παραλάβει ¨Ατομική Κάρτα Δανεισμού¨, η οποία θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ένα επιπλέον ερέθισμα, κι ένα εισιτήριο για την είσοδο και αξιοποίηση από τον ίδιο του πλούσιου και ανεξάντλητου  κόσμουτων βιβλίων.

  Όμως, στόχο μας αποτελεί και η προσπάθεια να μετατρέψουμε, σταδιακά, το μαθητή από ακροατή και αναγνώστη σε δημιουργό και παραγωγό λόγου και εικόνων. Το παιδί είναι χρήσιμο να διαβάζει και να ακούει παραμύθια αλλά ακόμη χρησιμότερο και πολυτιμότερο είναι να μάθει να παρεμβαίνει. Να έχει άποψη. Να συμπληρώνει, να διορθώνει, να ανατρέπει. Να αλλάζει εικόνες, να δημιουργεί καινούριες, να προσθέτει τα δικά του χρώματα, ανάλογα με τον δικό του συναισθηματικό κόσμο. Τότε μόνο θα λειτουργήσει απόλυτα ευεργετικά στη μαθησιακή διαδικασία. Αν εμπλακεί με την ενεργό συμμετοχή του (και σε ομαδικά πλαίσια) στη συγγραφή του/των δικού/ων  του/τους παραμυθιού, της δικής τους ιστορίας μέσα από τη δοκιμή πολλών τεχνικών γραφής (π.χ συνάντηση χαρακτήρων από διαφορετικά παραμύθια  κ.λ.π.).

  Αυτά έχοντας κατά νου, οργανώσαμε έναν διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού από τους ίδιους τους μαθητές (είτε ατομικά, είτε συλλογικά), σε μια προσπάθεια ανασύνθεση και ανατρεπτική δημιουργίας παραμυθιού μέσα από μια συνύπαρξη όλων των ηρώων των αφηγήσεων που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Παραμυθένιου Δεκέμβρη. Όλοι μαζί, παιδιά, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, αναζητώντας και αξιοποιώντας, κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, τον κοινό, ελεύθερο χρόνο τους, μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική συνύπαρξη να καταβάλουν κοινή προσπάθεια και να απολαύσουν τα κοινά αποτελέσματά τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ Together We Can Do So Much” στο οποίο είναι ενταγμένες όλες οι δράσεις του Παραμυθένιου Δεκέμβρη, να αναδείξει τα κοινά σημεία γονιών και μαθητών, ενηλίκων και παιδιών, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων, ώστε να μάθουν να απολαμβάνουν αλλά και να δημιουργούν από κοινού.

  Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει, δημόσια, να ευχαριστήσει τόσο τους γονείς για την παντός είδους τεχνική υποστήριξη όσο  και τις δασκάλες Αναγνώστη Σοφία και Σπυριδούλα Κωτούλα καθώς και τη θεατρολόγο Ματίνα Παγουλάτου, για την δουλειά και της υπηρεσίες που προσέφεραν για  την υλοποίηση της ιδέας του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη».

  Ευχαριστίες οφείλει σε όλους όσους με τη συμμετοχή τους λάμπρυναν το χώρο μας, την κα Πυργελή, την κα Τάρη, την κα Νευροκοπλή καθώς επίσης και τον Γιώργη Μελίκη για την τιμή που μας έκανε με την παρουσία του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει εδώ και χρόνια για τα συμβαίνοντα στο σχολείο μας, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

  Ευχαριστούμε επίσης, για την παρουσία τους και την σταθερή υποστήριξή τους  στο έργο μας, τον Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κο Διαμαντόπουλο, και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Παπαγεωργίου.

  Τέλος ευχαριστούμε όλα τα τοπικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης για την προβολή των προσπαθειών μας.