Προγράμματα

  Δεκέμβριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ   Ιαν »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 22 Δεκεμβρίου 2018

  Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΤΟ ¨ΜΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥΣ ¨ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»

  Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής εκπομπής του Γιώργη Μελίκη στην Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ), «Ο Τόπος και το τραγούδι του» θα μπορούσαμε να δώσουμε τον τίτλο «Ο Τόπος και το παραμύθι του» στην απογευματινή συνάντηση που έγινε στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας ανάμεσα στον Γιώργη Μελίκη και τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

  Αφορμή αυτής της συνάντησης υπήρξε ο «Παραμυθένιος Δεκέμβρης», ένας κύκλος αφήγησης παραμυθιών που υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Together We Can Do So Much»  και αιτία, η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο μας, για τις ρίζες μας, για το παρελθόν μας.

  Και δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την επαφή και γνωριμία των μικρών μας μαθητών με το παρελθόν, με τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες των προγόνων τους, των παππούδων, των γιαγιάδων και των γονιών τους, παρά μόνο στα χέρια του Γιώργη του Μελίκη, του δικού μας σημαντικού ανθρώπου, συγγραφέα, δημοσιογράφου,εθνογράφου, μα πάνω απ’ όλα λαογράφου, που χρόνια τώρα, πασχίζει να κρατήσει την παράδοσή μας ζώσα και διατηρητέα, μέσα από πολυεπίπεδες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, ενέργειες (εκπομπές, Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο, Έρευνα κ.λ.π.).

  Έτσι λοιπόν, αφού τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν συγγραφείς και παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση και σύγχρονους προβληματισμούς και αναφορές από καταξιωμένους και βραβευμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Πυργελή, Τάρη, Νευροκοπλή ), ο ¨Παραμυθένιος Δεκέμβρης¨ έκλεισε με ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτρικο παραμύθι του τόπου μας, του Ρουμλουκιού, το παραμύθι του «Μυλωνά και των καλικαντζάρων».

  Την αρχική αμηχανία των παιδιών (επειδή η αφήγηση έγινε στην ντοπιολαλιά μας και χωρίς,  φυσικά, πολύχρωμες και ελκυστικές εικόνες υποστήριξης) παρέσυραν και μετέτρεψαν σε έντονη παρουσία και συμμετοχή, τα γέλια και οι επιδοκιμασίες των παρευρισκόμενων ενηλίκων (γονιών και γιαγιάδων) , οι οποίοι άκουσαν και θυμήθηκαν τα παραμύθια που τους αφηγούνταν οι δικοί τους παππούδες και γιαγιάδες, έφεραν στο μυαλό τους μνήμες που λίγο λίγο ξεθωριάζουν και σβήνουν.

  Το τελευταίο απόγευμα του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη», τελικά, αποτέλεσε ένα ζεστό και γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων του τόπου μας, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα μνήμης και νοσταλγίας, χάρη στην αυθεντική, ζωντανή και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση του αγαπημένου μας Γιώργη Μελίκη.

  Η Διεύθυνση, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκφράζουν τη βαθειά τους ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργη Μελίκη για την τιμή που τους έκανε με την παρουσία του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει εδώ και χρόνια για τα συμβαίνοντα στο συγκεκριμένο σχολείο και τον ευχαριστούν από καρδιάς.

  Ευχαριστούν επίσης, για την παρουσία τους και την στήριξή τους τον Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης κο Διαμαντόπουλο, τη συγγραφέα και Σχολική Σύμβουλο, κα Ελισάβετ Τάρη, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου κα Παπαγεωργίου, κο Ράπτη κ.α.

  Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει επίσης, δημόσια να ευχαριστήσει τόσο τους γονείς για την παντός είδους τεχνική υποστήριξη όσο  και τις δασκάλες Αναγνώστη Σοφία και Σπυριδούλα Κωτούλα καθώς και τη θεατρολόγο Ματίνα Παγουλάτου, για την δουλειά και της υπηρεσίες που προσέφεραν για  την υλοποίηση του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη».