Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 11 Δεκεμβρίου 2018

    ΕΧΩ, ΕΧΕΙΣ, ΕΧΕΙ … ΕΧΟΥΜΕ …ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ …

     «…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου». Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…»  Αντώνης Σαμαράκης

    Στις 20 Νοεβρίου 1959 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Για αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού». Στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίου – γενέθλια ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

    Το σχολείο μας δεν αφήνει να περάσουν τέτοιες μέρες χωρίς αναφορές και δημιουργία γεγονότων και δράσεων. Φέτος, συμφωνήθηκε με τους εταίρους μας στο πρόγραμμα Erasmus+”Money matters που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, να δώσουμε κοινό και ταυτόχρονο παρόν μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει.

    Την ευθύνη της οργάνωσης και της υλοποίησης των δράσεων ανέλαβε η εκπαιδευτικός Παλασίδου Αναστασία με στόχο να υπενθυμίσει ότι τα δικαιώματα του παιδιού αποτελούν ένα ζητούμενο για το οποίο όλοι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί και να κερδίσουμε.

    Οι δράσεις που ετοιμάστηκαν κυρίως από τα μεγαλύτερα παιδιά και παρουσιάστηκαν στα μικρότερα περιελάμβαναν ένα είδος εισηγητικής ομιλίας, αφήγηση του παραμυθιού ¨Ο έμπορος της φιλίας¨, τη Χάρτα των Δικαιωμάτων, την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου ¨Για το παιδί¨ και αρκετά τραγούδια.

    Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν στην αυλή του σχολείου με την παρέλαση-πορεία των μαθητών με συνθήματα, ένα κινησιολογικό δρώμενο με το αερόστατο καθώς επίσης και σε ένα μεγάλο τραπέζι που στήθηκε στην αυλή τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν για τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από παιγνιώδεις καταστάσεις (κρυπτόλεξα, ακροστοιχίδες, παροιμίες, ζωγραφιές, σταυρόλεξα κ.λ.π.).

    Μικρά λιθαράκια στην παγκόσμια προσπάθεια, μιας κι «αν γλιτώει το παιδί … , υπάρχει Ελπίδα…».

    Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …. (το παραμύθι συνεχίζεται με τη συγγραφέα Ελισάβετ Τάρη…)

    Ο παραμυθένιος Δεκέμβρης συνεχίζεται στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Η συγγραφέας Ελισάβετ Τάρη συνάντησε τον Αι Βασίλη που της μίλησε για αυτά που πέρασε όταν συνάντησε τον «Κροκόδειλο που έτρωγε χιόνι» κι έρχεται λαχανιασμένη να μας τα αφηγηθεί όλα .