Προγράμματα

  Απρίλιος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ   Μαΐ »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Monthly Archives: Απρίλιος 2019

  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ

  Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με αφορμή τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, το 3ο ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας και την ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας, θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τη διαρκή και άμεση προβολή και υποστήριξη του έργου του.

  Όποιος επιθυμεί μπορεί να δει παρακάτω, πατώντας στους συνδέσμους κάποιες αναφορές και αφιερώματα στις εκδηλώσεις που οργάνωσε του Σχολείο με αφορμή την Έκθεση «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα-Ιστορικές Μαρτυρίες / Το Νόμισμα στον Αρχαιο Ελληνικό Κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus+ «Money Matters» & «Together We Can Do So Much».

  Σύνδεσμος 1

  Σύνδεσμος 2

  Σύνδεσμος 3

  Μπορείτε επίσης, να δείτε εδώ το video με τη διάλεξη της Δρ Δήμητρας Τσαγκάρη, επιμελήτριας της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Έκθεσης.

  Και ένα δείγμα από τον έντυπο τύπο:

  H περιοδική Φωτογραφική Έκθεση «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα-Ιστορικές μαρτυρίες / Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

   

  Μια πολλή σημαντική πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, την οποία αγκάλιασαν άμεσα η Διεύθυνση Π/θμιας  Εκσης Ημαθίας διά του Διευθυντή της κου Διαμαντόπουλου Διονύση και της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κας  Αντωνιάδου Έφης, το 3ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας διά της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κας Παπαγεωργίου Κατερίνας και η ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας διά του Δημάρχου της πόλης, κου Βοργιατζίδη και της κας Καραγιαννίδου Νανάς, υπεύθυνης οργάνωσης και προβολής της ΚΕΠΑ, υλοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε .

  Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε αποκλειστικά στη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και της μεγάλης Νομισματικής Συλλογής της ALPHA BANK , ενταγμένη στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus με τίτλο «Money Matters», στο οποίο συμμετέχει  το σχολείο. Η πρωτοβουλία αφορούσε τη διοργάνωση περιοδικής Φωτογραφικής Έκθεσης με τίτλο «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα-Ιστορικές μαρτυρίες / Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο».

  Μια έκθεση που είχε ήδη διανύσει μια πολύ πετυχημένη πορεία σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, όπου φιλοξενούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα και από την οποία πέρασε πλήθος κόσμου και μαθητών όμορων και όχι μόνο , σχολείων του κάμπου της Ημαθίας.

  Με πρόταση του Δημάρχου της πόλης Βέροιας κου Βοργιατζίδη και του Διευθυντή της Π/θμιας Εκ/σης Ημαθίας, κου Διαμαντόπουλου, η έκθεση μεταφέρθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία τόσο στους μαθητές των σχολείων της Βέροιας , όσο και στους κατοίκους της πόλης να την παρακολουθήσουν.

  Η έκθεση που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 17 Απριλίου, στον ισόγειο χώρο της Στέγης, περιλαμβάνει, όπως τα περιέγραψε η υπεύθυνη ξεναγήσεων και εκπαιδευτικός του σχολείου  Κουλούρας, κα Κωτούλα Σπυριδούλα, τα εξής:

  Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται τα πρώτα ψήγματα οικονομικής συναλλαγής στα πλαίσια του αντιπραγματισμού και των βοσκημάτων καθώς και οι πρόδρομοι του νομίσματος, το τάλαντο και οι οβελοί.

  Στη συνέχεια γίνεται μετάβαση από την ανταλλακτική κοινωνία σε αυτό που έφερε επανάσταση στις συναλλαγές και τις δοσοληψίες του ανθρώπου, το νόμισμα, παρουσιάζοντας την ταυτότητα του πρώτου νομίσματος στον κόσμο.

  Στο δεύτερο μέρος κάνει την εμφάνισή του το πρώτο ελληνικό νόμισμα, και συγχρόνως το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους, κατά την αρχαιότητα και η πορεία του στην Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική Εποχή με ιδιαίτερη αναφορά στα δυο παγκοσμιοποιημένα νομίσματα της εποχής τους, τις Αθηναϊκές γλαύκες  και τα Αλεξανδρινά τετράδραχμα.

  Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στην ιστορία του χαρτονομίσματος, επίσημου τραπεζογραμματίου από την ίδρυση του νεοσύστατου κράτους μετά την Τουρκοκρατία ως την έλευση του ευρώ, τον Ιανουάριο του 2002.

  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με μύθους, όπως του Βασιλιά Μήδα, του μυθικού πουλιού Φοίνικα, με μυθικά πλάσματα και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, με ανθρώπινα επιτεύγματα, όπως την ανακάλυψη του μετάλλου και την επινόηση του ζυγού, με την ετυμολογία λέξεων και φράσεων, όπως δραχμή, νόμισμα, οβελός, πακτωλός χρημάτων κ.λ.π.

  Στο τελευταίο μέρος της Έκθεσης εκτίθενται 9 νομισματικά σχέδια, πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών του σχολείου για τη μικρή πατρίδα τους, το χωριό τους, την Κουλούρα, σχέδια που επιβεβαιώνουν ότι τα νομίσματα είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, είναι το αποτύπωμά του, η μνήμη του, αποτελούν μνημοσύνη.

  Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 10 Απριλίου παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων, φυσικά και με την παρουσία της φιλοξενούμενής μας και ταυτόχρονα οικοδέσποινας κας Τσαγκάρη.

  Παράλληλη εκδήλωση: Διάλεξη από την Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, με θέμα «Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ιστορικό Χρονολόγιο».

  Των εγκαινίων της Έκθεσης προηγήθηκε  η πρώτη παράλληλη εκδήλωση : Η διάλεξη από την Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, με την οποία παρουσίασε, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, τη Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος.

  Ο Δημήτρης Κατσαβός,  ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, που είχε και την επιμέλεια και φροντίδα όλων  αυτών των δράσεων, προλόγισε την ομιλήτρια, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην ανθρώπινη ανάγκη για συναλλαγή, την αξιοποίηση του νομίσματος από τον άνθρωπο αλλά και την υποδούλωσή του σ’ αυτό. Καλωσορίζοντας τη βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης, Δρ Τσαγκάρη, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό της.

  Παίρνοντας το λόγο, η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη,  μίλησε για το περιεχόμενο της μεγάλης Νομισματικής Συλλογής που επιμελείται, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με 11.000 νομίσματα από όλο τον κόσμο (από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τις Ινδίες και από την Ουκρανία έως την Αιθιοπία). Αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί η Αlpha Bank για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

  Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, γνωρίσαμε το νόμισμα, το βασικό συναλλακτικό μέσο που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και παρουσιάσθηκαν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν όχι μόνο κατά την αρχαιότητα αλλά και κατά τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, τη Μεσαιωνική εποχή, καθώς και τα νομίσματα του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας, μία από τις σημαντικότερες περιοχές του αρχαίου κόσμου, καθώς όχι μόνο οι βασιλείς αλλά και οι πόλεις, ακόμη και όλοι μαζί οι Μακεδόνες, ως Κοινό, εξέδωσαν πλούσιες σειρές χρυσών, αργυρών και χάλκινων νομισμάτων.

  Ακολούθησε ιστορική αναφορά στην πόλη της Βέροιας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, ενώ παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα νομίσματά της (η συλλογή περιλαμβάνει 4.000 τεμάχια).

  Τέλος έγινε αναφορά στην εικονογραφία των νομισμάτων, τονίζοντας πως είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία, οικονομία, παραγωγή, της εκδότριας αρχής. Είτε χάρτινα είτε μεταλλικά, γράφουν την ιστορία μας με τρόπο αφαιρετικό.

  Παράλληλη εκδήλωση: Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: «Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο»

  Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα ¨Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο.

  Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η εμπνεύστρια και κεντρική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus plus “ Money Matters”  στο οποίο συμμετέχει και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας , κα Zuzana Peternay, Διευθύντρια του ιστορικού σχολείου Pazmany Peter Gimnazium, η  οποία ανέφερε τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τον παρεμβατικό ρόλο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στη διαμόρφωση και υλοποίησή τους. Προσανατολίσαμε, είπε, τους μαθητές μας στο να εκτιμούν τα πράγματα σύμφωνα με τις  αξίες τους  και όχι τις τιμές  τους.

  Χαιρετισμό εκ μέρους του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, η οποία, αφού τόνισε το ρόλο στην προαγωγή της Εκπαίδευσης τέτοιων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και συμμετοχών σε προγράμματα, εξήρε  τις προσπάθειες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, τόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί, όσο και για την εν γένει δράση του και ανάπτυξη πρωτοβουλιών, με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την υιοθέτηση καινοτόμων εφαρμογών και δράσεων.

  Το λόγο πήρε ο κεντρικός συντονιστής του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας, κος Γραίκος Νικόλαος, ο οποίος έκανε μια εισαγωγή στη Μουσειακή Εκπαίδευση και την οργάνωση μαθητικών δράσεων μουσειακής αγωγής, κάνοντας αναφορές και σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

  Στη συνέχεια η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank , παρουσίασε την εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα της Alpha Bank με τίτλο « Νόμος –Νομίζω-Νόμισμα», μια μουσειοβαλίτσα που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν το νόμισμα μέσα από το υλικό της (πιστά αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, κάρτες με εικόνες και πληροφορίες για τα νομίσματα, χάρτη – παζλ, έντυπο υλικό, μήτρες παραγωγής νομισμάτων κ.λ.π.).

  Η μουσειοβαλίτσα ταξιδεύει στα σχολεία εδώ και 2 περίπου χρόνια. Πήγε σε πάνω από 125 πόλεις και πάνω από 200 σχολεία. Το ταξίδι της συνεχίζεται και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού καθώς και της Κύπρου.

  Η μουσειοβαλίτσα θα βρίσκεται στην Ημαθία και θα διατίθεται στα σχολεία της περιοχής, κατόπιν αίτησής τους προς τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς καθώς και με την έναρξη της νέας για όσο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον απ’ τα σχολεία.

  Ακολούθησε μια περιγραφική παρουσίαση του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κου Κατσαβού, με τη χρήση διαφανειών, της αξιοποίησης της μουσειοβαλίτσας καθώς και της επέκτασής της ως πρωτογενές υλικό, κάτω από την ομπρέλα του Erasmus plus Money Matters στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.

  Στόχος της παρουσίασης ήταν να αναδειχθεί ο εμπλουτισμός των Αναλυτικών προγραμμάτων  από πρωτότυπες, ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές και αυθεντικές δράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το κάλεσμα του σχολείου προς το μαθητή να το αγαπήσει και να το εκλάβει ως ένα δικό του χώρο μέσα στον οποίο θα συμμετέχει , θα δημιουργεί, θα μαθαίνει, θα δρα, θα παράγει αποτελέσματα, θα κοινωνικοποιείται, αλλά και θα απολαμβάνει, θα ψυχαγωγείται, θα χαίρεται, θα αισιοδοξεί!

  Οι παραπάνω συνθήκες που προσομοιάζουν στην έννοια της απελευθερωτικής παιδείας που δίνει ο Freire είναι οι καταλληλότερες για να κρατήσουν, ενεργοποιήσουν και να εμπλέξουν μαθητές και οικογενειακά περιβάλλοντα, σαν κι αυτά του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

  Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η κα Ελίνα Μαυρογιώργου, στέλεχος του τομέα διάδοσης και αξιοποίησης προγραμμάτων Erasmus plus, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία μέσα από μια μεστή και ολοκληρωμένη παρουσίαση, τόσο της φιλοσοφίας όσο και των διαδικασιών εμπλοκής σε προγράμματα Erasmus plus, προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

  Προσκάλεσε και προκάλεσε τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκ/σης καθώς και το νεοσύστατο ΠΕΚΕΣ να διαδώσουν και να υποστηρίξουν την ιδέα της συμμετοχής των σχολείων στα παραπάνω προγράμματα. Κάλεσε επίσημα, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, να συνεργαστεί με το Ι.Κ.Υ. ώστε να παρουσιάσει τις εμπειρίες και το έργο του, ως καλή πρακτική αξιοποίησης, επέκτασης των προγραμμάτων Erasmus plus και διάχυσης  των αποτελεσμάτων τους, σε συνέδριο και ημερίδες, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το συγκεκριμένο σχολείο.

  Παραλειπόμενα

  Ως παραλειπόμενα, στις εξαιρετικές και συμβολικές στιγμές της φιλοξενίας και της παρουσίας στην πόλη μας των εκλεκτών καλεσμένων μας, τόσο από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, όσο και από το Ι.Κ.Υ. ήταν:

  α) Η καταπληκτική, επιστημονικά και συγχρόνως παιδαγωγικά τρυφερή και κατανοητή ξενάγηση στο χώρο της Έκθεσης που πρόσφερε στα τυχερά και πολύ διαβασμένα , όπως αποδείχθηκε, παιδιά του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας, των οποίων τις εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια τους κα Απιδοπούλου Σοφία, συγχαίρουμε, δημόσια , για το έργο τους.

  β) Η επίσκεψη, αποτέλεσμα της ¨απαίτησης¨ και του ειλικρινούς ενδιαφέροντος της κας Τσαγκάρη, όλου του αθηναϊκού team (Τσαγκάρη, Δημοπούλου, Μαυρογιώργου) στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, όπου ξεναγήθηκαν από το Διευθυντή του Σχολείου, κο Κατσαβό και είχαν τη δυνατότητα μιας πιο χαλαρής και ουσιαστικής συζήτησης για την πρόοδο, τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του σχολείου αλλά και τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους ¨κινδύνους¨ για το μέλλον που διατρέχει το συγκεκριμένο σχολείο.

  γ) Η φιλοξενία έκλεισε με μια επίσκεψη στο χώρο όπου ζει η πλειοψηφία των μαθητών  του σχολείου, πλειοψηφία που ανήκει σε ευάλωτη, κοινωνικά, ομάδα για να διαπιστώσουν, από τη μια μεριά, τις δύσκολες, συχνά άθλιες, συνθήκες επιβίωσης των μαθητών και των οικογενειών τους, κι από την άλλη τα διάπλατα και φωτεινά χαμόγελα και την ευγενική διάθεση και συμπεριφορά των μικρών παιδιών που συνάντησαν, συνομίλησαν μαζί τους, έσφιξαν το χέρι τους, κατά την περιήγησή τους στους λερούς δρόμους του ¨μαχαλά¨.

  Αυτά  τα χαμόγελα των μικρών παιδιών, θέλουμε να πιστεύουμε, πως κράτησαν, φεύγοντας, οι εκλεκτές φιλοξενούμενες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ως Αντίδωρο στη μεγάλη υποστήριξη που μας παρέχουν, καθώς και  στη μεγάλη τιμή που μας έκαναν να ταξιδέψουν από την Αθήνα έως εδώ, για να προσθέσουν ποιότητα και κύρος στις προσπάθειές μας, να ενδυναμώσουν τη διάθεσή μας και να μας εμφυσήσουν με νέα πνοή αισιοδοξίας και κουράγιου, απαραίτητων για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας.

  Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει ευχαριστίες:

  Στην κα Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

  Στην κα Ματίνα Δημοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

  Στην κα Ελίνα Μαυρογιώργου, Υπεύθυνης Διάδοσης και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Προγραμμάτων Erasmus plus.

  Στην κα Zuzana Peternay, Διευθύντρια του ιστορικού σχολείου Pazmany Peter Gimnazium, εμπνεύστρια και κεντρική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus plus “ Money Matters” 

  Για την παρουσία και συμμετοχή τους στις δράσεις του σχολείου μας και την έμπρακτη υποστήριξή τους.

  Επίσης,

  Τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκ/σης Ημαθίας, τον Διευθυντή κο Διαμαντόπουλο Διονύσιο και την Αναπληρώτρια διευθύντρια κα Αντωνιάδου Έφη.

  Το 3ο ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας, τον κο Γραίκο, Οργανωτικό Συντονιστή, και την κα Παπαγεωργίου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου.

  Την ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας, το Δήμαρχο κο Βοργιατζίδη και την υπεύθυνη προβολής  και επικοινωνίας κα Νανά Καραγιαννίδου.

  Τέλος, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την έμπρακτη και σταθερή συμπαράστασή του.

  (Ευχαριστίες οφείλω και στον Πληροφοριοδότη και στο VERIA.NET  για τη χρήση μέρους των εξαιρετικών τους φωτογραφιών)

  Όταν ο Πολιτισμός ¨συνταξιδεύει¨με το Σχολείο … Εκπαιδευτική Ημερίδα με την ευθύνη διοργάνωσης του δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στα πλαίσια τους Erasmus+