Προγράμματα

    Μάιος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ   Ιούν »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Μάιος 2018

    Στη Θεσσαλονίκη ¨Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ¨

    Χορόδραμα από το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters»

    Πιστό στο θεατρικό του ραντεβού το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, φέτος και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters» στο οποίο συμμετέχει, παρουσιάζει το μουσικό χορόδραμα «Η Αρπαγή της Ευρώπης» σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία της Σοφίας Παυλίδου, δηλώνοντας για μια ακόμη χρονιά το θεατρικό του παρόν στους  καταξιωμένους  Πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες ¨Ακτίς Ονείρου¨ που διοργανώνουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας .

    Κυριακή, 3/6/2018 στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη,

    Μια υπενθύμιση του ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού ρόλου της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Στα πλαίσια της διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων και της ανοιχτής επικοινωνίας του σχολείου

    με την ευρύτερη κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα.

    ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ , ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Σε μια απόλυτη αρμονία ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τη γνώση οργανώθηκε για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου μας μια ημέρα Erasmus plus η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη, την αρχαία πόλη η οποία τα τελευταία  χρόνια αποτέλεσε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των ισχυρών υποψιών για την ανακάλυψη , πιθανόν ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την πόλη απ’ το επίνειο της οποίας ξεκίνησε η « θαυμάσια, πανελλήνια εκστρατεία, η νικηφόρα, η περίλαμπρη, η περιλάλητη, η δοξασμένη, η απαράμιλλη» (Κ.Π.Καβάβης) για την Ασία.

    Μια ημέρα της οποίας είχαν δικαίωμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας να συμμετέχουν και να απολαύσουν ύστερα από ένα χρόνο εντατικής και ποιοτικής εργασίας στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο απαιτητικό και υψηλών απαιτήσεων ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus με τίτλο Money Matters”.

    Στην επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, αφού περιηγηθήκαμε τα θαυμαστά εκθέματα-μαρτυρίες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είχαμε την τιμή, κατ’ εξαίρεση, να μας μιλήσει ο Αρχαιολόγος του Μουσείου κος Βασιλικούδης, για τη Νομισματική ιστορία της περιοχής, να μας παρουσιάσει τα νομισματικά εκθέματα του Μουσείου και να μας εξηγήσει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά την αρχαιότητα και την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας.

    Οι πολλές επιτύμβιες στήλες, τα χρυσά (στους τάφους κυρίως) και άλλα αργυρά και χάλκινα, κυρίως, νομίσματα, το πλήθος αγγείων που βρέθηκαν μαρτυρούν μια έντονη εμπορική κίνηση. Η ίδρυση της πόλης από τους Αθηναίους(438/437 π.Χ) δεν ήταν τυχαία: στο κέντρο μιας ευημερούσας οικονομικά, περιοχής πλούσιας σε φυσικούς πόρους, ορυχεία πολύτιμων μετάλλων, πυκνά δάση που παρείχαν ξυλεία για τη ναυπηγική βιομηχανία. Η στρατηγική της θέση επέτρεπε τον έλεγχο της εμπορικής διαδρομής μεταξύ των ακτών του Αιγαίου και της Θρακικής ενδοχώρας.

    Τα πρώτα νομίσματα, ως αυτόνομη πόλη η Αμφίπολη, τα κόβει το 422π.Χ. Τα αργυρά τετράδραχμα, οι δραχμές, τα ημίδραχμα και τα τετρώβολα, στην κύρια όψη τους φέρουν την κεφαλή του Απόλλωνα ενώ στην πίσω, αγωνιστική δάδα, σύμβολο νυχτερινών τελετουργικών προς τιμή του Απόλλωνα, μέσα σε τετράγωνο του οποίου υπάρχει η επιγραφή ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΩΝ, ΑΜΦΙ και σπανιότερα ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ.

    Η πόλη πέρασε σταδιακά και στα χέρια των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων βασιλέων και των Ρωμαίων.  Στα χρόνια των Μακεδόνων η Αμφίπολη αποτελεί έδρα βασιλικού Νομισματοκοπείου και κέντρο Μακεδονικού εμπορίου.

    Φυσικά, στο δρόμο μας για την Αμφίπολη δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε τον πασίγνωστο και εξαιρετικό, λόγω της λεπτότητας των χαρακτηριστικών και του μεγέθους του, «Λέοντα της Αμφιπόλεως» .

    Τέλος, ολοκληρώσαμε την ολοήμερη μετακίνησή μας με ώρες χαλάρωσης, παιχνιδιού, φαγητού και παρείστικης συντροφιάς και χορού, στο επίνειο της Αμφίπολης, μέσα σε μια καταπράσινη έκταση, δίπλα στη θάλασσα, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα … να ελέγξουμε !!! την ορθή διαχείριση του χαρτζιλικιού των μικρών μαθητών μας (ένα από τα αντικείμενα που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς στα πλαίσια του “ Money Matters”)  οι οποίοι, μη αντιστεκόμενοι στους καταναλωτικούς πειρασμούς, το ξόδεψαν στο σύνολό του σε παγωτά, χυμούς, αναψυκτικά κ.λ.π.

    Επιστρέψαμε χωρίς ευρώ στην τσέπη, αλλά μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο ευχαρίστησης και ικανοποίησης στο πρόσωπο των παιδιών μας.

    Χαλάλι τους …

    ¨Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ¨ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Με αφοπλιστική απλότητα και επαγγελματικό ύφος οι μικροί μαθητές (8 χρόνων-Β΄τάξη) του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας καθήλωσαν τους θεατές που ήρθαν να παρακολουθήσουν το μουσικό χορόδραμα « Η Αρπαγή της Ευρώπης¨ που ανεβάζουν  και παρουσιάζουν  φέτος, πιστοί στο καθιερωμένο, πλέον, ραντεβού με το μαθητικό κοινό και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Βέροιας.

    Η φετινή επιλογή του έργου οφείλεται στη συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+”  με τίτλο Money Matters”, το οποίο διαπραγματεύεται θέματα οικονομίας, νομισματικής ιστορίας κ.λ.π. Η ¨Αρπαγή της Ευρώπης¨ αποτελεί αγαπημένο θέμα απεικόνισης στις όψεις νομισμάτων από την ελληνική αρχαιότητα έως τις μέρες μας (στο δίευρο).

    Είναι ένα μουσικό χορόδραμα που παρουσιάστηκε στους εταίρους των ευρωπαϊκών σχολείων καθώς επίσης, θα λάβει συμμετοχή στους 18ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες « Ακτίς Ονείρου» που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

    Ψυχή της παράστασης αποτελεί η ισόβια τοποθετημένη στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συνταξιούχος δασκάλα, Σοφία Παυλίδου, συνεργασία της οποίας τα αποτελέσματα αποτέλεσαν σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις, εξασφάλισαν αναγνωρισιμότητα  για το σχολείο μας   και, σημαντικότερο όλων, «ποιεί ήθος» , μαθαίνει στα παιδιά, αυτού του ιδιαίτερου σχολείου, όσον αφορά τη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, να συμβιώνουν, να συνυπάρχουν, να αποδέχονται το διαφορετικό, να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν, να απολαμβάνουν μαζί και ισόποσα τις χαρές και τις επιτυχίες του συνόλου.

    Μέσα από μυητικά ψήγματα χορού, χρωμάτων, κινήσεων και συμβόλων, οι μικροί μας ηθοποιοί κατάφεραν να «ξεδιπλώσουν» το μύθο της ¨Αρπαγής της Ευρώπης¨ μ’ ένα αισθησιακό, μυστηριακό και υποβλητικό τρόπο που εντυπωσίασε το μαθητικό κοινό και συγκίνησε τους ενήλικες.

    Η Διεύθυνση του σχολείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Διειυθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , κο Διαμαντόπουλο, για το ευρύτατο πεδίο ελευθερίας που μας εξασφαλίζει ώστε να υλοποιούμε τέτοιες δράσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης και διδασκαλίας, το σχολικό Σύμβουλο, κο Παπαγεωργίου για την κατανόηση υποστήριξή του, την κα Παυλίδου για τα «μικρά θαύματα» που δημιουργεί, την ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου που δίνουν ψυχή και χρόνο για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των προσπαθειών εδώ και κάποια χρόνια τώρα, τους γονείς, αυτούς που ακούραστα και εθελοντικά στέκονται πλάι μας, συμπαραστέκονται και συμπορεύονται, συμπάσχουν και αγχώνονται,  μη υπολογίζοντας κόπο, χρόνο και συχνά, έξοδα, σε βάρος, πολλές φορές και των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

    Ευχαριστούμε επίσης, όλους  όσους συνετέλεσαν στην εξασφάλιση της ποιότητας και εγκυρότητας της παράστασης: το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το Σύλλογο Κρητικών Βέροιας, το Τοπικό Δημοτικό Διαμέρισμα  Μελίκης, την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα των σχολείων της Βέροιας για το αγκάλιασμα των προσπαθειών μας.

    Πάνω απ’ όλα ευχαριστώ, προσωπικά, την Τύχη που μ’ έριξε σ’ αυτό το ¨μικρό αλώνι δημιουργίας¨ , το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, για να υπηρετήσω παιδιά που διψούν για μάθηση, για δράση, για εμπειρίες, για συνεργασία, αρκεί κάποιος να τους δώσει τα κίνητρα και τα ερεθίσματα μέσα σε πλαίσια σεβασμού και ελευθερίας αποδοχής και κατανόησης του άλλου.

    Ο Δ/ντής του Σχολείου

    Δημήτρης Στ. Κατσαβός

    (Ευχαριστούμε την κα Σ.Σ. για την παραχώρηση των εξαιρετικών φωτογραφιών)

    ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ . Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με την παρουσία ενός κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βεροίας και ένα εξοπλισμένο όχημα πέρασαν δυο ώρες επίδειξης και ενημέρωσης οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας.

    Μια πρωτοβουλία που χαροποίησε τους μαθητές λόγω των εντυπωσιακών επιδείξεων και της ενεργητικής συμμετοχής των ίδιων μέσα από διαδραστικές ενέργειες. Πέρα από την επίδειξη η παρουσίαση περιείχε σημαντικότατες πληροφορίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τόσο για τους μαθητές , οι οποίοι προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούσαν.

    Ο επιπυραγός με υπομονή και κατανοητό λόγο εξηγούσε κάθε απορία των μαθητών. Στην προσπάθειά του να διερευνήσει το επίπεδο κατανόησης και παρακολούθησης των λεγομένων του , στην ερώτησή του τι κάνουμε πρώτα-πρώτα σε περίπτωση σεισμού, περιμένοντας να ακούσει: κλείνουμε το γενικό διακόπτη κ.λ.π., ένας μαθητής των μικρών τάξεων τον αποστόμωσε λέγοντάς του ¨Το σταυρό μας κύριε».

    Ήταν η στιγμή που όλοι γελάσαμε, χαλαρώσαμε και θαυμάσαμε τον αυθορμητισμό αλλά και την αθωότητα και ειλικρίνεια των λόγων των παιδιών.

    ¨Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ¨χορόδραμα από το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters»

    Πιστό στο θεατρικό του ραντεβού το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας,

    φέτος και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters» στο οποίο συμμετέχει, παρουσιάζει το μουσικό χορόδραμα «Η Αρπαγή της Ευρώπης» σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία της Σοφίας Παυλίδου.

    Δευτέρα, 21/5/2018 στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, στη Βέροια.

    Κυριακή, 3/6/2018 στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη,

    Μια υπενθύμιση του ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού ρόλου της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Στα πλαίσια της διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων και της ανοιχτής επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα.

     

    ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΓΙΑ “MONEY MATTERS’’ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS PLUS ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Μια βδομάδα ηλιόλουστη, καθαρά ανοιξιάτικη, ήταν η βδομάδα (6-12/5/2017) κατά την οποία η αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας φιλοξενήθηκαν στην Pstragova της Νοτιοανατολικής Πολωνίας. Ένας τόπος μαγευτικός, καταπράσινος, ένας τόπος όπου το κύλισμα του χρόνου ακολουθεί το δικό του, αργό ρυθμό.

    Με βάση το πρόγραμμα, οι εταίροι του “MONEY MATTERS’’ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που οργάνωσε και προετοίμασε το σχολείο φιλοξενίας καθώς και σε μετακινήσεις-επισκέψεις σε πόλεις και χώρους τόσο για λόγους στοχοθεσίας του προγράμματος όσο και για λόγους γνωριμίας με τη χώρα που μας φιλοξενούσε.

    Έτσι, στα παραπάνω πλαίσια, επισκεφθήκαμε ένα εργοστάσιο σοκολατοποιίας , όπου υλοποιήθηκε κι ένα εργαστήρι παραγωγής από τους μαθητές, κι ένα, από τα πιο φημισμένα, εργαστήριο- μουσείο επεξεργασίας γυαλιού (φιούζινγκ, ζωγραφική, βιτρώ …), έχοντας τη δυνατότητα να αντιληφτούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης, απασχόλησης και οικονομικής άνθησης μιας περιοχής (Κρόσνο) που στηρίζεται στην τοπική παραγωγή, την παραδοσιακή τεχνογνωσία που διατηρήθηκε, παραδόθηκε και διευρύνθηκε στο παρόν, προετοιμάζεται και προσαρμόζεται δυναμικά για το μέλλον.

    Επισκεφθήκαμε, επίσης, ένα  ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο (τέτοια υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, απ’ τα οποία αρκετά είχαμε τη δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων να επισκεφθούμε- Λιθουανία, Ρουμανία, Βουλγαρία …) όπου παρουσιάζεται σε φυσικό περιβάλλον ο καθημερινός τρόπος ζωής (εργαλεία, κατοικίες, ασχολίες, παραγωγές κ.λ.π.) μιας συγκεκριμένης περιοχής, μιας ιστορικής περιόδου. Πόσο φανταστική ιδέα θα ήταν να υπήρχε κάτι αντίστοιχο και για τη δική μας περιοχή, τον τόπο του Αλέξανδρου και του Φιλίππου και να αξιοποιούνταν όλη αυτή η έκταση και τα κτίσματα της περιβόητης «Λαχαναγοράς» που στοιχειώνει εδώ και χρόνια δίπλα στο χωριό μας, ανάμεσα Βεργίνα-Δίον-Πέλλα, δίπλα στην Εγνατία Οδό.

    Τέλος η τελευταία μέρα του προγράμματος περιλάμβανε μία ξενάγηση περιήγηση στην καταπληκτική πόλη της Κρακοβίας, της οποίας γνωρίσαμε τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία της, τα κάστρα και τα εντυπωσιακά κτίριά της, καθώς επίσης, επισκεθφήκαμε και το Νομισματικό Μουσείο της, μέσα στο οποίο για μια ακόμη φορά, αισθανθήκαμε, ως Έλληνες, περήφανοι, γιατί πολλά και τα σημαντικότερα εκθέματα (π.χ.:πρώτα νομίσματα στον ευρωπαϊκό χώρο) ήταν ελληνικά.

    Εκπαιδευτικοί και μαθητές αποκόμισαν πολύ θετικές εμπειρίες, γνώρισαν νέους ανθρώπους, συνήθειες, ήθη και έθιμα, καινούριους τόπους, απέκτησαν πρόσθετες γνώσεις και είναι έτοιμοι να τις μεταφέρουν σε όλους, στο σχολείο μας, ώστε να προετοιμάσουμε, όλοι μαζί, με επιτυχία και ποιότητα, τη φιλοξενία του Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

    ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ D.V.D ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ « Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

    Με την υψηλή ποιότητα και απόλυτη προσαρμογή στη στόχευση και τις απαιτήσεις του προγράμματος, όπως έμαθε εδώ και χρόνια να δουλεύει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με την εγκυρότητα και την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία που του παρέχουν οι άριστες συνεργασίες (Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Χαρτονομισμάτων Κέρκυρας, Νομισματικό Μουσείο κ.λ.π.)  που εξασφάλισε για την υλοποίηση του προγράμματος  «Money matters», αξιοποιεί την κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

    Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+του σχολείου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά καλαίσθητη κασετίνα που περιείχε πέντε εμβληματικά αρχαία ελληνικά νομίσματα. Η συλλογή, αποτελούμενη, από το πρώτο νόμισμα που εκδόθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, το νόμισμα της Αίγινας (χελώνα), το νόμισμα της  Αθήνας  (γλαύκα),της Κορίνθου (πήγασος) και δυο μακεδονικά τετράδραχμα (ένα του Φιλίππου και ένα του Αλέξανδρου) αποτέλεσε, συνοδευόμενη κι από ένα δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Erasmus+του σχολείου, το πρώτο δώρο στους εταίρους κατά την επίσκεψή μας στην Πολωνία.

    Το δεύτερο, αποτέλεσε ένα D.V.D στο οποίο καταγράφηκε η παράσταση-χορόδραμα με θέμα την « Αρπαγή της Ευρώπης» που ετοίμασε το σχολείο μας με την μόνιμη και εξαιρετική συνεργάτη και φίλη, συνάδελφο κα Παυλίδου Σοφία, μια ιδέα που στηρίχθηκε πάνω στο γεγονός ότι σε πολλά αρχαία νομίσματα καθώς και στο δίευρο της χώρας μας απεικονίζεται Η Αρπαγή της Ευρώπης.

    Αποτέλεσμα αυτής της ιδέας ήταν να ολοκληρωθεί ένα χορόδραμα, το οποίο , εκτός του ότι παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στους ευρωπαίους εταίρους μας, υπενθυμίζοντας  τον ιστορικό και πολιτισμικό ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα παρουσιαστεί , στα πλαίσια της διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων Erasmus+ , και στο μαθητικό κοινό των σχολείων της Βέροιας, στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, καθώς και θα συμμετάσχει στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες « Ακτίς Ονείρου» που διοργανώνονται από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία «Αριστοτέλους».

    Το D.V.D συνοδεύτηκε κι αυτό από ένα πολύ προσεγμένο και μελετημένο, δίγλωσσο έντυπο, γεμάτο πληροφορίες, εικόνες και υπαινικτικούς προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης (μέσα από ποίηση, εξασφαλίζοντας ελευθερία λόγου ¨ποιητική αδεία¨).

    Κατά κοινή ομολογία των εταίρων, ακόμα και τα δώρα που προσφέρει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι εξαιρετικά μελετημένα, στοχευμένα, ομιλούντα. Αποτέλεσμα σκέψης, επεξεργασίας, επίπονης προσπάθειας και εργασίας, εργαλεία και όχημα παραγωγής γνώσης, δεξιοτήτων καθώς και υποστήριξης και υπενθύμισης της ιστορικής αλήθειας, και … ο νοών νοείτω …

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

    Στο Πανελλήνιο συνέδριο που οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

    Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, να καταδειχθεί η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα εφαρμογής νέων διδακτικών μεθοδολογιών και εναλλακτικών προσεγγίσεων, να ανταλλαγούν εμπειρίες και γνώσεις και να προαχθεί ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος στην εκπαιδευτική κοινότητα.

    Το σχολείο εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Σοφία Αναγνώστη, Θόδωρος Κοντογουλίδης, Τσέλιος Στέφανος οι οποίοι σε συνεργασία και κοινή εισήγηση  με τη συνεργάτιδα του σχολείου μας, κα Β. Τσιρώνα, παρουσίασαν πρακτικές παρεμβάσεις σε τάξεις με μικτό πολιτισμικό μαθητικό δυναμικό. Παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με την καθοδήγηση της κας Τσιρώνα κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς σε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας με τη συνεργασία του σχολικού μας συμβούλου και ήταν εγκεκριμένο απ’ τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας .

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στις 4,5 και 6 Μαΐου του 2018 και παραβρέθηκαν πλήθος εκπαιδευτικών, καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Ανανιάδης.

    Το συνέδριο έγινε στα πλαίσια της συνεργασίαςμε την ομάδα έργου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Managing the refugee and migrant flows though the development of educational and vocational frames for children and adults» , Xenios Zeus.

    Ο τίτλος της εισήγησης της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ήταν: «Αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία στη μικτή πολιτισμική τάξη. Από την παρα-κίνηση στην αυτο-κίνηση» και εντασσόταν στον κύκλο εισηγήσεων της 6ης Μαΐου  με θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

    Η Διεύθυνση του σχολείου συγχαίρει τους εκπροσώπους του και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα έρθει σε απαραίτητες επαφές ώστε το πρόγραμμα υποστήριξης και βοήθειας προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

    Ευχαριστεί επίσης, ιδιαίτερα τον σχολικό σύμβουλο κο Παπαγεωργίου για το συνεχές ενδιαφέρον του καθώς και πρώτα απ’ όλους την κα Βίκυ Τσιρώνα για τις ακαταπόνητες προσπάθειες υποστήριξης της στο έργο μας και για τη συνεχή παρουσία της στο χώρο του σχολείου μας κάθε φορά που προκύπτουν ανάγκες παιδαγωγικής, διδακτικής και κοινωνικής προσέγγισης.

     

    ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Την Τρίτη, 8 Μαΐου του 2018 ύστερα από πρωτοβουλία και συνεννόηση της Διεύθνσης του σχολείου με το Παράρτημα Βέροιας του Ερυθρού Σταυρού, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Χρύσα Λιούλια, του Ερυθρού Σταυρού με σκοπό να μιλήσει και να ενημερώσει για την Υγιεινή του σώματος στις μικρές τάξεις του σχολείου και για την παροχή Πρώτων βοηθειών στις μεγαλύτερες.

    Ήταν ακόμη μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την υιοθέτηση καλών καθημερινών συνηθειών που θα βοηθήσουν τα παιδιά και αυριανούς ενήλικους πολίτες στην εφαρμογή τους.

    Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και κυρίως για τα παιδιά τα οποία πολλές φορές ξάφνιασαν και την εισηγήτρια με τις αυθόρμητες και εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις που έκαναν συμμετέχοντας ενεργά.

    Το κομμάτι ενημέρωσης που αφορούσε τις ¨ Πρώτες βοήθειες¨ ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και καλό θα είναι να γίνει παρουσίαση του στους μαθητές όλων των σχολείων.

    Θα αποτελούσε επίσης, χρήσιμη και υπεύθυνη πρωτοβουλία αν γινόταν κάτι ανάλογο και για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων οι οποίοι, αν και το απευχόμαστε, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε κάποια στιγμή του εργασιακού μας βίου αντιμέτωποι με προβλήματα στα οποία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε εφόσον έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και κατέχουμε τις απαραίτητες τεχνικές.

    Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί την κα Λιούλια και τον Ερυθρό Σταυρό για τις εξαιρετικά πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες , γνώσεις και  εικόνες που μας μετέφερε.

    ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    «Ο Μάης έχει μυστικά κι ένα κλειδί κρυμμένο

    που ανοίγει μάτια σκοτεινά και χείλι πικραμένο

    έχει και άνεμο τρελό που κουβαλάει τη γύρη

    και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγει στο πανηγύρι …»

    λέει το όμορφο τραγουδάκι…      ΠΙΈΣΤΕ ΚΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ  https://www.youtube.com/watch?v=w3ZtHl2g7Yw

    Κι η Πρωτομαγιά, με όλους τους συμβολισμούς της, την υπενθύμιση του Χρέους του καθενός μας απέναντι στον Αγώνα, αλλά και την Αγάπη προς τη Ζωή, τη Φύση, την Αναγέννηση.

    Όλοι γιορτάζουν τούτη τη μέρα. Τα δέντρα, τα λουλούδια ολάνθιστα. Αγόρια και κορίτσια πλέκουν μαγιάτικα στεφάνια, τα κρεμάνε στα μπαλκόνια, τα φοράνε στα ολόφρεσκα μαλλιά τους. Κι ας τολμήσει ο καιρός να αντισταθεί σ’ αυτή την επιθυμία. Ό,τι και να κάνει τα αποτελέσματά του θα είναι προσωρινά, στο τέλος χάνει.

    Πολλά τα έθιμα που συνοδεύουν το Μάη, πολλά τα τραγούδια που τον υμνούν.

    Όλα αυτά προσπαθήσαμε να φέρουμε στην αυλή του σχολείου παρέα με τους γονείς του συλλόγου και τα παιδιά. Κάθε παιδί κουβάλησε ένα χαλάκι, λίγο πρόχειρο φαγητό τυλιγμένο στην πετσέτα, μια αγκαλιά λουλούδια, ένα πελώριο χαμόγελο, υλικά αρκετά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία.

    Μια μέρα χαρούμενη, λαμπερή, παιχνιδιάρικη, λουλουδιασμένη και μυρωδάτη, όπως ταιριάζει με τις ψυχές των μικρών παιδιών, των μαθητών μας.

    Καλό Μήνα, και του Χρόνου.