Προγράμματα

  Μάιος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ   Ιούν »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 14 Μαΐου 2018

  ¨Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ¨χορόδραμα από το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters»

  Πιστό στο θεατρικό του ραντεβού το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας,

  φέτος και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Money matters» στο οποίο συμμετέχει, παρουσιάζει το μουσικό χορόδραμα «Η Αρπαγή της Ευρώπης» σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία της Σοφίας Παυλίδου.

  Δευτέρα, 21/5/2018 στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, στη Βέροια.

  Κυριακή, 3/6/2018 στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη,

  Μια υπενθύμιση του ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού ρόλου της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

  Στα πλαίσια της διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων και της ανοιχτής επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα.

   

  ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΓΙΑ “MONEY MATTERS’’ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS PLUS ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Μια βδομάδα ηλιόλουστη, καθαρά ανοιξιάτικη, ήταν η βδομάδα (6-12/5/2017) κατά την οποία η αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας φιλοξενήθηκαν στην Pstragova της Νοτιοανατολικής Πολωνίας. Ένας τόπος μαγευτικός, καταπράσινος, ένας τόπος όπου το κύλισμα του χρόνου ακολουθεί το δικό του, αργό ρυθμό.

  Με βάση το πρόγραμμα, οι εταίροι του “MONEY MATTERS’’ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που οργάνωσε και προετοίμασε το σχολείο φιλοξενίας καθώς και σε μετακινήσεις-επισκέψεις σε πόλεις και χώρους τόσο για λόγους στοχοθεσίας του προγράμματος όσο και για λόγους γνωριμίας με τη χώρα που μας φιλοξενούσε.

  Έτσι, στα παραπάνω πλαίσια, επισκεφθήκαμε ένα εργοστάσιο σοκολατοποιίας , όπου υλοποιήθηκε κι ένα εργαστήρι παραγωγής από τους μαθητές, κι ένα, από τα πιο φημισμένα, εργαστήριο- μουσείο επεξεργασίας γυαλιού (φιούζινγκ, ζωγραφική, βιτρώ …), έχοντας τη δυνατότητα να αντιληφτούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης, απασχόλησης και οικονομικής άνθησης μιας περιοχής (Κρόσνο) που στηρίζεται στην τοπική παραγωγή, την παραδοσιακή τεχνογνωσία που διατηρήθηκε, παραδόθηκε και διευρύνθηκε στο παρόν, προετοιμάζεται και προσαρμόζεται δυναμικά για το μέλλον.

  Επισκεφθήκαμε, επίσης, ένα  ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο (τέτοια υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, απ’ τα οποία αρκετά είχαμε τη δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων να επισκεφθούμε- Λιθουανία, Ρουμανία, Βουλγαρία …) όπου παρουσιάζεται σε φυσικό περιβάλλον ο καθημερινός τρόπος ζωής (εργαλεία, κατοικίες, ασχολίες, παραγωγές κ.λ.π.) μιας συγκεκριμένης περιοχής, μιας ιστορικής περιόδου. Πόσο φανταστική ιδέα θα ήταν να υπήρχε κάτι αντίστοιχο και για τη δική μας περιοχή, τον τόπο του Αλέξανδρου και του Φιλίππου και να αξιοποιούνταν όλη αυτή η έκταση και τα κτίσματα της περιβόητης «Λαχαναγοράς» που στοιχειώνει εδώ και χρόνια δίπλα στο χωριό μας, ανάμεσα Βεργίνα-Δίον-Πέλλα, δίπλα στην Εγνατία Οδό.

  Τέλος η τελευταία μέρα του προγράμματος περιλάμβανε μία ξενάγηση περιήγηση στην καταπληκτική πόλη της Κρακοβίας, της οποίας γνωρίσαμε τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία της, τα κάστρα και τα εντυπωσιακά κτίριά της, καθώς επίσης, επισκεθφήκαμε και το Νομισματικό Μουσείο της, μέσα στο οποίο για μια ακόμη φορά, αισθανθήκαμε, ως Έλληνες, περήφανοι, γιατί πολλά και τα σημαντικότερα εκθέματα (π.χ.:πρώτα νομίσματα στον ευρωπαϊκό χώρο) ήταν ελληνικά.

  Εκπαιδευτικοί και μαθητές αποκόμισαν πολύ θετικές εμπειρίες, γνώρισαν νέους ανθρώπους, συνήθειες, ήθη και έθιμα, καινούριους τόπους, απέκτησαν πρόσθετες γνώσεις και είναι έτοιμοι να τις μεταφέρουν σε όλους, στο σχολείο μας, ώστε να προετοιμάσουμε, όλοι μαζί, με επιτυχία και ποιότητα, τη φιλοξενία του Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

  ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ D.V.D ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ « Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  Με την υψηλή ποιότητα και απόλυτη προσαρμογή στη στόχευση και τις απαιτήσεις του προγράμματος, όπως έμαθε εδώ και χρόνια να δουλεύει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με την εγκυρότητα και την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία που του παρέχουν οι άριστες συνεργασίες (Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Χαρτονομισμάτων Κέρκυρας, Νομισματικό Μουσείο κ.λ.π.)  που εξασφάλισε για την υλοποίηση του προγράμματος  «Money matters», αξιοποιεί την κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

  Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+του σχολείου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά καλαίσθητη κασετίνα που περιείχε πέντε εμβληματικά αρχαία ελληνικά νομίσματα. Η συλλογή, αποτελούμενη, από το πρώτο νόμισμα που εκδόθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, το νόμισμα της Αίγινας (χελώνα), το νόμισμα της  Αθήνας  (γλαύκα),της Κορίνθου (πήγασος) και δυο μακεδονικά τετράδραχμα (ένα του Φιλίππου και ένα του Αλέξανδρου) αποτέλεσε, συνοδευόμενη κι από ένα δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Erasmus+του σχολείου, το πρώτο δώρο στους εταίρους κατά την επίσκεψή μας στην Πολωνία.

  Το δεύτερο, αποτέλεσε ένα D.V.D στο οποίο καταγράφηκε η παράσταση-χορόδραμα με θέμα την « Αρπαγή της Ευρώπης» που ετοίμασε το σχολείο μας με την μόνιμη και εξαιρετική συνεργάτη και φίλη, συνάδελφο κα Παυλίδου Σοφία, μια ιδέα που στηρίχθηκε πάνω στο γεγονός ότι σε πολλά αρχαία νομίσματα καθώς και στο δίευρο της χώρας μας απεικονίζεται Η Αρπαγή της Ευρώπης.

  Αποτέλεσμα αυτής της ιδέας ήταν να ολοκληρωθεί ένα χορόδραμα, το οποίο , εκτός του ότι παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στους ευρωπαίους εταίρους μας, υπενθυμίζοντας  τον ιστορικό και πολιτισμικό ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα παρουσιαστεί , στα πλαίσια της διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων Erasmus+ , και στο μαθητικό κοινό των σχολείων της Βέροιας, στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, καθώς και θα συμμετάσχει στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες « Ακτίς Ονείρου» που διοργανώνονται από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία «Αριστοτέλους».

  Το D.V.D συνοδεύτηκε κι αυτό από ένα πολύ προσεγμένο και μελετημένο, δίγλωσσο έντυπο, γεμάτο πληροφορίες, εικόνες και υπαινικτικούς προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης (μέσα από ποίηση, εξασφαλίζοντας ελευθερία λόγου ¨ποιητική αδεία¨).

  Κατά κοινή ομολογία των εταίρων, ακόμα και τα δώρα που προσφέρει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι εξαιρετικά μελετημένα, στοχευμένα, ομιλούντα. Αποτέλεσμα σκέψης, επεξεργασίας, επίπονης προσπάθειας και εργασίας, εργαλεία και όχημα παραγωγής γνώσης, δεξιοτήτων καθώς και υποστήριξης και υπενθύμισης της ιστορικής αλήθειας, και … ο νοών νοείτω …

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

  Στο Πανελλήνιο συνέδριο που οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

  Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, να καταδειχθεί η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα εφαρμογής νέων διδακτικών μεθοδολογιών και εναλλακτικών προσεγγίσεων, να ανταλλαγούν εμπειρίες και γνώσεις και να προαχθεί ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος στην εκπαιδευτική κοινότητα.

  Το σχολείο εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Σοφία Αναγνώστη, Θόδωρος Κοντογουλίδης, Τσέλιος Στέφανος οι οποίοι σε συνεργασία και κοινή εισήγηση  με τη συνεργάτιδα του σχολείου μας, κα Β. Τσιρώνα, παρουσίασαν πρακτικές παρεμβάσεις σε τάξεις με μικτό πολιτισμικό μαθητικό δυναμικό. Παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με την καθοδήγηση της κας Τσιρώνα κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς σε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας με τη συνεργασία του σχολικού μας συμβούλου και ήταν εγκεκριμένο απ’ τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας .

  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στις 4,5 και 6 Μαΐου του 2018 και παραβρέθηκαν πλήθος εκπαιδευτικών, καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Ανανιάδης.

  Το συνέδριο έγινε στα πλαίσια της συνεργασίαςμε την ομάδα έργου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Managing the refugee and migrant flows though the development of educational and vocational frames for children and adults» , Xenios Zeus.

  Ο τίτλος της εισήγησης της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ήταν: «Αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία στη μικτή πολιτισμική τάξη. Από την παρα-κίνηση στην αυτο-κίνηση» και εντασσόταν στον κύκλο εισηγήσεων της 6ης Μαΐου  με θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

  Η Διεύθυνση του σχολείου συγχαίρει τους εκπροσώπους του και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα έρθει σε απαραίτητες επαφές ώστε το πρόγραμμα υποστήριξης και βοήθειας προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

  Ευχαριστεί επίσης, ιδιαίτερα τον σχολικό σύμβουλο κο Παπαγεωργίου για το συνεχές ενδιαφέρον του καθώς και πρώτα απ’ όλους την κα Βίκυ Τσιρώνα για τις ακαταπόνητες προσπάθειες υποστήριξης της στο έργο μας και για τη συνεχή παρουσία της στο χώρο του σχολείου μας κάθε φορά που προκύπτουν ανάγκες παιδαγωγικής, διδακτικής και κοινωνικής προσέγγισης.

   

  ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Την Τρίτη, 8 Μαΐου του 2018 ύστερα από πρωτοβουλία και συνεννόηση της Διεύθνσης του σχολείου με το Παράρτημα Βέροιας του Ερυθρού Σταυρού, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Χρύσα Λιούλια, του Ερυθρού Σταυρού με σκοπό να μιλήσει και να ενημερώσει για την Υγιεινή του σώματος στις μικρές τάξεις του σχολείου και για την παροχή Πρώτων βοηθειών στις μεγαλύτερες.

  Ήταν ακόμη μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την υιοθέτηση καλών καθημερινών συνηθειών που θα βοηθήσουν τα παιδιά και αυριανούς ενήλικους πολίτες στην εφαρμογή τους.

  Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και κυρίως για τα παιδιά τα οποία πολλές φορές ξάφνιασαν και την εισηγήτρια με τις αυθόρμητες και εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις που έκαναν συμμετέχοντας ενεργά.

  Το κομμάτι ενημέρωσης που αφορούσε τις ¨ Πρώτες βοήθειες¨ ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και καλό θα είναι να γίνει παρουσίαση του στους μαθητές όλων των σχολείων.

  Θα αποτελούσε επίσης, χρήσιμη και υπεύθυνη πρωτοβουλία αν γινόταν κάτι ανάλογο και για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων οι οποίοι, αν και το απευχόμαστε, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε κάποια στιγμή του εργασιακού μας βίου αντιμέτωποι με προβλήματα στα οποία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε εφόσον έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και κατέχουμε τις απαραίτητες τεχνικές.

  Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί την κα Λιούλια και τον Ερυθρό Σταυρό για τις εξαιρετικά πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες , γνώσεις και  εικόνες που μας μετέφερε.